Grecia a introdus controale suplimentare pentru a preveni raspandirea pestei porcine africane, cu care se confrunta Bulgaria si Romania, a informat luni postul national bulgar de radio (BNR), transmite Novinite.
Ministerul Agriculturii, precum si Agentia pentru Siguranta Alimentelor din Grecia, urmaresc cu atentie evolutia pestei porcine africane in Bulgaria si Romania.
De asemenea, Ministerul Agriculturii de la Atena a convocat o reuniune extraordinara pentru a discuta cu fermierii masurile de prevenire a extinderii epidemiei in Grecia.
Zonele din apropierea granitei cu Bulgaria sunt controlate temeinic, iar verificarile la punctele de trecere a frontierei sunt permanente.
Vineri, Grecia a interzis importurile de carne de porc din tara vecina Bulgaria din cauza focarelor de pesta porcina africana, a anuntat ministrul bulgar al Agriculturii, Dessislava Taneva.
Autoritatile bulgare au detectat pana acum 21 de focare de pesta porcina africana, la porcii crescuti in gospodarii sau in ferme. Peste 50.000 de porci au fost sacrificati luna aceasta, iar pretul carnii de porc a crescut semnificativ.
In trei districte din Bulgaria - Plevna, Razgrad si Ruse - este stare de urgenta din cauza pestei porcine africane.
Bulgaria intensifica masurile de prevenire a raspandirii pestei porcine africane si de protejare a industriei de crestere a porcilor, evaluata la 600 milioane de leva (344 milioane de dolari), a anuntat saptamana trecuta Desislava Taneva.... mai mult
Luni, 29 Iulie 2019, ora 12:56
Economia Greciei da semne ca a inregistrat in trimestrul II o crestere mai mare decat cea prognozata de analisti.
In prima faza, PIB-ul tarii a inregistrat o crestere de 0,9 procente, cu putin mai mult fata de estimarea oficiala de 0,8% avansata la mijlocul lunii august, arata Bloomberg.
O explicatie consta si in cresterea consumului intern pe perioada tensionata in care in care premierul Alexis Tsipras s-a luptat sa asigure semnarea acordului pentru un nou imprumut de 86 de miliarde de euro.
Acum noile date statistice emise de Atena lasa sa se inteleaga ca inclusiv productia a avut o crestere de 1,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce ar reprezenta un record al ultimilor 7 ani in Grecia.
Inclusiv estimarea initiala de crestere economica, din 13 august, a socat intrucatva economistii, pana atunci datele prelucrate de analistii agentiei Bloomberg indicand o contractie de 0,5% a economiei elene.
Aceasta parea justificata, in contextul in care nesiguranta viitorului tarii in zona euro si intregul conflict starnit pe tema datoriei Greciei pareau sa fi afectat mediul economic intern.
Totalul cheltuielilor de consum din trimestrul al II-lea a inregistrat o crestere de 1,1 procente, in timp ce exportul a tresarit cu doar 0,1% in aceeasi perioada.
Totodata, nivelul importurilor a scazut cu 4,9%, dupa cum reflecta cifrele facute publice de Autoritatea Statistica Elena.
Bucuria este de scurta durata insa, statisticienii greci asteptandu-se la... mai mult
Vineri, 28 August 2015, ora 18:06
Democratia se refera la efectuarea unor alegeri reale, dar in Grecia, criza financiara le-a luat elenilor acest drept, FMI si UE purtand o mare responsabilitate in acest sens. In negocieri, Greciei i s-au prezentat doua scenarii inflexibile.
Fie paraseste euro si nu mai beneficiaza de finantare, fie ramane si accepta un nou imprumut acordat in baza unui nou program de austeritate. Creditorii i-au inselat insa pe eleni neprezentand o a treia varianta, de iesire din zona euro si continuare a finantarii, spune un reputat economist indian, Arvind Subramanian, in revista Project Syndicate.
Varianta ascunsa
Scenariul in care Grecia ar fi putut sa paraseasca temporar zona euro, dar sa beneficieze in continuare de finantare din partea partenerilor europeni si a FMI ar fi trebuit prezentat, iniferent de motivatiile politice privind pastrarea tarii in uniunea monetara.
Ar fi reprezentat o varianta care venea atat cu beneficii, cat si cu costuri considerabile determinate de Grexit.
Beneficiile ar fi constat intr-o devalorizare masiva a monedei adoptate odata cu iesirea tarii din uniunea monetara, dar care ar fi readus un suflu dinamic in economia acesteia.
Costurile ar fi fost enorme. Guvernul ar fi trebuit sa declare incapacitatea de plata, sistemul bancar ar fi fost ruinat, iar pentru redobandirea increderii investitorilor de pe pietele financiare ar fi fost necesari ani in sir.
Ca efect, ratele dobanzilor ar fi stat la un nivel ridicat blocand o crestere... mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 12:24
Guvernul de la Atena incepe sa elimine o parte din restrictiile care i-au lovit pe oamenii de afaceri din Grecia odata cu impunerea masurii de control al capitalului.
De la sfarsitul saptamanii, plafonul transferurilor de bani catre partenerii din afara tarii a fost ridicat, aceasta masura urmand sa asigure reluarea importurilor in cantitati mari mari, anunta agentia Reuters.
Importuri reluate
"De vineri 24 iulie, plafonul maxim aprobat pentru platile catre conturi din strainatate a crescut la 100.000 de euro/zi, de la 50.000 de euro", a anuntat guvernatorul bancii centrale, Yannis Stournaras.
Acesta a adaugat ca astfel se rezolva 70% din problemele reclamate de importatorii greci in ultima luna.
Incepand cu 29 iunie, guvernul elen a dispus impunerea masurii de control al capitalului, pe langa limitele la retragerile zilnice aplicate populatie, mediul de afaceri din tara fiind si el afectat de o serie de dispozitii dure.
Aprovizionarea cu materii prime din import sau cu produse care nu sunt fabricate in Grecia a fost un adevarat calvar pentru companiile elene, acestea fiind nevoite sa treaca prin filtrul unei comisii speciale pentru a li se aproba transferul banilor catre partenerii externi.
Guvernatorul Stournaras a mentionat ca mediul de afaceri din Grecia devine ceva mai relaxat, in urmatoarele 10 zile urmand sa se gaseasca solutii pentru rezolvarea celorlalte probleme care treneaza.
"In privinta aprobarilor date pentru import suntem aproape de... mai mult
Vineri, 24 Iulie 2015, ora 17:47
Vacanta bancara si controlurile de capital impuse in urma cu trei saptamani i-au costat pe greci aproximativ 3 miliarde de euro, fara sa calculam scaderea veniturilor din turism, in urma deciziei turistilor de a evita Grecia "last-minute" in momentele de apogeu ale crizei.
Potrivit estimarilor realizate de surse din comert, citate de portalul ekathimerini.com si preluate de Novinite, in aceste trei saptamani in care au fost in vigoare masurile de control al capitalului, zona de retail a inregistrat pierderi de 600 de milioane de euro.
Si Asociatia Panelena a Exportatorilor estimeaza ca acest control de capital i-a adus pierderi de 240 de milioane de euro.
Nu in ultimul rand, blocarea importurilor a avut ca rezultat o pierdere de 1,8 miliarde de euro pentru consumatorul final si producator, mai spune publicatia elena.
Camera de Comert si Industrie de la Atena sustine de asemenea ca aproximativ 4.500 de containere pline cu materiale brute si produse finite erau pana in acest moment blocate, intrucat importatorii nu puteau face nicio tranzactie bancara.
De asemenea, au fost blocate tranzactii comerciale de aproximativ 6 miliarde de euro, din cauza cecurilor restante si a biletelor la ordin ce nu au putut fi achitate.
Bancile grecesti si-au redechis luni portile, insa au ramas in vigoare restrictiile asupra miscarilor de capital. Grecii nu scapa de limita maxima a fondurilor care pot fi retrase zilnic de la bancomat, desi aceasta a crescut de la 60 de euro la... mai mult
Luni, 20 Iulie 2015, ora 11:06
Guvernul rus ar putea lua decizia de a scoate Grecia, Ungaria si Cipru de pe lista cu tari ce au interdicitie de a importa alimente in Rusia, a anuntat marti ministrul rus al Agriculturii, Nikolai Fiodorov.
Interdictia introdusa de Rusia cu privire la importul de alimente din tarile occidentale expira in august. Aceasta masura a fost adoptata drept razbunare pentru sanctiunile impuse de Occident Rusiei, pentru implicarea in criza ucraineana, scrie Business Insider.
"Lista tarilor a fost determinata prin ordin al presedintelui rus si in acest context noi, Guvernul, putem avea propuneri in ceea ce priveste... relatiile cu unele tari si am putea avea propuneri cu privire la scoaterea unor tari de pe lista", a ...citeste mai departe despre "Putin, dispus la concesii pentru trei state UE - pe cine ar putea privilegia in razboiul economic cu Occidentul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 09:02
Grecia a avut in 2012 cel mai mic deficit de cont curent de dupa aderarea la moneda unica europeana, pe fondul scaderii importurilor si reducerii dobanzilor pentru datoria externa, dupa restructurarea datoriei suverane.
Reducerea deficitului de cont curent cu 73%, de la 9,9% din PIB in 2011 pana la 2,9% din PIB in 2012, reprezinta un semnal ca economia elena a inceput sa raspunda masurilor dure de austeritate, scrie Reuters, citata de Agerpres.
In termeni nominali deficitul de cont curent a insumat 5,58 miliarde de euro.
Balanta contului curent este un indicator important pentru cat de competitiva este economia unei tari. Acest indicator s-a deteriorat constant in timpul boomului economic finantat prin cresterea datoriilor ajungand la nivelul record de 14,7% din PIB in 2008.
Insa, contractia economica severa care a urmat a condus la reducerea deficitului de cont curent, care conform estimarilor guvernamentale ar putea sa fie eliminat in 2014.
Cea mai mare parte a progreselor realizate in 2012 au venit de pe urma scaderii importurilor, dupa ce masurile de austeritate au redus achizitiile gospodariilor si companiilor.
Anul trecut, importurile Greciei au scazut cu 12% pana la 41,6 miliarde de euro, in timp ce exporturile de produse au crescut cu 3,8% pana la 13,85 miliarde de euro. Veniturile din turism, principala sursa de valuta a Greciei, au scazut cu 4,6% pana la 10,02 miliarde de euro, pe fondul reducerii numarului de turisti germani.
Aceasta... mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 15:51
Grecia a inregistrat excedent de cont curent in iulie, pentru prima oara in ultimii doi ani, a anuntat, marti, Banca centrala a Greciei.
"In iulie 2012, balanta contului curent a aratat, pentru prima data din mai 2010, un excedent, care a ajuns la 642 milioane de euro, fata de un deficit de 880 milioane de euro in iulie 2011", se arata in comunicatul Bancii Greciei.
De asemenea deficitul comercial a scazut cu 836 milioane de euro, ca rezultat al unui declin de 389 milioane de euro al deficitului comercial, excluzand titeiul si transportul maritim, precum si un declin de 305 si 142 milioane de euro in plati nete pentru achizitiile de nave si, respectiv, titei.
Deficitul comercial, excluzand titeiul si transportul maritim, a scazut considerabil si datorita reducerii importurilor (in scadere cu 15,8% sau 346 milioane de euro).
In iulie, balanta transferurilor de capital a inregistrat un excedent de 151 milioane de euro, fata de 254 milioane de euro in iulie 2011, reflectand un declin al transferurilor nete de capital din UE spre guvernul de la Atena.
In prezent, Banca Centrala a Greciei mizeaza pe o contractie anuala a PIB de 4,5% in 2012, dupa un recul de 6,9% in 2011.
In ultimul sau raport cu privire la Grecia, Comisia Europeana a amanat pentru 2014 data la care Grecia ar urma sa revina pe crestere economica.
Creditorii Greciei considera ca obiectivele fixate Atenei, in special in ce priveste reducerea datoriei sale, sunt irealizabile.
Creditorii... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 18:32
Grecii si companiile elene risca sa nu mai aiba acces la anumite bunuri importate, dupa ce Euler Hermes, cel mai mare asigurator de credit comercial, a anuntat ca nu mai acopera livrarile de bunuri catre Grecia, din cauza riscurilor ca tara sa iasa din zona euro, iar companiile sa intre in default.
Euler Hermes, unitate a gigantului german Allianz, a luat decizia in urma cresterii semnificative a riscurilor asociate exportului catre Grecia, se arata intr-un comunicat transmis de compania de asigurare.
Totusi, scenariul de baza al Euler Hermes este ca Grecia va ramane in zona euro, a precizat compania.
"Vom acoperi livrarile aflate in derulare, cat si tranzactiile comerciale interne", a declarat pentru Bloomberg purtatorul de cuvant al Euler Hermes, Bettina Sattler, precizand ca nu vor fi acoperite viitoarele contracte de export catre Grecia.
Lipsa politelor de asigurare pentru plata exporturilor, care garanteaza achitarea facturilor catre companiile exporatoare in cazul default-ului unui importator, creste posibilitatea ca grecii si firmele elene sa nu mai aiba acces la anumite bunuri si marfuri.
Asiguratorii isi iau mana de pe comertul elen
Compania austriaca OeKB Versicherung a anuntat marti ca renunta la asigurarea noilor contracte de export catre Grecia, iar grupul francez Coface a afirmat ca acopera doar "cele mai sanatoase companii elene".
Grecii ies din nou la vot pe 17 iunie, dupa ce alegerile din 6 mai nu au rezultat in stabilirea unei... mai mult
Joi, 31 Mai 2012, ora 15:11