Pretul energiei electrice pe piata spot atinge din nou maximul istoric de 750 de MW, care a mai fost inregistrat saptamana trecuta, Romania importand electricitate la capacitate maxima pe linia de interconexiune cu Ungaria, potrivit datelor OPCOM si Transelectrica,.
Astfel, energia cu livrare marti are pretul de 750 de lei (158 de euro) pe MWh in intervalul orar 19:00-20:00. Spre comparatie, la acea ora, preturile in celelalte tari din regiune sunt la jumatate: 81 de euro in Ungaria si Slovacia si 65 de euro in Cehia.
Acest nivel de 750 de lei a mai fost inregistrat saptamana trecuta, miercuri, iar precedentul record fusese de 680 de lei pe MWh, in februarie 2017, in timpul unei perioade extrem de geroase.
Importurile de energie din aceasta perioada sunt si ele la cote ridicate. Spre exemplu, marti, la ora 10:40, consumul tarii era de 7.424 MW, productia - de 5.923 MW, iar diferenta de 1.501 MW era adusa de peste granita.
De altfel, datele OPCOM arata ca marti, intre orele 6:00 si 21:00, Romania importa energie din Ungaria la intreaga capacitate disponibila a liniei de interconectare, respectiv 656 MW. mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 11:05
Ungaria va semna un nou acord pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale din Rusia daca grupul american Exxon Mobil Corp nu va lua o decizie finala, pana in luna septembrie, privind investitia in proiectul offshore Neptun, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, pentru Reuters.
In apele teritoriale romanesti ale Marii Negre, companiile ExxonMobil si OMV Petrom exploreaza impreuna blocul Neptun, unde primele estimari arata existenta unor zacaminte de gaze intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi.
Potrivit firmei de consultanta Deloitte, rezervele de gaze naturale ale Romaniei din Marea Neagra ar putea pune in discutie pozitia dominanta a grupului rus Gazprom pe piata de furnizare de gaze naturale din Europa Centrala si de Est.
Accesarea resurselor din Marea Neagra ar putea diversifica sursele de aprovizionare din regiune si ar aduce guvernului Romaniei venituri de 26 de miliarde dolari pana in 2040.
"ExxonMobil poate revolutiona piata furnizarii de energie in Europa. Insa ar trebui sa ia o decizie finala de investitii", a spus Szijjarto intr-un interviu acordat Reuters in orasul american Houston, unde a inaugurat un consulat al Ungariei. "Daca nu vor lua o decizie pana in luna septembrie, voi fi nevoit sa semnez un nou contract pe termen lung cu rusii" a adaugat oficialul ungar.
La inceputul acestei luni, directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele, a declarat ca divizia OMV Petrom este intr-un "dialog intensiv" cu Guvernul... mai mult
Joi, 16 Mai 2019, ora 15:57
Constructorul auto german BMW a anuntat marti ca va investi un miliard de euro intr-o noua fabrica, langa orasul Debrecen din Ungaria, situat la aproape 40 de kilometri de granita cu Romania, in contextul cresterii tensiunilor comerciale la nivel global.
Compania a anuntat ca lucrarile vor incepe, cel mai probabil, in a doua jumatate a anului viitor, potrivit Bloomberg.
Unitatea este asteptata sa produca circa 150.000 de autovehicule anual. Compania nu a precizat ce model va fi produs in noua fabrica.
BMW construieste prima sa fabrica in Europa din ultimele doua decenii, in contextul in care masurile protectioniste, anuntate in ultimele luni, au crescut costurile la nivel global.
O astfel de decizie va ajuta compania sa tina costurile sub control, in contextul tensiunilor comerciale care pot afecta fabrica din Statele Unite, considera analistii. In plus, o unitate in Ungaria ofera mai multa flexibilitate companiei si in contextul Brexit-ului.
BMW a anuntat recent ca va mari preturile a doua SUV-uri fabricate in Statele Unite si comercializate pe piata chineza, pentru a lua in considerare costul suplimentar al tarifelor impuse importurilor de automobile de catre autoritatile din China, cea mai mare piata auto din lume. ...citeste mai departe despre "O investitie de un miliard de euro ocoleste Romania. BMW a ales Ungaria pentru a construi o noua fabrica" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Iulie 2018, ora 17:38
Autoritatea Federala Sanitara Veterinara din Rusia (Rosselkhoznadzor) a anuntat, joi, ca a introdus restrictii temporare cu privire la importurile de porci vii, carne de porc si produse continand carne de porc din Romania, ca urmare a epidemiei de pesta porcina, informeaza Itar Tass.
"Decizia a fost luata din cauza inrautatirii situatiei epizootice cu privire la pesta porcina africana si a dovezilor privind extinderea epidemiei in Uniunea Europeana. In special, potrivit International Epizootic Bureau, un nou focar a fost inregistrat in randul porcilor mistreti din zona Satu Mare din Romania", se arata intr-un comunicat de presa al Rosselkhoznadzor.
La inceputul acestei luni, Rosselkhoznadzor a introdus restrictii temporare cu privire la importurile de porci vii si produse din carne de porc din Ungaria, din cauza izbucnirii unei epidemii de pesta porcina in regiunea nordica Heves.
Virusul care provoaca pesta porcina africana este inofensiv pentru oameni si pentru alte animale, insa, pentru mistreti si porcii de ferma, boala - pentru care nu exista inca un vaccin - este mortala in aproape toate cazurile, ducand la decesul animalelor in termen de 10 zile.
In Romania, la inceputul acestui an a fost descoperit un focar de pesta porcina africana in localitatea Micula, la aproximativ 7 kilometri de granita Romaniei cu Ungaria si Ucraina. In luna martie, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare a instituit masuri speciale de protectie pe raza mai multor... mai mult
Vineri, 25 Mai 2018, ora 14:22
Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri ca Ungaria va semna un acord cu Romania pentru livrarea a patru miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, intelegere despre care spune ca va incheia monopolul Rusiei in tara sa.
In urma unei intrevederi cu premierul sarb Ana Brnabic, Viktor Orban a precizat ca, pana in 2021 sau 2022, importurile de gaze din Romania vor reprezenta mai bine de jumatate dintre rezervele de gaze ale Ungariei.
"Anunt cu modestie, dar cu placere, ca epoca monopolului Rusiei privind gazele in Ungaria se incheie, intrucat peste jumatate dintre gazele consumate de Ungaria vor veni din Romania. Trei companii din Ungaria participa la licitatia pentru gazele naturale. Aceasta este o situatie cu totul noua, nu numai pentru Ungaria, ci pentru regiune. Acordul pozitioneaza tara intr-o situatie geostrategica mai favorabila decat cea anterioara", a spus Orban.
Seful guvernului de la Budapesta a mai precizat ca Ungaria a construit deja conducta de legatura cu Romania, iar conexiunea din Romania "este in constructie".
Citeste si: Povestea gazului. Orban inlocuieste Romania la Marea Neagra
Anterior, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anuntat ca a ajuns la un acord cu omologul sau roman Teodor Melescanu pentru livrarile de gaze naturale. Insa diplomatul roman a precizat ca nu a semnat niciun acord cu Szijjarto.
"Daca ne luam dupa zvonuri si dupa altele (...) am vazut si asta, ca am semnat acorduri cu Szijjarto. Nu s-a semnat... mai mult
Vineri, 09 Februarie 2018, ora 20:56
Daca atitudinea fata de Comisia Europeana si fata de "nucleul dur" al Uniunii l-a condamnat la o semidiabolizare, Orban Viktor vrea sa "vanda" ungurilor poza unei tari care joaca in alta liga, alaturi de SUA si Rusia si, in acelasi timp, vrea sa castige influenta regionala din pozitionarea la scara istorica in postura de pivot personal al lui Donald Trump si al lui Vladimir Putin, simultan.
Citeste si Apogeul geopolitic al lui Viktor Orban e propaganda sau realitate?
Daca in ceea ce priveste Statele Unite, Orban Viktor se poate lauda cu faptul ca are un discurs apropiat (prin temele centrate pe propria natiune si prin atitudinea critica fata de birocratia de la Bruxelles), fata de Rusia premierul maghiar poate sa invoce o nedisimulata apropiere atunci cand aceasta din urma a fost supusa sanctiunilor internationale.
Pentru Vladimir Putin, Ungaria este usita intredeschisa spre Bruxelles, usita care impiedica izolarea totala fata de lumea vestica.
In plus, Orban ii ofera posibilitatea de a proba putin politica de expansiune economica pe care o promoveaza "tarul" de la Kremlin. Pentru Ungaria, Federatia Rusa reprezinta un generator urias de deficite (al doilea ca marime dupa Germania) de ani buni.
Daca tara vecina noua exceleaza in exporturi si isi bazeaza prosperitatea pe excedente comerciale mari (10% din exporturi si 7-8% din PIB), relatia economica cu rusii scartaie puternic; sanctiunile din 2014 au venit doar sa accentueze aceasta situatie dar nu au... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 07:52
Importurile de carne de porc in crestere din Ungaria, unde TVA a scazut de la 1 ianuarie de la 27% la 5%, ar putea duce la ieftinirea carnii de porc de pe piata romaneasca in urmatoarele luni, a declarat Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc.
"Crescatorii de porci sunt ingrijorati de importurile care vin din Ungaria, dupa ce de la 1 ianuarie la ei a scazut TVA la carne de porc de la 27% la 5%. Lor le convine sa vanda aici, unde pretul e mai mare decat in Ungaria. Chiar daca vand la pretul de la ei, castiga din diferenta de TVA, care la noi e 24%", a spus Ladosi.
El a afirmat ca situatia va genera si importuri la negru de pe piata maghiara. Astfel de situatii se intampla frecvent cand exista diferente mari de TVA intre tari vecine.
Guvernul ungar a redus de la inceputul acestui an TVA pentru porci vii si carnea de porc de la 27%, cel mai ridicat nivel din UE, la 5%, pentru a proteja producatorii locali de importurile mai ieftine.
"Va fi o presiune pe piata romaneasca. Au inceput deja sa creasca importurile, dar doar regional, deocamdata, in Bihor, Satu Mare si Arad. Ungurii vin cu carnea si o vand unde pot, la magazine mici, la macelarii sau la procesatori mai mici. Ne asteptam ca in aceste conditii pretul carnii de porc pe piata romaneasca sa scada", a mai spus oficialul asociatiei.
Problemele producatorilor romani ar putea fi amplificate si de refuzul Rusiei de a mai primi importuri de carne de porc din UE, dupa ce s-au... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 17:49
Dincolo de arborarea steagurilor secuiesti sau marsuri pentru autonomie, actiuni care complica la nivel diplomatic si social relatiile romano-maghiare, tara noastra si Ungaria si-au pastrat, de-a lungul ultimilor ani, calitatea de parteneri comerciali traditionali, cu schimburi economice importante si avantaje evidente in special pentru partea ungara.
Astfel, in primele 11 luni ale anului trecut, exporturile Romaniei in Ungaria au fost de 2,039 de miliarde de euro, in scadere cu 3,25% fata de anul precedent, in timp ce importurile s-au ridicat la 4,14 miliarde de euro, consemnand un avans de 6,15%.
Prin urmare, deficitul comercial al tarii noastre in relatia cu Ungaria a fost de 2,1 miliarde de euro, nivelul soldului la 31 octombrie 2012, mentinundu-se unul dintre cele mai ridicate dezechilibre in relatiile economice cu partenerii externi.
Citeste mai multe despre Cumparam masiv de la maghiari: Ce importam din Ungaria pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Martie 2013, ora 12:18
Marii retaileri din tara noastra cumpara lapte din Ungaria, desi productia interna ar putea acoperi fara probleme consumul.
Explicatia specialistilor este ca fermierii unguri si-au organizat breasla in asociatii colective, astfel incat productia de lapte este vanduta en gros, cu preturi mai mici, dar cu profit mare, dat de volum. Asa se face ca marii retaileri din Romania cumpara lapte din tara vecina.
Romania importa 25% din laptele necesar productiei, in timp ce producatorii romani sunt nevoiti sa il dea de mancare la porci.
"Importam circa 25% din laptele necesar pentru productie, in timp ce procesatorii romani au lapte suficient si sunt nevoiti sa il arunce la canal sau sa il dea mancare la porci. Se prefera laptele din import pentru ca este mai ieftin", a explicat Dragos Frumosu, presedintele FNSIA.
Legislatia europeana este de partea marilor lanturi de magazine, care pot importa din orice alta tara desi exista materie prima in tara in care comercializeaza.
"Piata europeana este libera. Fiecare poate sa isi comande din ce tara vrea. Fiecare retailer isi comanda de unde crede el ca este mai bine. Ca si la toate celelalte scandaluri este vorba de pret. A ales un pret mai mic si a avut o marfa mai proasta", a explicat Sorin Minea, seful Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta) pentru Business24.
Sorin Minea, seful Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta)
De ce au ungurii un pret atat de... mai mult
Luni, 11 Martie 2013, ora 07:02