Uniunea Europeana va renunta, in luna septembrie, la restrictiile impuse importurilor de panouri si celule fotovoltaice provenite din China, respingand solicitarile venite de la producatorii europeni care sustin ca prin aceasta masura blocul comunitar isi va deschide larg portile pentru produsele chineze la preturi de dumping, informeaza Reuters.
Prima data Uniunea Europeana a impus masuri anti-dumping si anti-subventii pentru panourile fotovoltaice si celule fotovoltaice provenite din China in anul 2013 si, ulterior, in luna martie 2017, le-a extins pentru alte 18 luni.
Potrivit unor surse din apropierea discutiilor, Comisia Europeana a propus respingerea unei solicitari care viza o noua prelungire si a obtinut sprijinul majoritatii statelor membre UE.
In prezent producatorii chinezi isi pot vinde panourile fotovoltaice in UE fara taxe daca le comercializeaza la un pret cel putin similar cu un pret minim, care a scazut constant. Daca produsele sunt vandute la un pret inferior celui minim, atunci trebuie sa plateasca taxe de pana la 64,9%.
Uniunea Europeana trebuie sa realizeze un echilibru delicat intre protejarea intereselor producatorilor europeni pe de o parte, si solicitarile importatorilor si celor care vor sa instaleze panouri fotovoltaice, care cer o reducere a costurilor pentru echipamentele de productie a energiei fotovoltaice. In plus, Bruxelles-ul este ingrijorat si de posibilul raspuns al autoritatilor de la Beijing, avand in vedere ca in 2013 cele... mai mult
Vineri, 24 August 2018, ora 13:17
Scumpirea panourilor solare chinezesti, convenita prin acordul UE-China care pune capat disputei pe tema preturilor de dumping, va determina o crestere in lant a preturilor pe piata europeana de pana la 10-20%. Este o noua lovitura pe care industria locala o incaseaza dupa masurile Guvernului, de diminuare a beneficiilor financiare, iar unul dintre cei mai afectati oameni de afaceri locali este miliardarul Remus Truica.
Camera de comert a Chinei responsabila de exporturile de panouri solare, care a condus negocierile din partea partii chineze, a acceptat ca panourile solare sa fie exportate in UE la pretul minim de 56 de eurocenti pe watt. Tarifele negociate se aplica panourilor solare, dar si componentelor folosite pentru productia acestora.
Pretul minim nu este obligatoriu pentru companiile chineze, dar cele care nu respecta intelegerea vor fi afectate de tarifele antidumping anuntate deja de Comisia Europeana. Desi in prezent acestea se situeaza la 11,8%, de pe 6 august vor urca la 47,6%.
Intelegerea dintre Comisia Europeana si camera de comert chineza se refera doar la panouri solare care produc pana la 7 GW pe an, urmand ca toate importurile de panouri ce depasesc acest plafon sa intre sub incidenta tarifelor.
Preturile din piata vor creste proportional cu scumpirea panourilor chinezesti
In momentul de fata, panourile fotovoltaice chinezesti de calitate mai slaba se vand cu preturi care variaza intre 40-42 eurocenti/watt, in timp ce panourile... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 14:00
1Comisia Europeana (CE) a decis sa impuna taxe antidumping de pana la 67,9% pentru panourile solare importate din China, in incercarea de a revitaliza industria de profil din Europa, potrivit Bloomberg.
Prin introducerea taxei, Comisia sanctioneaza producatorii de panouri solare din China, care de multe ori vand sub costurile de productie.
Noile taxe vor fi publicate miercuri in Jurnalul Oficial al UE si vor intra in vigoare de la 6 iunie la un nivel initial de 11,8%, urmand sa creasca in lipsa unui acord si sa ramana active timp de sase luni. Ulterior, taxele ar putea fi prelungite pentru cinci ani, se arata intr-un comunicat al CE.
Masura Comisiei vizeaza importurile de panouri solare si materiale folosite la productia acestora, cu o valoare totala de 21 miliarde de euro la nivelul anului 2011. Companiile europene au cerut executivului comunitar sa protejeze producatorii locali, dupa ce SUA au luat masuri impotriva Chinei.
In Europa, care acopera circa trei sferturi din piata monidiala de echipamente fotovoltaice, peste 20 de producatori au cerut protectia legii falimentului incepand din 2010, iar multe companii si-au mutat fabrici in Asia, pentru costuri de productie mai reduse.
Taxele sunt rezultatul preliminar al unei anchete privind practici de dumping deschise de Comisie in luna septembrie.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat in mai ca ancheta nu ar rebui sa conduca la taxe permanente de import impotriva Chinei. Statele UE au timp pana la 6... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 08:16
Comisia Europeana (CE) a anuntat marti infiintarea unor taxe provizorii pe panourile solare chinezesti, in pofida reticentelor mai multor state ale Uniunii Europene (UE) si a temerilor de represalii comerciale din partea Beijingului.
"Astazi, Comisia Europeana a decis in unanimitate impunerea de taxe pe importurile de panouri solare chinezesti", a declarat comisarul pentru comert Karel De Gucht, in cadrul unei conferinte de presa organizate la Bruxelles, informeaza AFP.
Anuntul survine intr-un context in care litigiile comerciale intre Uniunea Europeana si China s-au multiplicat, avand ca obiect de la echipamente de telecomunicatii la panouri solare sau vesela din ceramica.
La 10 mai, Beijingul a anuntat lansarea unei anchete privind tevi turnate importate din UE, Japonia si SUA, la scurt timp dupa ce Comisia Europeana a propus statelor membre sa taxeze puternic importurile de panouri solare chineze.
Statele membre ale UE au adoptat ulterior pozitii divizate privind aceste sanctiuni asupra panourilor solare importate din China, constrangand Bruxellesul sa caute o solutie negociata cu Beijing pentru a evita represalii comerciale. mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 17:35
1Uniunea Europeana (UE) intentioneaza sa impuna taxe vamale de pana la 67,9% la importurile de panouri solare din China, pentru a combate politica de dumping a companiilor chineze, sustine un oficial european.
Taxele de import vor afecta peste 100 de companii din China si se vor situa in medie la 47,6%. Introducerea taxelor reprezinta rezultatul preliminar al unei investigatii antidumping deschisa de Comisia Europeana in luna septembrie a anului trecut, a spus oficialul citat de Bloomberg.
Ancheta se va incheia in luna decembrie, iar pana atunci guvernele UE vor decide daca introduc tarife antidumping pentru o perioada de cinci ani.
Investigatia CE vizeaza importuri de 21 de miliarde de euro in UE in 2011, constand din panouri solare si coponente ale acestora provenind din China. Companiile europene cer introducerea de tarife ridicate pentru a se proteja de concurenta intensa din China, dupa ce Statele Unite au adoptat masuri similare. Europa reprezinta mai mult de jumatate din piata globala a panourilor solare fotovoltaice.
China se opune introducerii oricaror bariere comerciale si va incerca a protejeze interesele companiilor chineze din domeniu, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Comertului de la Beijing.
Companiile din China controleaza peste 80% din piata europeana a echipamentelor folosite in productia energiei solare, inclusiv panouri solare, fata de aproape 0% in 2004, potrivit datelor EU. mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 15:13
Doua investitii majore in energie alternativa au fost anuntate recent, in Romania. Adrian Duguleanu, unul dintre actionarii Philro Industrial, care ofera solutii pentru sisteme fotovoltaice, a explicat, intr-un interviu acordat Business24, de ce investitiile in parcuri fotovoltaice de mari dimensiuni ar trebui descurajate, care sunt avantajele energiei fotovoltaice si in cat timp se poate recupera investitia intr-un asemenea proiect.
Pentru Dobrogea au fost anuntate foarte multe proiecte de investitii in parcuri eoliene. De curand s-a anuntat deschiderea unui parc de panouri fotovoltaice in judetul Timis. Putem spune ca energia solara a devenit noul trend in domeniul regenerabilelor si in Romania?
Daca analizam din punct de vedere al numarului de potentiali clienti interesati de noul domeniu, raspunsul este afirmativ, putem discuta de un nou trend. Acest lucru este simplu de explicat prin caracterul mult mai modular al acestui tip de investitie.
Oricine dispune de o suma de cateva zeci de mii de euro poate deveni un investitor in energie fotovoltaica. In cazul energiei eoline suma de start este accesibila unui numar extrem de mic de investitori. Ca pondere energetica noul domeniu ramane inca departe.
Putem vorbi de concurenta la nivel national, intre furnizorii de asemenea solutii?
Din punct de vedere al ofertei de echipamente putem vorbi de o concurenta prezenta mai ales in segmentul panourilor fotovoltaice importate pe diverse cai din China. Din punct de... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 14:32