Impozitul pe constructii speciale, cunoscut sub numele de "taxa pe stalp", introdus de Guvernul Ponta, va fi eliminat incepand cu 1 ianuarie 2016, potrivit noului proiect al Codului Fiscal, elaborat tot de Executiv.
Ministrul de Finante, Darius Valcov, a facut acest anunt, miercuri, la debutul sedintei de Guvern.
"Impozitul pe constructii: Propunem, pentru ca este un plan pe cinci ani de zile, sa fie eliminat, avand un impact de 0,75 miliarde lei impact bugetar net. Va duce la o crestere economica suplimentara de 0,2% puncte procentuale, dar si estimam o crestere a numarului de locuri de munca de 20.000", a explicat Valcov.
Intr-un comunicat remis Ziare.com, Guvernul arata si efectele pe care le avea aceasta masura:
cresterea investitiilor companiilor private existente in Romania cu efecte pozitive asupra pietei muncii;cresterea competitivitatii pentru companiile din Romania.
Sursa: Guvern
De la inceputul anului, taxa pe constructiile ...citeste mai departe despre "Guvernul recunoaste ca "taxa pe stalp" a fost un esec - de cand vrea sa o elimine" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 17:17
Normele de aplicare a impozitului de 1,5% pe constructiile speciale, cunoscut drept "taxa pe stalp", au intrat in vigoare abia vineri, 23 mai, in conditiile in care contribuabilii persoane juridice trebuie sa calculeze si sa plateasca prima transa din acest impozit pana astazi. Cei care nu se conformeaza risca amenzi, penalitati si dobanzi de intarziere.
Normele de aplicare a impozitului de 1,5% pe constructiile speciale au fost publicate in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 384 din data de 23 mai 2014, cand au intrat in vigoare, fiind aprobate prin HG nr. 421/2014. Mai exact, prin aceasta HG au fost modificate si completate Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG nr. 44/2004.
Citeste mai multe despre Normele de aplicare a taxei pe stalp au intrat in vigoare. Ce risca contribuabilii care nu platesc acest impozit? pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 26 Mai 2014, ora 14:04
Un numar de 41 de firme straine si romane rezidente in parcul industrial Oradea au adresat, miercuri seara, o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta si ministrului Finantelor Publice, Ioana Petrescu, prin care solicita scoaterea cladirilor din parcurile industriale de sub incidenta impozitului pe constructii.
Scrisoarea survine dupa ce marti au fost aprobate in sedinta de Guvern normele de aplicare a modificarilor la Codul Fiscal, care prevad in mod explicit includerea cladirilor edificate in parcurile industriale in baza impozabila pentru stabilirea impozitului pe constructii.
Cele 41 de companii au precizat, in primul rand, ca au decis sa investeasca in Oradea in urma prospectarii pietelor regionale, iar pe langa alte avantaje care au concurat in sensul luarii acestei decizii, un argument in favoarea investitiei l-au reprezentat/k facilitatile fiscale acordate rezidentilor in Parcurile Industriale infiintate in Oradea, in baza unor prevederi legale.
Rezidentii considera ca desi, conform prevederilor legale in vigoare, au dreptul sa beneficieze de aceste facilitati, acum cladirile pe care le-au edificat in Parcul Industrial Eurobusiness Oradea sunt impozitate cu 1,5% pe an an din valoarea contabila a acestora.
"Aceasta situatie, prin care se incalca angajamentele asumate de autoritati si care genereaza cheltuieli suplimentare neprevazute in planul nostru de afaceri, ne afecteaza atat activitatea economica, cat si viitoarele planuri de investitii. Este... mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 08:24
1Termenul de declarare a impozitului pe constructii datorat pentru anul 2014 este 26 mai, zi in care va fi platita si prima rata in contul acestui impozit, urmand ca a doua rata sa fie scadenta in 25 septembrie 2014, informeaza, joi, Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
"Calculul si declararea impozitului pe constructii se face pana in data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul. Intrucat ziua de 25 mai 2014 este o zi nelucratoare, termenul de declarare a impozitului pe constructii datorat pentru anul 2014 va fi luni, 26 mai 2014", se mentioneaza in comunicatul citat.
Incepand cu 1 ianuarie 2014, printr-o modificare a Legii nr. 571/ 2003 privind Codul fiscal, s-a reglementat obligatia platii de catre persoanele juridice a impozitului pe constructii, care este cheltuiala deductibila la stabilirea profitului impozabil. Impozitul pe constructii se declara prin formularul 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat, care se completeaza cu ajutorul programului de asistenta disponibil pe portalul ANAF, www.anaf.ro, sectiunea Declaratii electronice/ Descarcare declaratii.
Formularul se depune la organul fiscal in raza caruia contribuabilul are domiciliul fiscal, fie pe suport CD, insotit de formatul hartie, semnat si stampilat, fie prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
Impozitul pe constructii este datorat de persoanele juridice romane (cu exceptia institutiilor publice, institutelor nationale de... mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 15:45
Unele companii din Romania se afla in impas, din cauza impozitului pe constructii speciale, care trebuie achitat partial pana pe 26 mai. Totusi, proiectul care legifereaza acest bir este inca blocat in Parlament, din cauza vacantei senatorilor, iar normele metodologice nu au fost inca publicate de catre Ministerul Finantelor.
Impozitul a creat un hatis birocratic: exista controverse in ceea ce priveste activele care sunt taxate, avand in vedere ca ele nu sunt definite in mod clar. In plus, nici macar sumele care trebuie platite nu sunt cunoscute cu exactitate de catre intreprinderi. Pe de alta parte, contribuabilii pot fi sanctionati.
Companiile care datoreaza acest bir "aveau obligatia sa depuna formularul 010, adica 'Declaratia de menitiuni', de modificare a vectorului fiscal, pana pe 30 ianuarie 2014. Daca este depus dupa aceasta data, atunci primeau o amenda de aproximativ 500 de lei", a declarat George Niculescu, consultant taxe, pentru Ziare.com.
"Nu este nici prima si ...citeste mai departe despre "Birul care a creat haos: Contribuabilii nu stiu cat trebuie sa plateasca si acuza Guvernul de lipsa de viziune" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Mai 2014, ora 09:13
Persoanele juridice trebuie sa plateasca un nou impozit de la 1 ianuarie, respectiv de 1,5% pentru constructiile speciale, cunoscut drept "taxa pe stalp".
Desi prima transa trebuie achitata pana pe 25 mai, Fiscul inca nu a emis normele de aplicare pentru acest impozit, ceea ce creeaza deja multa confuzie printre contribuabili. Mai exact, consultantii ne-au explicat faptul ca, la aplicarea acestui impozit, una dintre cele mai mari probleme o creeaza conturile contabile in care sunt inregistrate constructiile respective. In plus, acestea nu sunt singurele neclaritati de care se plang oamenii de afaceri.
Persoanele juridice platesc, incepand cu 1 ianuarie 2014, un impozit de 1,5% pentru constructiile neimpozitate, conform OUG nr. 102/2013, care a fost publicata in Monitorul Oficial in 15 noiembrie 2013. Acest impozit a fost denumit de catre mediul de afaceri "taxa pe stalp", pentru ca permite taxarea oricarui tip de imobil, in anumite conditii.
Citeste mai multe despre Taxa pe stalp: In ce conturi contabile se inregistreaza constructiile speciale pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 10:58
Ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a declarat miercuri, la Palatul Victoria, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul Victor Ponta, ca impozitul pe constructiile speciale, "taxa pe stalpi", se va mentine la procentul de 1,5%, o estimare pesimista privind colectarea veniturilor din acest impozit fiind de 480-500 de milioane de lei.
"Nu (s-a decis reducerea taxei pe constructiile speciale - n.r.), procentul ramane 1,5% ca si la celelalte constructii, cladiri. Estimarea veniturilor bugetare colectate din acest impozit pe cladiri speciale este intre 480 si 500 de milioane de lei. Este o estimare pesimista. Noi consideram ca veniturile colectate sunt undeva la dublu sumei care a fost estimata. Aceasta impozitare a constructiilor speciale exista in toate statele europene. Noi o aveam exceptata. Povara fiscala nu va creste intr-un mod semnificativ. Si, asa cum spuneti si ati intitulat taxa pe stalp, vreau sa va spun ca toti stalpii de electricitate produc si alte venituri decat din activitatea de baza", a precizat ministrul Chitoiu.
Acesta sustine ca fiecare stalp este inchiriat de companiile detinatoare cu 50 de euro pe luna pentru companii de telefonie mobila, pentru companii de publicitate. Deci, aceste constructii speciale produc si alte venituri decat activitate de baza. Este si normal sa fie impozitate cum, de altfel, toate statele impoziteaza constructiile speciale.
In completare, premierul Victor Ponta a adaugat in legatura cu acest subiect, ca el si... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 08:30
Reprezentantii distribuitorului de energie Enel Romania au precizat ca este prematur sa comenteze pe marginea introducerii impozitului pe constructiile speciale, avand in vedere faptul ca nu se cunosc pana la acest moment nici cuantumul taxei, nici normele de aplicare.
"Avand in vedere ca aceasta intentie a fost recent anuntata, nu cunoastem cuantumul taxei si nici normele de aplicare, este prematur sa comentam', au afirmat reprezentantii companiei.
Ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, a anuntat luni seara ca incasarile bugetare din impozitarea constructiilor speciale sunt estimate la 480-500 milioane lei in 2014.
"Este vorba de constructiile speciale detinute de persoanele juridice, nu de persoane fizice, cum ar fi retelele de transport, stalpi, depozite, magazii, care in prezent sunt scutite sau nu sunt supuse impozitarii, nu intra in baza de impozitare", a explicat Chitoiu.
Masura vizeaza companiile care detin constructii speciale cum ar fi E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz, Romgaz.
Oficialul MFP a mai aratat ca estimarea privind veniturile bugetare din acest impozit care va fi introdus in 2014, agreata cu FMI, este una pesimista, calculele Directiei de prognoze din MFP aratand ca suma este mult mai mare. mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 19:58
Persoanele juridice ar putea achita de anul viitor impozit si pentru anumite tipuri de cladiri, care pana acum erau scutite de la aceasta plata, au anuntat premierul Victor Ponta si Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice si vicepremier.
In cadrul unei conferinte de presa care a avut loc luni seara, dupa ce s-au finalizat negocierile cu Fondul Monetar International (FMI), Victor Ponta si Daniel Chitoiu au anuntat modul in care se va construi bugetul de stat pe anul viitor. In acest context, pentru a obtine noi surse de venit, Guvernul va impune un nou impozit persoanelor juridice.
Astfel, Executivul vrea ca, de anul viitor, persoanele juridice sa plateasca impozit si pentru contructiile speciale, care in prezent nu sunt impozitate. Aceasta cota de impozit va fi stabilita diferentiat, in functie de tipul constructiei, mai multe date urmand sa fie anuntate la mijlocul saptamanii viitoare.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 17:40