Piata de investitii in imobiliare din Romania a scazut, in 2019, cu 41% fata de anul anterior, pana la un volum total de 608,85 milioane de euro, arata datele celui mai recent raport de piata realizat de Crosspoint Real Estate.
La nivelul anului trecut, investitorii romani au fost cei mai activi cumparatori, cu o cota de 35% din volumul total al investitiilor, urmati de investitorii sud-africani si americani, cu o cota de 19%, respectiv 18%. Pana in prezent, in 2020, tranzactiile cele mai mari au fost realizate de investitori sud-africani si europeni consacrati, cu actori nationali inca prezenti, desi achizitioneaza produse mai mici.
Potrivit sursei citate, randamentele investitionale in Romania sunt in jur de 7% sau mai mari in toate sectoarele pietei, printre cele mai mari din Europa. Astfel, in aceasta marja, randamentul investitiilor in cladiri de birouri si spatii comerciale variaza intre 6,75 - 7%, in timp ce randamentul pentru spatii industriale este de aproximativ 8%. Totodata, ratele de capitalizare s-au mentinut la acelasi nivel si in primele trei luni din 2020.
In ceea ce priveste piata de investitii, anul 2019 a inregistrat un volum total de 608,85 milioane euro, in scadere cu 41% fata de nivelul din 2018, iar cea mai mare tranzactie semnata a fost vanzarea proiectului The Office din Cluj-Napoca, detinut de fondul de investitii sud-african NEPI Rockcastle, catre Dragos si Adrian Paval, pentru aproape 130 milioane euro.
"Scaderea semnificativa a... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 15:42
Pe 27 martie 2020, BusinessMark a organizat la Bucuresti editia aniversara a evenimentului "Real Estate & Construction Forum", in cadrul careia s-au abordat cele mai importante aspecte din domeniu.
In cadrul a patru paneluri cu focus pe: retail, industrial & logistics, office, residential, au fost alaturi de noi cei mai importanti jucatori din industrie, care si-au anuntat noile proiecte, au vorbit despre provocarile anului 2020 si au trecut in revista oportunitatile actuale de pe piata din Romania.
PANEL I - FOCUS ON RETAIL
In cadrul panelului, moderat de Mihai Patrulescu, Senior Associate, Investment Services, Colliers International Romania, au fost abordate o serie de subiecte, intre care: evolutia pietei din Romania, avantajele si dezavantajele comertului online si offline, preferintele consumatorilor.
"Cred ca s-a maturizat piata, dar e un moment in care psihologic se schimba dorintele consumatorilor. In general, nivelul de 'happiness' a scazut foarte tare, iar consumatorii nu mai stiu ce vor. Cred ca vom dezvolta proiecte interesante numai punand consumatorii pe primul plan (...) 'Happiness-ul' creaza consum. Frica nu creeaza consum. Anul trecut s-a vorbit cel mai mult de online, dar nu credem in semnul egal intre o vanzare online si cea din mall. Magazinul online creste vanzarea offline", a explicat Costin Blideanu, Head of Leasing Retail Division, AFI EUROPE ROMANIA.
"Asa este, pentru ca trebuie sa te adaptezi consumatorului. Consumatorul este... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 12:42
Volumul investitiilor imobiliare in Romania va depasi 1,1 miliarde de euro, in 2020, peste 700 de milioane de euro din total reprezentand contracte deja semnate sau in proces de verificare (due dilligence), arata o analiza de specialitate, publicata miercuri.
La nivel comparativ, valoarea tranzactiilor imobiliare inregistrate in 2019, la nivel national, s-a ridicat la 683 de milioane de euro, sub estimarile initiale.
"In ultima perioada am reusit sa convingem tot mai multi investitori internationali sa se uite la Romania si acest lucru s-a materializat, pe de o parte, printr-un volum ridicat de tranzactii care au fost securizate deja si care urmeaza sa fie finalizate in perioada urmatoare. In total, tranzactii de peste 700 de milioane de euro sunt in faze avansate, iar pentru tot anul e foarte probabil ca volumul sa depaseasca 1,1 miliarde de euro, un nivel record al ultimilor sase ani", a declarat Andrei Vacaru, sef al Capital Markets JLL Romania.
In acest context al dezvoltarii pietei imobiliare, birourile din Bucuresti vor reprezenta cele mai lichide active in 2020, sustin analistii. Potrivit acestora, Capitala ar putea atrage peste 80% din volumul total de investitii, fata de 48%, anul trecut.
"In 2020, cladirile de birouri vor reprezenta cea mai lichida clasa de active imobiliare. Mai mult, ne asteptam la o crestere a ponderii in total tranzactii spre 80%, de la 60% anul trecut. De remarcat, evolutia sectorului hotelier, care devine din ce in ce mai activ... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 11:32
Volumul investitiilor imobiliare din Romania in anul 2019 a depasit borna de un miliard de euro, totalizand aproximativ 1,06 miliarde de euro, in crestere cu 7% fata de nivelul inregistrat in 2018, arata datele departamentului de research al companiei de consultanta imobiliara CBRE Romania. Volumul atins in 2019 marcheaza totodata un record al ultimilor cinci ani din punct de vedere al tranzactiilor de investitii pe piata imobiliara romaneasca.
"2019 a fost anul oraselor regionale pentru tranzactiile cu cladiri de birouri, Cluj-Napoca atragand investitii de aproape 200 milioane de euro, respectiv 20% din totalul volumului tranzactionat la nivelul tarii, insa Bucurestiul a ramas lider, cu 64% din totalul tranzactiilor. Cladirile de birouri au fost principalele produse tranzactionate, reprezentand aproape 75% din totalul tranzactiilor la nivel national.
Apetitul pentru cladirile de birouri din Capitala ramane in continuare ridicat si sunt multiple oportunitati, atat in zonele consacrate, precum CBD (Central Business District) si nordul Bucurestiului, precum si in zonele dinamice, aflate in continuare in plin proces de dezvoltare, precum vestul orasului", a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE Romania, companie care a consiliat in 2019 vanzarea unui pachet de trei cladiri de birouri din Cluj-Napoca, detinut de grupul de firme Hexagon.
Din punct de vedere al profilului cumparatorilor, investitorii israelienii ocupa primul loc prin tranzactia record... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 10:10
Investitiile in terenuri arabile nu sunt o modalitate stralucita pentru a face bani insa un grup de familii germane instarite pariaza ca astfel pot sa contracareze dobanzile reduse oferite de banci, transmite Bloomberg.
Aceste familii, printre care se numara si descendentii producatorului de avioane Claude Dornier, au cumparat terenuri agricole in Romania si Uruguay iar acum incep sa se orienteze spre o regiune si mai indepartata.
"Consideram ca Australia este foarte interesanta. Este singura tara dezvoltata din lume care dispune de terenuri agricole la preturi rezonabile", a declarat Dirk Ruettgers, directorul Do Investment AG, compania care se ocupa de investitiile familiilor respective.
Apetitul pentru terenuri agricole a crescut in ultimii 20 de ani pe masura ce investitorii incearca sa cumpere active pentru a se proteja de inflatie si recesiune. Ruettgers, care descrie investitiile in terenuri arabile drept un instrument verificat de protejare impotriva crizei, a subliniat ca mizeaza pe un randament de sase pana la noua procente pe an.
"Populatia creste, terenul se imputineaza iar cererea de alimente este in crestere", a subliniat Dirk Ruettgers.
Ideea de a investi in terenuri arabile a aparut cand familia lui Silvius Dornier a decis sa ii vanda actiunile pe care le detinea la constructorul de avioane Dornier-Werke si sa gestioneze activele printr-o companie de investitii. Ulterior, in 2005, a fost infiintata compania Do Investment sub forma unui asset... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 12:00
Trendul ascendent pe care se inscrie rezidentialul autohton din 2014 incoace alimenteaza speculatiile cu privire la iminenta unei crize similare celei din 2008, insa datele specialistilor arata ca actualul context de piata este semnificativ diferit fata de cel din 2008, se arata intr-o analiza de specialitate, remisa joi AGERPRES.
Un prim argument in acest sens este faptul ca preturile locuintelor se situeaza, inca, la un nivel semnificativ mai scazut decat cel din perioada de boom. Suma medie solicitata de catre vanzatorii de apartamente (noi si vechi) din intreaga tara este cu aproape 40% mai mica decat cea consemnata in momentul de varf al pietei, conform analizei realizate de Imobiliare.ro. Un apartament poate fi achizitionat in momentul de fata cu 1.242 euro/mp (la finele lui noiembrie 2018), fata de 2.058 euro/mp in martie 2008.
Bucurestiul este cu 36% sub nivelul de boom, aici inregistrandu-se cea mai mare diferenta de pret la 10 ani. In Capitala, apartamentele erau, in T3 2018, cu 35,9% mai ieftine decat in perioada similara din 2008. Diferente importante sunt si in centre regionale precum Constanta (-25,9%), Brasov (-25,9%) si Iasi (-21,7%) . Un ecart de pret mai mic fata de 2008, de -5,5%, exista la Timisoara, in vreme ce Cluj-Napoca este singurul mare centru regional al tarii in care apartamentele sunt mai scumpe acum decat in urma cu zece ani, cu o diferenta de 6,2% fata de T3 2008.
In al doilea rand, este semnificativ faptul ca, desi proprietatile... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 12:56
Valoarea tranzactiilor din piata imobiliara romaneasca a depasit patru miliarde de euro in ultimii cinci ani, cei mai activi cumparatori fiind investitorii sud-africani, cu o cota de piata de 28%, acestia fiind urmati de investitorii greci (14%), francezi (10%) si romani (7%), conform unei analize de specialitate remisa marti AGERPRES.
In intervalul analizat, piata locala a atras investitori din peste 15 tari de pe patru continente, atentia cumparatorilor fiind concentrata preponderent asupra proprietatilor din Bucuresti, cu o cota de 69% din capitalul plasat. Potrivit analizei firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox, tranzactii importante au fost realizate si in Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Sibiu, Iasi, Craiova sau Pitesti, cota de piata a acestor orase variind intre 2% si 5%.
Segmentul cladirilor de birouri reprezinta clasa preferata de active, cu o pondere de 39% in volumul tranzactionat, urmat indeaproape de retail, cu o cota de 34%. Sectorul industrial a generat tranzactii de circa 700 de milioane de euro, avand o cota de 18%, in timp ce valoarea tranzactiilor cu hoteluri s-a situat la circa 250 de milioane de euro (6%).
Analistii imobiliari apreciaza, in context, ca piata imobiliara locala va continua sa genereze lichiditate, permitand dezvoltatorilor sa se capitalizeze pentru demararea unor proiecte noi. mai mult
Marti, 04 Decembrie 2018, ora 15:58
Intesa Sanpaolo Bank Romania intentioneaza sa lanseze un credit imobiliar destinat romanilor care lucreaza in Italia, dar vor sa cumpere o locuinta in Romania, a declarat Dan Bota, director de retea in cadrul bancii.
"Este un credit pe care noi vrem sa il acordam romanilor rezidenti in Italia care vor sa isi cumpere o locuinta in Romania. Este, pe de o parte, un credit de achizitie, si deci poate sa fie garantat si cu un alt bun decat cel cu care se achizitioneaza, dar in egala masura si un credit ipotecar. Ne dorim ca acest produs sa il lansam prin intermediul bancii din Italia, Intesa Banca dei Territori pentru a putea sa il dezvoltam in asa fel incat clientul care isi cumpara casa in Romania sa faca o singura vizita in sucursalele din Romania", a spus Dan Bota, in cadrul unei conferinte.
Creditul are o dobanda formata din EURIBOR reactualizat la trei luni, plus 6,10%. Valoarea creditului este cuprinsa intre 20.000 si 250.000 de euro.
In plus, reprezentatii bancii au declarat ca, dupa ultima modificare la nivelul conducerii bancii, EnzoPellegrino a fost desemnat director general, numirea aflandu-se in curs de autorizare de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). La ora actuala, din echipa de conducere a Intesa Sanpaolo Bank Romania mai fac parte: Ioan Mihail Anca - prim-director general adjunct, Stefano Burani - director general adjunct si Catello De Simone - director general adjunct.
Intesa Sanpaolo Bank Romania avea, la finalul lunii iunie, 842 de... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 09:35
Romania a coborat din 2010 cu opt pozitii in topul transparentei in sectorul imobiliar, de pe 32 pana pe locul 40 dintr-un total de 97 de piete, evaluate in functie de 83 de criterii si caracteristici, de la disponibilitatea informatiilor pentru investitori si calitatea serviciilor, la cadrul legal.
Studiul este realizat odata la doi ani de grupul american Jones Lang LaSalle, specializat in servicii financiare si de consultanta pentru piata imobiliara.
Romania a inregistrat, in perioada 2010-2012, una dintre cele mai semnificative cresteri a indicelui transparentei pe piata imobiliara, in principal datorita imbunatatirii procedurilor de inregistrare a proprietatilor, reiese din raportul transmis joi de grup.
Topul transparentei in imobiliare continua sa fie dominat de tarile anglofone. SUA ocupa prima pozitie, urmata de Marea Britanie si Australia. Pozitia a patra este ocupata de Olanda, iar pe cinci si sase se regasesc Noua Zeelanda, respectiv Canada.
Clasamentul continua cu Franta, Finlanda, Suedia si Elvetia.
In Europa Centrala si de Est, cel mai bine pozitionat stat este Polonia, care se regaseste pe locul 19, urmata de Austria (22), Cehia (24), Ungaria (26), Slovacia (36), Romania (40), Croatia (51), Bulgaria (57), respectiv Ucraina pe locul 61. mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 17:58