Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a implicat vineri in disputa politica din Romania referitoare la cine ar trebui sa fie desemnat premier, declarand ca poporul roman a facut "o alegere clara" la scrutinul legislativ din 9 decembrie, prin sustinerea coalitiei actualului prim-ministru Victor Ponta.
Publicatia americana aminteste ca Ponta este implicat intr-o disputa politica apriga cu presedintele Traian Basescu, inca de la preluarea mandatului de premier, in mai, si ca, in vara, coalitia lui Ponta a incercat, dar nu a reusit sa-l demita pe seful statului.
In ciuda unei victorii importante pentru coalitia premierului Ponta, presedintele are dreptul sa desemneze un candidat la postul de prim-ministru, desi acesta trebuie aprobat de catre Parlament. Potrivit sursei citate, Basescu a refuzat in repetate randuri sa spuna daca il va desemna pe Ponta sa conduca noul guvern.
Intr-o declaratie data publicitatii vineri, dupa publicarea rezultatelor oficiale ale alegerilor din 9 decembrie, presedintele Comisiei Europene a transmis un semnal clar ca Bruxelles-ul considera ca Victor Ponta ar trebui sa ramana seful guvernului, apreciaza Wall Street Journal.
"Presedintele Barroso il felicita pe Victor Ponta pentru victoria sa electorala si a coalitiei USL. Poporul roman a facut o alegere clara, intr-un mod democratic. Presedintele Barroso asteapta cu nerabdare sa lucreze cu premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu in timpul viitorilor ani... mai mult
Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 15:57
Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, s-a intalnit miercuri cu presedintele Traian Basescu, cu ocazia implinirii a sapte ani de cand tara noastra a semnat tratatul de aderare la Uniunea Europeana.
Business24 va prezinta principalele puncte din discursurile celor doi oficiali:
Traian Basescu
"Am facut o scurta prezentare a masurilor pe care intentionam sa le luam in continuare, legat de obiectivul de a avea un an cu crestere economica. L-am informat pe domnul presedinte Herman Van Rompuy ca intentionam sa revenim la salariile de dinainte de reducerea cu 25%, pentru a stimula consumul".
"Legat de aderarea la spatiul Schengen, tin sa multumesc domnului presedinte Herman Van Rompuy pentru sprijinul pe care ni l-a dat in fixarea unui termen - septembrie 2012, pentru luarea unei decizii in privinta aderarii".
"Pactul fiscal va trece in doua saptamani de Camera Deputatilor, iar Romania isi mentine obiectivul de aderare la Uniunea Europeana in 2015".
"In discutii am abordat si subiectul urmatorului cadru al UE - bugetul 2014-2020, insitand asupra faptului ca Romania are nevoie de mentinerea, chiar cresterea fondurilor de coeziune".
"Un alt subiect a fost legat de punctul de vedere al Romaniei, si anume acela ca trebuie mentinuta coeziunea din interiorul Uniunii. Uniunea Europeana are 27 de membri, chiar daca unii nu sunt si membri ai zonei euro".
"Nu lipsit de interes a fost subiectul legat de evolutiile la nivel politic, catre formatiuni... mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 10:38
Protestele din toata tara au ajuns, deja, la a opta zi de desfasurare. Partidele politice din opozitie au organizat un miting, in timp ce in Piata Universitatii oamenii protesteaza impotriva situatiei politice din ultimii ani, dar, in primul rand, impotriva presedintelui Traian Basescu.
Dupa incidentele violente de duminica si joi si aceasta saptamana marcata de efervescenta stradala, care sunt implicatiile pe termen mediu asupra economiei?
Omul de afaceri Sorin Minea, presedintele Romalimenta, este de parere ca nu ce se intampla in strada poate avea implicatii negative asupra economiei, cat, mai ales, reactia guvernantilor la nemultumirile oamenilor si la ceea ce se intampla in strada.
"Aceste implicatii depind de reactia celor de la conducere, de guvernanti. Nu protestele scad ratingurile de tara, mai ales ca protestele, la noi, sunt pasnice", a declarat omul de afaceri.
Citeste mai multe despre Pun protestele romanilor economia in pericol? pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 13:32