Guvernul Tudose a adoptat, in 10 ianuarie, o Hotarare prin care scoate din functiune si caseaza o serie de imobile aflate in administrarea MApN si situate in Bucuresti si in mai multe municipii si judete, stabilindu-le, totodata, si o valoare contabila care in unele cazuri este mica si foarte mica.
Astfel, Guvernul Tudose a adoptat, cu 5 zile inainte de demisia premierului, Hotararea nr. 5/2018 privind trecerea din domeniul public in domeniul privat al statului a unor constructii si amenajari la terenuri din cadrul unor imobile aflate in administrarea MApN, situate in judetele Sibiu, Valcea, Timis, Brasov, Dolj, Constanta, Alba, Arad, Gorj, Cluj si municipiul Bucuresti, in vederea scoaterii din functiune si casarii acestora.
Hotararea a fost semnata de fostul premier Mihai Tudose si contrasemnata de ministrul Apararii, Mihai Fifor, si de Daniela Pescaru, secretar de stat in ministrul Finantelor Publice.
Imobilele in cauza sunt identificate in anexa nr. 2 a HG, anexa nr. 1 fiind clasificata.
Primul imobil din anexa nr. 2 este situat in Bucuresti, pe bulevardul Ghencea nr. 43 A, Sectorul 6. Acesta este compus din 12 paviloane, care insumeaza o suprafata construita de aproximativ 1.400 de metri patrati, valoarea contabila totala fiind de aproximativ 340.000 lei.
Un alt imobil este situat in municipiul Sibiu, pe strada Revolutiei nr. 3-5. Acesta are o suprafata construita de 1.261 metri patrati si o valoarea contabila de 32.700 lei.
Imobilul din municipiul... mai mult
Duminica, 21 Ianuarie 2018, ora 19:03
Mai multe imobile ale firmei Asesoft Techologies, care a fost fondata de Sebastian Ghita, urmeaza sa fie scoase la vanzare, compania fiind in insolventa inca de anul trecut.
Creditorii firmei sunt cei care au luat aceasta decizie, in contul unor datorii totale ce depasesc suma de 20 de milioane de euro, relateaza Digi 24.
Imobilele respective - patru proprietati - sunt evaluate insa la doar 2,7 milioane de euro.
Este vorba despre imobile din judetele Prahova si Gorj, printre care si un bloc cu 23 de apartamente din Ploiesti.
Printre creditorii Asesoft Technologies se afla banci, dar si institutii ale statului roman - BCR, Raiffeisen Bank, ANAF si Ministerul Dezvoltarii.
Citeste si:
Firmele fondate de Ghita nu pot intra acum in insolventa, a decis tribunalulDNA cere interzicerea intrarii in insolventa a firmelor fondate de Sebastian GhitaTeamnet, firma detinuta de Ghita pana in 2012, a cerut intrarea in insolventa ...citeste mai departe despre "Imobile de 2,7 milioane de euro ale firmei fondate de Ghita au fost scoase la vanzare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Mai 2017, ora 09:41
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care permite ca bunurile confiscate aflate in proprietatea privata a statului sa poata fi oferite, cu titlu gratuit, in administrarea autoritatilor si institutiilor publice.
Conform legii, pentru ca bunurile sa poata fi transmise gratuit este nevoie de o cerere motivata din partea institutiei beneficiare, care nu poate folosi cladirile respective decat ca sedii principale sau secundare.
Transmiterea bunurilor respective se face prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul de Finante, la propunerea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
Criteriile care vor fi luate in calcul pentru aprobarea cererii sunt lipsa spatiului cu destinatie de sediu, necesitatea extinderii actualului sediu, amplasarea imobilului, suprafata, starea tehnica, destinatia actuala, data primirii solicitarii, situatia financiara a ...citeste mai departe despre "Institutiile publice se pot muta in imobile confiscate de la infractori" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 17:20
Presedintele Klaus Iohannis a transmis CCR o sesizare de neconstitutionalitate asupra unui act normativ referitor la masurile pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist, precum si la retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania.
In sesizarea transmisa presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, seful statului face referire la legea privind aprobarea OUG nr. 21/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, precum si a art. 3 din OUG nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania.
Actul normativ vizeaza stabilirea unor masuri necesare in vederea deblocarii si accelerarii procesului de restituire in natura sau prin echivalent a ...citeste mai departe despre "Iohannis sesizeaza CCR in cazul unor prevederi privind retrocedarea unor imobile" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 21:05
Regia Patrimoniului si Protocolului de Stat a inceput procedura de vanzare a imobilelor din portofoliu prin negociere directa, la un pret cu 30% mai mic decat cel stabilit la licitatiile organizate in acest an in pofida avertizarilor repetate ale consultantilor imobiliari si care au esuat previzibil.
Astfel, un apartament cu patru camere de pe Bulevardul Nicolae Balcescu de 107 metri patrati va fi vandut acum cu 102.200 euro, cu 30% sub pretul de la prima licitatie, de 146.000 euro.
Un apartament cu patru camere de 133 metri patrati de pe strada George Enescu va fi vandut cu 111.000 euro in loc de 156.300 euro, un apartament cu trei camere de 83 metri patrati de pe strada Luterana va fi vandut cu 51.100 euro in loc e 73.000 euro, un apartament cu trei camere de 138 metri patrati de pe Aleea Cauzasi va fi vandut cu 126.100 euro in loc de 149.400 euro, iar un apartament cu patru camere de 205 metri patrati tot de pe Aleea Cauzasi va fi vandut cu 183.800 euro in loc de 214.100 euro.
In aceleasi conditii vor fi vandute si doua spatii comerciale de pe Aleea Cauzasi, respectiv unul de 162 metri patrati cu 207.200 euro in loc de 296.000 euro si unul de 39 metri patrati cu 50.400 euro in loc de 72.000 euro.
Regia Protocolului de Stat, la care lucreaza peste 2.170 de angajati cu un castig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, detine aproximativ 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 16:45
Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si Ministerul Finantelor analizeaza un sistem de impozitare a persoanelor care au incasat despagubiri foarte mari pentru imobile nationalizate si nu au platit pana in prezent niciun fel de taxe, a anuntat premierul Victor Ponta.
"Facem eforturi cu cei de la ANRP si cu Ministerul de Finante pentru a gasi sistemul de impozitare pentru cei care au incasat despagubiri in sume foarte mari si nu au platit pana acum niciun fel de taxe", a spus Ponta.
El nu a precizat daca este vorba de toate persoanele care au primit astfel de despagubiri sau doar de cesionarii drepturilor litigioase. La solicitarea Mediafax, presedintele ANRP, George Baesu, a precizat insa ca acest sistem ar urma sa fie aplicat doar pentru cesionari.
Potrivit reprezentantilor ANRP, impozitarea va fi de 16% si aplicata la profitul obtinut de acestia din tranzactia imobiliara, sub forma unui impozit pe profit.
In opinia ANRP, sistemul poate fi aplicat deoarece creantele datorate statului se sting doar dupa un interval de cinci ani.
Premierul a prezentat o serie de date din care rezulta ca au fost deja emise decizii definitive si irevocabile de compensare a titlurilor de proprietate pentru 12,8 milioane puncte, alte 80.000 dosare vechi fiind in stadiu de solutionare.
In 17 aprilie, Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament pentru proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate, care stabileste ca fostii... mai mult
Vineri, 19 Iulie 2013, ora 15:12
Guvernul a avizat proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate si a decis sa trimita documentul la Parlament in vederea angajarii raspunderii, au declarat surse oficiale.
La 20 martie, premierul a anuntat ca Guvernul cere Curtii Europene a Drepturilor Omului acordul pentru prelungirea cu trei saptamani a termenului in care trebuie adoptata noua Lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate, astfel incat prevederile actului normativ sa poata fi discutate in detaliu, scrie Mediafax.
El a amintit ca Executivul ar trebui sa adopte noua lege pana cel tarziu la 12 aprilie si a precizat ca reprezentantii Executivului vor merge la Strasbourg in luna aprilie pentru a discuta cu specialistii Curtii Europene despre acest proiect, inainte ca documentul sa fie aprobat.
Conform calendarului anuntat anterior de primul-ministru, proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate urma sa fie adoptat de Guvern in sedinta de miercuri, 20 martie, si adoptat in Parlament, prin angajarea raspunderii Guvernului, la 26 martie. Amanarea dezbaterilor asupra proiectului a presupus insa amanarea adoptarii si angajarii raspunderii, pentru o data ulterioara.
Luni seara, premierul Ponta a anuntat ca Guvernul a incheiat discutiile cu specialistii CEDO asupra proiectului de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate si va decide, in sedinta de miercuri, inceperea procedurilor pentru angajarea raspunderii in Parlament.
Fostii... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 17:51
Purtatorul de cuvant al Guvernului Ioana Muntean a declarat, miercuri, ca in sedinta Executivului s-a discutat despre un proiect de act normative privitor la conditiile de vanzare a unor imobile ale RAAPPS, conform NewsIn."In Guvern s-a discutat pe marginea unui proiect de act normativ privind conditiile pentru vanzarea unor imobile care in acest moment sunt administrate de catre RAAPPS. Premierul isi doreste transparenta maxima in acest demers.
Tocmai de aceea a solicitat Regiei sa prezinte atat guvernului, dar si public lista cu aceste imobile care urmeaza sa fie vandute.
Dupa aceasta, Guvernul isi doreste sa promoveze actul normativ plecand de la un principiu de baza si anume acela ca vanzarea se va face prin licitatie deschisa cu strigare, iar pretul nu va fi mai mic decat pretul pietei stabilit de evaluator", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 22:05
Din ce in ce mai multe companii urmeaza sa-si vanda terenurile sau imobilele detinute, iar apoi vor deveni chiriase in ele. Dupa 10 sau 20 de ani, le pot rascumpara, dupa modelul leasingului.Nevoia de lichiditati, in conditiile in care creditele sunt tot mai greu de obtinut, determina companiile romanesti sa recurga la o metoda noua pe piata romaneasca, dar folosita cu succes in alte state europene.Daca detin imobile sau terenuri, le vand si apoi firma le inchiriaza de la noul proprietar, putandu-si desfasura activitatea in continuare, scrie Gandul.Metoda, denumita in limbajul de specialitate "sale and leaseback", este in stadiu incipient, insa expertii imobiliari estimeaza ca numarul tranzactiilor de acest fel va creste pana la finele anului.Una dintre cele mai mari tranzactii sale and leaseback ar fi putut fi vanzarea de catre Petrom a Petrom City, o investitie de 130 de milioane de euro, insa nu se cunoaste deocamdata in ce stadiu se mai afla negocierile.De asemenea, statul ar putea sa obtina fonduri importante la buget prin vanzarea imobilelor pe care le detin diversele institutii publice, dupa care sa le inchirieze, sunt de parere expertii imobiliari. mai mult
Vineri, 23 Iulie 2010, ora 10:57