Standard & Poor's (S&P) a redus cu o treapta ratingul suveran al Frantei, deoarece agentia de evaluare financiara apreciaza ca avansul mai lent al economiei va constrange capacitatea Guvernului de a imbunatati situatia finantelor publice si va minimaliza impactul reformelor presedintelui Francois Hollande, transmite Bloomberg.
Ratingul de credit al Frantei pe termen lung, in valuta si moneda locala, a fost revizuit in scadere, de la 'AA plus' la 'AA', cu perspectiva stabila, a anuntat vineri Standard & Poor's.
In ianuarie 2012 Franta a pierdut ratingul de top 'AAA' atribuit de S&P apoi celelalte agentii importante de evaluare financiara, Moody's Investors Service si Fitch Ratings, au adoptat decizii similare.
S&P este ingrijorata ca Guvernul francez nu va reusi sa-si reduca deficitul si datoria si sa adopte reformele necesare pentru a face economia mai competitiva. De asemenea, agentia apreciaza ca rata somajului va ramane la un nivel ridicat pana in 2016, ceea ce va face mai dificila adoptarea unor reforme politice.
Retrogradarea indica faptul ca a doua economie a zonei euro nu reuseste sa se redreseze dupa criza financiara. Francois Hollande nu a reusit sa imbunatateasca competitivitatea Frantei, desi a modificat reglementarile privind piata muncii si taxele.
Comisia Europeana estimeaza ca economia Frantei va inregistra anul acesta o crestere de 0,2% si de 0,9% anul viitor. mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 10:49
Fondul Monetar International (FMI) va contribui cu 1 miliard de euro la pachetul de imprumuturi externe de 10 miliarde de euro negociat de Cipru cu tarile din zona euro si reprezentanti ai institutiei internationale, a anuntat, miercuri, FMI.
"O echipa a FMi a ajuns la un acord la nivel de experti cu autoritatile cipriote pentru un program economic care va fi sustinut in comun de FMI, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana. O finantare combinata de 10 miliarde de euro ar trebui sa ajute Cipru sa-si acopere necesarul financiar, inclusiv serviciul datoriei, in timp ce implementeaza politicile necesare insanatosirii economiei si revenirii pe pietele financiare. Contributia FMI va consta intr-un imprumut pe trei ani de circa 1 miliard de euro", a afirmat, intr-un comunicat, directrorul FMI, Christine Lagarde.
Intelegerea dintre expertii FMI si Cipru va fi transmisa board-ului institutiei pentru aprobare cel mai probabil la inceputul lunii mai.
Cipru restructureaza, conform intelegerii, cele mai mari doua banci ale tarii. Guvernul inchide Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare banca, si transfera activele solide ale acesteia la cea mai mare institutie de credit, Bank of Cyprus, care va fi recapitalizata. Deponentii de la cele doua banci urmeaza sa inregistreze pierderi mari din sumele pe care le au in conturi peste nivelul garantat de 100.000 de euro.
Reforma sistemului bancar, marirea taxelor si eficientizarea sectorului public, printre principalele masuri... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 13:39
Termenul de "reforma" a devenint omniprezent intr-o Europa lovita de criza, dar in acelasi timp, reformele sunt inselatoare, intrucat impactul lor asupra succesului economic este supraestimat, iar politicile de austeritate pun piedici realizarii unor reforme reale.
L-ati auzit in timpul campaniei electorale din Italia, atunci cand politicieni - cum ar fi premierul Mario Monti - au fost clasificati drept pro-reformisti, in timp ce altii - adica, restul clasei politice din Italia - erau considerati anti-reformisti. Este ca si cum reforma a devenit o problema de dogma religioasa. Ori esti pentru, ori esti scos afara, comenteaza editorialistul Financial Times, Wolfgang Munchau.
Un fost redactor la The Economist obisnuia sa-i sfatuiasca pe tinerii reporteri "sa simplifice, apoi sa exagereze". Potrivit semnatarului articolului, exact acest lucru s-a intamplat si in privinta dezbaterii privind reforma din Europa. Ati putea adauga si 'denaturarea' ca un al treilea element.
Simplificarea a constat in ideea ca exista o legatura intre o idee vaga de reforma si succesul economic, masurat in PIB pe cap de locuitor. Or, o astfel de legatura nu exista, subliniaza Munchau.
Printre cele mai bogate tari din lume se numara atat state cu pietele reglementate ale muncii cat si state cu piete liberale. Spre exemplu, PIB-ul pe cap de locuitor intr-o economie franceza extrem de reglementata a fost mai mare decat in Marea Britanie cu o piata a muncii nereglementata. Desi performanta... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 15:29