Caracatita scumpirilor a inceput sa se extinda la fructe si legume, dupa ce preturile au crescut accelerat in luna noiembrie la carne, lapte si oua, iar importurile mari din ultima perioada, ca urmare a deficitul bugetar, arata ca, de fapt, alte state profita de situatie, a declarat, marti, Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania.
"Importurile de alimente au crescut foarte mult. Pot sa va spun cu siguranta ca, pana in luna septembrie, importurile de carne, spre exemplu, au crescut cu 32-35%, fata de anul trecut, ceea ce inseamna foarte mult. A crescut importul si de aici intrebarea, care sper sa nu mai ramana retorica, de ce s-a scumpit carnea la raft? Profitam noi sau profita alte state membre? Inseamna ca ii ajutam foarte mult pe altii. Si este si valabil pentru oua", a spus Pana, citata de Agerpres.
Ea a precizat ca a constatat aceleasi cresteri exagerate de preturi in ultimele zile si la fructe si legume.
Ministrul Agriculturii sustine ca preturile la alimente s-au majorat artificial, din lacomia comerciantilor. Si producatorii acuza marile lanturi de magazine
"In comunicatul de presa dat de asociatia noastra saptamana trecuta faceam focalizare pe produse de origine animala, carne, lapte, produse din lapte si oua, dar ieri am avut surpriza sa aflu ca aceasta caracatita este mult mai extinsa, in sensul ca au fost cuprinse si alte laturi, cum ar fi fructele si legumele, si acestea s-au scumpit... mai mult
Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 14:20
Rusia a impus interdictii asupra importurilor si tranzitului de legume si fructe din Ucraina incepand cu 22 octombrie. Anuntul a fost facut marti de agentia rusa pentru siguranta alimentara Rosselhoznadzor.
"Deoarece Rosselhoznadzor nu a primit raspuns la intrebarile puse serviciului fitosanitar ucrainean si ia in considerare intregul set de amenintari si riscuri care apar din aceasta situatie, adjunctul directorului Rosselhoznadzor, Alexei Saurin, a luat decizia de a impune restrictii temporare tuturor importurilor si tranzitului pe teritoriul Rusiei de legume si fructe ucrainene", a anuntat agentia, citata de Itar Tass.
Anterior, agentia rusa a cerut informatii suplimentare agentiei similare ucrainene cu privire la fructele si legumele ucrainene importate in Rusia care s-ar putea dovedi a fi, la randul lor, importate din UE.
La inceputul lui august, Rusia a instituit embargou asupra tuturor grupelor alimentare, inclsiv legume si fructe, din UE, in raspuns la sanctiunile ...citeste mai departe despre "Rusia impune noi interdictii importurilor din Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 12:50
Aproape jumatate din cantitatea de fructe si legume vanduta in marile magazine de desfacere din Romania este de provenienta romaneasca, dar cu toate acestea avem nevoie de promovarea conceptului de conditionare, de marire a duratei de viata a productiei, a declarat, marti, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
"Am avut discutii si avem in continuare cu marile magazine de desfacere, cu producatorii si incercam sa acomodam un pic relatia dintre cele doua componente importante. Astazi, aproape 50% din productia vanduta in hypermarketuri este de provenienta romaneasca. Importam mai mult pentru inca avem o problema de organizare. Pe sectorul de legume-fructe, Romania produce mai mult decat nevoile de consum pe care le are. Cu toate acestea, mai avem inca o zona de import de 10%", a explicat Constantin.
Potrivit oficialului, Romania are o productie buna de fructe, insa fara o promovare a conceptului de conditionare a produselor, lucrurile vor ramane la fel ca si pana in prezent.
"Avem o productie buna de fructe, s-au depus proiecte pana in luna februarie si suntem inca in faza de evaluare a acestora. Dupa acest moment, vor incepe investitiile si sper sa avem cat mai repede in functiune locurile pentru depozitare.
Cu toate acestea, cele 35 de depozite nu va rezolva problema pe care o are Romania, dar sper in continuare ca, pe masura ce productia creste, cei care inteleg ca pe viitoarele fonduri vom finanta proiectele integrate sa fie... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 12:55
Romania a inregistrat, in primele patru luni din acest an, un deficit al balantei comerciale de 224,6 milioane euro in ceea ce priveste comertul cu legume si fructe, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Astfel, in perioada ianuarie - aprilie 2013, exporturile FOB de legume si fructe s-au cifrat la 35,4 milioane euro, in crestere cu 13,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent. In ceea ce priveste importurile CIF de astfel de produse, valoarea acestora era de 260 milioane euro, in crestere cu 52% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Potrivit INS, consumul de legume si conserve din legume in echivalent legume proaspete a fost, in primul trimestru, pe ansamblul gospodariilor, in medie lunara, de 6,4 kg/persoana, iar pe medii de rezidenta de 6,4 kg/persoana in urban si 6,5 kg/persoana in rural.
"Pe regiuni, cel mai ridicat consum mediu pe persoana de legume si conserve din legume in echivalent legume proaspete s-a inregistrat in regiunea Sud-Vest Oltenia (7,9 kg/persoana). Consumul de fructe a fost de nivel relativ scazut, pe ansamblul gospodariilor consumul mediu lunar pe o persoana fiind de 3,5 kg/persoana. Un consum de fructe peste medie s-a inregistrat in mediul urban si in regiunile: Bucuresti-Ilfov, Nord-Vest, Vest si Centru", se arata intr-o ancheta a INS.
In ceea ce priveste cartofii, pe ansamblul gospodariilor, in trimestrul I 2013, consumul mediu lunar pe persoana a fost de 3,5 kg/persoana, gospodariile de... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 14:16
Peste 140 de politisti verifica, joi, firmele din complexele comerciale din Bucuresti si Ilfov care fac achizitii intracomunitare, iar la punctele de intrare in Bucuresti sunt controlate tirurile care transporta legume-fructe si produse congelate, fiind vizate 377 de importuri.
Echipe mixte de control verifica mai multe societati comerciale de tip angro, cu puncte de lucru in complexele comerciale din Bucuresti si judetul Ilfov, care fac achizitii intracomunitare de legume-fructe si produse alimentare congelate, a anuntat Politia Romana intr-un comunicat de presa.
Simultan cu controalele din complexele comerciale sunt verificate si autotrenurile care transporta legume-fructe si produse congelate, la punctele de intrare in Bucuresti fiind sase filtre formate din politisti rutieri si de la investigarea fraudelor
Anchetatorii verifica 377 de importuri intracomunitare de legume-fructe si produse congelate.
La actiune participa peste 140 de politisti de la Directia de Investigare a Fraudelor, Serviciul de Investigare a Fraudelor din Politia Capitalei, Serviciul Regional de Politie Transporturi - Biroul de Investigare a Fraudelor si de la Rutiera.
O alta actiune, coordonata de procurorii DIICOT, are loc in Bucuresti si judetul Ilfov, fiind vizati membrii unei grupari de evaziune fiscala in urma unor importuri de legume si fructe din UE.
Procurorii DIICOT si ofiterii de politie judiciara fac perchezitii la 42 de firme si la 46 de persoane suspectate ca au... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 11:29
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) monitorizeaza indeaproape fructele si legumele care intra din tarile terte si nu va ezita sa interzica importul sau tranzitul acestora prin Romania daca aduc atingere sigurantei cetateanului, a declarat, marti, presedintele interimar al institutiei, Vladimir Manastireanu.
"Supraveghem indeaproape tot ce intra din tarile terte. Anul trecut am monitorizat importatorii de legume si fructe din Turcia datorita descoperirii acelui reziduu de pesticid cu mult peste limita admisa. Vreau sa va spun ca nu voi ezita in nicio situatie ca, daca se mai intampla acest lucru, sa interzicem importurile de legume si fructe din Turcia si chiar sa interzicem tranzitul acestor legume si fructe daca aduc atingere sigurantei alimentare a cetateanului roman", a declarat Vladimir Manastireanu, presedintele interimar al ANSVSA, prezent la conferinta "Zilele Agriculturii Romanesti".
De asemenea, presedintele interimar al ANSVSA a declarat ca vrea sa modifice legislatia astfel incat doar producatorii de lapte sa detina automate pentru vanzarea acestuia.
"Din toate discutiile pe care le-am avut cu fermierii, cu producatorii din industria laptelui am ajuns la concluzia ca vrem sa modificam anumite ordine ale ANSVSA, in primul rand cele care reglementeaza autorizarea automatelor de lapte. Am fost de acord cu fermierii care au spus ca exista samsari pe piata care au automate (...) Eu propun ca ordinele 111 si 55... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 17:18
Importurile de fructe si legume din Romania reprezinta 10% din productia interna de fructe si legume, insa doar aceastea ajung in supermarketuri. Produsele romanesti nu ajung in marile lanturi de magazine pentru ca nu exista platforme de colectare, a declarat ministrul Agriculturii Daniel Constantin.
"Nu avem acele platforme de colectare. Pe piata interna avem o productie mai mare pe zona de legume fructe, dar importam 10%. Ni se pare ca importam mai mult pentru ca acelefructele si legumele din strainatate ajung direct in supermarketuri", a declarat Daniel Constantin intr-o conferinta de specialitate.
Autoritatile vor sa creeze un brand de tara pentru a sustine producatorii locali, a declarat, cu ceva timp in urma, ministrul Agriculturii.
"Am demarat la nivelul ministerului procedura de a realiza un brand de tara pentru toate produsele romanesti. Vrem sa realizam un parteneriat cu producatorii agricoli, o campanie de promovare a produselor romanesti, care va fi desfasurata si in Romania, dar si in afara granitelor", a spus Constantin. mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 11:59
Rusia nu si-a dat acordul pentru o lista cu 140 de exportatori moldoveni de fructe si legume pe care Ministerul Agriculturii de la Chisinau a prezentat-o saptamana trecuta serviciului pentru siguranta alimentara de la Moscova, Roselhoznadzor, informeaza agentia Interfax-Ucraina, citata de Kyiv Post, transmite NewsIn.Rusia are obiectii impotriva mai multor companii de pe lista, a declarat miercuri pentru Interfax adjunctul ministrului agriculturii din R. Moldova, Vasile Bumacov.
Oficialul moldovean a refuzat sa numeasca aceste companii care nu convin Moscovei.
"In prezent negociem cu Roselhoznadzor pentru ca Rusia sa aprobe toate cele 140 de companii exportatoare pe care le avem pe lista", a spus ministrul moldovean.Bumacov a cerut informatii suplimentare de la ministerele de profil din Rusia si de la agentiile care reproseaza companiilor moldovenesti ca ar incalca normele de siguranta alimentara.
Moldova vrea sa stie cate nereguli s-au inregistrat in cazul fiecarei companii si cat de grave au fost acestea, a precizat Bumacov. El si-a exprimat speranta ca problema va fi rezolvata, iar exportatorii moldoveni de fructe si legume vor avea acces pe piata rusa.Potrivit unui memorandum semnat de Moldova si Rusia, o companie exportatoare nu poate avea intr-o luna mai mult de doua incalcari ale normelor de siguranta sanitara.In urma cu cateva saptamani Rusia a blocat importurile de fructe si legume de la 100 de exportatori moldoveni sub pretextul ca nu intrunesc standardele ruse... mai mult
Joi, 16 Septembrie 2010, ora 09:53