Fiscalizarea excesiva si accesul scazut la finantare sunt doar doua dintre motivele care ameninta sectorul IMM-urilor din Romania. Constantin Coman, directorul general Coface Romania, spune ca valul insolventelor nu se va opri anul acesta.
Desi sunt coloana vertebrala a economiei, IMM-urile continua sa incaseze lovituri si sa resimta socurile crizei financiare. Directorul Coface a estimat, intr-un interviu acordat Business24, cat de afectate vor fi IMM-urile din cauza masurilor fiscale adoptate de stat si la cat risca sa ajunga rata creditelor neperformante in randul IMM-urilor, anul acesta.
Situatia IMM-urilor nu arata deloc bine, anul trecut s-a inregistrat o premiera nefavorabila si anume, pentru prima data, numarul firmelor noi inmatriculate a fost mai mic decat cel al insolventelor. Cum estimati ca vor evolua lucrurile anul acesta?
Trendul din 2012 arata clar o crestere a insolventelor. In 2013 estimam o crestere de 14-15%, insa zona de IMM-uri arata clar o accelerare. Anul trecut numarul insolventelor a crescut cu 14%, comparativ cu 2011, iar in 2013 procentul va ajunge la 20%, mai ales din perspectiva fiscalitatii.
Masura pe care statul a luat-o (IMM-urile nu mai pot alege intre impozit pe profit si impozit pe venit, n.red) este putin impovoratoare, tinand cont ca microindreprinderile sunt oricum la pragul de rezistenta si arata o capitalizare foarte scazut si un grad de indatorare foarte mare, de 20%.
Care sunt estimarile Coface in ceea ce... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 13:32
Sufocate de obligatii fiscale si lipsite de o politica de incurajare a statului, IMM-urile se confrunta cu o crestere vertiginoasa a insolventelor si cu un nivel ridicat de indatorare. Modificarile Codului Fiscal contribuie si ele la "ingroparea" IMM-urilor.
Considerate pe buna dreptate coloana vertebrala a economiei romanesti, in conditiile in care genereaza doua treimi din numarul locurilor de munca si reprezinta 54% din valoarea adaugata din economia nationala, IMM-urile se confrunta cu provocari, atat la nivel fiscal, cat si administrativ.
In Romania, 90% dintre companii sunt IMM-uri, acestea avand un impact semnificativ asupra stabilitatii sistemului financiar, asa cum mentioneaza un studiu Coface. Din soldul creditelor acordate companiilor, 70%, respectiv 85 de miliarde, sunt directionate catre IMM-uri.
Perspectivele nu sunt deloc bune, avand in vedere ponderea scazuta a institutiilor de garantare, absenta unui program solid de garantare, incasarea tarzie a creantelor, perspectivele reduse de creditare suplimentara in perioada urmatoare, dar si nivelul scazut de absorbtie al fondurilor europene.
Dificultatile cu care se confrunta IMM-urile sunt agravate si de modificarea Codului Fiscal. Intreprinderile nu mai pot alege intre impozitul pe venit sau cel pe profit, ci sunt obligate sa plateasca un impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 Februarie 2013.
Prevederea a fost introdusa de la 1 februarie anul acesta, iar efectele nu au intarziat sa... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 09:05
Ministerul IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri va cere Ministerului Finantelor reesalonarea penalitatilor catre stat ale firmelor mici si mijlocii sau chiar anularea acestora, a declarat ministrul de resort. Constantin Nita. "Daca bancile pot veni in sprijinul IMM-urilor prin reesalonari la credite, atunci si statul poate interveni prin ANAF, astfel incat IMM-urile sa plateasca baza, iar penalitatile la datorii sa fie reesalonate sau chiar anulate", a spus Nita, precizand ca va purta discutii in acest sens cu ministrul finantelor, pentru elaborarea unui act normativ.
Ministrul a precizat ca mai mult de 90% din cazurile de insolventa sunt declarate de stat.
"Exista mai multe riscuri daca aceste companii dau faliment in privinta atragerii veniturilor la buget. Daca statul ucide veniturile IMM-urilor, nu o sa mai avem nici veniturile la buget pe care le aveam pana acum", a mai spus Nita. mai mult
Marti, 17 Martie 2009, ora 14:27