Senatorii din Comisia de Buget au schimbat Ordonanta privind modificarile Codului Fiscal.
Printre modificari se numara si aceea ca firmele cu cifra de afaceri de pana la un milion de lei vor putea alege daca sa plateasca o taxa pe profit sau pe cifra de afaceri.
Mai exact, IMM-urile care au cel putin doi angajati, cel putin 45.000 de lei capital social si un milion de lei cifra de afaceri pot opta fie pentru a plati 1% din cifra de afaceri, fie pentru a ramane cu 16% impozit pe profit, asa cum este acum.
Modificarile vin in urma plangerilor oamenilor de afaceri, numultumiti de modificarile aduse de Guvern Codului Fiscal.
Totusi, trebuie precizat ca mai este destul din parcursul legislativ al ordonantei si modificarile din comisii trebuie asumate si de plen. In acest caz for decizional este Camera Deputatilor, iar gasirea unei solutii in privinta salariilor IT-istilor sta in mana deputatilor sau a Guvernului.
Citeste si:
Inca o bomba din "revolutia fiscala": Cine castiga bani din dobanzi sau dividende trebuie sa dea 10% la SanatateA doua cea mai mare companie din Romania avertizeaza ca revolutia fiscala va afecta angajatii ...citeste mai departe despre "Impozitul pe cifra de afaceri sa fie optional. Revolutia fiscala, modificata in Senat" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 17:19
Masuri ca Split TVA generalizat sau impozitul pe cifra de afaceri, desi au fost relativizate si retrase, produc pagube in economie, iar sentimentul de frica si lipsa de predictibilitate raman, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Dragos Anastasiu, presedintele AHK Romania - Camera de Comert si Industrie Romano - Germana.
"13% din Produsul Intern Brut reprezinta o voce unitara si care asteapta sa fie tratata ca atare. Principalul mod in care autoritatile se pot raporta la aceasta industrie este prin predictibilitate. Acesta este raspunsul pe care industria auto il transmite autoritatilor.
Ar fi bine ca autoritatile sa nu se alinieze creativitatii clasice romanesti si sa aiba foarte multe idei. Cateodata ne dorim sa existe cat mai putine idei, pentru ca ele fac parte din predictibilitate.
Ne bucuram sa constatam ca diverse idei si masuri care la un moment dat erau aproape ca si luate, precum impozitul pe cifra de afaceri sau Split TVA generalizat sunt relativizate si retrase. Dar as vrea sa intelegem cu totii ca simplul fapt ca se discuta in forma in care se discuta aceste idei, relativ putin pregatite, si cu toate ca ele dispar genereaza pagube care raman, pentru ca sentimentul de frica, de lipsa de predictibilitate ramane in intreaga economie romaneasca si in industria auto, in special.
Cred ca aceasta industrie auto este zona cea mai simpla prin care putem sa intelegem absurditatea discursului legat de antagonizarea capitalului dupa... mai mult
Marti, 17 Octombrie 2017, ora 21:38
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca luni, in coalitie, se va lua o decizie cu privire la renuntarea sau nu la impozitarea pe cifra de afaceri, chiar daca premierul Mihai Tudose a promis recent ca aceasta taxare nu va fi introdusa.
"Nu stiu ce a declarat premierul si din moment ce nu stiu nu vreau sa comentez, pentru ca pot fi nuante, dar vom discuta luni, in coalitie. Sa facem, totusi, tot timpul o precizare importanta, la ora asta avem impozit pe cifra de afaceri de 1% la afacerile care sunt sub 500.000 de euro si vreau sa le transmit acelor oameni de afaceri ca nu se renunta la ea, pentru ca au primit-o foarte bine si sunt foarte multumiti, pentru ca 1% pe cifra de afaceri inseamna cam 6% impozit pe profit, ceea ce cred ca le convine.
Nu se renunta la impozitul pe cifra de afaceri la afacerile sub 500.000 de euro. Este un bun castigat de catre mediul de afaceri care trebuie pastrat", a spus vineri Dragnea, la Palatul Parlamentului.
El a adaugat ca inca nu a primit simularile facute de Ministerul Finantelor cu privire la aceasta impozitare.
Intrebat cum isi explica faptul ca premierul a promis ca se va renunta la impozit, in timp ce el spune ca decizia se va lua luni in coalitie, Dragnea a precizat ca, daca Tudose are simulari si analize pe acest subiect, le va prezenta in sedinta de coalitie.
"Nu stiu ce a declarat premierul, dar daca are deja simulari si analize, luni, in coalitie, ne prezinta si daca sunt argumente, sustinem. A spus premierul... mai mult
Vineri, 14 Iulie 2017, ora 22:43
Presedintele ALDE si al Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si-a exprimat indoielile cu privire la impozitul pe cifra de afaceri, ce ar urma sa fie impus companiilor.
"O astfel de solutie, daca va duce la usurarea unora si la omorarea altora, nu poate sa fie avuta in vedere. De aceea, incercam sa analizam si in final va trebui sa luam o decizie.
Dar aceasta nu se va lua ex abrupto. Va trebui sa consultam si mediul de afaceri", a spus Tariceanu, miercuri, la Antena 3.
Acesta a mentionat ca "nu exista nicio alta agenda" si ca vrea sa fie "un comportament fair si din partea statului, si din partea celor care fac afaceri", facand referire la companiile straine.
"Oferim o mana de lucru bine calificata si ieftina, dar trebuie sa ajungem la un parteneriat de tip win-win, adica sa castige ambele parti - nu castiga unii si altii sunt fraierii de serviciu.
Este vorba despre o intentie si urmeaza sa ne hotaram in ce directie mergem", a adaugat Tariceanu.
Citeste si:
Impozitul pe cifra de afaceri sau cum ne mai distrugem economiaDe ce vor plati toate companiile impozit pe cifra de afaceri? De vina sunt multinationalele, zice DragneaImpozitul pe cifra de afaceri va provoca un val de falimente si incalca legea UE: Cateva date si calculeImpozitul pe cifra de afaceri va fi o lovitura crunta pentru mediul de afaceri. Firmele se vor muta in alte state UEConsultant fiscal: Taxa pe cifra de afaceri e un impozit de secol XIX. Nu facem decat sa abuzam orice investitor care... mai mult
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 17:33
PSD are de gand sa introduca impozitarea veniturilor pentru toate companiile din tara noastra, adica impozitul pe cifra de afaceri, de la 1 ianuarie 2018, in locul impozitului pe profit. In acelasi timp, insa, o mare economie a Europei, cea franceza, intra pe drumul reducerii taxelor.
Masura anuntata in programul de guvernare al PSD-ALDE a starnit numeroase controverse, alaturi de contributia de solidaritate si de taxa suplimentara pe zahar, printre altele.
Citeste si:
Sunteti de acord cu impozitul pe cifra de afaceri? Sondaj Ziare.comIsarescu revine cu explicatii despre impozitul pe cifra de afaceri: Merge la un restaurant, un birt, o firma micaIsarescu, despre impozitul pe cifra de afaceri: Nu cred ca a plecat de la noi. Puteti sa ii intrebati pe cei de la Guvern
Spre comparatie, premierul francez Edouard Philippe a anuntat, intr-un discurs sustinut marti in fata Adunarii Nationale, ca impozitul pe profit va fi redus de la 33 la suta (una dintre cele mai mari taxe de pe continent) la 25 la suta, etapizat, pana in anul 2022, astfel incat sa fie apropiat de media europeana, relateaza Les Echos.
"Companiile trebuie sa gaseasca dorinta de a se instala si de a se dezvolta pe pamantul nostru, mai degraba decat in alta parte", a spus prim-ministrul francez.
Aceasta reforma a fost unul dintre punctele importante ale programului fiscal anuntat de Emmanuel Macron si a fost inaintata si de ministrul Economiei, Bruno Le Maire. Macron insusi este fost ministru al... mai mult
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 14:58
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, sustine ca ideea impozitului pe cifra de afaceri nu ar fi plecat de la reprezentanti ai BNR, iar presa ar trebui sa caute raspunsul la Guvern.
"Ideile, impozitul pe cifra de afaceri, de exemplu in Statele Unite se numeste 'sales tax', deci impozit pe vanzari, e in orice carte de 'economics'. Deci ce face, cenzuram idei sau...? Nu stiu daca a plecat de la ei, dar dumneavoastra puteti sa ii intrebati pe cei de la Guvern.
Impozitul pe cifra de afaceri este un impozit care este in anumite tari ale lumii. Eu nu spun ca este bine sau este rau. Eu va spun ca discutia pe tema aceasta ca este o idee care a plecat de la cineva de la Banca Nationala, ce valoare are daca ar fi plecat de la cineva de la Banca Nationala? Niciun fel de valoare.
Important este cine o recepteaza si cine vrea sa o puna in practica, daca o recepteaza cineva si daca vrea sa o puna in practica. Intrebarea pe care mi-o puneti mie trebuie sa o puneti celor de la Finante, nu Bancii Nationale si nu cred ca a plecat de la noi, daca vreti sa va raspund direct.
Ce facem? Punem cenzura pe mintea oamenilor sau ii intrebam de ce gandesti asa si nu gandesti altfel? Nici nu stiu daca e de stanga sau de dreapta o asemenea idee", a explicat Isarescu, intrebat daca ideea impozitului pe cifra de afaceri a plecat de la reprezentanti ai BNR.
De asemenea, acesta a afirmat ca toata amplitudinea care s-a dat acestei "speculatii" i se pare ca este una... mai mult
Luni, 03 Iulie 2017, ora 20:46
Inlocuirea impozitului pe profit cu cel pe cifra de afaceri, pe langa faptul ca incalca normele europene, va genera un val de efecte negative pentru mediul de afaceri din Romania.
Adrian Negrescu, project manager Keysfin, firma ce ofera servicii de informatii de afaceri, scoring si risk rating precum si rapoarte de credit despre firme din Romania, ne-a explicat ca masura nu e deloc benefica pentru firmele care activeaza in tara noastra.
"Trebuie spus din start ca masura este nefezabila din punct de vedere economic, din cauza marjelor diferite din diverse industrii. Introducerea unui impozit pe cifra de afaceri va insemna, in fapt, o blocare a investitiilor companiilor, va determina un lant de falimente si va stimula evaziunea fiscala.
In plus, exista o directiva europeana, Directiva 112/TVA, care nu permite impozitele pe cifra de afaceri, altul decat TVA. Exceptand regimul microintreprinderilor, unde se aplica acest tip de impozit, orice alta decizie ar insemna incalcarea legislatiei europene", a explicat specialistul pentru Ziare.com.
Intr-adevar, la articolul 401 al Directivei 112, publicata si pe site-ul Ministerului de Finante, se interzice explicit impunerea unei taxe pe cifra de afaceri. Iata paragraful in cauza:
"Fara sa contravina altor dispozitii ale legislatiei comunitare, prezenta directiva nu impiedica niciun stat membru sa pastreze sau sa introduca taxe pe contractele de asigurari, taxe asupra jocurilor de noroc si pe pariurile sportive, accize,... mai mult
Luni, 03 Iulie 2017, ora 08:08
In decembrie, cand am citit programul de guvernare cu care PSD a castigat alegerile, credeam ca un program mai slab si mai nerealist nu poate exista. Acum, dupa ce am citit programul de guvernare trecut prin Parlament, am realizat ca m-am inselat. Mereu se poate mai rau.
Intentia socialistilor de a impozita cifra de afaceri, si nu profitul, reprezinta o lovitura neasteptata data mediului de afaceri, antreprenorilor onesti, fie ei straini, fie romani.
Impozitul pe cifra de afaceri va fi o lovitura crunta pentru mediul de afaceri. Firmele se vor muta in alte state UEFost consilier al lui Ciolos: Impozitul pe cifra de afaceri e un barbarism fiscal. Va avea consecinte negative pentru investitii si dezvoltarea afacerilorDe ce vor plati toate companiile impozit pe cifra de afaceri? De vina sunt multinationalele, zice Dragnea
Trebuie sa spunem clar: daca acest sistem se va implementa, vom spune adio cotei unice de 16%, masura care dupa ce a fost adoptata, in 2005, a atras investitii directe si indirecte ce depasesc o suta de miliarde de euro. Aceste investitii au creat direct sute de mii de locuri de munca, sustenabile, bine platite si care astazi fac diferenta dintre economia Romaniei si economia Ucrainei, de exemplu.
Acum, intreg pachetul de masuri gandit de PSD nu va face decat sa-i forteze pe antreprenori, fie ei straini, fie romani, sa se uite catre alte piete, mult mai prietenoase cu mediul de afaceri si care incurajeaza munca onesta, inovatia si viziunea.
Orice... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 11:28
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la Parlament, ca ideea eliminarii impozitului pe profit si inlocuirea lui cu impozitarea cifrei de afaceri a aparut dupa ce a observat ca multinationalele raporteaza un profit de trei ori mai mic decat companiile romanesti, adaugand ca trebuie facut astfel incat toate firmele care actioneaza in Romania sa plateasca impozit pe profitul pe care il fac.
"Am inteles ca Guvernul face o analiza serioasa si obligatorie. Avem niste cifre: companiile mari multinationale, pe care trebuie sa le sprijinim in continuare, au o cifra de afaceri de vreo 580 de miliarde de lei. Companiile romanesti au o cifra de afaceri de 550 de miliarde de lei. Cele care au o cifra de afaceri de 580 de miliarde, raporteaza doar 9 miliarde profit impozabil. Celelalte, romanesti, care au 550 de miliarde cifra de afaceri, raporteaza 27 de miliarde de lei profit impozabil. De trei ori mai mult", a explicat Liviu Dragnea.
Liderul PSD a spus ca Guvernul trebuie sa determine cauzele acestei situatii.
"In conditiile in care un asemenea grup de companii, cu o asemenea cifra de afaceri, raporteaza doar atata profit impozabil, acolo exista niste cauze. Cred ca Guvernul este obligat sa verifice daca sunt cauze obiective si atunci trebuie sa fie sprijinite prin alte masuri acele companii pentru ca nu cred ca in Romania vin doar cei care nu stiu sa faca afaceri. Daca sunt cauze subiective, sa vedem cum facem ca toate firmele din Romania sa actioneze cinstit in... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 18:59