Comisia Europeana a anuntat miercuri un set de masuri destinate impiedicarii unei cresteri explozive a importurilor de otel in blocul comunitar, dupa decizia autoritatilor americane de a introduce tarife vamale suplimentare la importurile de otel si aluminiu, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Comisia Europeana a propus o combinatie intre o cota si tarife pentru a evita o crestere a importurilor de otel in UE, care este posibila mai ales dupa ce SUA a impus tarife vamale suplimentare pentru importurile de otel si aluminiu.
Masurile provizorii anuntate de Executivul comunitar, care vor intra joi in vigoare, vizeaza 23 de categorii de produse de otel. Pentru fiecare dintre aceste 23 de categorii de produse se va aplica un tarif de 25% in momentul in care importurile vor depasi media din ultimii trei ani.
"Tarifele americane pentru produsele din otel provoaca distorsiuni in schimburile comerciale, ceea ce ar putea sa ii afecteze pe producatorii de otel din UE si pe muncitorii din aceste industrii. Nu aveam alta alegere decat sa introducem masuri provizorii pentru a ne proteja industria impotriva unei cresteri explozive a importurilor", a declarat comisarul european pentru comert, Cecilia Malmstrom.
Aceste masuri fac parte din raspunsul UE la tarifele vamale americane. Anterior, Executivul comunitar a introdus la randul sau tarife vamale pentru importuri de produse americane in valoare de 2,8 miliarde de euro, inclusiv bourbon si... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 14:56
Reprezentantii administratiei americane si cei ai Beijingului se intalnesc miercuri, 19 iulie, intr-o sesiune de negocieri privind relatiile bilaterale in comert, chestiuni legate de pietele financiare si prezenta companiilor din ambele tari pe cele doua piete.
Pana acum, doar chinezii se arata optimisti, vicepremierul H.E Wang afirmand ca "nava relatiilor comerciale chino-americane inainteaza pe drumul cel bun", in vreme ce Washingtonul intentioneaza sa abordeze unele subiecte sensibile, precum deficitul balantei comerciale si drepturile de proprietate intelectuala, anunta CNN Money.
Discutiile fac parte din agenda "Planului de 100 de zile" stabilit intre Donald Trump si omologul sau chinez, Xi Jinping, dar secretarul american pentru Comert, Wilbur Ross, nu manifesta acelasi optimism ca si partenerii chinezi de discutii si admite ca "negocierile se anunta provocatoare", chiar daca ambele state au si "obiective comune".
"Este un start bun, dar raman o multime de chestiuni de rezolvat. Sunt diferente serioase pe care trebuie sa le rezolvam", a apreciat Ross. Printre problemele sesizate de americani se numara si restrictiile puse de chinezi la investitiile cu capital american, dar si chestiunea subventiilor acordate de guvernul de la Beijing pentru companiile locale.
Intalnirea are loc exact inainte ca guvernul american sa decida in privinta politicii de suprataxare a importurilor de otel, parte a unei politici protectioniste pentru o industrie considerata vitala... mai mult
Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 07:03
Cu doar o luna inainte de summit-ul G20 de la Hamburg, cancelarul german Angela Merkel a anuntat ca scopul Berlinului este sa asigure conditiile unor legaturi comerciale cat mai libere la nivel global, pregatind si o serie de discutii pe tema acordurilor comerciale cu alte economii importante.
In acelasi timp insa, Merkel se teme ca politica protectionista promovata de administratia Trump va reprezenta un obstacol in calea planurilor sale.
Germania detine presedintia G20 pentru un an, iar Merkel a anuntat deja ca vrea se demonstreze ca procesul de globalizare nu inregistreaza un declin.
"Vom face tot ce este posibil ca sa obtinem un acord largit pe aceasta tema la Hamburg. Tinand cont de pozitia noi administratii americane, nu va fi usor, dar trebuie sa facem acest efort", a explicat cancelarul german.
O tema de discutie importanta va atinge si problema productiei suplimentare de otel, cu aluzie directa la China, un jucator acuzat de concurenta neloiala in sector.
"Nu e vorba numai de comert, trebuie sa stabilim reguli si acestea sa fie corecte pentru toti", a punctat Merkel.
Masura ar putea fi vazuta ca o concesie facuta americanilor, in conditiile in care administratia Trump se pregateste sa lanseze un raport care arata ca importurile masive de otel afecteaza securitatea nationala.
De altfel, ministrul german al Economiei, Brigitte Zypries, i-a trimis o scrisoare secretarului american pentru Comert, Wilbur Ross, pentru a critica abordarea prea... mai mult
Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 06:49
Capacitatea masiva de productie din sectorul industriei grele a Chinei continua sa provoace daune enorme in celelalte piete de pe glob, releva un studiu recent al Camerei de Comert a Uniunii Europene din China.
Cea mai mare amenintare o resimt producatorii de otel din celelalte piete, supraductia din China fiind cu mult peste cererea existenta in acest moment la nivel global, relateaza Hurriyet Daily News.
Gigantul e in pierdere
Productia de otel a Chinei a ajuns sa depaseasca productia combinata a celorlalti patru mari producatori de otel din lume: Japonia, India, Statele Unite si Rusia, iar economistii Camerei de Comert a UE atrag atentia ca in industria de aluminiu fluxul negativ de numerar a depasit deja 60%.
La fel, in numai doi ani, productia de ciment din China a egalat cantitatile produse de-a lungul intregului secol XX in Statele Unite.
"China nu a mai ramas fidela incercarilor pe care le-a facut in ultimul deceniu pentru a rezolva problema supraproductiei", a mentionat presedintele Camerei, Joerg Wuttke.
Oficialii de la Bruxelles au lansat noi acuzatii privind politica de dumping practicata de China la otelul livrat in Europa, producatorii din UE si Asia fiind cei mai afectati de prabusirea pretului generata in urma importurilor de otel ieftin din China.
"Supracapacitatea de productie a fost o pacoste intretinuta pentru multi ani in peisajul industrial al Chinei, iar aceasta afecteaza zeci de industrii in prezent, provocand daune imense in... mai mult
Joi, 25 Februarie 2016, ora 14:40