Locuintele din Capitala au fost cele mai afectate de valurile de ieftiniri din perioada mai 2008 - septembrie 2013, conform unei analize a portalului Imobiliare.ro. Cel mai bine a "rezistat" segmentul apartamentelor cu trei camere, unde cele noi s-au depreciat cu aproximativ 52% (de la 2.573 la 1.228 de euro pe metru patrat), iar cele vechi cu 53% (de la 2.075 la 972 euro/mp).
Pe locul al doilea se situeaza garsonierele, cu un recul de 56% la unitatile locative noi (de la 2.519 la 1.112 euro/mp) si, respectiv, 55% la cele vechi (de la 2.388 la 1.071 euro/mp). Locuintele bicamerale din blocurile vechi s-au ieftinit cu aproape 55% in ultimii ani, de la 2.289 la 1.037 euro/mp, iar cele noi au consemnat o scadere de circa 57%, de la 2.619 la 1.114 euro/mp.
Cluj-Napoca este orasul cu cele mai mici marje de scadere pe categorii de apartamente din 2008 pana in prezent. Apartamentele cu doua camere (vechi si noi) s-au depreciat cu aproximativ 28% (de la 1.385 la 1.001 euro/mp). Pe locul al doilea se situeaza garsonierele, al caror pret mediu a scazut cu circa 37%, de la 1.605 la 1.009 euro/mp. Cele mai afectate de criza au fost locuintele cu trei camere, care s-au ieftinit cu 40%, de la 1.602 la 958 euro/mp.
In Timisoara, cele mai mici ieftiniri au avut loc pe segmentul apartamentelor cu trei camere, preturile acestora scazand cu aproximativ 37%, de la 1.220 la 771 euro/mp. Acestea sunt urmate de locuintele bicamerale, cu un declin de 40%, de la 1.344 la 805 euro/mp.... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 12:50
AFI Europe a fost marele castigator al SEE Real Estate Awards Gala 2013, evenimentul care premiaza de opt ani cei mai buni profesionisti si cele mai bune companii din industriile imobiliara, de investitii si constructii din Europa de Sud-Est.
Dezvoltatorul a fost rasplatit cu mai multe premii, printre care Dezvoltatorul de Retail al Anului si Dezvoltatorul de Birouri al Anului. In plus, AFI Park 1, prima etapa a inovatorului complex de birouri din Romania, lansat in 2012, a fost rasplatit cu trei premii: Proiectul de Birouri al Anului, SEE Overall Project of the Year, precum si mentiunea juriului pentru SEE Green Building Award.
Nu in ultimul rand, David Hay a obtinut mult-ravnitul premiu pentru Profesionistul Anului 2012. "Sunt extrem de fericit si onorat sa primesc o asemenea recunoastere, bazata pe reusitele AFI Europe in 2012", a declarat acesta la acceptarea premiului.
Gala a avut loc pe 16 mai la Hotelul Athenee Palace Hilton din Bucuresti.
Selectati de membri EE Real Estate Awards Academy a EuropaProperty, castigatorii din acest an au fost recompensati pentru rezilienta si succesul de care au dat dovada pe piata din regiune.
Premiul pentru Agentia de Investitii a Anului a mers catre Jones Lang LaSalle, iar Agentia de Spatii de Birouri a Anului a fost desemnata The Advisers/Knight Frank, in timp ce CBRE a primit premiul pentru Agentia de Spatii Industriale a Anului.
De asemenea, NEPI a fost rasplatit cu premiul Investitorul Anului, impartind... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 14:42
In luna aprilie, la nivel national au fost inregistrate aproximativ 75.000 de tranzactii, cu 6.400 mai multe fata de luna precedenta, cele mai multe fiind in Bucuresti, urmat de judetele Timis si Arad.
Cele mai multe tranzactii imobiliare au fost inregistrate in aprilie 2013 in Bucuresti - 5.564, Timis - 4.351 si Arad - 4.273. Cele mai putine tranzactii imobiliare au fost inregistrate in judetele Teleorman - 468, Bistrita-Nasaud - 595 si Mehedinti - 765.
De asemenea, la nivelul primelor patru luni au fost inregistrate 1,702 milioane operatiuni de cadastru si publicitate imobiliara in intreaga tara. Fata de aceeasi perioada a anului trecut s-a consemnat o crestere de 21%.
Numai in luna aprilie 2013 numarul operatiunilor de cadastru si publicitate imobiliara inregistrate la nivel national a fost de 485.834, in crestere cu 42.365 fata de luna martie 2013 si cu 150.533 mai mult comparativ cu luna aprilie 2012. Cele mai multe operatiuni au fost inregistrate in aprilie in Bucuresti - 30.094, Timis - 26.721 si Iasi - 22.777.
Numarul ipotecilor si al privilegiilor inscrise in cartea funciara in luna aprilie la nivelul intregii tari a ajuns la 13.750, in crestere cu 2.751 comparativ cu luna martie a acestui an, respectiv in crestere cu 4.139 fata de aprilie 2012. mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 11:10
Subdiviziunea pietei imobiliare rezidentiale ar trebui sa cuprinda un sir foarte lung de factori, care ar simplifica foarte mult viata cumparatorului, dar in acelasi timp ar complica viata agentilor imobiliari.
Activitatea acestora pare sa reflecte un binecunoscut proverb; de ce sa muncesti 10 ore pe zi si sa castigi 500 de euro pe luna, cand poti sa muncesti doar o ora pe zi si sa speri ca vei castiga 2.000 de euro pe luna, dintr-un tun imobiliar.
Piata imobiliara rezidentiala poate fi impartita intr-o multime de subdiviziuni, in functie de mai multe criterii printre care amintim: tipologia imobilului, locatia, materialele de constructie folosite, finisaje, numarul de locuri de parcare incluse.
Daca analizam piata imobiliara din punct de vedere al tipologiei imobilului putem include: garsoniere, apartamente cu doua camere, cu trei camere, cu patru camere sau locuinte cu mai mult de patru camere, toate in blocuri vechi, cat si case sau vile.
De asemenea putem vorbi despre tipurile de locuinte mentionate mai sus prezente in blocuri noi.
Apartamente prezentate in mod eronat ca fiind "noi"
Pe langa aceste categorii unanim cunoscute, pe piata locala mai exista o subdiviziune, nerecunoscuta de nimeni. Aceasta este formata din apartamentele din blocuri prezentate ca noi, cu o vechime de "patru, cinci ani", a caror constructie a inceput in perioada de boom imobiliar, dar care au ramas neterminate si in prezent. In ciuda prezentarii incorecte "apartamente noi",... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 15:25
Targul National Imobiliar se va desfasura in acest an in perioada 10-12 mai, la Palatul Parlamentului.
"Sase luni reprezinta perioada minima necesara organizarii in detaliu a unui eveniment de succes. Efortul nostru, in calitate de organizatori ai Targului National Imobiliar, se concentreaza asupra selectarii companiilor imobiliare de incredere pentru a deveni expozanti TNI si atragerii categoriei de public ce indeplineste toate cerintele pentru a deveni client al expozantilor nostri. Companiile prezente la TNI beneficiaza de sustinere in comunicarea cu publicul atent selectionat chiar inainte de expozitie, prin intermediul canalelor noastre media", a declarat Cristina BERCEA- PR Manager al Targului National Imobiliar (TNI).
Printre companiile expozante se numara dezvoltatori, agentii imobiliare si institutii financiare. mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 13:45
Dezvoltatorul imobiliar Adama, parte a grupului austriac Immofinanz, a vandut 100 de locuinte in Romania in 2012 si isi propune pentru acest an o crestere pana la 150-200 unitati, precum si inceperea a cel putin doua proiecte noi, in Bucuresti si Iasi, bugetul de investitii fiind de 20 milioane euro.
"Din punct de vedere economic nu vad mari diferente in Romania in acest an, ci doar la nivel de perceptie, de psihologie a consumatorilor, a profesionistilor din real estate. Este o perspectiva mai buna deoarece datele economice atat despre Romania, cat si despre Europa arata mai bine in acest an decat anul trecut. Nu mai este presiunea din Grecia sau Spania, care apasa pe toate pietele. In plus, evolutia Romaniei nu a fost atat de rea pe cat o vedeau cei de afara", a declarat pentru Mediafax Adreas Holler, membru al consiliului executiv al Adama.
In plus, alegerile din decembrie au adus mai multa stabilitate politica, potrivit lui Holler.
"Toate acestea vor avea efecte asupra a ceea ce se va intampla in acest an. In ceea ce priveste sectorul rezidential, e clar ca cererea exista. Trebuie insa sa atacam piata cu produsele potrivite, ca pret si calitate, iar oferta de astfel de locuinte este limitata. Noi reusim sa venim cu preturi bune pe piata, pentru ca avem costuri de constructie mai reduse. Din acest motiv, cred ca in urmatoarele 12 luni este cel mai bun moment pentru a cumpara o locuinta, pentru cei care au bani", a spus omul de afaceri.
El crede ca in... mai mult
Luni, 11 Martie 2013, ora 17:15
Inceputul lui 2013 pare promitator pe piata imobiliara, in conditiile in care divizia imobiliara Immauchan, parte a grupului francez Auchan, a anuntat ca va transforma fabricile Tricodava din Bucuresti si Tractorul din Brasov in centre comerciale.
Aceasta este a doua miscare majora, dupa ce fondul de investitii sud-african NEPI a cumparat cladirea de birouri The Lakeview. Pentru analistii si operatorii din piata imobiliara, aceste tranzactii sunt perepute ca un semnal pozitiv, de revigorare.
Dragos Dragoteanu, analist imobiliar si patron al agentiei Euroest, sustine ca anul acesta este, intr-adevar, potrivit pentru investitii.
"In 2013 se mai pot face investitii imobiliare, dar numai pe segementul de retail. In ceea ce priveste zona rezidentiala, lucrurile nu s-au schimbat", spune specialistul.
Tranzactiile sus amintite confirma ipoteza emisa de Jones Lang LaSalle, potrivit careia 2013 ar fi perfect pentru investitii imobiliare, data fiind increderea investitorilor locali.
Optimismul celor de la LaSalle a fost combatut de analisti, care mentioneaza ca datele folosite se bazeaza, probabil, pe faptul ca piata a atins o anumita stabilitate si ca scaderea de preturi inceputa in luna martie 2008 a incetinit.
Investitiile imobiliare in 2013, intre mit si realitate
Cert este ca francezii de la Auchan se pregatesc de a doua investitie majora in Romania, de data aceasta, pe segmentul imobiliar, dupa ce au cumparat lantul de magazine Real.
Investitia... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 08:40
Increderea investitorilor imobiliari in Romania a crescut, arata un studiu Jones Lang LaSalle, care precizeaza ca 2013 este anul perfect pentru achizitii pe piata locala. Optimismul companiei de consultanta nu este impartasit de actorii de pe piata imobiliara locala.
Daca in studiul LaSalle se mentioneaza ca anul acesta ar fi perfect pentru investitii imobiliare, intrucat "caracteristicile demografice ale Romaniei si conditiile atractive pentru companiile care activeaza in domeniul externalizarii de servicii au ramas neschimbate", analistul imobiliar Radu Zilisteanu remarca un aspect cel putin intrigant.
"Ei spun ca 2013 este anul perfect pentru achizitii, dar printre randuri, inseamna ca 2014 nu ar fi", explica profesorul Zilisteanu, pentru Business24.
Oricum, in opinia sa, estimarea facuta de Jones Lang LaSalle este prea optimista, pentru ca nu este ancorata in realitate. Evolutia pietei imobiliare este dependenta in mod direct de evolutia economica si de mai multi factori, printre care se numara situatia creditarii, valoarea produsului intern brut si rata inflatiei.
"Piata imobiliara incepe sa isi revina intr-un interval de 6-12 luni numai dupa ce economia generala isi revine. Tinand cont de acest fapt, pentru 2013 nu vedem inca o revenire spectaculoasa, mai ales ca produsul intern brut a scazut", mentioneaza Zilisteanu.
Parerea sa este impartasita si de Dragos Dragoteanu, patronul uneia dintre cele mai mari agentii imobiliare din Romania, Euroest.... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 07:10
Increderea investitorilor imobiliari in Romania a crescut, arata un studiu Jones Lang LaSalle, care precizeaza ca anul acesta este perfect pentru achizitii imobiliare.
"Anul 2013 va fi un an al examinarilor minutioase. Caracteristicile demografice ale Romaniei si conditiile atractive pentru companiile care activeaza in domeniul externalizarii de servicii au ramas neschimbate. Mai mult, piata ofera acum produse, acum este momentul perfect pentru a achizitiona, in mod strategic-pe baza unei evaluari atente a produselor imobiliare si a structurarii eficiente a tranzactiei-cele mai bune proiecte institutionale dezvoltate de companii cu prezenta regionala, un numar mic de proiecte in derulare, iar chiriile s-au intors la valori sustenabile", se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara.
Consultantii Jones Lang LaSalle apreciaza ca acesta este momentul perfect pentru a achizitiona, in mod strategic cele mai bune proiecte imobiliare, dar pe baza unei evaluari atente a produselor imobiliare si a structurarii eficiente a tranzactiei, avand in vedere competitia redusa intre fondurile de investitii pe piata romaneasca.
Perceptia investitorilor este mai buna in ultimele luni, avand in vedere ca instabilitatea politica determinata de suspendarea presedintelui Traian Basescu din trimestrul al treilea din 2012 a crescut costul de finantare si a dus la oprirea activitatii investitionale in trimestrul respectiv.
"Sfarsitul anului a fost marcat de o... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 12:02