Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat luni, la Bruxelles, la prima reuniune in cadrul Consiliului AgriFish desfasurata in timpul presedintiei germane.
Oficialul roman a declarat ca fermierii europeni se confrunta cu o serie de probleme privind: importurile ieftine care nu respecta standardele UE, lipsa fortei de munca, diferente de sprijin comunitar intre statele membre. Aceasta este totodata prima reuniune cu prezenta fizica de la inceputul pandemiei de Covid-19.
In discursul sau, Adrian Oros a declarat ca Romania considera ca prioritatile si masurile sunt adecvate pentru a atinge obiectivele strategiei. Asigurarea unui sistem alimentar durabil reprezinta o oportunitate intrucat incurajeaza lanturile de aprovizionare mai scurte, ofera posibilitatea consumatorilor de a alege diete mai sanatoase si sustenabile.
"PAC (Politica Agricola Comuna, n.r.) are ca obiectiv si garantarea unui venit decent care va permite fermierilor sa reziste la crize de orice natura. Dar fermierii europeni se confrunta deja cu o serie de probleme privind: importurile ieftine care nu respecta standardele UE, lipsa fortei de munca, diferente de sprijin comunitar intre statele membre, diferente de capitalizare a fermelor etc. In acest sens trebuie continuata convergenta externa a platilor directe. Platile catre fermieri trebuie sa acopere eforturile lor pentru: livrarea bunurilor publice, implementarea obiectivelor noilor strategii, reducerea discrepantelor... mai mult
Marti, 21 Iulie 2020, ora 06:44
Exporturile Germaniei au inregistrat in luna martie cea mai grava scadere de la reunificarea tarii, minus 11,8% comparativ cu luna februarie, in conditiile in care criza coronavirusului a redus cererea pentru bunuri produse in cea mai mare economie a Europei, a anuntat vineri Oficiul federal de statistica, informeaza AFP.
Scaderea de 11,8% a exporturilor Germaniei, pana la 108,9 miliarde de euro, in luna martie 2020, este mai mare decat cea de 9% inregistrata in luna noiembrie 2008, cel mai grav moment al crizei financiare globale, si dubla fata de estimarile analistilor intervievati de Bloomberg, care mizau pe un recul de 5%. Scaderea din martie vine dupa ce in februarie exporturile Germaniei au crescut cu 1,2%.
"Este vorba de cea mai importanta scadere inregistrata de la inceputul publicarii datelor statistice, in luna august 1990", a informat Destatis intr-un comunicat.
In paralel, importurile Germaniei au scazut si ele cu 5,1% in luna martie, comparativ cu luna precedenta, pana la 91,6 miliarde de euro, cel mai redus nivel inregistrat dupa luna ianuarie 2009. In aceste conditii, excedentul comercial al Germaniei, in date ajustate in functie de variatiile sezoniere, a inregistrat o contractie peste asteptari pana la 12,8 miliarde de euro in martie, de la o cifra revizuita de 2,14 miliarde de euro in februarie.
Chiar daca Germania nu a introdus masuri de carantina decat la finalul lunii martie, mai multi importanti parteneri comerciali ai sai, in special... mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 14:39
Noul coronavirus ar putea impinge in recesiune economia germana, care oricum este foarte slabita, a avertizat economistul-sef al Deutsche Bank pentru Germania, Stefan Schneider, citat de agentia EFE.
Potrivit unui studiu publicat miercuri de catre Deutsche Bank, "conjunctura economica germana este tot mai dificila", in timp ce datele privind productia industriala, cererea si vanzarile cu amanuntul pentru luna decembrie sunt foarte slabe si indica o usoara scadere a PIB-ului in trimestrul patru.
Mai mult, coronavirusul reprezinta un risc pentru recuperarea economica de ansamblu, intrucat scad asteptarile privind o recuperare economica a Chinei, explica Schneider.
Acest factor ar putea antrena o scadere a PIB-ului Germaniei cu 0,2 puncte procentuale in primul trimestru al anului in curs, astfel ca poate fi posibila intrarea acestei tari in recesiune tehnica in semestrul de iarna, respectiv perioada ce cuprinde trimestrul patru din 2019 si primul trimestru din 2020. Avem o situatie de recesiune tehnica atunci cand economia se contracta doua trimestre consecutive.
Economia germana a evitat anul trecut in ultimul moment intrarea in recesiune tehnica inregistrand o usoara crestere in trimestrul trei, dupa ce se contractase in trimestrul doi.
Epidemia cu noul coronavirus poate avea ca efect si o scadere a importurilor Chinei si implicit diminuarea exporturilor companiilor germane catre aceasta tara.
In opinia presedintelui think-tank-ului german Centre for... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 18:30
Institutul de cercetare economica Ifo va anunta luni ca Germania a inregistrat si in 2019 cel mai ridicat excedent de cont curent la nivel global, in pofida escaladarii tensiunilor comerciale, o estimare care va relua criticile la adresa politicilor fiscale ale Guvernului de la Berlin, transmite Reuters.
Estimarea Ifo, vazuta de Reuters inainte de a fi publicata, va indica pentru Germania un excedent de cont curent de 293 miliarde de dolari in 2019. Ar fi al patrulea an consecutiv in care Germania inregistreaza cel mai ridicat excedent de cont curent la nivel global. Conform calculelor Ifo, excedentul Japoniei este previzionat la 194 miliarde de dolari.
Economistul Ifo Christian Grimme a precizat ca excedentul de cont curent al Germaniei a crescut anul trecut cu aproape 16 miliarde de euro, la aproximativ 7,6% din PIB.
"Exporturile mai solide spre SUA, in urma deprecierii semnificative a euro, si majorarea exporturilor in Marea Britanie, unde cererea s-a redresat intr-o oarecare masura, arata ca nivelul total al exporturilor germane a inregistrat o crestere robusta in semestrul doi din 2019", a declarat Christian Grimme.
Acesta a adaugat: "In contrast, importurile au incetinit in vara anului trecut - scaderea activitatii economice in Germania reducand semnificativ importurile de bunuri intermediare".
Comisia Europeana considera ca un excedent de cont curent de 6% este sustenabil pe termen lung cand este masurat in functie de marimea economiei tarii. mai mult
Luni, 03 Februarie 2020, ora 12:58
Liderii coalitiei guvernamentale din Germania au convenit joi sa acorde ajutoare in valoare de un miliard de euro pe parcursul a patru ani, pentru a-i ajuta pe fermieri sa se adapteze la noile norme de mediu, transmite AP.
Decizia de a oferi bani pentru programele de mediu si investitii a fost luata la finalul unei reuniuni prelungite a liderilor guvernului si partidelor care formeaza coalitia guvernamentala din Germania. Cancelarul Angela Merkel este in fruntea unei aliante formate din conservatorii din CDC/CSU si social-democrati.
Prim-ministrul bavarez Markus Soeder, liderul Uniunii Crestin-Sociale (CSU), cel mai mic partid din coalitia guvernamentala, a descris sprjinul oferit de Guvernul de la Berlin drept "un semnal clar de apreciere si sprijin in perioade dificile".
Decizia vine insa dupa o serie de proteste ale fermierilor din Germania, dar si din alte state europene. In luna noiembrie a anului trecut, aproximativ 10.000 de fermieri si 5.000 de tractoare au blocat traficul in Berlin.
Fermierii sustin ca noile norme de mediu, destinate reducerii utilizarii ingrasamintelor chimice, pesticidelor si insecticidelor in exploatatiile agricole din Germania, sunt mult prea restrictive iar Guvernul de la Berlin face imposibil pentru agricultura locala sa concureze cu importurile. mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 12:51
Nivelul solid al exporturilor Germaniei catre SUA au ajutat cea mai mare economie europeana sa evite recesiunea in trimestrul trei din 2019, arata datele publicate joi, in conditiile in care firmele au beneficiat de deprecierea euro, transmite Reuters.
Datele cuprinzatoare privind comertul, analizate de Reuters pe baza informatiilor de la Oficiul Federal de Statistica (Destatis), subliniaza ca cererea SUA pentru bunurile "made in Germany" ramane solida, nefiind afectata de amenintarile presedintelui Donald Trump privind majorarea taxelor vamale pentru masinile europene.
Economia germana, dependenta de exporturi, a evitat recesiunea in trimestrul trei din 2019, datorita majorarii cheltuielilor de consum si a celor guvernamentale, dar si a cresterii in sectorul contructiilor. In timp ce exporturile au urcat in trimestrul trei din 2019, importurile au ramas aproximativ la nivelul inregistrat in precedentele trei luni, a precizat Destatis.
Per ansamblu, exporturile au crescut in ritm anual cu 1,7% in perioada iulie-septembrie 2019, dupa un declin de 1,3% in trimestrul doi din 2019. Principalii parteneri comerciali ai Germaniei raman SUA si Franta, arata datele.
Exporturile Germaniei catre SUA au urcat in ritm anual cu 7,6% in trimestrul trei din 2019, dupa un avans de 5,3% in precedentele trei luni, in timp ce exporturile spre Franta au inregistrat o expansiune de 3,1%, dupa ce au stagnat in trimestrul doi din 2019.
"Europa beneficiaza de faptul ca inca este un... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 16:48
Excedentul comercial al Germaniei s-a atenuat in primul semestru din 2019, cererea interna solida ducand la un avans mai rapid al importurilor decat al exporturilor, transmit AP si Reuters.
De mult timp Comisia Europeana si Fondul Monetar International cer Germaniei sa sprijine cererea pe plan intern prin majorarea salariilor si a investitiilor, pentru a reduce ceea ce ei numesc dezechilibre economice globale. De la alegerea sa ca presedinte al SUA, Donald Trump a criticat in mod repetat vigoarea exporturilor Germaniei.
In primul semestru din acest an, importurile Germaniei au urcat cu 3%, la 556,2 miliarde de euro (622,2 miliarde de dolari), in timp ce exporturile au crescut cu 0,5%, la 666,1 miliarde de euro, astfel incat excedentul comercial s-a atenuat la 109,9 miliarde de euro, de la 122,4 miliarde de euro in perioada similara din 2018, a anuntat vineri Oficiul Federal de Statistica (Destatis).
De asemenea, excedentul de cont curent a scazut la 126,4 miliarde de euro in primele sase luni din acest an, de la 130,6 miliarde de euro.
Din 2011, excedentul de cont curent al Germaniei depaseste semnificativ plafonul indicativ stabilit de Comisia Europeana la 6% din PIB, ajungand la nivelul record de 8,9% din PIB in 2015. Apoi s-a atenuat la 7,4% din PIB in 2018 si procesul ar urma sa continue in urmatorii ani.
In iunie, exporturile de bunuri "made in Germany" au scazut cu 0,1%, in timp ce importurile au urcat cu 0,5%, astfel incat excedentul comercial s-a... mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 11:14
Exporturile Germaniei au atins, in pofida disputelor comerciale globale, o noua valoare record in 2018, pentru al cincilea an consecutiv, chiar daca ritmul de crestere a exporturilor primei economii europene a incetinit semnificativ, informeaza DPA.
Oficiul Federal de Statistica a anuntat vineri ca anul trecut exporturile de bunuri ''Made in Germany'' au crescut cu 3%, pana la nivelul record de 1.317,9 miliarde euro, dupa un avans de 6,2% inregistrat in 2017. In special la finele anului trecut, exportatorii germani au fost afectati de tensiunile globale, in conditiile in care in decembrie 2018 exporturile au scazut cu 4,5% comparativ cu aceeasi luna a anului 2017.
De asemenea, datele oficiale arata ca importurile Germaniei au crescut cu 5,7% anul trecut, pana la nivelul record de 1.090 miliarde euro, un ritm de crestere mai rapid decat cel al exporturilor, ceea ce a redus excedentul balantei comerciale pana la 227,8 miliarde euro in 2018, de la un nivel de 247,9 miliarde euro in 2017.
Pentru acest an, Asociatia Exportatorilor Germani (BGA) se asteapta ca exporturile sa continue sa creasca.
"In pofida unei probabilitati ridicate privind un Brexit dezordonat, ne asteptam ca exporturile germane sa creasca in acest an cu pana la 3%", a declarat presedintele BGA, Holger Bingmann.
Tensiunile comerciale dintre China si SUA, precum si posibilul impact al unei iesiri dezordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeana, au determinat deja autoritatile de la Berlin sa... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 12:45
Dupa eliminarea cotelor de lapte din 2015, piata din Romania va fi "invadata" de laptele nemtesc. Producatorii germani dispun de aparatura de racire si au mult mai multa experienta decat cei romani, este de parere secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.
Cota de lapte, solutie introdusa in 1984 pentru a limita productia de lapte in statele membre UE o sa dispara din 2015. Prin urmare, fiecare stat are dreptul sa puna pe piata cantitatea de lapte pe o obtin producatorii locali. In negocierile cu Uniunea Europeana, Romania a primit dreptul sa realizeze trei milioane de tone de lapte pe an, din care doua milioane de tone au fost alocate pentru vanzare directa, iar un milion de tone pentru livrari catre fabricile de procesare.
"In 2015 cand o sa dispara cota de lapte o sa fie un dezastru pentru micii producatori din Romania care o sa dispara de pe piata pentru ca ne invadeaza laptele din Germania. Ei sunt super performanti. Au 10 tone de lapte pe cap de vaca, romanul are maxim 3 tone de lapte pe cap de vaca si nu va avea niciodata performanta neamtului ca pret", a declarat pentru Business24 secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.
Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii
In plus, reprezentantul MADR a atras atentia asupra faptul ca producatorii locali vor avea foarte mult de pierdut si din cauza lipse aparaturii.
"Cine se duce sa adune 10 litri de lapte de la micii producatori din varful muntelui... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 12:59