La numai o saptamana de la demisie, Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, s-a destainuit pe blogul personal si a marturisit cine va fi viitorul ministru al Economiei. "The winner is...Remus Vulpescu" scrie Varujan Vosganian pe blogul sau. Ce il recomanda pe acesta sa ocupe aceasta functie?
Numele lui Vulpescu s-a aflat printre cele patru "nominalizari" vehiculate saptamana trecuta la scaunul lasat liber la Ministerul Economiei dupa demisia lui Varujan Vosganian, alaturi de Nini Sapunaru, Cristian Buican si Mihai Lupu.
Asadar, in opinia lui Vosganian, liberalii il vor desemna pe Vulpescu, in prezent, director de cabinet al ministrului de Finante, Daniel Chitoiu.
"Am fost martor, ca toti romanii care s-au uitat la privatizarea Oltchim, la dovada de incompetenta de care acest domn a dat dovada si pe care o are in ceea ce priveste privatizarea si economia, dar si la o anumita neseriozitate, o anumita lipsa de responsabilitate pe care un reprezentant al statului nu ar fi trebuit sa o dea", a declarat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.
Acesta si-a sustinut punctul de vedere afirmand ca in Guvernul Romaniei, dar mai ales la reprezentantii Partidului National Liberal, exista o atitudine de incalcare a oricaror reguli de deontologie guvernamentala prin aducerea rudelor si prietenilor in posturi de conducere.
Cosea: "Nu sunt mirat de asa ceva stiind ca este unul dintre apropiatii domnului Chitoiu"
Potrivit acestuia, Daniel Chitoiu este cel... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 15:30
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, sustine ca discutiile prezentate de procurorii in dosarul Romgaz, in care este cercetat, alaturi de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu pentru subminarea economiei si pentru fapte de coruptie, au avut ca scop doar "optiuni de natura economica ale guvernului".
"Ocupand pozitii cu cele mai inalte functii, nu a existat nicio suspiciune de coruptie. Sa se stie ca acest dosar are in vedere doar discutarea unor optiuni de natura economica a guvernului, publicate in Monitorul Oficial. Ce fel de complot este acela publicat in Monitorul Oficial?" a declarat Vosganian, in cadrul unei conferinte de presa.
Vosganian a mai adaugat ca nu stie ce inseamna "suspiciune rezonabila", termenul folosit de procurorii DIICOT si sustine ca este mandru ca in 23 de ani asupra sa nu a planat niciun fel de suspiciune de acte de coruptie.
Ministrul Economiei considera ca tot dosarul se refera la "modul in care DIICOT apreciaza cateva dintre deciziile mele politice, care au avut sprijinul guvernul".
Referitor la pierderilor suferite de Romgaz, amintite de procurori, Vosganian considera ca a luat cea mai buna decizie.
"Totalul reducerilor pe care le-am operat in virtuatea memorandumurilor insumeaza o suma comparabila cu costul patinoarul de la Brasov. Totalul reducerilor se ridica la o suma de 14-15 milioane euro. Daca o vom compara cu pierderile pe care le-ar fi avut Romgaz, ar fi fost incomparabil mai mari. Sa evaluezi posibile pierderi... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 13:43
Procurorii DIICOT cer inceperea urmaririi penale impotriva actualului ministru al Economiei, Varujan Vosganian si a fostului ministru al Economiei, Adriean Videanu, cercetati pentru subminarea economiei nationale in dosarul Romgaz.
Procurorii DIICOT sustin ca Adriean Videanu ar fi sprijinit firmele lui Ioan Niculae (Interagro) si l-ar fi ajutat sa obtina gaz din productia interna a statului. In acelasi dosar este implicat si Varujan Vosganian.
In documentul DIICOT se mentioneaza ca in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate de ministri ai Economiei, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar 6 ordine, respectiv trei Memorandumuri, pentru sprijinirea omului de afaceri Ioan Niculae.
"Prin aceste acte, acordau discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum si gaze naturale doar din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane USD", arata intr-un comunicat oficial procurorii DIICOT.
Procurorii cred ca "pozitia privilegiata acordata SC Interagro s-a intemeiat pe relatiile personale dintre Videanu si Ioan Niculae care au fost asociati la societatea de brokeraj Equity Invest, fiecare avand cate 20% din actiuni."... mai mult
Luni, 02 Septembrie 2013, ora 16:18
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a evidentiat, vineri, necesitatea stabilirii unei strategii comune la nivelul Uniunii Europene privind reindustrializarea, proces complex ce trebuie ridicat "la rang" de politica industriala, care sa se coreleze cu alte politici ale UE.
"Conceptul de reindustrializare este o cerinta a perioadei pe care o parcurgem. Una dintre importantele concluzii ale crizei economice a fost aceea ca la nivelul Uniunii Europene s-a focalizat atentia mai mult asupra economiei nominale si mai putin asupra economiei reale. (...) Pericolul in care s-a aflat economia nominala de a nu avea o economie reala care s-o sustina a dus la lansarea, de putina vreme, a acestui concept.
Reindustrializarea este un proces complex (...) si are drept concept cheie competitivitatea. Romania este implicata la varf, in UE, in acest proiect. Impreuna cu celelalte tari producatoare de otel, Luxemburg, Belgia, Franta si Polonia, Romania a sustinut un program pentru otel. Acest program a fost definitivat la nivelul ministrilor industriei si, pe 11 iunie, va fi discutat in Comisia Europeana. Daca va fi adoptat, va fi un pas urias inainte in calea politicii industriale comune", a spus ministrul Economiei.
Potrivit acestuia, Uniunea Europeana trebuie "sa asume" o politica industriala comuna pe baza careia statele membre sa ia masurile ce se impun.
"In clipa in care acest plan de actiune va fi adoptat, noi vom face un corespondent romanesc, planul de actiune privind... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 16:24
Romania are o pozitie unitara cu cea a statelor europene in privinta explorarii gazelor de sist, discutiile privind exploatarea lor urmand sa fie reluate dupa rezultatele etapelor de explorare, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, vineri, la o conferinta de presa.
"Am discutat cu mai multi colegi din Uniunea Europeana, cu state precum Polonia, Belgia. Toate au o pozitie unitara in privinta gazelor de sist, care se refera la posibilitatea explorarilor, pentru a sti care este miezul discutiilor. Si in Romania se discuta in acelasi mod.
Guvernul este dispus sa accepte explorarile. Dureaza o perioada. Este posibil ca in aceasta perioada tehnologiile sa se imbunatateasca pentru a evita mai tarziu efectele exploatarilor. Daca vorbim de explorare, cred ca este nevoie sa o facem, nu afecteaza nici mediul, nici viata. Este de datoria noastra sa stim daca continuam dezbaterea si in ce mod", a afirmat Varujan Vosganian.
Activitatea de prospectare a zacamintelor de gaze de sist va ocoli ariile protejate, se va derula la o distanta de cel putin un kilometru de tarmul Marii Negre si nu va avea loc in orase sau zone locuite, se mentioneaza intr-un document informativ pus, recent, la dispozitia AGERPRES de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC).
Totodata, operatiunile de explorare ce urmeaza prospectiunilor nu vor implica utilizarea procedeului fracturarii hidraulice.
In plus, la initativa Guvernului se vor organiza dezbateri publice, in care... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 18:17
Autoritatile romane au primit un set suplimentar de intrebari din partea Directiei Generale Concurenta (DG Competition) din cadrul Comisiei Europene pentru a clarifica daca Oltchim a beneficiat sau nu de ajutor de stat, a declarat, marti, la Bruxelles, ministrul roman al Economiei, Varujan Vosganian.
Oficialul a avut o intalnire, in marja Consiliului Competitivitate, cu comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia, cu care a abordat din nou subiectul Oltchim.
"Este importanta aceasta intalnire pentru ca, dupa doar cateva zile, avem un prim raspuns din partea DG Competition, avem un nou chestionar privind intrebari suplimentare, de clarificare privind chestionarul pe care noi l-am completat.
E vorba de cateva intrebari care doresc sa clarifice pozitia creditorilor proprietate de stat, in principal Electrica si AVAS, daca acest comportament nu a privilegiat Oltchim, avand in vedere ca actionarul este acelasi, statul, sau daca cei doi creditori care sunt dominanti nu au avantajat Oltchim prin comportamentul lor, ducand astfel, implicit, la o forma de ajutor de stat", a afirmat Vosganian, intr-o conferinta de presa.
"Noi deja am inceput de astazi sa pregatim raspunsuri la acest chestionar, speram ca, pana la inceputul saptamanii viitoare, sa fie gata. O sa-l rog pe colaboratorul meu, ministrul adjunct Adrian Ciocanea, sa vina, la inceputul saptamanii viitoare, sa prezinte acest document la nivelul sau", a adaugat ministrul Economiei.
Citeste mai multe... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 11:38
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a prezentat ideile sale in legatura cu reindustrializarea Romaniei, mentionand ca vrea sa privatizeze majoritatea societatilor detinute de stat.
"Vreau sa pun la punct o strategie de reindustrializare a tarii noastre pe baze private. In componenta de reindustrializare avem un plan teoretic, un plan care tine de implicarea activelor statului si un altul care vizeaza aplicarea practica. Strategia de reindustrializare nu este inca definita.
Prima componenta a strategiei este alcatuirea unei harti economice a Romaniei. Noi nu mai avem o geografie economica si trebuie sa vedem cum arata, in mod real, harta economica a tarii noastre", a precizat ministrul, intr-un interviu pentru ziarul Bursa.
Potrivit oficialului, se lucreaza la o lista de posibili participanti la grupul de lucru pentru definirea strategiei, din care vor face parte specialisti din Ministerul Economiei coordonati de secretarul de stat Adrian Ciocanea, oameni din Academie, respectiv directorii Institutului National de Prognoza, Institutului National pentru Economie Mondiala, Institutului National de Cercetare Economica, Institutului pentru Industrie, iar ulterior vor fi invitati cativa industriasi de varf si cativa reprezentanti de marca ai sectorului bancar, precum si sefii comisiilor parlamentare de industrii.
Citeste mai multe despre Vosganian vrea reindustrializarea Romaniei pe Ziare.com. mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 11:24
Fostul Ministru al Finantelor, Varujan Vosganian, cere audiere tripla in cazul dosarului Romgaz, facand o solicitare la DIICOT sa-l ancheteze alaturi de presedintele Traian Basecu si premierul Emil Boc.
Peste 40 de persoane sunt cercetate in acest caz.
"Chiar daca multe dintre numele evocate in rechizitoriu nu-mi sunt familiare, am colaborat cu o seama dintre functionarii respectivi, in perioada in care am functionat ca ministru al Economiei, de aceea consider ca este de datoria mea sa fac tot ce-mi sta in putinta pentru a limpezi lucrurile", a spus politicianul.
Senatorul liberal a declarat ca nu are nicio legatura cu dosarul in care sefii Romgaz sunt anchetati pentru favorizarea omului de afaceri Ioan Niculae, ale carui firme sunt implicate in devalizarea economiei de stat.
Citeste mai multe despre Varujan vrea sa fie audiat in dosarul Romgaz pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 07 Ianuarie 2012, ora 15:00
"In ceea ce priveste domeniul bancar, pana acum, interesul a fost dezechilibrat in favoarea bancilor. La asta a concurat si faptul ca sistemul bancar se consolida, era nevoie sa-i dam un plus de siguranta. E o etapa care se incheie", a declarat Varujan Vosganian, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Fostul ministru de Finante este de parere ca bancile nu si-au onorat obligatia de solidaritate in momentul in care a izbucnit criza. In ce forma se va aplica intr-un final Ordonanta 50, in favoarea bancilor sau a clientilor?
Este nevoie sa asteptam raspunsul Comisiei Europene in aceasta privinta.
In situatia in care Comisia Europeana este impotriva unei anumite parti din continutul ordonantei si cere anularea ei, este destul de dificil sa functioneze.
In situatia in care CE ne da acordul, cred ca putem sa trecem peste presiunile FMI si sa aplicam o forma adoptata de Guvern.
Unele banci spun ca vor pleca din Romania din cauza acestei ordonante.
Daca e vorba de banci mai mici, se poate.
Bancile mari nu vor pleca din Romania.
In tara noastra exista doua feluri de banci: unele care inregistreaza profit si unele care, in ultima vreme, au inregistrat pierderi.
S-ar putea ca, de fapt, cele care au inregistrat pierderi sa incerce sa se scuze in acest fel.
Cat de transparente sunt produsele bancare?
Problema nu tine de transparenta produselor bancare ci de costul lor.
Sistemul bancar este destul de greoi, de costisitor, inca nu suficient de informatizat.
Comisioanele sunt mai... mai mult
Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 00:54