O implicare mai mare a bancilor in implementarea instrumentelor structurale, identificarea domeniilor de finantare si de eligibilitate, precum si dezvoltarea de noi instrumente financiare inovative, sunt cateva dintre asteptarile autoritatilor romane fata de sistemul bancar.
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban a recunoscut ca au intervenit imbunatatiri in relatia dintre sectorul bancar si institutiile care gestioneaza fondurile comunitare, dar este nevoie de un dialog mai strans care "sa poata contribui la imbunatatirea implementarii absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune, mai ales in aceste momente dificile cand trebuie, pe de o parte, sa asiguram o rata de absorbtie de 20% si, pe de alta parte, sa incepem pregatirea pentru perioada 2014-2020".
Exista, in schimb, si domenii in care nu au existat progrese.
"Trebuie sa constatam ca nu au existat progrese cel putin in doua chestiuni pe care noi le consideram ca fiind esentiale. Pe de o parte, stabilirea de comun acord a unui minim de criterii financiare de eligibilitate si evaluare a proiectelor similare cu criteriile de analiza financiara utilizate in mediul bancar si care sa poata fi preluate in ghidurile solicitate.
Si, nu in ultimul rand, initierea unor produse de creditare exclusiv destinate beneficiarilor de proiecte, produse de creditare care sa tina cont de caracteristicile finantarilor din fonduri externe nerambursabile fara sa existe diferentieri majore fata de un produs de creditare... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 17:55