Daca esti student, din toamna vei incepe cursurile in format fizic, vei relua interactiunile cu colegii si profesorii, stagiile de practica nu se vor mai desfasura online si, totodata, daca in anul universitar trecut ai stat chiar la ai tai, acum vei reveni intr-o metropola. Ce inseamna acest lucru? Ca vei avea parte de foarte multe oportunitati de cariera, chiar daca inca mai esti pe bancile scolii.
Totul depinde doar de tine, de modul in care iti gestionezi timpul, de o disciplina autoimpusa si, pe termen lung, de telurile pe care le ai. Nu astepta sa termini facultatea pentru a intra in campul muncii, chiar daca ti-ai propus sa ai rezultate foarte bune la invatatura. Niciodata nu este prea devreme sa imbini teoria cu practica si sa te folosesti in ceea ce faci de cunostintele acumulate la facultate.
Asa cum stiai deja, aspect confirmat si de mai multe cercetari demarate de catre Alianta Nationala a Organizatiilor studentesti din Romania (ANOSR), 30-40 la suta dintre studentii romani incep sa lucreze inca din timpul facultatii, iar aceste statistici ar putea sa te impulsioneze. Care sunt motivatiile celorlalti? Unii se angajeaza pentru a castiga experienta profesionala, altii din cauza posibilitatilor financiare ale familiei, la care se adauga nevoia de socializare, de apartenenta la alt grup decat cel legat de facultate si cercul de prieteni. Inainte de a te apuca de actualizat CV-ul, este normal sa ai rezerve si sa te gandesti si la implicatiile negative si/sau... mai mult
Joi, 05 August 2021, ora 18:16
Pandemia a schimbat fundamental modul in care angajatii lucreaza astazi, iar prezenta in cladirile de birouri a fost inlocuita rapid cu munca de acasa si, in curand, cu munca de oriunde in lume, in locuri in care acum un an parea imposibil sa muncesti.
"Relaxarea masurilor restrictive impuse in perioada starii de urgenta i-a determinat pe multi angajati sa-si mute activitatea cat mai departe de rutina de zi cu zi din locuinta, dupa o perioada de trei luni in care au fost nevoiti sa lucreze numai de acasa. Noul birou poate fi acum chiar si pe o plaja exotica, la mii de kilometri distanta, daca vine la pachet cu o conexiune buna la internet", spune Corina Mindoiu, Partener Asociat, Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania.
Totusi, mirajul "work-from-anywhere" poate atrage anumite provocari in materie fiscala si juridica, care trebuie luate in considerare in egala masura si de angajatori, dar si de salariati.
"Astfel, este important de avut in vedere daca pentru salariul obtinut de la angajatorul din Romania pentru munca prestata din strainatate, angajatul trebuie sa plateasca taxe in Romania sau in tara in care isi desfasoara activitatea. Legislatia fiecarei tari in parte impune tratamente fiscale diferite. Prin urmare, consultarea acesteia este esentiala, alaturi de analiza conventiei incheiate intre Romania si statul respectiv in materie de taxe si a altor acorduri de securitate sociala, dupa caz, pentru a putea stabili corect obligatiile partilor implicate,... mai mult
Vineri, 21 August 2020, ora 12:25
Presedintele Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea si completarea legii privind scutirea de impozit pentru jurnalisti.
Legea pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, definind activitatea de jurnalism, extinde sfera contribuabililor scutiti de la plata impozitului pe venit si cu privire la persoanele fizice care realizeaza venituri din desfasurarea acestei activitati.
Conform documentului transmis de presedinte, o prima problema este legata de definirea activitatii de jurnalism, inclusa in Codul Fiscal ca urmare a legii.
Argumentele presedintelui sunt ca aceasta notiune este definita in Codul Fiscal, desi "nu se mai regaseste in nicio alta norma din cuprinsul Codului", venind in contradictie cu intreaga conceptie normativa a acestuia, iar "definirea legala a activitatii de jurnalism fara asigurarea unei corelari cu cadrul legislativ general aplicabil mass-media - Legea audiovizualului nr. 504/2002 si/sau Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe - poate conduce la confuzii si probleme in aplicare atat cu privire la sfera de cuprindere a activitatii, cat si la exercitarea unei profesii ce tine direct de libertatea de exprimare, generand inclusiv riscul indepartarii de la principiul egalitatii cetatenilor in fata legii si, implicit, cel al echitatii fiscale".
"In consecinta, fata de argumentele invocate, consideram ca optiunea legiuitorului de a include in Codul Fiscal definitia legala a activitatii de jurnalism,... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 13:22
Propunerea legislativa care prevede ca jurnalistii si tehnicienii in radiodifuziune si televiziune sunt scutiti de la plata impozitului pentru veniturile din salarii, asimilate salariilor si din drepturile de proprietate intelectuala, a trecut marti de Camera Deputatilor, decizionala.
Urmeaza ca legea sa fie trimisa acum catre presedintele Klaus Iohannis la promulgare.
Au fost 174 de voturi "pentru", 2 "impotriva" si 91 de abtineri.
Propunerea legislativa pentru completarea Codului Fiscal a fost initiata de deputatul PSD Valeriu Steriu si semnata de 27 de parlamentari PSD, ALDE si PMP.
Astfel, potrivit proiectului, la articolul 7 din Codul Fiscal va fi introdusa definitia activitatii de jurnalism ca fiind "cercetarea, investigarea, interpretarea si comunicarea stirilor si informatiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului si a altor mijloace de informare in masa, respectiv controlul functionarii tehnice a echipamentelor pentru a inregistra si edita imaginile si sunetul si pentru transmiterea pentru emisiunile radio si de televiziune a imaginilor si sunetelor, precum si a altor tipuri de semnale de telecomunicatii terestre, marine sau aeriene, care se desfasoara in baza unui contract de munca si a unui contract de drepturi de autor".
Totodata, la articolul 60 referitor la scutirile impozitului pe venit sunt introduse "persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin (1) - (3),... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 14:17
Eliminarea impozitului pentru salariul minim si scutirea de CAS pana la varsta de 21 de ani, urmata de o crestere anuala cu cinci puncte procentuale pana la cota de 25%, sunt cateva dintre obiectivele care vor face parte din programul de guvernare al Uniunii Salvati Romania.
Precizarile au fost facute joi de deputatul Claudiu Nasui si consilierul presedintelui USR pe programul de guvernare al partidului, Andrei Caramitru.
"Munca in Romania este extrem de taxata, avem cele mai mari taxe pe munca din Europa de Est si lucrul acesta noi consideram ca trebuie sa se schimbe. Ceea ce vizam pe termen lung este sa nu mai fie impozitat salariul minim deloc. Pe termen scurt avem o serie de masuri. De exemplu, un CAS progresiv pentru tineri - pentru ca tinerii oricum nu constituie o parte foarte mare a fortei de munca si au dificultati de integrare in piata muncii. (...) Noi consideram ca este absolut esential sa mentinem cota unica, dar sa existe un prag sub care nu se platesc impozite. Adica, sa nu se mai impoziteze saracia. Iar pentru a ajunge acolo propunem un sistem gradual. Un CAS care sa fie mai mic, de exemplu, pentru tineri, fara impozit pe venit pentru salariul minim si, gradual, eliminat CAS si CASS pentru salariul minim", a precizat Nasui, membru in Comisia pentru buget a Camerei Deputatilor.
Cum va reforma USR taxarea si ANAF-ul (Document)
El a mentionat ca aceste masuri ar urma sa aiba un impact de cateva zeci de miliarde, dar care ar putea fi acoperit prin... mai mult
Joi, 21 Februarie 2019, ora 18:57
Modificarile la Codul Fiscal, pentru introducerea impozitului pe venitul global, anuntata de PSD pentru 1 ianuarie 2018, ii vor afecta foarte mult pe romanii care pleaca la munca in strainatate, chiar si in alte state din Uniunea Europeana.
Potrivit Profit.ro, draftul de proiect, care se afla in discutie la Ministerului Finantelor, prevede ca impozitul pe venit se aplica in cazul persoanelor fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.
Asta inseamna ca romanii care pleaca sa munceasca in alta tara vor datora impozit statului roman, daca nu-si muta rezidenta fiscala in tara in care se duc. "Riscurile sunt foarte mari ca acestia sa fie impozitati de doua ori, de statul in care lucreaza, dar si de statul roman, a declarat pentru Profit.ro Gabriel Sincu, director executiv al departamentului de asistenta fiscala si juridica la EY Romania.
In prezent, un roman care munceste cu contract de munca in strainatate, plateste impozit doar in tara in care castiga veniturile. Daca se vor aplica noile reguli, asa cum sunt prevazute in dreftul de modificare a Codului Fiscal, pentru a nu plati impozit si in tara in care castiga banii, si in Romania, persoana respectiva va trebui sa-si mute rezidenta in afara Romaniei.
Mai mult, persoana care doreste sa isi schimbe rezidenta trebuie sa completeze si sa depuna la autoritatea competenta din Romania un formular, cu 30 de zile inaintea... mai mult
Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 23:06
Sarcina fiscala pe munca este prea mare in Romania, iar baza de calcul a contributiilor trebuie extinsa astfel incat sarcina fiscala totala sa fie raportata in functie de valoarea castigurilor si nu de modul in care sunt obtinute acestea, considera Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).
"Prin asezarea unei sarcini fiscale prea mari pe munca si tot felul de subterfugii lasate mai mult sau mai putin voit in lege, am impins masa impozabila pe langa calea dreapta, care ar fi fost contractul de munca. Asta duce la asumarea de riscuri, uneori poate se lasa cu acuze de evaziune fiscala. Merita sa ne asumam astfel de lucruri sau mai bine sa avem o legislatie rezonabila pentru toata lumea.
Asta cred ca trebuie sa fie abordarea: o plafonare efectiva a bazei de calcul a contributiilor la un nivel cat mai rezonabil, coroborata cu extinderea bazei, in asa fel incat sarcina fiscala totala sa nu mai fie in functie de cum castigam, ci de cat castigam.
Atunci ...citeste mai departe despre "Secretar de stat la Finante: In Romania exista smecheri si fraieri, looseri si winneri" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Martie 2016, ora 13:43
Schimbarea legii investitiilor straine, imbunatatirea infrastructurii rutiere si reducerea fiscalizarii muncii sunt doar trei dintre masurile pe care statul roman le poate lua pentru a atrage bani din afara.
Evolutia volumului de investitii straine directe a avut un trend ingrijorator in ultimii trei ani. De la apogeul de 9,5 miliarde de euro intrate in tara in 2008 s-a ajuns la doar 1,91 miliarde in decursul anului trecut. Iar prognozele pentru acest an nu sunt optimiste, mai ales ca 2012 este marcat de alegeri electorale.
Vinovatul principal pentru scaderea dramatica a investitiilor straine directe (de cinci ori in trei ani) nu este statul roman, ci criza economica si financiara globala. Chiar si companiile americane, care stau pe munti de bani, evita sa mai investeasca decat in locuri foarte sigure si, de preferat, la ele in tara.
Iesirea din aceasta situatie nu inseamna revenirea la cifrele dinainte de 2009, "precautia" urmand sa fie cuvantul de baza in lumea investitiilor mult timp de acum incolo.
"Investitiile straine vor fi gandite pana la ultimul euro", a declarat analistul economic Ionel Blanculescu pentru Business24.
In acest context, nivelul de bani straini atrasi de fiecare stat de pe glob va depinde in primul rand de contextul economic global si in al doilea rand de atractivitatea tarii respective. Cum in prima privinta nu putem influenta lucrurile, iata cinci dintre cele mai importante masuri pe care le poate lua statul roman in cea de-a... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 07:31
Scaderea puterii de cumparare ii determina pe multi sa cumpere produsele cele mai ieftine, iar acestea se gasesc pe piata neagra, pentru care nu se platesc taxe si impozite. Analistul economic Liviu Voinea considera ca, in aceste conditii, o crestere a contrabandei este practic inevitabila. Potrivit unei analize a Ministerului Finantelor, din februarie, munca la negru a adus prejudicii statului in primele noua luni din 2008 de peste 29,5 miliarde de lei, reprezentand 50,8% din economia subterana. Astfel, veniturile potentiale din economie care nu au fost incasate la buget au insumat 58,1 miliarde de lei in primele noua luni din 2008, reprezentand 11,3% din PIB. Domeniile in care se concentreaza aceste activitati sunt cele unde accizele si taxele sunt mai mari. Astfel, piata rachiurilor produse in gospodariile populatiei a ajuns sa reprezinte 40-45% din totalul consumului de spirtoase. Daca intreaga productie ar fi inregistrata fiscal, valoarea acestei piete ar fi de un miliard de euro pe an, fata de 500 milioane. Turismul este o alta activitate, care in mare parte scapa de plata taxelor si impozitelor. mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 02:19