Romania are resurse uriase de energie, precum gazele din Marea Neagra, potentialul eolian sau hidro, insa nu exista nicio strategie aprobata cu privire la utilizarea lor, in timp ce sistemul energetic se degradeaza, iar facturile consumatorilor cresc, potrivit specialistilor.
Conform unui document al ministerului de resort, infrastructura este pe anumite segmente depasita moral si uzata tehnic, fiind nevoie urgenta de investitii.
"Retorica transformarii Romaniei intr-un hub energetic regional a ramas lipsita de continut. Pe de o parte, ultimul deceniu a consemnat putine succese ale proiectelor de infrastructura. Infrastructura energetica este, in segmente decisive, depasita moral si uzata tehnic, avand nevoie urgenta de investitii.
Productia de energie electrica depaseste consumul intern, dar capacitatea de export ramane limitata; eficienta sistemelor de transport de electricitate si de gaze este afectata de scaderea volumului intern de energie transmisa, dar, in acelasi timp, aceste sisteme nu ofera suficienta capacitate pe noile axe rezultate din evolutia capacitatilor de productie din ultimii ani", se arata intr-un document privind analiza stadiului actual al sistemului energetic national, postat pe site-ul Ministerului Energiei.
In acest context, Ministerul Energiei a lansat in dezbatere "Proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2018-2035, cu perspectiva anului 2050", document finalizat in septembrie, dar care nu a fost inca aprobat in Guvern.... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 12:24
Summit-ul pe teme de Securitate Energetica organizat zilele acestea in capitala Germaniei da fiori rusilor, dezvoltarea rapida a Uniunii Energetice de pe continent fiind privita la Moscova ca o amenintare pe termen lung.
12 state europene vor semna in iunie o declaratie comuna privind eliminarea plafoanelor tarifare si a interventiilor guvernamentale in tranzactiile cu energie din regiune, a anuntat Rainer Baake, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Economice si Energiei din Germania.
Acesta a recunoscut ca dezvoltarea Uniunii Energetice pericliteaza rolul Rusiei de furnizor de gaze pe piata europeana, anunta agentia rusa Sputnik.
Un prim pas
Summit-ul organizat la Berlin are ca scop analiza costurilor si beneficiilor aduse de aparitia Uniunii Energetice din Europa, primul pas catre crearea acesteia constand in liberalizarea pietei de energie din cele 12 state.
Declaratia din iunie urmeaza sa fie semnata de catre rerezentantii Germaniei, Frantei, Belgiei, Olandei, Danemarcei, Poloniei, Cehiei, Austriei, Elvetiei si Luxemburgului, acestor state urmand sa li se alature Suedia si Norvegia, interconectate cu ajutorul unui cablu electric submarin.
"Summit-ul pe teme de securitate energetica vine si ca urmare a deteriorarii relatiilor dintre Occident si Moscova, fortand statele membre UE sa caute surse alternative de energie", a mentionat Baake.
"Nu este o strategie impotriva Rusiei, ci una care sa stimuleze competitivitatea in Europa. Vor fi efecte... mai mult
Joi, 07 Mai 2015, ora 12:25
1Sectorul bancar romanesc are o capacitate buna de a face fata unui soc moderat spre ridicat de retragere a finantarii, in eventualitatea unei agravari a conflictului din Ucraina, potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare publicat, marti seara, pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei.
Documentul citat arata ca sectorul bancar din Romania dispune de resurse adecvate pentru a rezista unor posibile socuri, aspect sustinut de imbunatatirea ratei fondurilor proprii totale (la 17% in iunie 2014 fata de 15% in decembrie 2012) si de ameliorarea indicatorului prudential de lichiditate (1,6 in iulie 2014 fata de 1,4 in decembrie 2012), potrivit Agerpres.
"Conform rezultatelor exercitiului de testare la stres a lichiditatii din perspectiva macroprudentiala, sectorul bancar are o capacitate buna de a face fata unui soc moderat spre ridicat de retragere a finantarii, principala provocare fiind capacitatea bancilor de atragere de resurse suplimentare prin vanzarea de active, in contextul imbunatatirii situatiei lichiditatii sectorului bancar romanesc. In plus, sectorul bancar din Romania dispune de resurse adecvate pentru a rezista unor posibile socuri, aspect sustinut de imbunatatirea ratei fondurilor proprii totale (la 17% in iunie 2014 fata de 15% in decembrie 2012), cat si de ameliorarea indicatorului prudential de lichiditate (1,6 in iulie 2014 fata de 1,4 in decembrie 2012)', se precizeaza in Raportul BNR.
Ucraina nu va afecta sectorul bancar romanesc
Potrivit... mai mult
Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 09:10
Romania ar urma sa realizeze independenta energetica pana la finalul deceniului, datorita gazului de sist si surselor de energie alternative precum energia eoliana si nucleara. Romania este a treia in Uniunea Europeana din punctul de vedere al independentei energetice dupa Danemarca si Estonia, relateaza luni 'Voice of America'.
Vecina a Ucrainei, Romania s-a aflat in ultimele luni aproape de ultima criza energetica si politica din Europa, una care ameninta sa afecteze securitatea aprovizionarii cu gaz si sa arunce UE in haos economic. In ciuda dependentei continentului de gazul natural si de petrolul rus, Romania este singura tara sud-est-europeana despre care se crede ca se apropie de autosuficienta energetica si este in mare parte neafectata de criza din Ucraina.
Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie roman, a declarat ca eforturile recente de explorare arata ca Romania are resurse semnificative de gaze naturale in largul Marii Negre, a caror extragere ar urma sa inceapa pana la sfarsitul lui 2019. Aceste resurse si gazul de sist vor ajuta Romania sa-si satisfaca nevoile energetice si chiar sa devina un exportator de gaze naturale.
Romania deja isi satisface 80% din aceste necesitati din propriile surse energetice de petrol, gaze, carbune, energie nucleara si hidroenergie, in timp ce restul de 20% este importat din Rusia, spre deosebire de Ucraina si Bulgaria, care depind aproape in intregime de importurile de gaze naturale rusesti, scrie 'Voice of... mai mult
Luni, 14 Iulie 2014, ora 16:50
Ucraina a decis sa-si deschida sectorul energetic pentru investitorii straini, o decizie care ar putea aduce investitii de miliarde de dolari si ar reduce dependenta de importurile rusesti de gaze naturale.
Luna trecuta, oficialii de la Kiev au semnat un acord cu un consortiu condus de ExxonMobil, din care mai fac parte Royal Dutch Shell si OMV Petrom, care permite derularea de operatiuni de explorare in zona de coasta a Marii Negre.
Ministrul ucrainean al mediului, Eduard Stavitki, sustine ca blocul Skifska ar contine rezerve de 200 - 250 miliarde metri cubi de gaze naturale si ar putea produce cinci miliarde metri cubi pe an. Expertii sunt de parere ca productia comerciala ar putea demara in sapte ani.
"Suntem familiarizati cu geologia Marii Negre", a anuntat grupul american ExxonMobil intr-un comunicat. "Lucram deja in sectorul romanesc al Marii Negre impreuna cu OMV Petrom si am anuntat o descoperire de gaze la inceputul anului", adauga grupul american.
In luna februarie a acestui an, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), o subsidiara a ExxonMobil Corporation, si OMV Petrom SA au confirmat o posibila descoperire semnificativa de gaze naturale in sectorul romanesc al Marii Negre.
Potrivit estimarilor preliminare, este vorba de o acumulare care ar putea contine 42 pana la 84 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Anuntul ca Ucraina a semnat un acord cu ExxonMobil si Shell pentru explorarea zacamintelor offshore vine la cateva... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 12:30
Dependenta de importuri a Romaniei se va putea reduce, in viitor, daca vor fi realizate anual investitii in titei si gaze de 1 - 2 miliarde de euro, conform Strategiei Petrom 2021 "Performanta durabila pentru crestere", a declarat, miercuri, directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.
Directorul Petrom a precizat ca, in prezent, dependenta de importuri in sectorul energetic romanesc este de 20% - 30%, in timp ce in Europa este de 50-55%. Pana in 2030, insa, aceasta dependenta va creste la 46%, context in care sunt necesare investitii de 1 - 2 miliarde euro anual, pentru a o diminua, spune directorul executiv al Petrom.
Directorul general al Petrom a subliniat ca aceasta investitie de un miliard de euro anual in productia interna inseamna o valoare economica importanta pentru Romania.
"Un miliard de euro pentru productia clasica inseamna opt milioane tone echivalent petrol la preturile actuale, circa 26.000 locuri de munca/an, direct si indirect, o contributie de 2,3 miliarde euro la PIB si 600 milioane euro la bugetul national, pe durata de viata a activelor achizitionate cu acest miliard", a subliniat Mariana Gheorghe.
Daca aceste investitii nu se realizeaza, atunci banii vor fi folositi pentru a importa 5,5 milioane tep titei, nu ar exista contributie la PIB, numarul de locuri de munca create ar fi nesemnificativ, iar aceste importuri ar avea un impact negativ asupra contului curent.
Mariana Gheorghe a subliniat ca Petrom va continua sa... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 15:35