Din cauza ca nu e in stare sa isi valorifice propriile resurse, Romania si-a inceput anul importand masiv gaze naturale scumpe, provenite din Rusia.
Potrivit datelor furnizate de Ministerului Energiei la solicitarea Ziare.com, in luna ianuarie 2019, tara noastra a importat nu mai putin de 395,5 milioane de metri cubi de gaze naturale, cu circa 30% mai mult fata de aceeasi luna a anului precedent. Tendinta s-a mentinut si in luna februarie 2019, cand Romania a importat 275 de milioane de metri cubi de gaz, cu peste 21% mai mult decat in aceeasi luna din 2018.
Toate cantitatile de gaze pe care tara noastra le importa - indiferent de numele societatilor si nationalitatea celor care ni le vand - sunt de provenienta ruseasca. In plus, gazele importate in primele doua luni ale acestui an fost cu circa 30% mai scumpe decat cele cumparate din strainatate in ianurie si februarie 2018.
In aceste conditii, intrebarea este: de ce a ajuns Romania sa importe resurse scumpe de la rusi, in conditiile in care detine a patra cea mai mare rezerva de gaze naturale din Europa, fiind depasita doar de Marea Britanie, Norvegia si Olanda?
Raspunsul e destul de simplu: desi are gaze, tara noastra nu si-a creat mecanismele eficiente pentru a dispune de ele atunci cand are nevoie.
Dumitru Chisalita, expert judiciar in domeniul gazelor naturale, a explicat pentru Ziare.com de ce si-a inceput Romania anul importand mai mult gaz si care sunt motivele pentru care - in ciuda faptului ca... mai mult
Sambata, 04 Mai 2019, ora 07:22
Companiile rusesti au ajuns in noiembrie 2016 la o cota de 25% din piata de gaze a Romaniei, fata de doar 5% in ianuarie.
Mecanismul care a facut posibil acest lucru e complicat si e greu de stiut, astazi, daca e vorba de incompetenta, rea credinta sau de lipsa de viziune.
Dincolo de cresterea gradului de dependenta fata de rusi, mai exista 2 prejudicii:
un prejudiciu bugetar, prin pierderea de catre stat a unor venituri insemnateun prejudiciu economic pentru Romgaz, care a scazut productia si care va avea serioase probleme tehnice si de costuri la reluarea acesteia in punctele pe care le inchide astazi prin pierderea cotei de piata
In functie de actori, situatia are explicatii diferite, dar imaginea de ansamblu este aceeasi: intr-o perioada in care Rusia cauta cu infrigurare venituri sa isi carpeasca economia si sa asigure "benzina" masinii de propaganda, o mana de ajutor vine din Romania.
Chestiunea in litigiu
Totul a inceput cu OUG 7/2013 emisa de Guvernul Ponta - prin ...citeste mai departe despre "Cum i-a cedat Romania Rusiei 25% din piata interna de gaze. Mecanismul suspect care loveste si in buget, si in economie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2016, ora 07:46
Romania a importat zilele trecute gaze din Rusia la un pret mai mic decat cel al gazelor din productia interna, in conditiile in care, anii trecuti, pretul de import era de 530 de dolari pe mia de metri cubi, adica de mai bine de doua ori mai mult fata de cel autohton, a declarat, marti, Iulian Iancu, presedintele Comisiei de industrii si servicii din Camera Deputatilor.
"Zilele trecute, cand a fost ger, am avut o surpriza foarte mare sa constat ca am importat 5 milioane de metri cubi de gaze pe zi, in varf de consum, la un pret sub cel de productie interna, fata de 530 de dolari pe mia de metri cubi, cat plateam pe vremuri", a aratat Iancu, in cadrul unei conferinte pe tema cogenerarii si eficientei sistemului de termoficare.
La finele saptamanii trecute, Romania a inregistrat un varf de consum de gaze naturale, din cauza temperaturilor extrem de scazute.
Potrivit ministrului Energiei, Victor Grigorescu, romanii au consumat in aceasta perioada 62 de milioane de metri cubi pe ...citeste mai departe despre "Surpriza de la rusi: Ne-au dat gaze mai ieftine ca productia noastra proprie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 12:13
Ucraina si-a suspendat achizitiile de gaze naturale rusesti, in urma unui esec in negocirile vizand mentinerea aprovizionarii in urmatoarele trei pana a sase luni.
Compania ucraineana de stat Naftogaz a anuntat ca va continua sa asigure transportul gazelor naturale rusesti catre alti clienti europeni ai Moscovei, relateaza BBC News online.
Este vorba despre a doua intrerupere in mai putin de un an a aprovizionarii cu gaze naturale rusesti catre Ucraina.
Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a catalogat decizia ca fiind "nefericita".
Moscova a crescut pretul extrem de mult dupa indepartarea de la putere, in februarie 2014, a fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, sustinut de catre Kremlin.
Moscova a sistat livrarile de gaze in iunie 2014, cand a escaladat conflictul intre Guvernul de la Kiev si rebelii prorusi din estul Ucrainei.
De atunci, Uniunea Europeana (UE), care a... citeste mai departe despre "Decizie drastica la Kiev: Nu mai cumpara gaz din Rusia" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 08:42
1Romania nu a mai cumparat gaze din Rusia, in primele patru luni din 2015, avand in vedere ca a asigurat necesarul pentru consum din productie proprie, a explicat, marti, Gabriel Selischi, membru in Executive Board responsabil pentru Upstream la OMV Petrom.
"In ultimii ani, si la Petrom, dar si impreuna cu colegii de la Romgaz am sustinut cauza stabilizarii productiei de petrol si gaze in Romania. Observam acum ca acest obiectiv este foarte aproape de a fi indeplinit. In ceea ce priveste Petrom, am reusit ca doi ani consecutiv sa crestem productia.
Asadar, in 2013, pentru prima data dupa foarte multi ani de descrestere, am crescut productia si am repetat aceasta performanta si in 2014. De asemenea, observam ca, in primele patru luni ale ...citeste mai departe despre "Romania nu mai depinde de gazele Rusiei? Anuntul venit de la OMV Petrom" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Iunie 2015, ora 17:09
Valoarea facturii la gaze naturale ar putea sa scada cu 1-3% la 1 aprilie, ca urmare a eliminarii importului de gaze rusesti, insa pretul gazelor din productia interna poate creste cu 6-7% in 1 iulie, in functie de rezultatul discutiilor dintre Guvern si Fondul Monetar International (FMI).
"Din 1 aprilie nu mai impunem import nimanui, iar din 1 ianuarie oricum nu mai exista cosul de gaze pentru industrie, ci doar pentru consumatorii casnicici. Anul acesta consideram ca nu vom mai depinde de import, dar asta nu inseamna ca acordurile de import ale firmelor nu raman in vigoare", a declarat, vineri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
Piata de gaze a fost liberalizata pentru companii in 1 ianuarie 2014, astfel ca in prezent doar populatia mai primeste gaze la preturi reglementate.
FMI si Comisia Europeana (CE) au cerut Guvernului sa creasca pretul gazelor pentru populatie si centrale de energie termica (CET) de la 53,3 ...citeste mai departe despre "Romania scapa de "jugul" energetic al Rusiei? In acest an am putea sa nu importam deloc gaze" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Martie 2015, ora 19:50
Ucraina a anuntat ca va face o miscare strategica, in incercarea de a reduce dependenta de gazele rusesti.
Mai exact, autoritatile de la Kiev au precizat ca vor construi o unitate de inmagazinare a resursei naturale, informeaza Business Insider.
Proiectul costa un miliard de dolari, iar banii vor fi imprumutati.
Pentru Ucraina, importurile de gaze din Rusia reprezinta 58% din consumul total aferent anului 2013.
Initiativa vine dupa ce Kremlinul a amenintat in repetate randuri ca va cere inapoi imprumutul de 3 miliarde de dolari acordat fostei conduceri de la Kiev, in frunte cu Viktor Ianukovici.
Datoria Ucrainei s-a majorat pana la 72% din produsul intern brut in 2014 si ar putea depasi 80% in acest an, pe fondul conflictului din est si al tensiunilor dintre Occident si Rusia.
In aceste conditii, plata imprumutului acordat tarii conduse de Vladimir Putin ar pune o presiune foarte mare pe finantele Ucrainei.
Uite armistitiul, nu e armistitiul
Un armistitiu a ...citeste mai departe despre "Ucraina face o miscare strategica in incercarea de a se lepada de Rusia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Februarie 2015, ora 18:36
Primul ministru Victor Ponta a declarat miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca pretul gazelor se mareste pentru ca se importa cantitati mai mari din Rusia.
"Felicitari celor care ne-au ajutat sa reducem pretul la energie electrica. Cand s-a redus pretul la energia electrica n-a avut Guvernul niciun merit, in schimb am vazut titlu ca Guvernul mareste pretul la gaze. N-am marit niciun pret la gaze, pur si simplu se importa mai multe gaze din Rusia", a spus Ponta.
Potrivit premierului, solutia la aceasta problema este ca Romania "sa aiba mai multe gaze".
"Solutia este sa avem noi mai multe gaze in Romania, apropo de cei care se impotrivesc. Chestia cu gazele nu are legatura cu noi si cu cat o sa avem mai repede gaze ale noastre sa nu mai cumparam din Rusia, cu atat mai bine", a aratat premierul.
Pretul gazelor pentru populatie va creste cu 2,5% de la 1 iulie, iar cel pentru consumatorii industriali se va majora cu 1,5%, a anuntat, recent, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
In ceea ce priveste pretul la energie electrica, factura consumatorilor casnici pentru energia electrica va scadea, in medie, cu 2,6% de la 1 iulie, iar cea pentru consumatorii industriali, cu 4%, in urma ieftinirii energiei pe bursa si a reducerii taxei de cogenerare, potrivit unui comunicat al ANRE. mai mult
Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 16:35
Romania va importa gaze rusesti mai scumpe in urmatoarele luni. Pretul gazelor rusesti ar putea depasi preturile record de acum 3 ani, de 520 de dolari pe mia de metri cubi.Reprezentantii Gazprom se asteapta ca preturile la gaze sa atinga noi recorduri, depasind 500 de dolari pe mia de metri cubi.
In prezent europenii importa gaze din Rusia cu aproximativ 400 de dolari pe mia de metri cubi.China nu este insa de acord cu preturile la gazele rusesti si a refuzat sa semneze un contract cu Rusia pe 30 de ani pe motiv ca nu doreste sa plateasca la fel de mult ca europenii.
In urma contractului, Rusia ar urma sa furnizeze Chinei 68 de miliarde de metri cubi pe an, spre deosebire de Europa, unde furnizeaza peste 150 de miliarde de metri cubi pe an.Pretul gazelor urmeaza trendul cotatiilor petroliere, la un decalaj de 6-9 luni. In plsu, cererea de gaze a europenilor a crescut, ceea ce face ca implicit preturile sa creasca.
Potrivit unui raport realizat de compania petroliera BP, anul trecut consumul de gaze in Europa s-a majorat cu 7,2%, potrivit Adevarul.
Cu toate ca Romania detine gaze naturale, aceasta importa de la rusi 20% din consumul total. mai mult
Luni, 20 Iunie 2011, ora 10:43