Romania ar putea fi impartita in sapte sau opt regiuni, luand in calcul influentele culturale, migratia populatiei, stadiul de dezvoltare zonala, dar si numarul de locuitori recomandat pentru fiecare regiune, conform raportului Consiliului Consultativ pentru Regionalizare.
Noile regiuni, numarul lor, calculul pentru capitalele de regiune si modul in care regionalizarea Romaniei va influenta viata locuitorilor sunt abordate intr-un document de 56 de pagini emis de catre CONREG.
Conform raportului, regionalizarea Romaniei ar putea fi facuta in 7 sau 8 regiuni, luand in calcul influentele culturale, migratia populatiei, stadiul de dezvoltare zonala, dar si numarul de locuitori recomandat pentru fiecare regiune.
Preluand modelul regionalizarii din Polonia, tara cu cea mai mare rata de absorbtie a fondurilor europene, Romania ar putea fi impartita in regiuni cu o populatie medie intre 2,4 si 2,7 milioane de locuitori, in functie de numarul de regiuni, 7 sau 8.
"Construirea regionalizarii din 2013 in Romania si prin raportare la modelul polonez statuat prin reforma din 1998 trebuie sa aiba in vedere nu numai situatiile de similaritate, ci si pe cele de diferentiere contextuala intre cele doua tari", scrie in raport.
Raportul prezinta o noua harta a Romaniei regionalizate, cu 7 sau 8 regiuni, in functie de modul in care Bucurestiul va fi repartizat.
Cum ar putea fi impartita Romania:
1. Muntenia Sud, regiune care ar putea cuprinde si regiunea Bucuresti... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 08:42
Regionalizarea nu va fi facuta pe criterii etnice, ci pe criterii de dezvoltare, economice, obiectivul principal al organizarii administrative, respectiv a infiintarii regiunilor administrative, fiind micsorarea decalajelor de dezvoltare, a declarat joi vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii.
"Nu se desfiinteaza judetele, nu se mareste numarul de personal, nu se maresc cheltuielile publice", a precizat Dragnea la Antena 3.
El a anuntat ca va avea discutii cu toate partidele politice pe aceasta tema, inclusiv cu UDMR, cu reprezentanti ai societatii civile si cu specialisti, pentru ca acest proiect, care are ca termen sfarsitul anului 2013, este poate cel mai important proiect pentru Romania de la Revolutia din decembrie 1989.
"Vor fi discutii foarte largi. Intentionez sa-mi creez la nivelul ministerului un fel de consiliu consultativ. Poate ca este cel mai important proiect dupa Revolutie. Vor fi discutii cu toate partidele politice, inclusiv cu cei din UDMR, cu societatea civila, cu oameni care au expertiza in domeniu si vor fi acceptate absolut toate propunerile care sunt bune", a spus Dragnea.
Vicepremierul a aratat ca odata cu alegerile locale viitoare va fi stabilita modalitatea in care va fi ales presedintele regiunii - direct, indirect.
In opinia acestuia, regionalizarea este necesara in primul rand pentru ca tara noastra poate pierde foarte multi bani, dar si modelul de dezvoltare strategica care se intampla in majoritatea tarilor... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 09:40
O impartire pe regiuni ar ajuta la atragerea de fonduri europene, a afirmat joi ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, la conferinta "Coeziune teritoriala si competitivitate in contextul Strategiei Europa 2020".
"As mentiona ca noi am fost fermi sustinatori ai regionalizarii, ai noii impartiri administrativ-teritoriale a Romaniei si continuam sa spunem ca o impartire pe regiuni din punct de vedere al accesarii fondurilor europene si al finantarii marilor proiecte regionale din fonduri europene ar ajuta foarte mult. Dar sigur ca, pe langa argumentele tehnice, argumentul politic este prea puternic ca sustinerea noastra sa poata sa treaca peste el", a declarat Elena Udrea.
Chestiunea reorganizarii teritoriale este subiect de discutii aprinse in coalitie. Presedintele Traian Basescu a insistat in nenumarate randuri pentru reorganizarea teritoriala in vederea unei mai bune absorbtii a fondurilor europene. UDMR se opune insa acestei masuri, indiferent de solutiile avansate. mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 14:40
Statele membre UE sunt libere sa isi schimbe structura administrativ teritoriala, aceasta fiind o problema interna, dar sunt obligate sa ofere Comisiei Europene statistici bazate pe clasificarea in vigoare in cadrul NUTS, care la randul sau trebuie mentinuta neschimbata minimum trei ani.EUROSTAT a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, ca "nu exista restrictii in statele membre in ceea ce priveste schimbarea structurii teritorial-administrative", iar "impartirea administrativ-teritoriala a unui stat membru este considerata o problema interna".
"Totusi, autoritatile nationale sunt obligate sa informeze Comisia Europeana despre toate schimbarile, in cazul in care acestea afecteaza clasificarea tarii, asa cum se regaseste in Nomenclatorul Unitatilor Statistice Teritoriale (NUTS) al EUROSTAT, in conformitate cu articolul 5 din Regulamentul NUTS numarul 1059/2003.
Clasificarea NUTS este un sistem comun de clasificare teritoriala la nivelul UE, folosit in scopuri statistice. Aceasta clasificare se bazeaza pe structura administrativa existenta la nivel national in statele membre.
Dar aceasta clasificare trebuie pastrata stabila pentru o anumita perioada de timp de minimum 3 ani.
Concret, acest lucru inseamna ca un stat membru este liber sa isi schimbe structura administrativ teritoriala dar trebuie sa ofere Comisiei statistici bazate pe clasificare in vigoare in Nomenclator.
Aceasta situatie se mentine pana la adoptarea urmatorului amendament la clasificarea NUTS, cand Nomenclatorul... mai mult
Joi, 16 Iunie 2011, ora 23:02