Dincolo de toata agitatia starnita de lansarea programului de relaxare cantitativa al Bancii Centrale Europene, oficialii din zona euro par sa ignore cu desavarsire un eveniment alarmant petrecut de curand in Japonia, alta tara adepta a acestei politici monetare neconventionale: scaderea salariilor.
Salariile japonezilor au scazut din nou in luna ianuarie, veniturile acestora ajustate in functie de inflatie fiind acum cu 7,5% mai mici decat erau in 2008, inainte de declansarea crizei globale.
Jumatate din procesul de devalorizare s-a petrecut pe fondul relaxarii cantitative initiate de Banca Japoniei, iar acest lucru ar trebui sa constituie un semnal de alarma pentru liderii europeni, arata Wall Street Journal.
Conditii asemanatoare
Peisajul economic din Japonia anului 2013 si cel actual din zona euro seamana destul de mult incat sa ne permita sa vorbim de un scenariu copiat aproape la indigo.
Japonia se afla in deflatie, un fenomen care ameninta serios intreg continentul european in acest moment.
Japonezii s-au alarmat in momentul in care yenul s-a apreciat pana la pragul de 77 de unitati in raport cu dolarul, iar presedintele BCE Mario Draghi a precizat inca din martie 2014, ca un curs de 1,38 dolari/euro "implica o restrangere a conditiilor monetare, cu un impact negativ asupra inflatiei si ca o potentiala amenintare asupra revigorarii economice in zona".
Atat Banca Japoniei cat si BCE au mizat pe relaxarea cantitativa si deprecierea monedelor in... mai mult
Marti, 17 Martie 2015, ora 15:09
2Finlanda este cea mai afectata tara din zona euro de tensiunile dintre Rusia si Occident, sustin autoritatile de la Helsinki.
Comertul cu Federatia reprezinta 14% din total, astfel ca statului nordic ii va fi greu sa isi revina din recesiune, potrivit Bloomberg.
Cu toate acestea, Finlanda a sustinut sanctiunile impuse de Occident vecinilor sai, pentru ca "vrea sa fie in inima UE", dupa cum a precizat Pasi Kuoppamaeki, economist sef la Danske Bank A/S.
"Poate ca nu e de acord, insa a fost nevoita sa mearga inainte cu deciziile blocului comunitar", a adaugat acesta.
Insa masurile recente anuntate de Rusia vor cantari greu pentru finlandezi. Anul trecut, 10% din totalul exporturilor au mers catre Rusia, iar 18% din totalul importurilor au provenit din aceasta tara.
"Sper ca sanctiunile nu vor fi ...citeste mai departe despre "Cea mai expusa tara din zona euro la tensiunile dintre Occident si Rusia" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 August 2014, ora 14:44
Oficiul european de statistica (Eurostat) a confirmat miercuri ca in luna martie 2014 inflatia in zona euro a atins cel mai scazut nivel de dupa luna noiembrie 2009, ceea ce pune presiuni pe Banca Central Europeana sa intervina daca preturile nu isi vor reveni, transmite Reuters.
Rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut pana la 0,5% in luna martie de la 0,7% in luna februarie. Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate la tigari, restaurante si baruri (0,08%) precum si la lapte si oua (0,06%). In schimb, cele mai mari scaderi de preturi au fost inregistrate la combustibili (minus 0,24%) si telecomunicatii (minus 0,10%).
In Uniunea Europeana, rata anuala a inflatiei inflatia a scazut la 0,6% in martie de la nivelul de 0,8% inregistrat in luna februarie. In randul statelor membre UE, cele mai ridicate rate ale inflatiei au fost inregistrate in Marea Britanie (1,6%), Malta si Austria (1,4%) si Romania (1,3%).
Comparativ cu luna februarie 2014, rata anuala a inflatiei a scazut in 19 state membre, a ramas stabila in trei si a crescut in sase state.
Inflatia in zona euro este pentru a sasea luna consecutiv in zona de pericol a Bancii Central Europene, respectiv un procent, ceea ce alimenteaza speculatiile potrivit carora BCE va fi nevoita sa ia noi masuri pentru apune capat tendintei de scadere a preturilor.
Responsabilii BCE au anuntat ca banca este pregatita sa adopte masuri neconventionale pentru a se asigura ca inflatia nu ramane la un... mai mult
Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 13:52
Aderarea Romaniei la zona euro ramane o tinta a guvernantilor, in ciuda situatiei economice actuale a tarilor care fac parte din uniunea monetara, dar si a evolutiei situatiei din tara. Cat de probabil este insa un astfel de scenariu si mai ales respectarea tintelor impuse pana in 2015?
Pe langa criteriile stricte pe care Romania ar trebui sa le indeplineasca pana in 2015, liderii Uniunii Europene ar trebui sa ne permita accesul in zona euro. Daca inainte totul depindea de noi, acum situatia Greciei si Portugaliei, care au aderat la zona euro inainte de a fi pregatite complet, poate fi data ca exemplu si folosita ca scuza pentru blocarea accesului Romaniei in uniunea monetara.
"In primul rand as spune ca dincolo de intrebarea "daca e o idee buna sau nu", e problema daca e o idee realizabila. Nu stiu in ce masura felul in care au fost primite in zona euro anumite state, precum Grecia si Portugalia, se va mai repeta intr-un viitor apropiat, inclusiv in privinta Romaniei", a declarat pentru Business24 analistul financiar Constantin Rudnitchi.
Analistul economic Ionel Blanculescu este de parerea ca o tinta mai realizabila pentru aderarea Romaniei la zona euro, este 2024, acelasi an care reiese si din analizele unor mari banci de investitii, bazate pe "performantele" economiei noastre. "Tinta asumata e nerealista si probabil ca vom asista la o mutare a tintei in prima faza la 2018 si in a doua faza la 2024, care din toate analizele rezulta ca Romania ar putea pana la... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 09:01
Exporturile in zona euro au crescut pentru a doua luna consecutiv, mai ales datorita Germaniei, pe masura ce companiile incep sa se orienteze catre tarile emergente pentru a compensa cererea in scadere de acasa.
Exporturile celor 17 tari din zona euro au inregistrat o crestere de 2,4% fata de luna mai, cand au castigat doar 0,4%, arata statisticile UE. Importurile au stagnat in aceasta perioada, iar excedentul comercial s-a marit la 10,5 miliarde de euro de la 6,8 miliarde euro, scrie Bloomberg.
Economia Europei s-a contractat cu 0,2% in al doilea trimestru al anului, dupa ce masurile de austeritate au impins sase tari membre in recesiune, inclusiv Italia si Spania. Pe masura ce consumatorii casnici, dar si cei comerciali, incep sa reduca din cheltuieli, exportatorii incep sa se bazeze pe pietele asiatice pentru a-si creste veniturile.
"Zona euro trece printr-o recesiune moderata. Dinamica de crestere economica globala a incetinit, dar exporturile vor continua sa sustina cresterea pana la un anumit punct in a doua jumatate a anului", a spus Alexander Krueger, economist sef al Bankhaus Lampe KG.
Exporturile Germaniei au crescut cu 6,6% in iunie, pana la 40,9 miliarde de euro, in timp ce importurile au avansat cu 1,5%. In Italia, exporturile au crescut cu 2 procente in aceasta perioada, in timp ce in Franta si Spania avansul a fost de doar 1%, respectiv 1,4%.
Economia zonei euro s-ar putea contracta cu 0,2% in al treilea trimestru inainte de a reveni pe... mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 14:20
Uniunea Europeana a inregistrat in luna mai 2012 un deficit al balantei comerciale de 3,8 miliarde euro, fata de un deficit comercial de 14,5 miliarde de euro inregistrat in aceeasi perioada a anului 2011, conform cifrelor publicate luni de Oficiul european de Statistica (Eurostat).
In mai 2012, comparativ cu luna precedenta, exporturile UE27 au crescut cu 1,7% iar importurile au scazut cu cu 1,7%.
Cele 17 state membre ale zonei euro au inregistrat in luna mai 2012 un excedent al balantei comerciale de 6,9 miliarde de euro.
In martie 2012, comparativ cu luna precedenta, exporturile zonei euro au crescut cu 0,3%, iar importurile au scazut cu 0,9%.
In cazul Romaniei, datele Eurostat arata ca in perioada ianuarie - aprilie 2012 deficitul comercial al Romaniei a fost de 2,6 miliarde de euro. In timp ce exporturile Romaniei au inregistrat o crestere zero, de la 14,5 miliarde de euro in perioada ianuarie - aprilie 2011 la 14,5 miliarde de euro in perioada similara din 2012, importurile au urcat cu 1%, de la 17 miliarde de euro in perioada ianuarie - aprilie 2011 la 17,1 miliarde euro in perioada similara din 2012.
In Uniunea Europeana, in perioada ianuarie - aprilie 2012, cel mai mare excedent comercial s-a inregistrat in Germania (59,3 miliarde de euro in perioada ianuarie - februarie 2012), Olanda (16,2 miliarde de euro) si Irlanda (13,4 miliarde de euro).
Cel mai semnificativ deficit s-a inregistrat in Marea Britanie (51,8 miliarde de euro), Franta (29... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 15:44
Deprecierea monedei euro este singura solutie fezabila pentru criza din zona euro, a declarat miercuri, intr-o conferinta la Banca Nationala a Romaniei (BNR), Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
'Deprecierea monedei euro va stimula intreaga zona euro fata de restul lumii si va ajuta tarile mai putin performante din zona euro, prin efectele de amploare pe care le-ar implica. Aceasta nu este o solutie pe termen lung, dar ar da timpul necesar pentru luarea unor masuri care sa duca la cresterea productivitatii muncii', a spus Croitoru.
Cele mai bune solutii sunt cele care ajuta la iesirea din criza fara a adanci recesiunea, a aratat Croitoru. Potrivit consilierului guvernatorului BNR, deprecierea euro ar fi stimulat exporturile si ar fi redus importurile, diminuand deficitele externe pentru Portugalia, Spania, Irlanda si Grecia, concomitent cu reducerea surplusurilor comerciale ale Germaniei, Olandei sau altor state dezvoltate din nord.
Acesta a mai aratat ca nu deficitele bugetare au stat la baza actualei crize a datoriilor, ci deficitul de cont curent, criza zonei euro fiind mai degraba una a balantei de plati.
Croitoru a spus ca regula centrala a Pactului Fiscal al UE este limitarea deficitului structural la 0,5% din PIB, insa regula care ar ajuta ar fi una care sa disciplineze politicile in interiorul UE pornind de la relatia dintre sectorul public si cel privat.
Solutia gasita de UE este necesara pentru ca asigura disciplina fiscala, insa... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 20:50
Emotiile investitorilor au crescut direct proportional cu fiecare stat care a fost "inghitit" de datoriile suverane. Criza s-a extins din Grecia si a contaminat inclusiv Italia. In acest context, cat de avantajoasa ar fi pentru Romania adoptarea monedei unice?
De cand s-au precipitat lucrurile in zona euro iar pietele au asistat la prabusirea Greciei, Irlandei, Portugaliei si Spaniei, aderarea Romaniei in zona nu mai este la fel de tentanta. Insusi presedintele statului, Traian Basescu si-a revizuit declaratiile si sustine ca adoptarea monedei euro ar putea crea probleme statului roman.
Mesajul ascuns al lui Basescu
Daca la sfarsitul lunii mai, presedintele Traian Basescu insista asupra pastrarii obiectivului de aderare la zona euro in 2015, pentru ca aderarea ar reprezenta un "stimulent", seful statului a revenit asupra declaratiilor.
Intr-o interventie la postul public de radio, seful statului mentioneaza ca indeplinirea criteriilor pentru aderare nu mai este suficienta.
"Am inteles ca nu sunt suficiente criteriile de la Maastricht. Chiar daca le indeplinesti, daca nu ai o economie performanta, intrarea in zona euro este o eroare care va aduce probleme si Romaniei si zonei euro", spunea presedintele, la postul public de radio.
Analistul financiar Lucian Davidescu precizeaza ca in mesajul lui Basescu ar putea fi ascuns un mesaj ascuns si considera ca "euro este cu dus si intors pentru Romania".
"O tinta pentru adoptarea euro si indeplinirea... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 11:30
Statele periferice din zona euro, precum Portugalia, Spania, Grecia si Irlanda, trebuie sa aplice reforme structurale pentru rezolvarea decalajelor intre performantele economice ale celor 16 state din regiune, a declarat Axel Weber, membru in conducerea BCE, potrivit Mediafax. Weber a afirmat intr-un discurs la Strasbourg ca majoritatea reformelor trebuie sa aiba loc in Portugalia, Spania, Grecia si Irlanda, unde persista deficitele de cont curent.
Majorarea salariilor si stimularea cererii interne in tarile cu excedente de cont curent, precum Germania, vor avea un impact scazut pentru echilibrarea situatiei, considera Weber, care detine si functia de presedinte al Bundesbank, banca centrala din Germania.
"Avand in vedere structura actuala a comertului, majorarea importurilor Germaniei cu 10% ar imbunatati balanta contului curent in Spania, Portugalia si Grecia cu numai 0,25%", a aratat Weber.
El a explicat ca motivele mai profunde ale dezechilibrelor sunt factori interni din tarile care inregistreaza deficite, astfel incat acestea trebuie sa actioneze.
Statele din sudul Europei, cu deficite bugetare mari, s-au confruntat in acest an cu o criza a datoriilor suverane si sunt nevoite sa se imprumute cu dobanzi mari.
Banca Centrala Europeana le-a cerut sa adopte reforme structurale pentru stimularea exporturilor si imbunatatirea competitivitatii, care s-a erodat in ultimii ani. mai mult
Joi, 23 Septembrie 2010, ora 23:53