Vicepremierul Dan Barna afirma ca eliminarea asa-numitelor pensii speciale este importanta "tocmai ca mesaj si credibilitate", cu toate ca are un impactul bugetar "relativ redus".
Barna sustine ca in cursul acestui an va fi "rezolvat subiectul pensiilor speciale".
"Daca noi, parlamentarii, nu am fi inceput cu noi, sa ne taiem pensiile speciale, evident ca nu aveam nicio legitimitate morala sa le spunem celorlalte categorii de beneficiari de pensii speciale ca respectivele pensii speciale trebuie unele eliminate, altele impozitate, dupa cum sunt deciziile CCR. Deci era important si ca simbolistica si ca si credibilitate a mesajului ca da, subiectul pensiilor speciale trebuie rezolvat si va fi rezolvat anul acesta, este un obiectiv al coalitiei, agreat in coalitie si in ultimele sedinte din fiecare luna, dupa cum bine stiti", a declarat Dan Barna, marti seara, la Digi 24.
Vicepremierul considera ca trebuie discutate aceste venituri pe categorii.
Avocatul Poporului nu a sesizat CCR pentru legea care elimina pensiile speciale ale parlamentarilor. Actul normativ va fi promulgat de Iohannis
"Solutia corecta este ca pentru fiecare categorie sa ai cate o lege distincta, care sa respecte cadrul legislativ si cadrul normativ si deciziile Curtii Constitutionale, pentru ca unele pensii speciale pot fi eliminate si sa se revina la criteriul de contributivitate. Altele, datorita deciziilor Curtii Constitutionale, asa cum sunt ele astazi - bune, proaste, alea sunt - nu pot... mai mult
Marti, 23 Februarie 2021, ora 23:15
Curtea Constitutionala a Romaniei ar putea pronunta, miercuri, o decizie asupra sesizarilor Avocatului Poporului si Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu.
* Pe 18 iunie, Sectiile Unite al Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la legea care stabileste un nou sistem de impozitare a pensiilor de serviciu.
Instanta suprema sustine ca Legea pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal este neconstitutionala in ansamblul sau, deoarece incalca dispozitiile mai multe articole din Constitutie.
ICCJ arata in hotararea de sesizare a CCR ca unul dintre cele cinci principii ale fiscalitatii reglementate de Codul fiscal vizeaza "justetea impunerii sau echitatea fiscala", care "asigura ca sarcina fiscala a fiecarui contribuabil sa fie stabilita pe baza puterii contributive, respectiv in functie de marimea veniturilor sau a proprietatilor acestuia".
"Asezarea justa si echitabila a sarcinii fiscale constituie una dintre componentele statului de drept, asa cum este definit statul roman prin art. 1 alin. (3) din Constitutie. (...) In jurisprudenta Curtii Constitutionale s-a retinut in mod constant ca statul are o marja larga de apreciere in stabilirea politicii fiscale si revine legiuitorului competenta exclusiva de a stabili cuantumul impozitelor si de a acorda exceptari sau scutiri de la aceste obligatii in favoarea... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 07:02
Liderul ProRomania, Victor Ponta, sustine renuntarea la cota unica si trecerea la impozitarea progresiva a tuturor formelor de venit.
Ideea a fost promovata de fostul premier in contextul in care Senatul a adoptat, miercuri, impozitarea pensiilor speciale, inclusiv cele ale militarilor.
"Anunt important pentru toti militarii din Romania - slugile si demagogii din echipa Viorica Dancila au decis sa va taie pensiile - exact invers decat au promis in 2016 - exact cum a facut Basescu in 2010.
Proiectul pe care l-au depus la Senat si pe care fac atata taraboi se refera la PENSIILE MILITARE alaturi de cele ale magistratilor (fiind insa scutite pensiile parlamentarilor)!", a precizat pe Facebook Victor Ponta.
Fostul premier sustine ca ProRomania va proteja tot timpul pensiile militare.
"ProRomania am promis ca va proteja tot timpul pensiile militare (introduse inca de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza si existente in toate tarile NATO) reglementate prin Legea 223/2015 / asa vom face si acum in fata ticalosiei catorva lideri PSD absolut trecatori!
ProRomania sustine renuntarea la cota unica si trecerea la un sistem de impozitare diferentiata, dar pentru toate categoriile de venituri si toate categoriile profesionale!
Ceea ce propune acum PSD este un act neconstitutional, demagogic si nefunctional! Militari romani - azi tradatorii vostri se numesc Dancila, Teodorovici si Fifor! Sa nu uitati acest lucru!", adauga Ponta in mesajul cu accente acuzatoare.
Plenul... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 10:39
Judecatorii Curtii Constitutionale, membrii Curtii de Conturi, ai Corpului diplomatic, personalul auxiliar din instantele judecatoresti, militarii, politistii, functionarii publici cu statut special care au pensii speciale nu vor putea beneficia de acest tip de pensie daca au fost condamnati definitiv pentru comiterea de infractiuni de coruptie, potrivit unei initiative legislative depuse in Parlament.
Proiectul de modificare si completare a unor acte normative cu privire la instituirea interdictiei beneficiului la pensie de serviciu pentru persoanele remunerate din fonduri publice condamnate definitiv pentru fapte de coruptie a fost initiat de doi deputati PNL: Florin Roman si Romeo Nicoara.
Potrivit proiectului, nu vor beneficia de pensie de serviciu judecatorii CCR, membrii corpului diplomatic si consular al Romaniei, personalul aeronautic civil navigant, membrii Curtii de Conturi, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor, personalul de specialitate criminalistica, tehnicienii criminalisti, militarii, politistii, functionarii publici cu statut special, functionarii publici parlamentari care au o condamnare definitiva pentru coruptie.
"Este nevoie de existenta unei interdictii astfel incat sa nu poate beneficia de pensii speciale cei care au fost condamnati definitiv pentru infractiuni de coruptie precum luarea si darea de mita, traficul si cumpararea de influenta. Prin aceasta masura s-ar descuraja comiterea unor astfel... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2019, ora 14:02
Masura impozitarii pensiilor speciale nu fost inclusa in proiectul de ordonanta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicat marti pe site-ul Ministerului Finantelor, pentru ca reprezinta un mecanism la care inca se lucreaza si va fi trimis in Parlament in perioada urmatoare, a afirmat, marti, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, intr-o conferinta de presa.
"Eu merg mai departe. (Masura - n. r.) nu e in ordonanta (proiectul de ordonanta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare - n. r.) pentru ca este un mecanism la care inca se lucreaza si vom vedea in ce forma mergem mai departe, avand in vedere ca si in Parlament exista doua initiative legislative, stiti foarte bine, si atunci acest mecanism practic va fi trimis de Guvern intr-o forma sau alta, vedem, fie ordonanta, fie proiect de lege, care in septembrie ar trebui sa fie inchis ca si subiect si mai ales as fi foarte interesat sa vad acolo acei parlamentari care, stiti foarte bine, spuneau ca fac foarte multe si acum vor avea ocazia sa faca ce au spus", a mentionat Teodorovici.
Intrebat despre sporul de 15% pentru conditii grele si vatamatoare acordat unor categorii de bugetari, ministrul Finantelor a raspuns ca "nu intra acum in discutie".
Majorarea accizei la tigarete, reducerea numarului de posturi de secretari de stat in ministere, eliminarea sporului pentru conditii grele si vatamatoare, taxarea pensiilor care nu se bazeaza pe contributivitate se numarau printre masurile ce urmau... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 12:45
Guvernul a negat in repetate randuri ca a ajuns la fudul sacului dar, potrivit unor surse, pregateste o serie de masuri menite sa aduca bani la buget.
Mai exact, Executivul vrea sa majoreze acciza la tigari si sa introduca o taxa pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar. Si dupa ce aceste masuri vor intra in vigoare, cel mai probabil se vor reflecta si in preturile la raft.
Totodata, se urmareste si impozitarea pensiilor speciale, reducerea posturile de secretari de stat la nivelul ministerelor si a cabinetelor acestora, blocarea posturilor din sectorul bugetar si abrogarea sporului de 15% din salariul de baza pentru conditii grele si vatamatoare.
Taxa pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar
In sedinta de luni, Guvernul va lua in discutie o ordonanta de urgenta prin care va fi introdusa, printre altele, o taxa pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar, potrivit unor surse citate de Agerpres.
Astfel, la propunerea Ministerului Sanatatii se are in vedere introducerea sub forma de acciza nearmonizata a unei taxe pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar de cel putin 5 grame la 100 de mililitri (ml) pe produs.
Acciza va fi de 0,8 lei/litru pentru 5-8 grame/100 de ml si de un leu pe litru pentru mai mult de 8 grame pe 100 ml si va fi datorata de producatori, de importatori sau de cei ce vor achizitiona intracomunitar. Masura, argumenteaza oficialii, are ca scop descurajarea consumului de... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 11:07
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat duminica seara ca pana la finalul lunii iulie se va stabili plafonul de la care se va pleca cu impozitarea pensiilor speciale, dar si cu cat vor fi impozitate cele care depasesc plafonul stabilit.
"Aici este o discutie pe doua subiecte: plafonul de stabilit si cu cat impozitam ceea ce este peste acest plafon, iar aceste doua lucruri vor fi stabilite pana la final de iulie. Acum vorbim de orice pensie care depaseste 10.000 de lei (...) Sunt 300 aproximativ de cazuri din contributivitate, dar (impozitam n.r.) tot ce este peste plafon, pentru ca altfel risti sa fi atacabil. (...) Ca si exemplu, pot sa va spun venitul din salarii, sunt discutii purtate si in alte state de impozite progresive la fel cine are mai mult plateste un impozit mai mare la stat. Noi azi avem o cota unica", a spus Teodorovici, la Antena 3.
In ceea ce priveste situatia magistratilor, categoria cea mai afectata de impozitarea pensiilor speciale, ministrul Finantelor a subliniat ca o sa mai existe o discutie transparenta cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru ca "nu vrea nimeni sa atace pe nimeni".
"Se fac cateva analize, calcule, venim la final de iulie cu masura luata. O sa avem o discutie cu CSM pentru a discuta transparent, deschis, nu vrea nimeni sa atace pe nimeni, dar e o chestiune de normalitate, o chestiune normala, la urma urmei, pentru ca sunt pensii de zeci, zeci de mii de lei. Si poate ca facem... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 10:34
Senatorul PNL Florin Citu nu crede ca ministrul de Finante, Eugen Teodorovici va reglementa situatia pensiilor speciale asa cum a spus pentru ca, afirma el, nu vrea sa-si puna in cap Curtea de Conturi, militarii, magistratii si colegii parlamentari.
"In Parlament, Eugen Teodorovici a votat pentru pensii speciale la Curtea de Conturi si alte cateva sectoare, anul trecut. E distanta foarte mare de la ceea ce spune Eugen Teodorovici si ceea ce face Eugen Teodorovici. Eu nu am incredere ca va veni cu aceste pachete.
Doar a aruncat ceva acum, asa cum face de fiecare data (...) . Nu cred ca vom vedea vreo solutie pentru pensiile speciale, pentru ca nu are niciun interes, Eugen Teodorovici nu vrea sa-si puna in cap Curtea de Conturi, militarii, magistratii, colegii parlamentari si asa mai departe", a declarat Florin Citu, joi dimineata, la RFI Romania.
Potrivit senatorului PNL, de multe ori ministrul de Finante a luat anumite masuri pe care spunea ca nu le va lua.
"Nu stiu cine mai crede ce spune Eugen Teodorovici de cativa ani de zile. Tin minte, cand am spus ca va introduce o taxa pe sistemul bancar, a spus ca mint, cand am spus ca va distruge sistemul administrat privat de pensii, a spus ca iarasi mint si apoi a venit cu OUG 114 si asa mai departe. Deci nu cred ca cineva mai crede ceea ce spune Eugen Teodorovici", a subliniat Citu.
Florin Citu mai spune ca sunt doua miliarde de euro anual, care se platesc din pensii speciale, majoritatea pentru militari, si... mai mult
Joi, 11 Iulie 2019, ora 10:51
Presimtirea sumbra de marti, 13 martie, s-a adeverit. De la prima ora a diminetii postez pe Facebook-ul personal pentru a nu mai stiu cata oara in ultimul deceniu chemarea la trezirea constiintei decidentilor publici pentru eliminarea pensiilor speciale.
Citesc apoi, la interval de cateva ore, in presa nationala ca parlamentarii Puterii si ai Opozitiei - cu exceptia USR -, au mai copt o propunere legislativa de noi pensii speciale pentru alesii locali, dupa esecul declararii neconstitutionale a proiectului similar din anul 2015.
Reiau textul matinal aici:
Marti, a doua intrebare a saptamanii (Ziua si intrebarea cheie a saptamanii - n.red.)
De ce nu se vrea eliminarea privilegiilor si a pensiilor speciale nemeritate ca sa nu mai risipim banii?
Peste 9.000 de privilegiati primesc pensii medii care depasesc chiar si 10.000 de lei pe luna. Va imaginati ca aceste pensii medii ascund varfurile asezate dincolo de orice imaginatie europeana. De ce ministrul Justitiei cumuleaza 27.000 lei pensie speciala pe luna cu multe alte venituri salariale lunare din bani publici? Cum au schimbat ei Romania in bine?! Nicicum.
Iata cat risipim cu privilegiatii in luna ianuarie 2018! Situatia completa a pensiilor speciale in Romania o gasiti AICI.
Eliminati privilegiile nemeritate si pensiile speciale! Nu putem construi o natiune competitiva cu privilegiati platiti din bani publici care nu au nicio legatura cu performanta!
Simt nevoia sa detaliez si sa repet ca NU exista... mai mult
Marti, 13 Martie 2018, ora 15:34