Infloritorul oras rasarit din desert, Dubai, pare sa fie din nou afectat de o criza financiara severa.
In 2009, orasul condus de seicul Mohammed bin Rashid al Maktoum era la un pas de colaps, criza financiara globala dand peste cap megaproiectele imobiliare din regiune, provocand si inghetarea datoriei de 26 de miliarde de dolari a unui fond guvernamental, Dubai World.
Ca prima solutie, seicul al Maktoum a recurs la o noua serie de imprumuturi de la guvernele din Abu Dhabi si de la bancile din Londra si New York, in incercarea de a diversifica economia statului. Pentru expertii FMI insa, gradul de indatorare de acum este alarmant, arata cotidianul The Telegraph.
Reactie in lant
Ca un facut, incercarile seicului din Dubai de a diversifica economia statului, scotand-o din dependenta de exportul de petrol si ferind-o de bulele financiare de pe piata imobiliara, se intorc acum impotriva sa.
Culmea, tot petrolul este elementul care incurca planurile lui al Maktoum, prabusirea pietei generand dificulati financiare in celelalte orase-stat din Emiratele Arabe Unite, ca si in Arabia Saudita, Qatar si Kuweit.
Dubai nu este un mare stat producator de petrol, dar isi bazeaza economia pe succesul financiar inregistrat in tarile vecine.
Transformarea portului Jebel Ali intr-un punct important de pe harta comerciala a lumii a fost o miscare fericita cat timp petrolul s-a vandut cu 100 de dolari/baril.
Intre timp, pretul de 50 de dolari/baril si o supraproductie... mai mult
Luni, 03 August 2015, ora 10:34
Cauti casa de vacanta ideala? Daca esti indragostit de soare si de apele oceanului, cea mai noua oferta imobiliara din Dubai se va dovedi de-a dreptul irezistibila.
"Calutii de mare plutitori" asa cum sunt numite casele de vacanta construite direct in ocean te pot cuceri de la prima vedere prin conceptul lor futurist, scrie Huffington Post.
Designerii dezvoltatorului Kleindienst Group din Dubai au prezentat modelul casei plutitoare, pe jumatate scufundata, abia in primavara acestui an, iar, pana la sfarsitul lui 2016, 42 de astfel de case de vacanta acvatice vor fi date in folosinta.
Proprietatile plutitoare urmeaza sa completeze proiectul insulei artificiale The World, cel mai mare de acest tip dezvoltat in regiune.
In ciuda aparentei lipse de spatiu, casele de vacanta plutitoare se dovedesc confortabile si luxoase starnind deja interesul clientilor si investitorilor din toata lumea.
"Calutii de mare" vor fi realizati sub forma unei constructii cu trei nivele, dintre care unul scufundat in ocean.
In acesta vor fi amplasate dormitorul si baia, din care vei putea admira pe indelete vietatile care populeaza adancul apelor.
Deasupra apei, casele de vacanta vor avea o terasa larga transformata in plaja artificiala, dublata de un spatios living inchis.
In imediata vecinatate, o bucatarie complet utilata va rezolva grija meselor zilnice.
De pe terasa plutitoare poti urca la nivelul superior, unde un mini-bar, un bazin jacuzzi si o zona de... mai mult
Sambata, 30 Mai 2015, ora 00:00
1Dubaiul, orasul-miraj ridicat din nisipul desertului in doar cateva decenii, si-a schimbat destinul prin investitiile de miliarde de dolari, care l-au transformat intr-un punct strategic de pe harta comerciala a lumii.
In ciuda aparentelor si a pozitionarii geografice, orasul nu traieste din exploatarea petrolului, asa cum o fac emiratele invecinate.
Dubaiul este locul unde gasesti cea mai inalta cladire din lume, unul din cele mai aglomerate aeroporturi si cea mai volatila bursa de pe glob.
Si pentru ca vorbeam de miraje, orasul are statut de paradis fiscal, iar aspectul sau cosmopolit atrage in fiecare an peste 10 milioane de turisti, arata un fotoreportaj Bloomberg.
Fata Morgana
Rasarit ca o iluzie a desertului din Peninsula Arabica, Dubaiul este acum cel mai populat oras al Emiratelor Arabe Unite.
Primele constructii care au schimbat infatisarea micului sat de pescari au fost ridicate la inceputul anilor '60, dar dezvoltarea in stil futurist a orasului a inceput in urma cu doua decenii.
Acum, Dubaiul se iveste dintre dune precum "fata Morgana".
Bursa, o experienta revolutionara
Bursa din Dubai este elementul cel mai exploziv al vietii financiare derulate in Golful Persic.
Volatilitatea pietei este atat de ridicata incat o zi ca trader te poate scoate din minti. Nu este insa un loc pe care localnicii sa-l evite cu spaima.
De altfel, in Dubai vei gasi si academii de pregatire ca trader, dupa absolvirea cursurilor, orice... mai mult
Joi, 19 Februarie 2015, ora 11:30
Taramul oriental de basm, transpus in realitate de vointa seicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum sub numele de Dubai, isi cauta un nou model de dezvoltare dupa ce economia orasului-stat din Peninsula Araba a fost la un pas de colaps in urma cu cinci ani. Criza financiara globala i-a luat pe nepregatite pe arabi, extravagantele financiare ale localnicilor dezumflandu-se rapid.
Dubaiul este si acum un loc asediat de turisti, afaceristi, agenti secreti, traficanti de droguri, insa "basmul oriental" din golf isi cauta alte fundamente economice pe care sa isi continue dezvoltarea. Iar seicul Al Maktoum sustine ca de aceasta data dezvoltarea economica a orasului va fi una stabila, arata jurnalistii revistei Bloomberg.
Intre fantezie si dezastru
In 2009, bastionul bogatiei din lumea araba a fost aproape demolat de apartia crizei financiare. Tranzactiile imobiliare au inregistrat o prabusire de pana la 60% a preturilor, iar ruinele de 582 miliarde de dolari ale proiectelor imobiliare abandonate dezvaluie dezastrul semanat sub valul inselator al mirajului din Dubai. Anul acesta, economia orasului arab da semne de crestere rapida, dar scepticii nu pot evita fiorul unui nou boom economic inselator al Dubaiului. La 30 de kilometri de splendoarea presarata pe fatadele mall-ului din Dubai si a magazinelor de lux insirate pe arterele comerciale ale megalopolisului arab, portul comercial arata o efervescenta deosebita.
Seicul Al Maktoum pare sa isi fi invatat lectia amara.... mai mult
Joi, 30 Octombrie 2014, ora 08:33
Administratorul unei platforme industriale din Dubai vrea sa ridice cel mai inalt turn de birouri din lume, cu o inaltime de peste 520 de metri si un cost estimat la aproximativ un miliard de dolari, desi aproape jumatate din spatiile de birouri din metropola sunt neocupate.
Ahmed Bin Sulayem, presedintele zonei industriale Dubai Multi Commodities Centre (DMCC), detinuta de stat, a declarat ca Dubai poate atrage chiriasi si investitori cu un astfel de proiect deoarece multe dintre spatiile de birouri si comerciale existente nu pot acomoda companii mari, transmite Bloomberg.
Bin Sulayem a participat la dezvoltarea Almas Tower, un turn de birouri cu 68 de etaje, inaugurat in 2007, care era la acea data cea mai inalta cladire din Dubai.
Almas Tower este ocupat in proportie de 100%, cu alti potentiali chiriasi pe lista de asteptare, a precizat Bin Sulayem.
"Criza ne-a aratat ca proiectele bine proiectate, bine gandite, vor avea intotdeauna valoare si vor atrage cerere. Ramanem fara spatiu, iar cel mai inalt turn comercial din lume va contribui la atragerea mai multor companii", a declarat oficialul.
In prezent, cea mai inalta cladire de birour din lume este Taipei 101, din Taiwan, la 508 metri si 101 etaje.
Criza imobiliara din Dubai
Boom-ul pietei imobiliare din Dubai a lasat in urma un stoc urias de spatii de birouri neatractive pentru companii din diverse motive, de la design la locatie si chiar actionariat.
De multe ori, companiile interesate de... mai mult
Marti, 20 August 2013, ora 13:33
Sa vorbim un pic si despre unul dintre subiectele amintite la finalul ultimului editorial, si anume: pseudoprofesionalismul dovedit de jurnalistii care scriu in domeniul real estate si despre piata imobiliara. Vorbesc despre aceasta categorie de jurnalisti, pentru ca nu imi permit sa ma refer decat la acest domeniu, de real estate.
Cu aceasta ocazie as vrea sa deschid o paranteza si sa consemnez si un aspect destul de important: in viata nu este bine sa generalizezi. Cu toate acestea, in toate editorialele mele de pana acum si in cele care vor urma, am generalizat si voi continua sa fac acest lucru, pentru ca, din pacate asa stau lucrurile IN ROMANIA. Mare atentie! nu inseamna ca toata lumea este la fel, existand si exceptii.
Asadar, sa ne intoarcem la subiectul acestui editorial si sa impartim activitatatea jurnalistilor care scriu despre piata imobiliara in doua perioade de timp: intervalul de dinaintea crizei imobiliare si perioada care a urmat boomului imobilar.
Vom observa, astfel, ca aceiasi jurnalisti s-au comportat total diferit inainte de inceperea crizei comparativ cu al doilea interval luat in calcul. Jurnalistii in perioada de dinainte si chiar din timpul boomului imobiliar erau permanent in cautarea de stiri senzationale, pe care sa le publice pe prima pagina a tuturor ziarelor.
Criteriul luat in calcul de "jurnalistii profesionisti" nu era realitatea si fezabilitatea stirii, doar senzationalul. Important era sa vanda stirea respectiva, chiar... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 07:01
Paramount Pictures va construi in colaborare cu dezvoltatorul arab Damac Properties un complex imobiliar format din patru turnuri cu tema hollywoodiana, care va include un hotel, apartamente si magazine. Valoarea proiectului este de 1 miliard de dolari.
Damac Properties, dezvoltator din Dubai, va finanta si va coordona constructia cladirilor in zona Burj Khalifa, a declarat directorul general al companiei, Ziad El Chaar, relateaza Bloomberg.
Paramount Pictures va contribui, prin Paramount Hotels & Resorts, la proiectarea constructiilor si le va administra dupa finalizare, in 2015.
"Credem ca valoarea proiectelor imobiliare va continua sa creasca, in special in cazul celor de brand. Orice implica un risc, dar avem incredere in brandul propriu, in brandul Paramount si in zona Burj Khalifa", a spus Chaar.
Hotelurile din Dubai genereaza unele dintre cele mai mari venituri pe camera, la nivel mondial, chiar daca oferta creste in continuare, potrivit companiei de consultanta Jones Lang LaSalle.
Cele patru turnuri care vor fi construite in Dubai se vor numi Damac Towers, vor avea sali de proiectie, sali de sport, piscine si magazine care vor vinde produse Paramount. Cladirile vor avea o inaltime de peste 250 de metri.
Paramount Pictures, divizie a grupului Viacom, a produs filme clasice precum Nasul, Mic Dejun la Tiffany si Titanic. mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 10:06
Dubaiul vrea sa construieasca cel mai mare mall din lume in cadrul unui complex de shopping si gradini mai mari decat parcul Hyde din Londra, emiratul incercand sa revitalizeze piata imobiliara, blocata dupa criza financiara mondiala din 2008-2009, transmite Bloomberg.
Emaar Properties, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Emiratele Arabe Unite dupa cota de piata, si grupul Dubai Holding vor construi in parteneriat districtul "Mohammed Bin Rashid City", care preia numele seicului Dubaiului.
Proiectul va fi amplasat in apropiere de centrul Dubaiului si va include 100 de hoteluri, zone rezidentiale si spatii verzi mai mari decat Hyde Park.
Totodata, Dubaiul vrea sa reporneasca mai multe proiecte suspendate in timpul crizei financiare mondiale, care a provocat caderea valorii proprietatilor imobiliare din emirat cu 65% si a determinat mai multe companii sa amane sute de lucrari.
Companiile de constructii din Emiratele Arabe Unite au anulat proiecte in valoare totala de 757 miliarde de dolari dupa criza financiara, potrivit datelor Citigroup.
Dubai este a doua mare economie din Emirate, dupa Abu Dhabi.
Printre noile proiecte anuntate in ultimele doua luni in Emirate se numara o replica a Taj Mahal, de patru ori mai mare decat originalul.
"Facilitatile existente in Dubai trebuie marite proportional cu ambitiile de viitor ale orasului. Trebuie sa trecem imediat la lucru (pentru a construi proiectul si a stimula economia)", a declarat intr-un comunicat seicul... mai mult
Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 14:09
Desi noile proiecte imobiliare din Dubai, precum replica Taj-Mahal de patru ori mai mare decat originalul sau canalul artificial din apropierea cladirilor de birouri, impresioneaza prin grandoare, realitatea este ca problemele pietei imobiliare a metropolei arabe persista.
De la inceputul crizei, pretul proprietatilor imobiliare din Dubai a scazut masiv, in unele cazuri chiar si cu 65%. Aproximativ un sfert din proprietati sunt neocupate, iar numarul lor va creste, tinand cont ca anul viitor vor fi disponibile inca 25.000 de noi locuinte a caror constructie a fost contractata inainte de criza, scrie Bloomberg.
Si in cazul cladirilor de birouri situatia este similara. Rata de neocupare este de aproximativ o treime pentru districtul financiar al orasului si chiar mai mare in alte zone, in conditiile in care spatiul disponibil va creste cu 13% anul viitor, odata cu finalizarea proiectelor in curs.
Exista insa semne de revenire pentru sectorul imobiliar. Numarul tranzactiilor imobiliare a crescut cu 50% in prima jumatate a lui 2012, comparativ cu semestrul intai din 2011, dar valoarea lor este totusi cu 74% mai mica decat cea inregistrata in semestrul intai din 2008.
Desi constructia unor megaproiecte a fost reluata, este important de retinut ca scala lor a fost diminuata. Spre exemplu, replica uriasa a Taj Mahal urma sa faca parte din "Falconcity of Wonders", un complex enorm de locuinte, cladiri de birouri si hoteluri. Acesta ar fi cuprins si replici ale... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 15:28