Investitorii imobiliari sunt in continuare interesati de proiecte noi in Romania, chiar si in contextul epidemiei de Covid-19, arata un studiu al firmei de consultanta imobiliare Colliers International asupra pietei de investitii, realizat in randul a peste 60 de fonduri de investitii, dezvoltatori, manageri de active si banci.
In acelasi timp, 70% dintre investitorii activi in segmentul terenurilor sustin ca au in plan sa incheie toate sau cel putin unele dintre tranzactiile deja in curs, conform unui studiu dedicat pietei terenurilor desfasurat in randul a 115 profesionisti activi pe acest segment imobiliar.
Cele doua studii fac parte dintr-o analiza ampla asupra pietei imobiliare in ansamblu, bazata pe informatii relevante ale factorilor de decizie din toate segmentele de piata, care vor fi prezentate in perioada urmatoare.
Potrivit Colliers International, Capitala ramane epicentrul investitiilor in acest an.
"Cei mai multi dintre investitorii din piata imobiliara cauta sa inteleaga mai bine situatia actuala inainte de a lua decizii de investitii (64%)", arata studiul.
Totusi, aproape un sfert dintre cei care au participat la studiul Colliers International in piata de investitii declara ca, daca s-ar ivi oportunitatea unei tranzactii cu conditii favorabile, ar investi chiar si in contextul incertitudinilor actuale.
Bucurestiul ramane locatia preferata pentru noi investitii pentru aproximativ 57% dintre respondenti, iar mai bine de 25% dintre cei... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 14:36
Piata de investitii in imobiliare din Romania a scazut, in 2019, cu 41% fata de anul anterior, pana la un volum total de 608,85 milioane de euro, arata datele celui mai recent raport de piata realizat de Crosspoint Real Estate.
La nivelul anului trecut, investitorii romani au fost cei mai activi cumparatori, cu o cota de 35% din volumul total al investitiilor, urmati de investitorii sud-africani si americani, cu o cota de 19%, respectiv 18%. Pana in prezent, in 2020, tranzactiile cele mai mari au fost realizate de investitori sud-africani si europeni consacrati, cu actori nationali inca prezenti, desi achizitioneaza produse mai mici.
Potrivit sursei citate, randamentele investitionale in Romania sunt in jur de 7% sau mai mari in toate sectoarele pietei, printre cele mai mari din Europa. Astfel, in aceasta marja, randamentul investitiilor in cladiri de birouri si spatii comerciale variaza intre 6,75 - 7%, in timp ce randamentul pentru spatii industriale este de aproximativ 8%. Totodata, ratele de capitalizare s-au mentinut la acelasi nivel si in primele trei luni din 2020.
In ceea ce priveste piata de investitii, anul 2019 a inregistrat un volum total de 608,85 milioane euro, in scadere cu 41% fata de nivelul din 2018, iar cea mai mare tranzactie semnata a fost vanzarea proiectului The Office din Cluj-Napoca, detinut de fondul de investitii sud-african NEPI Rockcastle, catre Dragos si Adrian Paval, pentru aproape 130 milioane euro.
"Scaderea semnificativa a... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 15:42
Volumul investitiilor imobiliare in Romania va depasi 1,1 miliarde de euro, in 2020, peste 700 de milioane de euro din total reprezentand contracte deja semnate sau in proces de verificare (due dilligence), arata o analiza de specialitate, publicata miercuri.
La nivel comparativ, valoarea tranzactiilor imobiliare inregistrate in 2019, la nivel national, s-a ridicat la 683 de milioane de euro, sub estimarile initiale.
"In ultima perioada am reusit sa convingem tot mai multi investitori internationali sa se uite la Romania si acest lucru s-a materializat, pe de o parte, printr-un volum ridicat de tranzactii care au fost securizate deja si care urmeaza sa fie finalizate in perioada urmatoare. In total, tranzactii de peste 700 de milioane de euro sunt in faze avansate, iar pentru tot anul e foarte probabil ca volumul sa depaseasca 1,1 miliarde de euro, un nivel record al ultimilor sase ani", a declarat Andrei Vacaru, sef al Capital Markets JLL Romania.
In acest context al dezvoltarii pietei imobiliare, birourile din Bucuresti vor reprezenta cele mai lichide active in 2020, sustin analistii. Potrivit acestora, Capitala ar putea atrage peste 80% din volumul total de investitii, fata de 48%, anul trecut.
"In 2020, cladirile de birouri vor reprezenta cea mai lichida clasa de active imobiliare. Mai mult, ne asteptam la o crestere a ponderii in total tranzactii spre 80%, de la 60% anul trecut. De remarcat, evolutia sectorului hotelier, care devine din ce in ce mai activ... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 11:32
Preturile in sectorul imobiliar vor creste in anul 2020 cu pana la 10%, in zonele cu potential de dezvoltare economica, potrivit specialistilor companiei de birouri imobiliare RE/MAX Romania, citati in cadrul unui studiu de piata dat publicitatii luni.
"Raportat la evolutia pietei imobiliare din Romania, aceasta se afla, de o buna perioada de timp, intr-o faza de maturitate si se va mentine astfel. Nu se afla intr-un boom imobiliar, dar nici nu va intra intr-o criza, asa cum s-a speculat in ultima vreme. Doar daca la nivel mondial se vor declansa fenomene imobiliare extreme, atunci, in mod firesc, si Romania va fi afectata", a afirmat presedintele RE/MAX Romania, Razvan Cuc.
Preturile proprietatilor au inregistrat usoare cresteri in 2019, in trimestrul al treilea atingand o medie de 1.610 euro/metru patrat (mp) in Cluj-Napoca, 1.380 euro/mp in Bucuresti, 1.230 euro in Timisoara si 1.010 euro/mp in Iasi, arata analiza citata. Potrivit datelor imobiliare.ro, pretul pe metrul patrat a ajuns in Romania la 1.341 euro.
In topul tarilor europene cu cele mai scumpe locuinte se afla Franta, cu 4.016 euro/mp, urmata indeaproape de Marea Britanie, cu un pret mediu de 3.753 euro/mp. In Olanda, care se afla la mijlocul clasamentului, locuintele sunt vandute, in medie, cu 3.405 euro/mp.
In capitalelor europene, locuintele din Paris au inregistrat anul trecut cel mai mare pret pe metru patrat la vanzare - 12.910 euro, reprezentand 321% din media preturilor la nivel national.... mai mult
Luni, 03 Februarie 2020, ora 16:00
Workspace Studio, companie specializata in solutii de fitout si mobilier de birou orientat catre design ergonomic human-centric si partener unic acreditat al Herman Miller in Romania, si-a dublat in 2019 cifra de afaceri, realizand proiecte in valoare de 10.7 milioane de euro, fata de 5.3 milioane de euro in 2018.
"Constanta tuturor proiectelor noastre a fost interesul remarcabil fata de ergonomie si solutii de calitate. Astfel, dinamica a fost sustinuta prin cresteri pe toate tipurile de proiecte realizate. Am avut proiecte de amploare, cu bugete mai mari decat in anii trecuti, dar si mai multe proiecte pentru companii cu un numar mai mic de angajati. Zona IMM si chiar freelancerii reprezinta un segment din economie tot mai activ si mai orientat catre amenajari de calitate si produse ergonomice", declara Horatiu Didea, Managing Partner Workspace Studio.
Anul trecut, 10% din vanzarile de scaune Herman Miller au fost catre companii cu mai putin de 5 angajati, 25% catre companii cu sub 50 de angajati, iar restul de 65% catre companii mai mari. In 2019 Workspace Studio a vandut peste 5000 scaune Herman Miller, cele mai dorite modele fiind Aeron, Sayl si Mirra, precum si nou lansatul scaun auto-ajustabil, Cosm.
Alaturi de scaune, printre produsele care au inregistrat cresteri semnificative in 2018 se regasesc bratele de monitor, birourile electrice ajustabile pe inaltime si solutiile acustice decorative, care pot fi integrate cu usurinta in design-ul birourilor... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 14:30
Volumul investitiilor imobiliare din Romania in anul 2019 a depasit borna de un miliard de euro, totalizand aproximativ 1,06 miliarde de euro, in crestere cu 7% fata de nivelul inregistrat in 2018, arata datele departamentului de research al companiei de consultanta imobiliara CBRE Romania. Volumul atins in 2019 marcheaza totodata un record al ultimilor cinci ani din punct de vedere al tranzactiilor de investitii pe piata imobiliara romaneasca.
"2019 a fost anul oraselor regionale pentru tranzactiile cu cladiri de birouri, Cluj-Napoca atragand investitii de aproape 200 milioane de euro, respectiv 20% din totalul volumului tranzactionat la nivelul tarii, insa Bucurestiul a ramas lider, cu 64% din totalul tranzactiilor. Cladirile de birouri au fost principalele produse tranzactionate, reprezentand aproape 75% din totalul tranzactiilor la nivel national.
Apetitul pentru cladirile de birouri din Capitala ramane in continuare ridicat si sunt multiple oportunitati, atat in zonele consacrate, precum CBD (Central Business District) si nordul Bucurestiului, precum si in zonele dinamice, aflate in continuare in plin proces de dezvoltare, precum vestul orasului", a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE Romania, companie care a consiliat in 2019 vanzarea unui pachet de trei cladiri de birouri din Cluj-Napoca, detinut de grupul de firme Hexagon.
Din punct de vedere al profilului cumparatorilor, investitorii israelienii ocupa primul loc prin tranzactia record... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 10:10
Se pare ca luna noiembrie a anului curent a adus un numar semnificativ de vanzari pe piata imobiliara din Romania. Astfel ca, potrivit cifrelor publicate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), un numar de 48.360 de imobile - case, apartamente, terenuri - au fost vandute la nivelul intregii tari in luna noiembrie 2019.
Asta inseamna, cu 1.847 mai multe decat numarul imobilelor vandute in aceeasi luna a anului 2018. In luna noiembrie 2019, au fost inregistrate cele mai multe vanzari de imobile, astfel in Bucuresti s-a inregistrat un numar de 8.190 vanzari de imobile, in Ilfov un numar de 4.169 si in Brasov un numar de 3.136.
In ceea ce priveste operatiunile de ipotecare, la nivel national, in luna noiembrie 2019, s-a inregistrat o crestere fata de luna noiembrie 2018. Cele mai multe operatiuni de ipotecare s-au inregistrat in Bucuresti, adica un numar de 7.529, urmat de judetul Ilfov, cu un numar de 3.069 si Timis, cu un numar de 1.659. (informatii preluate din bursa.ro)
Facilitatile introduse pentru dezvoltatori au incurajat investitiile pentru locuinte noi. Este surprinzator interesul in ceea ce priveste achizitionarea de catre cetateni, a apartamentelor vechi.
Iata ce a declarat Bogdan Cosmin IVAN, Secretar General, Asociatia Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania - URBANIS, in cadrul Dezbaterii Salonul Imobiliar - Perspective si tendinte pentru 2020:
"S-a reusit, dupa ani de de eforturi, ca TVA sa scada la 5 la suta pentru... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 15:23
Aproape 60% dintre cei care cauta sa isi cumpere o locuinta aleg apartamente noi, in vreme ce apartamentele vechi pierd tot mai mult teren in fata cumparatorilor, pe o piata in care oferta de locuinte noi este in crestere, iar preturile acestora s-au stabilizat, releva o analiza realizata de o companie de consultanta imobiliara.
"Din datele pe care le-am adunat, constatam ca preturile pe piata de rezidential nou au ramas constante, cu un ritm de vanzari la fel de constant. S-au inregistrat mici ajustari de pret fata de anul trecut, ca medie generala un minus de 3 - 4%. Aceste scaderi sunt in general pe piata proiectelor de volum si sunt firesti in conditiile unei cresteri mari de produs", releva analistii companiei de consultanta imobiliara Imoteca The Residential Experts.
Potrivit analizei, in 2018, pe piata au fost mai putine produse livrate si mai multe produse off plan, anul acesta estimarile aratand o crestere cu 40% a locuintelor noi finalizate, in jur de 14.000 de unitati.
"Un numar mai mare de locuinte scoase la vanzare creste presiunea pe preturi pentru dezvoltatori care, pentru a vinde tot ce finalizeaza, au nevoie de preturi bune. Asa ca fata de maximul istoric de preturi pentru apartamente noi care s-a inregistrat in 2006 - 2007 si prima jumatate din 2008 (inainte de debutul crizei din octombrie 2008) preturile din prezent sunt semnificativ mai mici, deci suntem departe de un maxim istoric in piata rezidentiala. De exemplu, in 2008, media de pret la... mai mult
Marti, 30 Iulie 2019, ora 12:08
Specialistii sunt circumspecti in ceea ce priveste evolutia pietei imobiliare in anul 2019. Chiar si asa, domeniul imobiliar este unul profitabil daca investesti dupa o reteta bine pusa la punct.
In ultimii ani constructia de ansambluri rezidentiale noi a explodat in principalele orase din tara. Se contruiesc blocuri dupa blocuri si cartiere intregi de case la periferia oraselor mari sau in localitatile invecinate. Reteta acestor investitii imobiliare este una de succes, deoarece tot mai multe persoane cauta sa se stabileasca intr-un cartier linistit, dar care sa fie totusi in apropierea oras important.
Sfaturi investitii imobiliare in 2019
In cazul in care doresti sa efectuezi investitii imobiliare in anul 2019, fie ca o faci strict pentru folosinta proprie sau pentru a scoate un profit din asta (chirie, revanzare), trebuie sa ti cont de anumite aspecte.
- Verifica ofertele imobiliarelor online, pe site-uri specializate de anunturi precum Flatfy.ro.
- Cauta anunturi imobiliare si offline, in ziarele locale sau in alte surse.
- Apeleaza la cunostinte. Intreabaa persoanele din anturajul tau daca au cunostinta de vreo oferta de vanzare imobiliare.
- De preferat, evita sa contactezi agentiile imobiliare pentru ca acestea au un comision prorpiu din vanzare, astfel ca pretul total va fi mai mare decat daca ai negocia direct cu proprietarul locuintei.
In cazul in care doresti sa monetizezi investitia si sa oferi spre chirie locuinta cumparata, tine cont de... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2019, ora 10:09