Coalitia de guvernare pare ca pregateste o noua schimbare a schimbarii. Dupa ce s-a laudat in campanie ca va elimina cu totul impozitul pe dividende, acum seful PSD spune ca se mai gandeste.
Liderii PSD si ALDE s-au intalnit luni pentru a stabili decizii importante pentru buzunarul romanilor, despre care au refuzat insa sa dea detalii foarte clare.
Unul dintre subiectele discutate a fost si impozitul pe dividende. Primul care a iesit la declaratii, Calin Popescu Tariceanu, a evitat cu totul intrebarea jurnalistilor.
In schimb, Liviu Dragnea a venit cu o explicatie ciudata. El sustine ca, intre timp, "multi oameni de afaceri" i-ar fi spus ca masura nu ar avea impactul scontat, ci chiar opusul.
"In mod curios multi oameni de afaceri romani spun ca 'voi spuneti ca se exporta profit pe Romania, dar daca mergeti cu impozit zero atunci o sa se exporte si mai mult", a sustinut Dragnea, precizand ca saptamana viitoare vor fi noi discutii pe aceasta tema.
Amintim ca eliminarea impozitului pe dividende, astfel incat de la 5%, cat e in prezent, sa devina 0, a fost una dintre masurile cu care PSD s-a laudat intens in campania electorala. Masura ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2018, potrivit programului de guvernare.
Potrivit estimarilor specialistilor, bugetul de stat ar fi pierdut 1,4 miliarde de lei in urma scutirii de impozit a dividendelor.
Iata aici ce a promis PSD in campania pentru parlamentare
Si iata ce au decis azi liderii... mai mult
Miercuri, 18 Octombrie 2017, ora 17:37
PSD, partidul care controleaza Executivul, ia bani de la saraci prin majorarea accizelor la carburanti si ofera bani bogatilor, prin eliminarea impozitului pe dividende, impactul bugetar al celor doua masuri fiind apropiat, sustine consultantul fiscal Gabriel Biris, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor.
"PSD ia de la saraci (motorina este element de cost pentru tot ce ajunge pe masa) ca sa dea la bogati (ca doar nu saracii traiesc din dividende). Sumele sunt comparabile (+ 1,2 miliarde din accize, -1,3 miliarde din dividende in 2018) ", a scris Biris pe Facebook miercuri.
Consultantul considera ca eliminarea impozitului pe dividende este o masura nociva, fiind recomandata doar in anumite situatii.
"Despre impozitul zero pe dividende am mai scris: ar trebui sa fie zero doar pentru dividende primite de la firme romanesti (si din UE) platitoare de impozit pe profit, pentru restul ar trebui sa fie 16%", a mentionat Biris.
Fostul secretar de stat din Finante considera ca masura a fost dorita de sefii din PSD pentru a permite transferul legal al banilor din Romania in paradisuri fiscale.
"Impozitul zero pe dividende este o invitatie pentru a muta profiturile prin PANAMEA... Este de inteles si de ce greii PSD vor neaparat masura asta: in curand profiturile ascunse prin paradisuri nu vor mai putea fi ascunse, din cauza schimbului automat de informatii", a mai scris Biris.
Ministerul Finantelor a redactat un proiect de ordonanta de Guvern prin care... mai mult
Miercuri, 09 August 2017, ora 12:57
Se cuvine sa prezentam in detaliu modificarile de taxe si impozite care se impun din noul an, odata cu Codul fiscal care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Amintim astfel, mai intai, ca prin Legea 227/2015 privind Codul fiscal, au fost aduse modificari in mai multe domenii. Facem referire la impozitul pe sediul firmei, noile cote de TVA, contributiile datorate PFA din 2016, modificari microintreprinderi 2016 si impozit pe dividende.
Impozitul pe sediul firmei in 2016 De interes major sunt si modificarile privind impozitul pe sediul firmei din 2016. Iata care sunt noutatile aduse de Legea 358/2015, care poate fi consultata aici in Contabilul.manager.ro.
Daca anul trecut aveam un impozit pentru un apartament detinut de o persoana fizica in procent de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, incepand cu 2016, se aplica un impozit diferentiat, in functie de utilizarea constructiei (regim mixt, locuinta sau activitati economice).
Prin urmare, pentru cladirile utilizate exclusiv ca locuinte, se aplica un impozit in procent de 0,08%-0,2% din baza impozabila a apartamentului, primariile avand posibilitatea sa stabileasca cota de impozitare, in acest interval, asa cum atentioneaza intr-o analiza recenta si consultantul fiscal Adrian Benta.
In schimb, daca in apartamentul respectiv isi desfasoara activitatea o firma sau un sediu de PFA, rata de de impozitare este cuprinsa intre 0,2% si 1,3% din valoarea acesteia. Faptul ca se deruleaza activitati ecomonice in... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 16:54
1Daca vorbim de Noul Cod fiscal, valabil din 2016, suntem mai nou nevoiti sa adaugam si precizari referitoare la modificarile aduse de Ordonanta de Urgenta adoptata la 27 octombrie. Aceasta ordonanta, aprobata in regim de urgenta, a adus, cum stim deja, modificari importante pentru mediul de afaceri, dar si pentru contribuabili.
In primul rand, a scazut impozitul pe dividende prin devansarea masurii de reducere a cotei de impozit de la 16% la 5%, initial stabilite pentru 1 ianuarie 2017. Noua Ordonanta face insa ca de la 1 ianuarie 2016 sa avem un impozit pe dividende de doar 5%.
Impreuna, prevederile incluse in Legea 227/2015 privind Codul fiscal si Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala au suferit 62 de modificari odata cu noua ordonanta, conform Contabilul.Manager.ro.
Concret, discutam despre 45 de modificari in Legea 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 688 din 10 septembrie 2015 si 17 modificari in Legea nr. 207/2015 privind... citeste mai departe despre "Primele modificari ale Noul Cod fiscal 2016 - Impozit redus, plafon majorat, TVA mai mic" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 12:03
Lista veniturilor neimpozabile la calcul impozitului pe profit a fost extinsa de Executiv printr-un act normativ publicat deja, dar care va intra in vigoare in prima zi a anului urmator.
OUG nr. 102/2013, care a modificat Codul fiscal, clarifica si completeaza trei tipuri de venituri neimpozabile la calculul profitului impozabil, care exista si acum in Codul fiscal cu urmatoarea forma:
- dividendele primite de la o persoana juridica romana;
- diferentele favorabile de valoare a titlurilor de participare, inregistrate ca urmare a incorporarii rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune la persoanele juridice la care se detin titluri de participare;
- veniturile din tranzactionarea titlurilor de participare pe piata autorizata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare; in aceeasi perioada, cheltuielile reprezentand valoarea de inregistrare a acestor titluri de participare, precum si cheltuielile inregistrate cu ocazia desfasurarii operatiunilor de tranzactionare reprezinta cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.
Citeste continuarea articolului pe avocatnet.ro. mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 18:39