Romania a importat in octombrie 2019 un cantitate de gaze de 2,991 milioane de MWh, de aproape patru ori mai mare decat in aceeasi luna a anului precedent, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie.
In octombrie 2018, importurile fusesera de 756.377 MWh.
Pe de alta parte, pretul mediu ponderat al gazelor de import in octombrie anul trecut a fost de 81,51 lei pe MWh, in timp ce, in octombrie 2018, acesta fusese de 126,82 lei pe MWh.
Totodata, tara noastra a exportat in octombrie 2019 o cantitate de 15.924 MWh, la pretul de 79,28 lei pe MWh. In octombrie 2018, exporturile fusesera de doar 7.447 MWh. mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2020, ora 09:42
Importurile foarte mari de gaze din aceasta perioada reprezinta un lucru benefic, intrucat pretul de import in timpul verii este mai mic, iar gazele vor fi stocate in depozite, a declarat, joi, ministrul Energiei, Anton Anton, in cadrul unei conferinte.
El a fost intrebat de jurnalisti cum apreciaza faptul ca importurile de gaze din luna iunie au crescut foarte mult, de peste 300 de ori, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
"Am mai comentat chestia asta si o sa mai comentez de 100 de ori. Eu cred ca in sfarsit ne-a venit mintea la cap si luam gaze ieftine ca sa le introducem in rezervoare, in depozite, sa avem gaze la iarna. De foarte multe ori s-a intamplat sa ne trezim ca prin septembrie, noiembrie, incepem sa acumulam si atunci pretul gazelor este mult mai mare. Deci mie mi se pare o chestie cu plus faptul ca importam... La ce ne raportam? La ce am importat anul trecut. Anul acesta ne-am schimbat politica, anul acesta importam atunci cand gazele sunt ieftine", a spus Anton, prezent la conferinta Focus Energetic.
Cand i s-a atras atentia ca acest lucru se intampla deoarece pretul gazelor romanesti a crescut foarte mult comparativ cu cel de import, ca urmare a OUG 114, el a precizat, ironic: "Toate sunt din cauza ordonantei 114, sigur ca da. Si eu sunt mai gras".
Romania a importat in luna iunie 2019 o cantitate de gaze de 1.479.598 MWh, de 364 de ori mai mult fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor Autoritatii Nationale de... mai mult
Joi, 22 August 2019, ora 13:10
Importurile de gaze din aceasta perioada avantajeaza Romania, intrucat sunt mult mai ieftine decat in varf de iarna, sustine Ministerul Energiei intr-o postare pe pagina de Facebook a institutiei.
Aceasta dupa ce, luni, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a publicat cantitatile de gaze importate in luna mai 2019, respectiv 1.185.490 MWh, acestea fiind de 353 de ori mai mari decat in luna mai 2018 (3.353 MWh).
"Insistam asupra faptului ca importurile de gaze din aceasta perioada avantajeaza Romania, in conditiile in care preturile de import din aceasta perioada sunt cu mult mai scazute decat in varf de iarna", au scris, luni seara, reprezentantii ministerului.
Ministrul de resort, Anton Anton, afirmat, la finele lunii mai, ca majorarea importurilor de gaze nu reprezinta o problema. "Daca pretul gazelor de productie interna este mai mare decat gazele de import, industria se va orienta catre gazele de import. Nu vad care e problema", a afirmat Anton, intr-o conferinta.
ANRE a publicat si pretul gazelor de import din luna mai 2019, care a fost de 89 de lei pe MWh, cu 12% mai mic decat cel al gazelor romanesti (101 lei pe MWh, potrivit cotatiilor de la Bursa Romana de Marfuri).
Totodata, Ministerul Energiei precizeaza, pe Facebook, ca este preocupat de asigurarea stocurilor de gaze naturale necesare pentru sezonul rece.
"Astfel, in aceasta perioada, atentia noastra a fost indreptata spre umplerea depozitelor subterane cu gaze naturale la... mai mult
Marti, 23 Iulie 2019, ora 10:51
Grupul rus Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, se asteapta ca tendinta de crestere a cererii de gaze in Europa sa continue in urmatorii ani, astfel incat, pana in anul 2035, solicitarile pentru importuri suplimentare sa depaseasca tinta de 150 miliarde metri cubi, a declarat vineri directorul general al Gazprom, Alexei Miller, transmite Itar Tass.
"La Adunarea Generala anuala a Actionarilor din urma cu trei ani estimam ca pana in 2035 cererea Europei pentru importuri suplimentare de gaze ar putea ajunge la 150 de miliarde de metri cubi. In prezent vedem cum numai in ultimii trei ani importurile Europei au crescut deja cu 67 de miliarde metri cubi. Ne asteptam ca aceste tendinte sa continue astfel incat sa fie depasite prognozele", a spus Miller.
Seful Gazprom a adaugat ca principalii factori care stau la baza cererii de gaze a Europei sunt scaderea productiei interne, reducerea productiei de electricitate care provine de la centralele nucleare si scaderea rolului carbunelui in sectorul energiei. In acest context, Miller a subliniat ca productia interna de gaze naturale a tarilor europene asigura mai putin de 50% din consum.
"Cererea pentru gaze naturale importate este in crestere in Europa. Pe parcursul ultimilor sase ani, importurile de gaze au crescut, in medie, cu 4% pe an. Iar in 2018 tarile europene au importat 326 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu 4,8% mai mult decat in 2017", a precizat Miller la Adunarea Generala anuala... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2019, ora 16:50
Valoarea facturii la gaze naturale ar putea sa scada cu 1-3% la 1 aprilie, ca urmare a eliminarii importului de gaze rusesti, insa pretul gazelor din productia interna poate creste cu 6-7% in 1 iulie, in functie de rezultatul discutiilor dintre Guvern si Fondul Monetar International (FMI).
"Din 1 aprilie nu mai impunem import nimanui, iar din 1 ianuarie oricum nu mai exista cosul de gaze pentru industrie, ci doar pentru consumatorii casnicici. Anul acesta consideram ca nu vom mai depinde de import, dar asta nu inseamna ca acordurile de import ale firmelor nu raman in vigoare", a declarat, vineri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
Piata de gaze a fost liberalizata pentru companii in 1 ianuarie 2014, astfel ca in prezent doar populatia mai primeste gaze la preturi reglementate.
FMI si Comisia Europeana (CE) au cerut Guvernului sa creasca pretul gazelor pentru populatie si centrale de energie termica (CET) de la 53,3 ...citeste mai departe despre "Romania scapa de "jugul" energetic al Rusiei? In acest an am putea sa nu importam deloc gaze" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Martie 2015, ora 19:50
Ucraina a importat anul trecut o cantitate de 14,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia, cu 43% mai putin decat in 2013, a informat marti compania Ukrtransgaz, operatorul retelei ucrainene de gazoducte, transmite RIA Novosti.
"In 2014, o cantitate de 14,5 miliarde metri cubi de gaze naturale a fost importata din Federatia Rusa, cu 11,3 miliarde metri cubi mai putin decat in 2013. Astfel, volumul gazelor naturale importate din Rusia a reprezentat 36,2% din cantitatea totala de gaze naturale care a intrat in sistemul national de transport in 2014", a precizat Ukrtransgaz, potrivit Agerpres.
Luni, aceeasi companie a informat ca importurile de gaze naturale din Uniunea Europeana ale Ucrainei au crescut anul trecut cu trei miliarde metri cubi, respectiv cu 59%, pana la 5,1 miliarde metri cubi. Din aceasta cantitate, aproximativ 3,6 miliarde metri cubi au fost furnizati Ucrainei din Slovacia, 900 milioane metri cubi din Polonia si 600 milioane metri cubi din Ungaria.
Ucraina a fost nevoita sa-si majoreze importurile de gaze naturale din Europa dupa ce Rusia, principalul sau furnizor, a decis la data de 16 iunie 2014 sa-si suspende livrarile din cauza dezacordurilor dintre Moscova si Kiev cu privire la pretul gazelor naturale si datoriile Kievului. Rusia a reluat livrarile de gaze naturale la data de 9 decembrie dupa ce Ucraina a platit in avans suma de 378 de milioane de dolari pentru achizitionarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale in luna... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 14:08
Livrarile de gaze rusesti catre Romania au scazut miercuri cu 18% fata de cantitatile normale, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
'Reducerea anuntata astazi (miercuri - n.r.) de Gazprom la Transgaz este de 18% in raport cu cantitatile nominalizate pe baza solicitarilor beneficiarilor din Romania. Cantitatile sunt de sub 0,2 milioane de metri cubi pe zi. Nu e niciun motiv de ingrijorare', a spus Nicolescu, potrivit Agerpres.
La inceputul acestei luni, ministrul s-a intalnit cu ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Federatiei Ruse in Romania, Oleg Malginov, intalnire la care au participat si reprezentanti ai Transgaz.
Reducerile, posibile si pe viitor
Ambasadorul Rusiei la Bucuresti nu a confirmat faptul ca nu vor mai avea loc reduceri in livrarile de gaze rusesti catre Romania, a anuntat Departamentul pentru Energie.
'Reamintim ca au existat in ultima perioada mai multe intentii anuntate de Dispeceratul Gazprom din Sofia de reducere a livrarilor de gaze naturale catre Romania. Potrivit datelor centralizate de Transgaz, o singura astfel de intentie s-a si materializat intr-o reducere efectiva a livrarilor. In urma intalnirii, nu s-a confirmat faptul ca situatia nu va continua in acelasi registru', se arata in comunicat.
O zi mai tarziu, rusii au intrerupt din nou livrarile, cu 13%.
Departamentul pentru Energie a sustinut in repetate randuri ca populatia nu va fi afectata in niciun fel de aceste... mai mult
Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 12:15
Romania a importat, in primul semestru al acestui an, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 310.000 tone echivalent petrol, cu 60,9% (482.100 tep) mai mica fata de cea din perioada similara din 2013, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.
Productia interna de gaze naturale a totalizat, in perioada ianuarie - iunie, 4,34 tep, fiind cu 9.800 tep (0,2%) mai mare comparativ cu cea raportata in primele sase luni ale anului trecut.
Rezervele dovedite de gaze naturale ale Romaniei se cifrau, la finele lui 2013, la 100 de miliarde metri cubi, nivel nemodificat fata de cel de la sfarsitul lui 2012, si au reprezentat 0,1% din rezervele mondiale, conform datelor centralizate de British Petroleum. mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 11:36
Compania de stat Bulgargaz din Bulgaria a incheiat un acord cu consortiul Sah Deniz din Azerbaidjan pentru achizitia de gaze naturale pe o perioada de 25 de ani, din 2019, aceasta fiind prima diversificare a furnizorilor realizata de autoritatile de la Sofia, relateaza Novinite.
Importurile de la Sah Deniz, unde se afla cel mai mare zacamant de gaze din Azerbaidjan, vor fi de 1 miliard de metri cubi pe an, potrivit postului national de radio din Bulgaria.
Directorul general al Bulgargaz a anuntat inceperea negocierilor pentru achizitia de gaze azere la inceputul acestui an, dar discutiile au fost intarziate de faptul ca Sah Deniz a respins proiectul Nabucco.
Gazele azere vor fi livrate prin conducta TAP, care trece prin Grecia si ajunge pana in Italia. Bulgaria va folosi gazoducte de legatura cu Grecia si Italia, care urmeaza sa fie construite.
Contractul este prima diversificare reala a surselor si rutelor de gaze naturale realizata de Bulgaria, dependenta de livrarile din Rusia, care va avea ca efect extinderea serviciilor oferite de Bulgargaz si cresterea securitatii aprovizionarii cu gaze a consumatorilor. mai mult
Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 11:23