Gazprom, marioneta preferata de presedintele rus Vladimir Putin in relatiile cu marile piete de energie, face o noua tumba din apele Bosforului catre cele ale Marii Baltice pentru a descalci o situatie complicata in exporturile de energie ale Rusiei.
Proiectul gazoductului Turkish Stream pare sa fi fost sacrificat de dragul ambitiilor manifestate de Moscova in razboiul din Siria, asa ca Putin isi indreapta atentia spre un alt mare client dependent de gazele rusesti: Germania, noteaza portalul Bloomberg.
Tensiuni Moscova-Ankara
Cu doar o saptamana in urma, pe fondul recentei interventii militare a Moscovei in razboiul civil din Siria, Gazprom, compania de export gaze a Rusiei a anuntat ca va reduce la jumatate dimensiunile gazoductului care urma sa traverseze Turcia pana la granita cu UE.
Doar cateva zile mai tarziu, escaladarea tensiunilor dintre Ankara si Moscova l-au facut pe presedintele Recep Erdogan sa avertizeze Rusia ca programele de cooperare energetica sunt periclitate de violarea spatiului aerian al Turciei de aeronavele militare rusesti.
Situatia difera mult fata de cea din decembrie 2014, cand Putin anunta la Ankara ca Turkish Stream va inlocui proiectul South Stream dezvoltat impreuna cu partenerii din UE.
Planul de atunci al liderului de la Kremlin era sa foloseasca Turcia pentru a transmite in continuare gaze naturale catre Uniunea Europeana fara a mai tranzita teritoriul Ucrainei si fara a se supune legislatiei anti-monopol de pe piata... mai mult
Marti, 13 Octombrie 2015, ora 16:09
Ucraina si-a suspendat achizitiile de gaze naturale rusesti, in urma unui esec in negocirile vizand mentinerea aprovizionarii in urmatoarele trei pana a sase luni.
Compania ucraineana de stat Naftogaz a anuntat ca va continua sa asigure transportul gazelor naturale rusesti catre alti clienti europeni ai Moscovei, relateaza BBC News online.
Este vorba despre a doua intrerupere in mai putin de un an a aprovizionarii cu gaze naturale rusesti catre Ucraina.
Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a catalogat decizia ca fiind "nefericita".
Moscova a crescut pretul extrem de mult dupa indepartarea de la putere, in februarie 2014, a fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, sustinut de catre Kremlin.
Moscova a sistat livrarile de gaze in iunie 2014, cand a escaladat conflictul intre Guvernul de la Kiev si rebelii prorusi din estul Ucrainei.
De atunci, Uniunea Europeana (UE), care a... citeste mai departe despre "Decizie drastica la Kiev: Nu mai cumpara gaz din Rusia" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 08:42
1Compania energetica de stat din Ucraina le-a transmis un avertisment rusilor de la Gazprom, prin care ii instiinteaza ca va sista plata in avans a gazelor naturale, daca mai apar incalcari ale contractului dintre cele doua parti.
Kievul acuza Gazprom ca a livrat cantitati insuficiente de gaz in timpul iernii incalcand clauzele contractului intermediat de UE, arata publicatia Financial Times.
Furnizare la trei sferturi din volum
Naftogaz, operatorul de pe piata ucraineana, a emis marti un comunicat prin care arata ca Gazprom nu si-a respectat obligatiile contractuale in ultimele zile.
"Gazprom era obligata sa livreze o cantitate de 114 milioane de metri cubi de gaz, in perioada 22-23 februarie, dar a asigurat doar 47, respectiv 39 de milioane de mc de gaz natural in aceste doua zile.
Mai mult, Gazprom nu a oferit o explicatie pentru incalcarea obligatiilor contractuale", se arata in comunicatul emis de companie.
In acelasi timp, directorul executiv al Gazprom, Alexey Miller, a lansat un ultimatum catre statele europene, pe care le-a amenintat cu sistarea livrarilor de gaze, daca Kievul nu va achita factura in avans pentru cantitatile contractate.
Andriy Koboliev, directorul executiv al Naftogaz, a comentat simplu avertismentul rusilor:
"Cea mai mare parte din gazul Ucrainei este importata din Europa. Cu toate acestea, ne vom indeplini obligatiile de a asigura transportul de gaze catre Uniunea Europeana".
Rusia vrea bani pentru gazul livrat... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 16:43
Germania a ramas cel mai mare importator de gaz rusesc anul trecut, desi compania de stat Gazprom din Rusia a redus exporturile catre cea mai mare economie din UE cu 3,7% in 2014 fata de anul precedent, iar Turcia si Italia completeaza podiumul celor mai importanti clienti ai gigantului din energie.
Exporturile de gaze naturale ale Rusiei catre tarile din Europa de Vest au scazut anul trecut cu 3,7% comparativ cu nivelul din 2013, la 117,92 miliarde de metri cubi de gaz, se arata intr-un raport al producatorului rus de gaze naturale, potrivit agentiei de presa Itar-Tass, transmite Mediafax.
Germania, cel mai mare importator de gaze naturale din Rusia, a cumparat 38,7 miliarde de metri cubi de gaz de la Gazprom in 2014, in coborare cu 3,7% fata de anul anterior.
De asemenea, importurile de gaz rusesc ale Italiei au scazut cu 14,4%, la 21,6 miliarde de metri cubi, in timp ce exporturile Gazprom catre Turcia au crescut cu 2,3%, la 27,3 miliarde de metri cubi. In aceste conditii, Turcia a devenit al doilea mare importator de gaze naturale din Rusia.
Spre comparatie, Franta, a doua mare economie europeana, a importat 7 miliarde de metri cubi de gaz rusesc, iar Marea Britanie, 10 miliarde de metri cubi.
Gazprom vrea sa renunte la livrarea gazelor naturale catre Europa prin Ucraina pana in 2018, prin construirea gazoductului Turkish Stream pe teritoriul Turciei, pana la granita cu Grecia. Statele din Uniunea Europeana ar urma sa construiasca alte conducte de... mai mult
Luni, 16 Februarie 2015, ora 09:39
Importurile de gaze naturale din Uniunea Europeana ale Ucrainei au crescut anul trecut cu trei miliarde metri cubi, respectiv cu 59%, pana la 5,1 miliarde metri cubi, a anuntat luni compania Ukrtransgaz, operatorul retelei ucrainene de gazoducte, transmite Itar Tass.
"Cresterea importurilor de gaze naturale din Europa se datoreaza deschiderii rutei de aprovizionare cu Slovacia" a informat Ukrtransgaz, citat de Agerpres
In 2014, Ucraina a importat din UE o cantitate de 5,1 miliarde metri cubi de gaze naturale, dintre care 3,6 miliarde metri cubi au fost furnizati Ucrainei din Slovacia, 900 milioane metri cubi din Polonia si 600 milioane metri cubi din Ungaria. Numai in luna decembrie Ucraina a importat 998,8 milioane metri cubi de gaze naturale din Europa, in crestere fata de 946 milioane metri cubi in luna noiembrie si 892,2 milioane metri cubi in luna octombrie, a precizat Ukrtransgaz.
Ucraina a fost nevoita sa-si majoreze importurile de gaze naturale din Europa dupa ce Rusia, principalul sau furnizor, a decis la data de 16 iunie 2014 sa-si suspende livrarile din cauza dezacordurilor dintre Moscova si Kiev cu privire la pretul gazelor naturale si datoriile Kievului. Rusia a reluat livrarile de gaze naturale la data de 9 decembrie dupa ce Ucraina a platit in avans suma de 378 de milioane de dolari pentru achizitionarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale in luna decembrie.
Grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o... mai mult
Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 16:16
Parteneriatul dintre Uniunea Europeana si Gazprom privind importul de gaze trebuie sa continue, insa este nevoie de reducerea dependentei de Rusia si de identificarea de surse alternative de aprovizionare, a declarat, vineri, comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, prezent la Bucuresti.
"Gazprom si Rusia sunt parteneri ai Uniunii Europene, iar acest parteneriat trebuie sa continue si va continua. Am inceput colaborarea in anii '60, in timpul razboiului rece, am primit gaz si am platit pentru el, dar este nevoie de diversificare. Trebuie sa avem un parteneriat cu Rusia, dar trebuie sa reducem dependenta", a spus oficialul european.
El a mentionat drept surse alternative Norvegia, Algeria, Azerbaidjan si coridorul sudic in sectorul gazelor.
"Este foarte importanta productia noastra proprie. Avem nevoie de mai multe interconectari de depozite de gaze si de tehnologii pentru a transporta gazul in ambele sensuri", a adaugat Oettinger.
Oficialul UE a subliniat ca Romania joaca un rol major in aceasta traditie, avand in vedere resursele sale de gaze de pe uscat si de pe mare.
"Este obligatoriu sa evitam dependenta si sa ne asiguram productia proprie, fie din surse conventionale, fie neconventionale", a precizat acesta.
Comisarul european pentru Energie a fost prezent, joi si vineri, la Bucuresti, pentru a participa la un summit pe teme energetice, organizat la Palatul Parlamentului. mai mult
Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 14:06
Ucraina poarta discutii in regim de urgenta cu statele vecine membre UE, pentru a importa gaze naturale din vest in urma cresterii pretului perceput de Rusia, principalele surse de aprovizionare vizate fiind Slovacia, Ungaria si Polonia, potrivit premierului Arseni Iateniuk, citat de Reuters.
Polonia poate livra 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an catre Ucraina, iar Ungaria poate exporta 3,5 miliarde metri cubi. Romania ar dispune de o capacitate de 1,8 miliarde metri cubi catre Ucraina, insa nu s-a ajuns la un acord ferm in acest sens, noteaza Reuters.
Asigurarea unei surse de aprovionare cu gaze naturale la un pret rezonabil a devenit o urgenta pentru noul guvern de la Kiev, dupa ce Rusia, care a anexat in luna martie Peninsula Crimeea, a renuntat la tarifele de discount practicate in cazul exporturilor catre Ucraina si a crescut recent cu aproximativ 80%, prin doua majorari succesive, pretul perceput acestei tari.
Iateniuk a declarat sambata ca una dintre posibilitatile discutate ar fi functionarea in regim invers a gazoductelor care fac legatura cu statele UE vecine Ucrainei. In mod normal, aceste conducte asigura tranzitul gazului rusesc importat de Europa prin Ucraina.
"Purtam discutii in regim de urgenta cu partenerii nostri europeni. Una dintre modalitatile de a rezolva problema este functionarea in regim invers a conductelor de legatura cu statele UE", a afirmat premierul ucrainean, precizand ca principalii candidati pentru importul de gaze sunt... mai mult
Duminica, 06 Aprilie 2014, ora 15:08
Ucraina, foarte dependenta de gazele naturale din Rusia, se va putea aproviziona cu gaze naturale din Uniunea Europeana, a anuntat, miercuri, comisarul european pentru Buget, Janusz Lewandowski.
"Am ajuns la un acord privind posibilitatea de a furniza Ucrainei gaze naturale provenind din Slovacia si apoi din Polonia si Ungaria", a declarat Lewandowski pentru agentia poloneza PAP, potrivit Mediafax.
"Acesta este un prim acord foarte important pentru securitate", a mai precizat comisarul dupa ce a participat miercuri la o sedinta a Guvernului de tranzitie de la Kiev.
In 2006 si 2009, conflictele dintre Kiev si Moscova au provocat intreruperi in livrarile de gaze naturale din Rusia spre statele din Uniunea Europeana.
Gazele naturale importate din Rusia reprezinta majoritatea din consumul Ucrainei.
Recent, Gazprom a amenintat ca va suspenda livrarile, daca Kievul, confruntat cu grave probleme financiare, nu isi va achita datoriile acumulate in ultimele luni.
Cele doua statee negociaza in prezent un pret al gazelor naturale care se va aplica incepand de la 1 aprilie, iar autoritatile ruse au anuntat ca intentioneaza sa sisteze reducerile acordate Kievului, inclusiv plata pentru utilizarea bazei navale de la Simferopol, in Crimeea, alipita de curand la Rusia.
Guvernul ucrainean a prevenit marti Rusia ca va refuza sa importe gaze naturale la pretul pe care aceasta il cere.
Kievul a decis miercuri sa adopte o drastica si impopulara masura de majorare a... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 10:58
Pe fondul scandalului iscat in Romania pe marginea valorificarii gazelor din productia interna, inclusiv la export, Comisia Europeana vine si ea cu o castana fierbinte: declansarea procedurii de infrigement pentru incalcarea legislatiei europene privind regulile comune pentru piata interna a gazelor naturale.
Cu toate ca acest avertisment putea fi lesne de anticipat inca de la stabilirea calendarului pentru liberalizarea pietei de gaze, anuntul Comisiei Europene a starnit o adevarata isterie in Romania, de la presedinte la prim-ministru si pana la mass-media. Problema nu o reprezinta avertizarea in sine, cat posibilitatea companiilor romanesti producatoare (Petrom si Romgaz) de a exporta gaze din productia interna. Si, prin urmare, daca vindem gaze ieftine, va trebui apoi sa cumparam gaze scumpe. Vai de saracul popor roman.
Energy-Center a prezentat pe larg in analizele sale cum sta cu adevarat piata gazelor naturale din Romania si cum se manipuleaza pretul de catre Autoritatea de reglementare, in lipsa unei concurente reale. De asemenea, am aratat ca exporturile de gaze, in momentul de fata, sunt doar virtuale, in lipsa conditiilor tehnice necesare acestei operatiuni. Paradoxal, acest lucru l-a sesizat si presedintele Basescu, dar nu a insistat asupra lui, ci a preferat teza populista a tradarii intereselor nationale, odata cu privatizarea Petrom.
Mult mai slab pregatit la acest capitol, primul ministru Victor Ponta s-a aruncat cu capul inainte in capcana... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 14:05