Economia verde, conceptul cu care specialistii din domeniul mediului jongleaza si ies la rampa la fiecare conferinta de profil, ramane totusi o necunoscuta pentru marele public, omul de rand.
Ce inseamna sa fii "verde" intr-o economie care se bazeaza din ce in ce mai mult de dezvoltare industriala si mai putin pe nevoile stringente ale celor care nu vor altceva decat... o economie in portofel?
Romania a facut pasi importanti in promovarea metodelor moderne in arhitecturi care permit economisirea de energie si, mai ales, de bani. Un exemplu in acest sens este cunoscutul program "Casa Verde", singurul de altfel prin care publicul a putut sa se familiarizeze cu sistemele de incalzire alternative.
Cum poti implementa o asemenea idee, de ce sa te gandesti la un astfel de proiect, cati bani trebuie sa scoti din buzunar si, mai ales, care este economia la factura lunara de utilitati, sunt doar cateva intrebari la care ne-au oferit raspunsuri si idei Romania Green Building Council (RoGBC).
Alternative ecologice pentru ambient si confort
Fie ca vorbim despre case individuale sau apartamente de bloc, prima conditie de care trebuie sa tina cont o persoana fizica, in momentul in care are in plan adaptarea casei la un sistem de incalzire neconventional, este dimensionarea lucrarii.
Specialistul de proiecte al RoGBC, Theodor Harasim, a explicat pentru AGERPRES ca o astfel de dimensionare trebuie sa se faca dupa ce se asigura o izolare eficienta a anvelopei cladirii,... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2018, ora 13:57
Comisia Europeana a aprobat vineri acordul ambiabil convenit cu Beijingul privind importurile de panouri solare fabricate in China, permitand intrarea in vigoare a acestuia incepand de marti, 6 august.
Decizia a fost luata cu sprijinul "aproape unanim" al statelor membre, a precizat executivul european, intr-un comunicat. Aceasta decizie va lua forma a doua acte legale ce vor fi publicate sambata in Jurnalul Oficial al UE si care vor intra in vigoare martea viitoare, transmite AFP.
Acordul la care a ajuns comisarul european pentru comert Karel De Gucht cu autoritatile chineze prevede ca taxele provizorii, impuse de UE la inceputul lunii iunie producatorilor chinezi de panouri solare, vor fi eliminate incepand de marti, 6 august. In schimb, 70% dintre exportatorii chinezi se angajeaza sa respecte un pret minim de vanzare pentru panouri.
Cifrele acordului sunt confidentiale dar, scrie AFP, potrivit unei surse bine informate, pretul minim ar urma sa fie fixat la 56 de centi per watt produs de fiecare panou solar, iar plafonul de 7 GW (1 GW = 1 miliard de watt) va fi de asemenea aplicat producatorilor chinezi.
O treime dintre producatorii chinezi nu au acceptat acest acord si ar urma sa plateasca, in consecinta, incepand de marti, taxe antidumping de 47,6% si sa intre in concurenta cu producatorii europene, dar si japonezi, sud-coreeni si malaiezieni.
Statele membre ale UE urmeaza sa se pronunte la sfarsitul anului asupra masurilor luate pentru apararea... mai mult
Vineri, 02 August 2013, ora 16:02
Producatorul nipon de electronice Panasonic a anuntat vineri ca va inchide singura sa fabrica europeana care produce panouri solare, din Ungaria, pentru a-si consolida productia in Malaezia si Japonia.
Panasonic, care a inceput in 1975 dezvoltarea panourilor solare, intentioneaza sa incheie productia din Dorog, Ungaria, in luna septembrie si sa concedieze aproximativ 550 de angajati, a anuntat Chieko Gyobu, purtator de cuvant al companiei nipone, transmit Bloomberg si Reuters.
Echipamentele de productie vor fi transferate din Ungaria la fabricile din Malaezia si Japonia pentru a pastra capacitatea anuala de productie la 900 MW, a explicat Gyobu.
Decizia Panasonic vine ca urmare a scaderii pietei europene de panouri solare, in urma reducerii subventiilor guvernamentale si a taxei de 11,8% impuse de UE asupra panourilor solare chineze. Piata din Japonia este in crestere, datorita programului public de subventii pentru energie regenerabila.
Comisia Europeana a impus la inceputul lui iunie o taxa provizorie antidumping de 11,8% asupra panourilor solare chineze si, in replica, Beijingul a lansat o ancheta antidumping asupra vinurilor importate din Uniunea Europeana. Taxa provizorie asupra panourilor solare ar urma sa ajunga la 47,6% in august si sa obtina un statut definitiv in decembrie ca urmare a unui vot al statelor membre UE. mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 11:09
China a anuntat miercuri ca lanseaza o ancheta antidumping asupra vinurilor importate din Uniunea Europeana, la o zi dupa decizia Comisiei Europene de a impune taxe provizorii pe panourile solare chineze.
"Guvernul chinez a lansat o procedura antidumping si antisubventionare vizand vinurile provenind din Uniunea Europeana", a precizat, intr-un comunicat, Ministerul chinez al Comertului, potrivit France Presse.
Anterior, agentia de presa oficiala Xinhua a prevenit ca taxele "punitive" anuntate de Uniunea Europeana ar putea fi urmate de represalii comerciale. "Protectionismul Uniunii Europene da un semnal foarte prost Chinei si lumii intregi. In loc sa caute o solutie avantajoasa pentru ambele parti ca sa isi rezolve problemele interne, (n.r. Uniunea Europeana) arunca responsabilitatea in spatele altora", a scris agentia chineza de presa.
"Protectionismul de o parte nu poate duce decat la protectionism si de cealalta parte. UE va trebui sa poarte responsabilitatea unui eventual razboi comercial, daca o asemenea ipoteza se realizeaza", a adaugat Xinhua.
Masurile Comisiei in privinta panourilor solare din China
Comisia Europeana a anuntat marti instaurarea de taxe provizorii pe panourile solare chinezesti, in pofida reticentelor mai multor state ale Uniunii Europene si a temerilor de represalii comerciale din partea Beijingului, care a adoptat in trecut masuri vizand produse europene in replica la decizii europene privind anchetarea sau taxarea unor societati... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 09:29
Comisia Europeana (CE) a decis sa impuna taxe antidumping de pana la 67,9% pentru panourile solare importate din China, in incercarea de a revitaliza industria de profil din Europa, potrivit Bloomberg.
Prin introducerea taxei, Comisia sanctioneaza producatorii de panouri solare din China, care de multe ori vand sub costurile de productie.
Noile taxe vor fi publicate miercuri in Jurnalul Oficial al UE si vor intra in vigoare de la 6 iunie la un nivel initial de 11,8%, urmand sa creasca in lipsa unui acord si sa ramana active timp de sase luni. Ulterior, taxele ar putea fi prelungite pentru cinci ani, se arata intr-un comunicat al CE.
Masura Comisiei vizeaza importurile de panouri solare si materiale folosite la productia acestora, cu o valoare totala de 21 miliarde de euro la nivelul anului 2011. Companiile europene au cerut executivului comunitar sa protejeze producatorii locali, dupa ce SUA au luat masuri impotriva Chinei.
In Europa, care acopera circa trei sferturi din piata monidiala de echipamente fotovoltaice, peste 20 de producatori au cerut protectia legii falimentului incepand din 2010, iar multe companii si-au mutat fabrici in Asia, pentru costuri de productie mai reduse.
Taxele sunt rezultatul preliminar al unei anchete privind practici de dumping deschise de Comisie in luna septembrie.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat in mai ca ancheta nu ar rebui sa conduca la taxe permanente de import impotriva Chinei. Statele UE au timp pana la 6... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 08:16
Comisia Europeana (CE) a anuntat marti infiintarea unor taxe provizorii pe panourile solare chinezesti, in pofida reticentelor mai multor state ale Uniunii Europene (UE) si a temerilor de represalii comerciale din partea Beijingului.
"Astazi, Comisia Europeana a decis in unanimitate impunerea de taxe pe importurile de panouri solare chinezesti", a declarat comisarul pentru comert Karel De Gucht, in cadrul unei conferinte de presa organizate la Bruxelles, informeaza AFP.
Anuntul survine intr-un context in care litigiile comerciale intre Uniunea Europeana si China s-au multiplicat, avand ca obiect de la echipamente de telecomunicatii la panouri solare sau vesela din ceramica.
La 10 mai, Beijingul a anuntat lansarea unei anchete privind tevi turnate importate din UE, Japonia si SUA, la scurt timp dupa ce Comisia Europeana a propus statelor membre sa taxeze puternic importurile de panouri solare chineze.
Statele membre ale UE au adoptat ulterior pozitii divizate privind aceste sanctiuni asupra panourilor solare importate din China, constrangand Bruxellesul sa caute o solutie negociata cu Beijing pentru a evita represalii comerciale. mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 17:35
1Uniunea Europeana (UE) intentioneaza sa impuna taxe vamale de pana la 67,9% la importurile de panouri solare din China, pentru a combate politica de dumping a companiilor chineze, sustine un oficial european.
Taxele de import vor afecta peste 100 de companii din China si se vor situa in medie la 47,6%. Introducerea taxelor reprezinta rezultatul preliminar al unei investigatii antidumping deschisa de Comisia Europeana in luna septembrie a anului trecut, a spus oficialul citat de Bloomberg.
Ancheta se va incheia in luna decembrie, iar pana atunci guvernele UE vor decide daca introduc tarife antidumping pentru o perioada de cinci ani.
Investigatia CE vizeaza importuri de 21 de miliarde de euro in UE in 2011, constand din panouri solare si coponente ale acestora provenind din China. Companiile europene cer introducerea de tarife ridicate pentru a se proteja de concurenta intensa din China, dupa ce Statele Unite au adoptat masuri similare. Europa reprezinta mai mult de jumatate din piata globala a panourilor solare fotovoltaice.
China se opune introducerii oricaror bariere comerciale si va incerca a protejeze interesele companiilor chineze din domeniu, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Comertului de la Beijing.
Companiile din China controleaza peste 80% din piata europeana a echipamentelor folosite in productia energiei solare, inclusiv panouri solare, fata de aproape 0% in 2004, potrivit datelor EU. mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 15:13