Exporturile de vin ale Republicii Moldova, atat ca volum cat si ca valoare, au atins in 2019 cel mai ridicat nivel de dupa 2014, potrivit cifrelor publicate luni de Oficiul National al Viei si Vinului (ONVV) din Republica Moldova, informeaza MOLDPRES.
Astfel, in 2019, Republica Moldova a exportat 156,6 milioane litri de vin, in crestere cu 9% (sau cu 12,607 milioane litri) fata de 2018. Din volumul total, vinurile linistite detin o cota de 94%, cognac-uri (divinuri) si distilate 3%, vinurile fortificate 2%, iar spumantele 1%.
Ca valoare, exporturile de vin ale Republicii Moldova s-au ridicat la 3,086 milioane lei moldovenesti, cu 9,2% (sau cu 0,26 milioane) mai mult decat in anul 2018. Vinurile linistite au generat 74% din totalul veniturilor, divinurile 20%, iar spumantele si vinurile fortificate cate 3%.
In ceea ce priveste vinurile imbuteliate, Romania a continuat sa fie si in 2018 o piata strategica fiind in fruntea clasamentului tarilor care importa vinuri din Republica Moldovei, atat dupa volumul exporturilor, cat si in functie de veniturile generate. Anul trecut, Romania a importat din Republica Moldova o cantitate de 6,07 milioane litri de vin imbuteliat, ceea ce reprezinta o cota de 13,8% din exporturile totale de vin imbuteliat ale Republicii Moldova. Urmeaza, in ordine, Polonia, Federatia Rusa, China si Cehia.
Exporturile de vin in vrac ale Republicii Moldova au inregistrat si ele o crestere semnificativa in anul 2019 si au ajuns la 108 milioane de... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 16:21
Au mai ramas doar 2 zile pana la prima editie a Festivalului Vinului Moldovei, care se va desfasura in perioada 6-7 octombrie, la Lagoo-Snagov. Evenimentul dedicat vinului, muzicii si culturii din Republica Moldova are loc in premiera in Romania.
Timp de doua zile, vizitatorii vor putea degusta vinurile a peste 20 de vinificatori de peste Prut, care au fost premiate la cele mai importante concursuri internationale de profil.
Pe scena festivalului amplasata la marginea padurii Snagov vor urca artisti renumiti din Romania si Republica Moldova: Carla's Dreams, Zdob si Zdub, Cuibul, Valeria Stoica, The Mono Jacks, Byron, Irina Sarbu Band si Nadia Trohin impreuna cu Mircea Tiberian.
In acelasi timp, evenimentul este primul festival de vinuri digitalizat din lume care, prin folosirea tehnologiei, isi propune sa faciliteze informarea publicului si accesul rapid la toate detaliile si activitatile festivalului.
In 6 si 7 octombrie, incepand cu ora 12:00, festivalul isi deschide portile pentru toate familiile. Pe langa degustarile de vin, adultii vor putea participa la o serie de activitati interesante pregatite special pentru ei, inclusiv wine masterclasses sustinute de specialisti in domeniu, dar si food masterclasses, moderate de Angela Brasoveanu, autoarea cartii "Moldova: oameni, locuri, bucatarie si vin" si sustinute de bucatarul Marian Danu, care a revolutionat conceptul de gastronomie in Moldova.
Marian Danu va gati bucate traditionale moldovenesti, acompaniat... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 15:36
Republica Moldova va solicita Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) adoptarea unor sanctiuni impotriva Rusiei, dupa interzicerea importurilor de fructe si legume pe piata rusa, a declarat directorul Agentiei Nationale pentru Securitatea Alimentelor, Ion Sula, relateaza Unimedia.
"Suntem obligati sa facem anumite solicitari catre OMC. Au fost niste decizii neargumentate, vrem sa cerem explicatii de ce anume au fost luate aceste decizii. Avem si un memorandum in care este foarte bine specificat cum trebuie sa facem exportul de origine vegetala din Republica Moldova", a precizat Ion Sula.
Directorul ANSA a afirmat ca mai intai trebuie estimat prejudiciul suferit de R. Moldova in urma interzicerii importurilor de legume si fructe pe piata rusa, iar ulterior sa fie solicitate sanctiuni. "Este pentru prima data cand R. Moldova va cere sanctiuni. In 2006, cand a fost impus embargoul la vinuri, Federatia Rusa nu era membru al OMC si nu puteam cere sanctiuni pentru Rusia", a precizat oficialul.
Decizia de a solicita sanctiuni impotriva Federatiei Ruse ar putea fi luata in decurs de o saptamana, responsabil fiind Ministerul Economiei de la Chisinau.
Rusia a interzis importurile de conserve de fructe si legume din R. Moldova
Rusia a interzis, incepand de luni, importurile de conserve de fructe si legume din Republica Moldova, dupa ce a decis sa impuna un embargo asupra fructelor moldovenesti, din cauza unei "insecte periculoase". Autoritatile de la Chisinau... mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 14:59
Vinaria moldoveneasca Purcari a lansat, recent, in Romania, o campanie media de incurajare a consumului de vin moldovenesc. Prin sloganuri precum "Prietenul la embargo se cunoaste" sau "Vinul apa nu se face", moldovenii doresc sa transmita un mesaj de multumire consumatorilor romani, a explicat directorul companiei, Victor Bostan, intr-un interviu acordat Business24.
In luna septembrie, in care a fost declansat un nou embargou rusesc in ceea ce priveste importurile de vin moldovenesc, vanzarile de vin Purcari au crescut cu 250% pe piata romaneasca, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cat de dependenta este vinaria Purcari de piata ruseasca si in ce masura va afecteaza declansarea embargoului?
La acest moment, cota Rusiei in vanzarile Vinariei Purcari, este de circa 16%. Cota Rusiei in profitul Vinariei Purcari, este una si mai mica. Desigur, nu putem nega faptul ca piata Rusiei este una strategica pentru Republica Moldova in general si pentru compania noastra in particular, cu atat mai mult ca in ultima perioada am inregistrat succese foarte bune pe piata rusa - Purcari fiind unul dintre liderii pietii in categoria sa de pret. Totusi dorim sa mentionam ca in comparatie cu anul 2006, cand cota vanzarilor in Rusia era de 90%, dependenta economica este substantial redusa.
Campanie media Purcari
Ce ne puteti spune despre pierderile estimate pentru piata vinurilor moldovenesti si care este, in acest moment, starea de spirit a oamenilor de afaceri din... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 08:05
Comisia Europeana (CE) vrea sa deschida complet piata UE pentru vinurile din Republica Moldova, dupa ce Rusia a interzis incepand cu 10 septembrie importul acestor produse, invocand calitatea nesatisfacatoare.
"Comisia Europeana propune sa deschida complet piata Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, inainte de intrarea in vigoare a Acordului de Asociere intre UE si Republica Moldova si a Acordului privind Zona de liber schimb aprofundata si cuprinzatoare, ca o masura pentru a compensa dificultatile cu care Republica Moldova se confrunta in exportul vinurilor pe unele dintre pietele sale traditionale", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de CE.
In luna iunie a acestui an, UE si Chisinaul au incheiat negocierea acordului de asociere, care prevede si crearea zonei de liber schimb, incurajand astfel integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana.
Acordul de asociere va fi parafat la Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc in noiembrie la Vilnius. Acordul si zona de liber schimb vor intra in vigoare imediat dupa semnarea acestuia.
CE propune Consiliului si Parlamentului European modificarea de urgenta a reglementarilor, astfel incat importurile de vinuri din Republica Moldova in UE sa fie complet liberalizate inainte de intrarea in vigoare a acordului si a zonei de liber schimb.
"Piata Uniunii Europene este o alternativa durabila si un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 15:10
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, indeamna distribuitorii si marii comercianti din Romania sa achizitioneze vin din Republica Moldova si a initiat o serie de discutii cu patronatele din industrie pentru sprijinirea producatorilor din aceasta tara, in urma interzicerii de catre Federatia Rusa a importurilor de vin din Republica Moldova.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, discutiile cu patronatele romanesti din domeniu vizeaza promovarea si comercializarea produselor de profil din Republica Moldova pe piata romaneasca.
"Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va propune organizarea in luna noiembrie, in comun cu patronatele din industria vinului, a unei serii de evenimente de promovare a vinului romanesc, la care sa fie invitati sa participe si producatorii de profil din Republica Moldova. Ministrul indeamna distribuitorii si marii comercianti sa achizitioneze vin din Republica Moldova si isi exprima increderea ca viitoarele comenzi vor confirma increderea de care produsele din tara vecina se bucura in randul consumatorilor romani", se precizeaza in comunicatul citat.
Daniel Constantin a avut mai multe convorbiri telefonice cu omologul sau din Republica Moldova, Vasile Bumacov, urmare a deciziei din data de 10 septembrie 2013 a Federatiei Ruse de interzicere a importurilor de vin din tara vecina.
Suprafata cultivata cu vita de vie in Republica Moldova este de circa 140.000 de hectare, iar productia de vin estimata pentru anul... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 09:21
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a sugerat luni, in cadrul vizitei sale la Chisinau, ca in cazul unui acord de asociere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana (UE), Rusia ar putea inceta livrarile de gaze naturale in aceasta tara.
"Luati seama sa nu inghetati la iarna si sa nu pierdeti vreun vagon in vartejurile integrarii europene in care v-ati antrenat", a declarat Rogozin, potrivit PRO TV Chisinau.
Vicepremierul rus s-a aratat interesat de efectele pe care le poate avea summitul de la Vilnius asupra regiunii transnistrene.
Rogozin a adaugat ca vizita Patriarhului rus Kirill, care vine la Chisinau saptamana aceasta, este foarte importanta pentru evolutia relatiilor dintre cele doua Rusia si Republica Moldova.
Premierul moldovean a declarat ca "ceea ce spunem la Bruxelles spunem si la Moscova", adaugand ca Republica Moldova "nu are ce ascunde", citat de agentia de stat Moldpress.
Leanca a afirmat ca Republica Moldova este interesata de un dialog constructiv si deschis cu Moscova, pentru a consolida relatiile bilaterale in diverse domenii.
"Vizita dumneavoastra este un bun prilej pentru a face un schimb de opinii privind cooperarea economica, evolutiile in procesul reglementarii transnistrene, situatia muncitorilor migranti, dezvoltarea relatiilor culturale bilaterale", a declarat premierul moldovean.
Problema Transnistriei
Referitor la impactul procesului de integrare europeana asupra solutionarii conflictului transnistrean, Leanca a declarat... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 08:53
Rusia a cerut Belarusului si Kazahstanului, partenerii ei din Uniunea Vamala, sa ia masuri pentru ca vinul si apa minerala din R. Moldova si Georgia sa nu poata ajunge pe teritoriul rus, informeaza Interfax-Ucraina, preluata de Kyiv Post, potrivit Newsin."Tinand cont de legile Uniunii Vamale ruso-kazaho-belaruse, ne-am informat partenerii, conform regulamentelor pe care le-a adoptat, ca folosirea unor produse este restrictionata in tara noastra. Le-am cerut sa ia masuri pentru a impiedica intrarea pe teritoriul rus a vinurilor si apelor minerale din Moldova si Georgia", a declarat pentru Interfax Ghennadi Oniscenko, seful Protectiei consumatorilor din Rusia, Rospotrebnadzor.
"Aceasta nu inseamna ca ne impunem vointa (Belarusului si Kazahstanului - n.r.) si ca le restrangem dreptul de a folosi aceste produse, dar suntem indreptatiti sa le cerem sa ia toate masurile pentru ca aceste produse sa nu poata ajunge pe teritoriul rus. Ne-am exercitat acest drept", a explicat Oniscenko.
Rusia importa 80% din vinul produs in Republica Moldova. Seful serviciului santitar rus avertizase ca Rusia va aplica interdictii la importul de vinuri moldovenesti, daca Republica Moldova nu va rezolva, in doua saptamani, problema calitatii vinurilor. 30 iulie era termenul pentru ca autoritatile moldovene sa se pronunte in acest dosar.
"Trebuie sa intelegem pana vineri (30 iulie - n.r.) ce vor face producatorii si autoritatile. Din cate stiu, aceasta industrie genereaza majoritatea veniturilor... mai mult
Sambata, 31 Iulie 2010, ora 14:38
Serviciul sanitar rus Rospotrebnadzor a anuntat sambata ca ar putea interzice in doua saptamani importul de vinuri din Republica Moldova, relateaza Interfax, citat de Newsin. Rospotrebnadzor a interzis deja vanzarea a sute de mii de sticle de vin moldovenesc, motivand probleme de calitate. O interdictie totala ar reprezenta o lovitura dura pentru un sector vital al economiei Republicii Moldova, in conditiile in care Chisinaul exporta in Rusia aproximativ 20% din productia totala de vinuri.
Seful serviciului sanitar rus, Ghenadi Onisecenko, a declarat ca aproape jumatate din cantitatea de vin moldovenesc importata recent nu corespunde standardelor de calitate. "Daca situatia nu se schimba in doua saptamani si fiecare sticla de vin importata continua sa fie de slaba calitate, atunci masurile de interdictie vor fi aplicate", a declarat Oniscenko pentru Interfax.
Onisecenko a declarat joi ca interdictia impusa de Rusia importurilor de vinuri din Republica Moldova nu va fi extinsa la marcile de calitate. "Nu va fi o interdictie completa, ci doar un control al importurilor", a spus Oniscenko.
"Vinurile de calitate slaba vor fi trimise inapoi in Republica Moldova, iar cele bune vor fi vandute in magazinele din Rusia", a adaugat el.
Oniscenko a declarat ca discutiile cu Republica Moldova privind vinurile au fost oprite doarece Chisinaul a stopat controalele in ceea ce priveste standardele de productie.
La randul sau, premierul moldovean Vlad Filat a anuntat miercuri ca se va... mai mult
Duminica, 18 Iulie 2010, ora 01:11