Iesirea Greciei din zona euro ar avea un impact mai mic fata de acum doi ani, a declarat, luni, Ewald Nowotny, care conduce banca centrala a Austriei.
El a facut aceasta mentiune in timpul unui interviu acordat postului de televiziune CNBC, informeaza Guardian.
"Iesirea Greciei din zona euro nu va avea acelasi impact asupra uniunii monetare cum ar fi avut acum doi ani. Nu vad un risc de contagiune, intr-un sens financiar si economic", a explicat Nowotny, care face parte si din conducerea Bancii Centrale Europene (BCE).
Pe de alta parte, el a sustinut ca nu poate prezice care va fi impactul psihologic al unui astfel de eveniment si a sugerat Atenei sa se grabeasca cu prezentarea unor cifre, deoarece "timpul este scurt".
"Copilul crizei" testeaza rabdarea Europei: Trebuie sa ne ...citeste mai departe despre "Seful bancii centrale din Austria: Iesirea Greciei din zona euro nu ar avea un impact la fel de grav ca acum doi ani" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Aprilie 2015, ora 18:33
Uniunea Europeana dovedeste ca n-ar fi in stare sa-si sprijine niciun membru aflat in situatia Greciei, tara care nu face acum decat sa plateasca pretul dezbinarii din zona euro.
Afirmatia ii apartine lui Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, si vine intr-un moment in care telenovela euro-greceasca ocupa deja prima pagina a principalelor publicatii din intreaga lume, cu ambele tabere flexandu-si amenintator muschii.
Cu un buget deficitar, un somaj la cote alarmante si retrageri masive de capital din tara, Grecia pare sortita unui deznodamant rapid si nefericit in fata creditorilor sai internationali.
Criza greceasca este insa dublata si de o profunda criza europeana, una in care mecanismele financiare din zona euro isi dovedesc impotenta in acordarea un sprijin real tarilor membre.
Iar Grecia nu este decat tara nimerita la locul nepotrivit intr-un moment istoric nepotrivit, arata Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, pentru CNN Money.
Un sistem ineficient
Pentru greci, cosmarul financiar va lua sfarsit abia in momentul in care vor gasi sustinere din partea unor guverne prietene.
Din nefericire, cu un cabinet format din membri ai unor partide extremiste, Atena cu greu se poate uita in jur dupa prieteni.
Problema Greciei nu rezida insa in culoarea politica a cabinetului de la Atena, asa cum problema Europei nu se rezuma doar la Grecia.
Adevarata chestiune pusa in dezbatere printre... mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 18:00
O iesire a Greciei din zona euro (Grexit) va submina modelul de stabilitate al monedei europene, dar BERD nu ia in calcul o astfel de evolutie, a afirmat, marti, prim-vicepresedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Phil Bennett, transmite Reuters.
"Grexit nu reprezinta un scenariu de baza al BERD. Suntem ingrijorati de o iesire a Greciei din zona euro din punct de vedere al stabilitatii si coeziunii monedei, care reprezinta avantajul modelului UE si o ancora pentru convergenta", a explicat oficialul BERD, intr-o conferinta organizata de Euromoney la Viena, potrivit Agerpres.
Si ministrul sarb de Finante, Dusan Vujovic, a avertizat ca o iesire a Greciei din zona euro ar putea afecta sectorul financiar al tarii sale.
In Serbia sunt "destul de multe subsidiare ale bancilor elene, astfel incat impactul asupra sectorului financiar ar putea fi real si ar putea provoca alte dificultati", a afirmat oficialul sarb.
Parlamentul grec si-a anuntat dizolvarea si a confirmat organizarea, la 25 ianuarie, a alegerilor parlamentare anticipate in care stanga radicala SYRIZA este data favorita in sondaje. Liderul SYRIZA, Alexis Tsipras, vrea sa puna capat politicii de austeritate impuse tarii sale de creditorii internationali (UE, BCE si FMI) in schimbul imprumuturilor de circa 240 de miliarde de euro. De asemenea, el vrea sa negocieze o noua restructurare a datoriei publice, care sufoca economia Greciei.
BERD, detinuta de 64 de tari si doua... mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 15:12
Iesirea Greciei din zona euro este mai putin probabila decat in perioada de varf a crizei financiare din 2012, in timp ce riscurile de contagiune raman la un nivel mai scazut decat in urma cu trei ani, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Moody's.
"Impactul asupra ratingului creditului celorlalte tari din regiune va fi mai putin pronuntat decat in 2012, intrucat riscul contagiunii a scazut, iar oficialii au, in prezent, instrumente mai puternice pentru a limita daunele provocate de un astfel de eveniment", a afirmat Colin Ellis, analist Moody's, citat de Mediafax.
Cu toate acestea, analistii Moody's apreciaza ca o eventuala iesire a Greciei din regiunea euro ar duce la cresterea tensiunilor de pe piata si la o noua recesiune in zona euro.
"Iesirea oricarui stat din zone euro ar reprezenta un moment definitoriu pentru euro: ar indica faptul ca uniunea monetara este divizibila", a afirmat Ellis.
In Grecia vor avea loc alegeri parlamentare anticipate in 25 ianuarie, ca urmare a esecului alegerii unui nou presedinte, fapt care a crescut ingrijorarile referitoare la posibilitatea ca partidul de extrema stanga Syriza sa preia conducerea Greciei.
La inceputul lunii ianuarie, liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat ca vrea sa puna capat politicii de austeritate impuse tarii de creditorii internationali (troica UE-BCE-FMI) in schimbul unui imprumut de 240 de miliarde de euro. El vrea, de asemenea, sa negocieze restructurarea datoriei publice. mai mult
Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 11:55
Un grup de lucru condus de un secretar de stat din Ministerul german de Finante studiaza posibilul impact economic al iesirii Greciei din zona euro, oficialii germani declarand ca vor sa fie pregatiti pentru toate scenariile posibile.
Grupul de lucru este compus din aproximativ zece experti din diferite departamente ale Ministerului german de Finante si este condus de secretarul de stat Thomas Steffen, membru al CDU, informeaza un articol publicat vineri in cotidianul german Financial Times Deutschland.
Cancelarul german Angela Merkel se va intalni vineri cu premierul grec, Antonis Samaras.
Pana acum, Angela Merkel a declarat ca doreste ca Grecia sa ramana in zona euro si a cerut autoritatilor de la Atena sa continue eforturile de austeritate bugetara.
Citand surse din interiorul Ministerului german de Finante, Financial Times Deutschland sustine ca decizia de a infiinta un grup de lucru care sa studieze costurile iesirii Greciei din zona euro arata ca atat cancelarul Angela Merkel, cat si ministrul de finante, Wolfgang Schaeuble, vor sa fie pregatiti in cazul unui eventual scenariu negativ.
Rugat sa confirme existenta acestui grup de lucru, un purtator de cuvant al ministrului de finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca guvernul german vrea sa fie pregatit pentru toate scenariile, inclusiv pentru cele putin probabile.
Cancelarul german Angela Merkel il primeste vineri in vizita pe premierul elen Antonis Samaras pentru a discuta situatia datoriilor... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 16:45
Agentia internationala de rating Moody's a declarat ca iesirea Greciei din zona euro ar putea constitui o amenintare pentru existenta monedei unice, relateaza Reuters si Focus.
"Daca ar parasi zona euro, Grecia ar pune in pericol insasi existenta monedei euro. Vom fi obligati sa revizuim ratingurile tuturor tarilor din zona monedei unice, inclusiv ale tarilor care sunt in categoria Aaa", se mentioneaza intr-un comunicat al agentiei.
Iesirea Greciei din zona euro va afecta in special ratingurile de tara pentru Cipru, Portugalia, Irlanda, Italia si Spania, conform Moody's. Problemele sectorului bancar din Spania, a caror rezolvare ar necesita o asistenta financiara semnificativa, au un impact negativ asupra ratingului suveran de credite al acestei tari.
"Alti membri ai Uniunii Europene ar putea fi de asemenea afectati avand in vedere stransele legaturi financiare si comerciale intre membrii blocului valutar al Uniunii Europene" - afirma analistii, in contextul in care in Grecia la 17 iunie sunt programate alegeri parlamentare repetate.
Alegerile ar putea declansa intrarea in incapacitate de plata
In cazul in care grecii vor vota pentru partidele socialiste, care resping termenii acordurilor incheiate de Atena pentru primirea asistentei internationale de 130 de miliarde de euro, tara ar putea intra in incapacitate de plata si ar putea parasi spatiul monedei unice. In cazul in care noul guvern elen, ce va rezulta in urma scrutinului, va reusi sa ajunga la un... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 15:10
Iesirea Greciei din zona euro ar expune Banca Centrala Europeana (BCE) si statele din blocul monetar, actionarii institutiei, la pierderi greu de calculat, de ordinul sutelor de miliarde de euro, potrivit unei analize.
Plecarea Greciei ar impinge Europa in "ape neexplorate" din punct de vedere juridic, iar marimea potentialelor pierderi ale celorlalte tari din zona euro si ale bancilor serveste cu siguranta drept un stimulent puternic pentru eforturile de mentinere a statului elen la moneda unica.
"In cazul unei iesiri, Grecia va intra in default. Pierderea presupusa de default va fi probabil foarte mare, suficient de mare incat sa epuizeze capitalul BCE. Institutia ar putea avea nevoie de recapitalizare de la guverne, care nu se regasesc chiar in cea mai buna situatie pentru furnizarea de capital suplimentar", comenteaza pentru Reuters, Andrew Bosomworth, senior portfolio manager la Pimco, cel mai mare fond de obligatiuni din lume.
Iesirea Greciei din zona euro are mai multe implicatii
Pierderile la care sunt expuse BCE si guvernele din zona euro in scenariul plecarii Greciei din blocul monetar, nu se opresc insa aici.
Chiar si dupa iesirea statului elen din clubul euro, costurile imputate statelor vecine vor continua sa se acumuleze, deoarece Europa va dori sa evite o prabusire totala a economiei elene, pentru a preveni propagarea crizei pe continent.
"Ar fi necesara o interventie la scara larga a BCE pentru stabilizarea sistemului, impreuna cu o... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 20:12
Economistii sunt convinsi ca euro va supravietui ca o moneda, fara a-si pierde vreun membru, nici macar statul elen. Din cei 22 de economisti intervievati de CNN Money, 17 au prezis ca moneda euro va supravietui chiar daca Grecia va intra in incapacitate de plata pana la sfarsitul anului viitor.
De obicei, atunci cand o tara se confrunta cu o criza a datoriilor suverane, aceasta isi poate devaloriza moneda proprie pentru a-si face bunurile mai atractive pe pietele de export si totodata isi poate face povara datoriilor mai mica.
Insa, euro a impiedicat Grecia si alte economii europene cu probleme, cum ar fi Portugalia, Irlanda, Italia si Spania sa-si devalorizeze moneda.
Acesta este unul din motivele pentru care tarile europene mai bogate, cum ar fi Germania si Franta fac tot posibilul sa evite un default al statului elen.
Speculatiile privind intrarea in incapacitate de plata a Greciei au dus la temeri potrivit carora zona euro se va dezbina.
Economistii internationali au atras atentia asupra fapului ca eventualele consecinte ale parasirii zonei euro de catre Grecia ar fi mult prea dezastruoase pentru a fi luate in considerare.
"Beneficiile parasirii zonei euro nu sunt suficient de puternice pentru ca o tara sa paraseasca regiunea", a precizat Price Russel, economist senior la Ameriprise Financial.
In cazul in care un astfel de exit s-ar intampla in regiune, consumatorii greci si intreprinderile elene ar trebui sa-si transfere banii la alte banci europene pentru a-i... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 12:12
Grupul membrilor G20 a promis ca vor elabora un plan pentru a combate riscurile crescute care ameninta Europa, grav afectata de criza datoriilor suverane.Ministrii de finante si sefii bancilor centrale din tarile bogate si cele emergente din G20 s-au angajat la "un raspuns ferm si coordonat la nivel international pentru a aborda provocarile cu care se confrunta economia globala" si au promis, la Washington, o solutie la actuala criza.
In plus, reprezentantii celor mai puternice 20 de economii din lume au anuntat ca vor continua sa sustina cresterea economica, inclusiv prin intermediul bancilor lor centrale.
„Declaratiile verbale, fara nicio actiune concreta nu sunt convingatoare”, a tinut sa sublinieze Joe Lau, un economist din cadrul Societe Generale.
Acesta a mai adaugat ca invesitorii asteapta, acum, un pachet de masuri viabile si credibile din partea factorilor de decizie politica.
In plus, crede Joe Lau, avand in vedere gradul ridicat de nervozitate pe piete si incertitudinea cu care se confrunta in fiecare zi, asteptarea investitorilor este perfect justificata.
Reprezentantii zonei euro au promis, in declaratia G20, ca vor creste flexibilitatea mecanismului european de stabilitate financiara si „maximizarea impactului sau”, pana la intalnirea urmatoare, programata pentru perioada 14-15 octombrie.
Functionarii G20 au identificat, printre amenintarile la adresa cresterii economice, „fragilitatea sistemului financiar” si... mai mult
Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 08:07