Urmatoarea criza in Europa ar putea sa isi aiba originea pe piata imobiliara insa bancile sunt mai bine pregatite sa ii faca fata decat erau in urma cu zece ani, a declarat miercuri Daniele Nouy, presedintele Mecanismului Unic de Supraveghere, infiintat sub tutela Bancii Centrale Europene (BCE).
Nivelul extrem de redus al dobanzilor a dus la cresterea preturilor la imobiliare in mai multe orase si regiuni europene. Unii decidenti au avertizat ca o politica monetara ultra-relaxata risca sa creeze bule speculative, care ar putea declansa noi crize, transmite Reuters.
"Ce ar putea provoca urmatoarea criza? Nu stiu dar banuiesc care ar putea fi piata imobiliara", a declarat Daniele Nouy intr-un interviu acordat agentiei letone de presa LETA.
"Stim cu certitudine ca va fi o noua criza. Dar nu stim cand si de ce va aparea", a mai spus Nouy.
Desi bancile sunt mai bine capitalizate, lichiditatea este abundenta iar banii sunt ieftini, Daniele Nouy a avertizat ca unele banci nu au avut suficient succes in mobilizarea garantiilor si dobandirea de lichiditati suplimentare de pe piata cand au fost supuse la presiuni.
"Ceea ce lipseste inca este un sistem european de garantare a depozitelor. Stiu ca unele state din Nordul si Estul Europei ar dori sa vada o reducere mai importanta a riscurilor in cadrul bancilor din zona euro, inainte sa fie adoptate noi masuri. Personal cred ca riscurile au fost deja reduse in mod semnificativ. In consecinta, acum trebuie sa mergem... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 17:32
Nivelul investitiilor din sectorul imobiliar din Europa Centrala si de Est este asteptat sa creasca constant in urmatorii cinci ani, prognozeaza analistii.
Un exemplu elocvent il reprezinta Varsovia, un oras care a ocupat anul trecut locul 4 in clasamentul investitiilor imobiliare din segmentul office, dupa Londra, Paris si Moscova.
Piata imobiliara din zona centrala si estica a Europei se confrunta cu o infuzie de capital din Asia, Statele Unite si Europa de Vest, investitorii fiind impinsi catre aceasta zona de efectele programului de relaxare cantitativa al Bancii Centrale Europene, goana dupa profit si o schimbare pe scara larga a investitiilor imobiliare realizate de fondurile de pensii la nivel mondial, potrivit Financial Times.
In plus, lupta anticoruptie din Romania, derulata dupa modelul aplicat in urma cu un deceniu in Polonia, si o transparenta in crestere in Bulgaria si Serbia aduc si aceste piete la un standard ridicat pentru investitori.
Investitii in crestere
Un studiu JLL pe investitiile imobiliare in Europa Centrala si de Est arata ca piata a cunoscut o crestere de aproximativ 25% in ultimul an, atingand o valoare de 7,8 miliarde de euro, Varsovia fiind punct focal pentru majoritatea investitorilor.
"Sunt gramezi si gramezi de bani care se indreapta spre aceasta regiune in cautarea celei mai bune oferte", considera Hadley Dean, partener in cadrul diviziei est-europene a Colliers International.
Modul in care aceasta avalansa de bani va... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2015, ora 14:31
1Valoarea tranzactiilor imobiliare din Europa Centrala si de Est (ECE) a scazut anul trecut cu 13%, la 9,8 miliarde de euro, pe fondul injumatatirii sumelor atrase de Rusia, in timp ce Romania a inregistrat un nivel record, devenind a patra destinatie, dupa Polonia, Rusia si Cehia, potrivit CBRE.
Datele CBRE arata ca Romania a atras in 2014 un volum al tranzactiilor cu proprietati imobiliare - spatii de birouri, de retail sau industriale - de 1,124 miliarde de euro, in crestere cu 220% fata de 2013, cand a inregistrat 351 milioane de euro, potrivit Mediafax.
Fata de 2013, Romania a urcat o pozitie, in locul Slovaciei.
Cu toate ca in 2014 Romania a atins un record, piata locala a investitiilor imobiliare ramane sub cea din Rusia (2,261 miliarde de euro fata de 5,3 miliarde de euro cu un an inainte), Polonia (2,9 miliarde de euro fata de 3,25 miliarde de euro) si Cehia (peste 1,9 miliarde de euro comparativ cu 1,3 miliarde de euro).
Romania a inregistrat cel mai mare avans al tranzactiilor imobiliare din regiunea analizata, daca este exclusa Bulgaria, unde au fost tranzactionate active de 89 milioane de euro, fata de 3 milioane de euro in 2013. Regiunea analizata mai include Ungaria, Ucraina, Serbia, Slovacia, Tarile Baltice si Croatia.
Tranzactiile inregistrate in Europa Centrala si de Est, exclusiv Rusia, au crescut cu 25%, la 7,7 miliarde de euro, interesul fiind in continuare focalizat pe proiecte de birouri (3,3 miliarde de euro, aproape jumatate din... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 12:58
1Romania si Ucraina sunt singurele tari din Europa Centrala si de Est care au consemnat o scadere a valorii tranzactiilor imobiliare in primele noua luni ale anului, in conditiile in care Rusia si Polonia au fost principalele destinatii din regiune pentru investitorii imobiliari, potrivit CBRE.
Romania a atras potrivit CBRE tranzactii cu proprietati imobiliare in perioada analizata de 84 milioane de euro, in scadere cu peste 51% fata de acelasi interval din 2012. In Ucraina nu s-a inregistrat nicio tranzactie in primele noua luni ale anului, in conditiile in care in 2012 investitorii au cumparat proprietati totalizand 249 de milioane de euro.
Dupa Ucraina, cea mai mica valoare a tranzactiilor imobiliare s-a inregistrat in Bulgaria, respectiv 27 milioane de euro, piata consemnand insa o crestere de trei ori fata de 2012.
In total, in Europa Centrala si de Est au fost realizate tranzactii in valoare de 6,8 miliarde de euro, in crestere cu 47% fata de perioada similara a anului trecut, arata datele CBRE.
Cea mai mare parte a tranzactiilor a vizat proprietati din Rusia, piata care a avut o valoare de 3,6 miliarde de euro, cu 41% peste 2012. Pe locul doi se afla Polonia, cu aproape doua miliarde de euro, in crestere cu 82%. Proprietarii din Cehia au vandut active imobiliare in valoare de 597 de milioane de euro, fata de 378 milioane de euro in 2012, iar cei din Slovacia de 190 de milioane de euro, comparativ cu 1 milion de euro cu un an inainte.
Si in Ungaria a... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 13:09
Preturile in domeniul imobiliar au atins nivelul minim istoric, in timpul crizei, dar, chiar si asa, in foarte multe tari acestea sunt supraapreciate, in raport cu nivelul veniturilor locuitorilor sau a chiriilor platite.
In Europa, mai ales in statele atinse de criza datoriilor, preturile locuintelor continua sa scada sau, in cel mai bun caz, stagneaza. In schimb, in Statele Unite acestea au reinceput sa se majoreze, iar, in Asia, s-au inregistrat scumpiri spectaculoase.
Anul trecut, cea mai mare crestere de preturi in cazul locuintelor s-a inregistrat in Hong Kong, respectiv cu 21,8 la suta fata de anul precedent. Din aceasta cauza, guvernul incearca sa ia masuri pentru calmarea pietei, de frica unui "boom" imobiliar asemenator celui european sau american, ce a condus, in cele din urma, la prabusirea pietei.
Pe locul al doilea in randul scumpirilor se afla Austria, care a trecut aproape neafectata de criza mondiala, precum si de cea a datoriilor din zona euro. Astfel, aici preturile au crescut cu 10,1 procente in 2012 fata de 2011.
Citeste mai multe despre Harta preturilor imobiliare - Vezi unde sunt cele mai scumpe case pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 14:34
La mai bine de doua decenii de la caderea comunismului, Europa Centrala si de Est a devenit o regiune atat de diversificata incat este tot mai greu sa o tratezi ca pe o singura unitate, noteaza ziarul britanic Financial Times (FT).
Financial Times a publicat o serie de articole despre situatia unor sectoare-cheie si perspectivele de crestere pentru tarile din regiune.
FT releva situatia dificila a Romaniei, cu perspectiva scaderii investitiilor si a evitarii ei de catre investitorii imobiliari.
Titrand "Polonia, Cehia si Slovacia formeaza super-sectorul bancar regional", FT releva ca diferentierea este vizibila mai ales in sectorul bancar. In timp ce Ungaria, Romania, Bulgaria si statele baltice se lupta cu o datorie substantiala denominata in valuta straina si cu o crestere greoaie a volumului de credite, cele trei tari care constituie nucleul regiunii - Polonia, Republica Ceha si Slovacia - au banci bine capitalizate si profitabile.
Cresterea volumului de credite in Europa emergenta pare sa fi slabit considerabil, desi tari care sunt mai puternice pe plan intern si au o baza de depozite in crestere - cum ar fi Polonia, Slovacia si Cehia - par mai izolate.
Activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 mld. de dolari in t3 DIN 2011
Banca Reglementelor Internationale, care monitorizeaza fluxurile de finantare, a constatat ca activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 de miliarde de dolari in al treilea... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 15:01
Cu o populatie de 3,4 milioane de locuitori, in continua crestere, Berlin a devenit un oras atragator pentru investitorii imobiliari.
Piata imobiliara din Berlin ofera oportunitati de business investitorilor care doresc sa inchirieze imobile, o afacere sigura, potrivit expertilor din cadrul Cluttons Resorts, unul din cei mai importanti dezvoltatori din Berlin, scrie The Independent.
Piata chiriilor din Berlin este puternic dezvoltata, dovada fiind faptul ca doar 16% din berlinezi sunt proprietarii locuintelor in care traiesc, comparativ cu 45% la nivelul intregii tari sau comparativ cu Anglia, unde 70% dintre englezi sunt proprietarii locuintelor.
Proprietarii de locuinte din Germania, obtin un randament mediu de inchiriere de 6-7%, ceea ce inseamna ca in 15 ani investitia initiala este acoperita, potrivit celui mai mare agent imobiliar din Germania, Engel & Volkers.
Proprietatile din Berlin sunt atractive pentru cumparatori, indicand ca un numar mare de investitori straini, in special chinezi si englezi, vor sa cumpere locuinte in oras.
Berlin are un ritm de constructie de 5.000 de locuinte pe an, care nu este suficient pentru a acoperi nevoile pietei, fapt ce determina o presiune asupra preturilor chiriei.
Preturile din Berlin sunt mult mai mici decat cele din Londra si Paris, chiar in cele mai bune zone ale orasului. Acestea sunt calculate pe metru patrat, ceea ce face comparatiile dificil de realizat, insa chiar si in centru, preturile sar rar de... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 08:01
Piata imobiliara din intreaga Europa a scazut drastic, "ajutata" de criza economica, de protestele si rasturnarile de situatie care au marcat regiunea in ultima vreme. Europa a devenit, astfel, locul perfect pentru cei interesati sa cumpere o casa de vacanta, spun expertii internationali in imobiliare.
Daca ai visat vreodata sa iti cumperi o bucata de teren in Dublin sau o vila in Spania, expertii citati de Bloomberg te sfatuiesc sa actionezi chiar acum.
In Irlanda preturile pentru locuinte au scazut pana la nivelul din 2002, iar in Spania, preturile sunt aceleasi ca in 2003. Parisul si Londra, insa, isi pastreaza nivelul ridicat al valorilor imobiliare.
Epicentrul crizei financiare alcatuit din pietele mai mici din Europa, precum Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia sau Spania, reprezinta "raiul" investitorilor imobiliari, spun specialistii.
Desigur, putem vorbi despre o oportunitate in termenii in care investitorul pastreaza casa in interes propriu. Motivul? Aceste piete nu au mari sanse de a-si reveni prea curand.
Chiar si Europa de Est ofera oportunitati pentru astfel de investitii acum, intrucat preturile au scazut de la nivelul maxim inregistrat in 2007-2008. Scaderile variaza de la 15 procente, in Republica Ceha, pana la 64%, in Letonia.
Irlanda, imaginea clara a efectului crizei asupra pietei imobiliare
Irlanda iti ofera imaginea perfecta pentru a-ti da seama care starea pe piata imobiliara din Europa.
Astfel, in urma excesului de... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 08:37
Tarile din Europa Centrala si de Est au investit cumulat in imobiliare in ultimul trimestru din 2009 cu 215% mai mult decat in precedentele trei luni, fiind depasite doar de Italia, potrivit unui studiu al companiei de consultanta DTZ Echinox.Volumul investiilor in imobiliare a fost in Italia in perioada octombrie-decembrie 2009 cu 432% mai mare decat in trimestru al III-lea, in timp ce Franta ocupa ultima pozitie in Top 3, cu un volum cu 145% mai mare.De partea cealalta, volumul de investitii din Germania a coborat cu 3% in T4 din 2009, comparativ cu T3, de la 3.2 miliarde de euro, la 3.1 miliarde de euro (in T4 din 2009), in vreme ce in Marea Britanie se mentine acelasi trend descendent, inregistrand o scadere de 7% a volumului de investitii in imobiliare, in ultimul trimestru din 2009, fata de T3 al aceluiasi an, de la 7.4 miliarde de euro, la 6.9 miliarde de euro in T4, 2009.Potrivit lui Magali Marton, Head of Continental Europe and Middle East Research DTZ Echinox, volumul investitiilor in Europa va avea o crestere de 80% in 2010, daca se va directiona capitalul disponibil, estimat la 106 miliarde de euro, catre oportunitati de investitii."In ultimul trimestru din 2009, investitorii au continuat sa se retraga catre pietele lor de origine, investitiile straine reprezentand numai 31% din totalul activitatii, fata de 35% in T3 2009. De la momentul de varf al pietei, procentul investitiilor straine a suferit un declin, de la 52% in 2007, la 45% in 2008 si 34% in 2009.... mai mult
Joi, 04 Februarie 2010, ora 23:36