Numarul directivelor europene pe care Romania nu le-a implementat la timp se ridica la 45, a declarat, la finele sedintei de guvern de marti, Nelu Barbu, purtatorul de cuvant al Executivului.
Printre proiectele aflate pe ordinea de zi a sedintei de marti, 24 iulie, s-a numarat si o nota "privind stadiul actiunilor in constatarea neindeplinirii obligatiilor declansate de Comisia Europeana impotriva Romaniei".
La solicitarea jurnalistilor, purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, a precizat ca Romania a reusit sa evite trei proceduri de infringement. Exista, insa, alte 45 de directive pe care tara noastra a intarziat sa le transpuna.
"Nota contine informatii deja stiute in spatiul public. Stim ce directive am implementat si ce directve mai avem de implementat. Din ceea ce a spus in sedinta de guvern ministrul Victor Negrescu (al Afacerilor Externe - n.red.) am inteles ca, de fapt, Comsia (Europena - n.red.) a clasat deja 3 proceduri de infringement (impotriva Romaniei - n.red.) . Pentru 13 proceduri de transpunere a directivelor europene a fost notificata Comisia.
Numarul celor pe care le mai avem de transpus este mai mic decat in alte perioade din an. 45 sunt cele netranspuse, din cate am inteles. Si in perioada urmatoare fiecare minister va lua masurile care se impun pentru a rezolva aceasta situatie", a precizat Nelu Barbu.
Printre directivele neimplementate se numara, spre exemplu, 2302/2015 (care vizeaza despagubirea turistilor in caz de faliment... mai mult
Marti, 24 Iulie 2018, ora 14:19
Lupta pe care PSD pare sa o fi pornit cu multinationalele in ultima perioada are si o componenta mai putin cunoscuta. Exista o directiva europeana, pe care si noi trebuie sa o transpunem in lege pana la finalul anului viitor, care impune modificari legate de cum e impozitat profitul.
Amintim ca, joi, presedintele executiv al PSD, senatorul Niculae Badalau, a anuntat ca Guvernul pregateste o noua formula de plata a impozitului, astfel incat toate firmele sa plateasca aceasta taxa in Romania, inclusiv multinationalele. Ulterior, vineri, Badalau a declarat pentru News.ro ca, impreuna cu o echipa de specialisti, lucreaza la un proiect legislativ care sa prevada ca toate firmele care isi desfasoara activitatea in Romania sa plateasca impozitul in tara noastra.
Declaratiile sale si alte atacuri ale liderilor PSD la adresa multinationalelor, care nu si-ar plati corect taxele in Romania, vin in contextul in care anul trecut, pe 12 iulie, a fost adoptata Directiva (UE) 2016/1164, de stabilire a normelor impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne menita.
E vorba de o directiva care sa transparentizeze modul in care se impoziteaza profitul in piata comuna. Termenul de transpunere a acestor prevederi in legislatia nationala este 31 decembrie 2018.
Despre intentiile PSD in contextul acestei directive europene, Ziare.com a vorbit cu Emilian Duca, consultant fiscal, caruia nu ii este clar ce a vrut sa... mai mult
Vineri, 17 Februarie 2017, ora 14:24
Romania se afla la finalul anul 2011 pe locul 19 in clasamentul statelor UE din punctul de vedere al procedurilor de infringement declansate, cu 47 de dosare in derulare, informeaza un comunicat al Comisiei Europene (CE) dat publicitatii vineri la Bruxelles.
In general, rezultatele statelor membre in aplicarea legilor UE s-au ameliorat in 2011, numarul procedurilor de infringement deschise fiind in scadere cu 15% fata de anul precedent, respectiv 1.775 fata de 2.100, conform celui de al 29-lea raport anual privind monitorizarea aplicarii reglementarilor UE.
Potrivit CE, scaderea numarului cazurilor de infringement s-ar datora folosirii unor mecanisme care permit rezolvarea unor chestiuni fara declansarea procedurii legale de incalcare a legii UE, precum EU Pilot sau SOLVIT.
Mediul, transportul, piata interna si serviciile sau taxele sunt domeniile cele mai predispuse incalcarii legislatiei UE, in prezent reprezentand 60% din toate cazurile de infringement.
Statele UE cu cele mai multe infringementuri sunt Italia (135), Grecia (123) si Belgia (117). Ca si in 2010, Letonia este tara cu cele mai putine infringementuri, numai 23 de cazuri, urmata de Estonia, Lituania si Malta, cu cate 36 fiecare.
Ca si in anii anteriori, implementarea tarzie de catre statele membre a directivelor UE nu s-a ameliorat. Pana la finalul lui 2011, au fost deschise cu 62% mai multe infringementuri decat in anul precedent pentru implementarea cu intarziere a legislatiei UE.... mai mult
Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 12:57
Premierul Emil Boc a declarat, vineri, la Cluj, ca Romania are trei probleme in privinta fondurilor europene - implementare, implementare, implementare, si a avertizat ca daca tara nu gaseste solutii ar putea primi sume diminuate din bugetul UE, dupa anul 2013, precizeaza Mediafax.Boc a afirmat ca proiectele europene sunt vitale si capitale pentru dezvoltarea economiei Romaniei, iar fondurile UE pot grabi iesirea din criza economica, si a facut apel la autoritatile de implementare sa intervina, pentru ca de eficienta lor depinde modul de utilizare a banilor.
"Proiectele europene sunt vitale si capitale pentru dezvoltarea economiei Romaniei, iar fondurile europene pot grabi iesirea din criza economica.
Avem sansa unica prin faptul ca banii nerambursabili sa fie la dispozitia noastra pentru modernizarea tarii si depinde de noi sa ajunga banii la timp in Romania, pentru ca orice intarziere ne poate duce la pierderea acestor bani si la pierderea, in viitor, a banilor de la UE pentru proiecte.
In UE lumea se uita la cati bani ai atras direct in implementare si ne pregatim de faza in care se pregateste noul exercitiu bugetar al UE.
Daca se observa ca tara nu a fost capabila sa atraga intre 2007-2012 decat o suma, se va spune ca in exercitiul financiar viitor sa se diminueze sumele pentru ca nu am avut capacitatea sa implementam aceste proiecte. Romania are trei probleme in privinta fondurilor europene, implementarea, implementarea, implementarea", a afirmat premierul.
Boc a... mai mult
Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 14:37