Jumatate dintre intreprinderile mici si mijlocii din Romania au probleme, in conditiile in care 10% din total sunt in stare falimentara, iar 40% si-au redus activitatea in ultimii doi ani, a declarat, joi, Ovidiu Nicolescu, presedintele de onoare a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Aceasta in conditiile in care IMM-urile dau mai mult de jumatate din PIB-ul tarii si contribuie intr-o mare proportie la exporturi, a amintit el, prezent la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor.
"14,28%, adica 1 din 7 IMM-uri, si-au amplificat activitatea in ultimii doi ani, iar o treime functioneaza la aceeasi parametri, ceea ce este foarte important, pentru ca da stabilitate economiei. Din pacate, jumatate dintre IMM-uri au probleme. 10% sunt in situatie falimentara, iar 40% si-au redus activitatea, ceea este un procent foarte mare. Acesta este tabloul ultimilor doi ani", a aratat Nicolescu.
El a aratat ca principalele dificultati sunt lipsa resursei umane, birocratia si inflatia, urmate de dificultati de natura financiara, care se refera la cerere si la concurenta neloiala.
"De asemenea, finantarea este o problema-cheie. Romania este singura tara din Europa unde autofinantarea este modalitatea principala de finantare a IMM, adica 70%. La noi, creditele fiind folosite doar de un sfert dintre IMM-uri, ceea ce inseamna ca nu ne dezvoltam", a aratat reprezentantul CNIPMMR.
Potrivit acestuia, autofinantarea nu produce un progres... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 12:27
Una din trei intreprinderi mici si mijlocii din Romania este neprofitabila, in conditiile in care, din cele circa 700.000 de societati inregistrate la Registrul Comertului, 99,82% sunt IMM-uri, a declarat vicepresedintele CEC Bank, Mirela Iovu.
"Una din trei societati IMM este neprofitabila. De asemenea, 45% dintre aceste societati au capitaluri proprii negative, iar 82% au un grad de indatorare maxim. Toate acestea reprezinta niste probleme structurale pe care nu doar sistemul bancar trebuie sa le rezolve, ci este necesara o conlucrare la nivel national.
Dintre cele aproape 700.000 de societati inregistrate la Registrul Comertului, 99,82% sunt IMM-uri. Acolo pulseaza sangele economiei", a spus Iovu.
Potrivit acesteia, mai mult de jumatate dintre societati sunt nebancabile.
"Daca una din trei este neprofitabila, vorbim de faptul ca mai mult de jumatate dintre societati sunt nebancabile. Sistemul bancar are suficienta lichiditate care ar trebui sa fie pusa la treaba. IMM-urile se confrunta si cu problemele de garantare. La CEC Bank credem ca o sa vina primavara si pentru aceste societati. Daca din cele neprofitabile mai reusim sa scoatem una din zona asta de neprofitabilitate, cred ca ne vom atinge obiectivul", a aratat oficialul CEC Bank, intr-o conferinta organizata de Romania Durabila. mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 14:18
Comisia Europeana previzioneaza ca anul 2015 va marca cresterea valorii adaugate din IMM-uri cu mai mult de 3 procente si crearea a peste 600.000 de locuri de munca pana la final de an, releva un studiu realizat de Fundatia Post-Privatizare.
Dintre tarile europene, Romania ocupa locul 17 din UE28 in ceea ce priveste valoarea adaugata totala si este pe ultimul loc la densitatea de IMM-uri active din Comunitatea Europeana.
In peisajul european, rolul IMM-urilor din Romania este unul minor, daca avem in vedere ultimul loc in UE28 la densitatea de IMM-uri active si locul 17 in ceea ce priveste contributia la valoarea adaugata creata de IMM-uri.
Totusi, IMM-urile din Romania se remarca printr-o pondere buna a numarului de angajati care le plaseaza pe locul 8 din UE28.
"Fundatia Post-Privatizare continua sa promoveze mediul antreprenorial romanesc, iar studiul de fata reprezinta o confruntare necesara cu cifrele care il caracterizeaza. Vedem o instabilitate a mediului de afaceri si o disparitate intre regiuni care au efecte adverse asupra intregului.
Educatia antreprenoriala prin programe publice si private joaca un rol esential in stimularea initiativei antreprenoriale si in mitigarea sanselor de esec a afacerilor, mai ales in conditiile in care numarul de noi inmatriculari ramane redus in urma crizei", a spus Peter Barta, CEO Fundatia Post-Privatizare.
IMM-urile din UE28 in 2015
Pentru 2015 se prefigureaza o consolidare a rezultatelor pozitive din ultimii... mai mult
Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 13:48
Desi in ultimii ani situatia IMM-urilor din Romania s-a imbunatatit, performantele acestora sunt departe de a atinge varful de glorie dinaintea crizei, explica, intr-un raport lansat anul trecut, Fundatia Post Privatizare, care mai preciza ca IMM-urile se afla intr-un moment de rascruce, cu o stabilitate fragila.
Chiar daca ar trebui sa incurajeze acest sector vital in economia romaneasca, din moment ce peste 90% din totalul societatilor comerciale inregistrate in tara noastra sunt IMM-uri, guvernele din ultimii ani au facut pasi timizi pentru a ajuta antreprenorii mici si medii sa isi dezvolte afacerile, ba uneori chiar au luat masuri fiscale care au avut efectul contrar.
Mai mult decat atat, nici instabilitatea regimului fiscal nu face bine mediului de afaceri, impiedicand IMM-urile sa se dezvolte sau sa isi poata contura niste planuri de afaceri realiste pe termen mediu sau lung.
Citeste mai multe despre Sistemul fiscal din Romania, o provocare pentru IMM-uri pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 11 August 2014, ora 17:03
Germania, Romania si Luxemburg aveau in 2011 cel mai ridicat procent de intreprinderi mici si mijlocii (IMM) din sectorul non-financiar al Uniunii Europene, arata datele publicate luni de Oficiul european de statistica (Eurostat).
Intreprinderile mici si mijlocii, cu 10-249 angajati, sunt un motor al economiei europene, creand locuri de munca si contribuind la avansul economiei. In 2011, din cele 22 milioane de intreprinderi din sectorul non-financiar al Uniunii Europene, 7% erau IMM-uri, reprezentand 38% din numarul de angajati.
In toate statele Uniunii Europene, in 2011, majoritatea intreprinderilor din sectorul non-financiar au fost microintreprinderi (93%) si doar 0,2% sunt mari companii. Cel mai ridicat procent de IMM-uri s-a inregistrat in Germania (18%), Romania si Luxemburg (ambele cu 13%) si Austria (12%), iar cel mai scazut era in Cehia si Slovacia (ambele cu 4%).
In majoritatea statelor Uniunii Europene, cea mai mare pondere a persoanelor angajate este in sectorul IMM-urilor: Lituania si Letonia (ambele cu 51%), Estonia si Luxemburg (ambele cu 49%), Bulgaria (45,5%), Germania si Romania (ambele cu 44%).
In sase state membre, cea mai mare pondere a persoanelor angajate este in microintreprinderi, in special in Italia (46%) si Portugalia (42%) iar in doua tari membre, Marea Britanie (46%) si Franta (37%), cea mai mare pondere a persoanelor angajate este in mari companii. mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 13:39
Elvetia a donat Romaniei 20 de milioane de franci, in urma unui acord, iar IMM-urile vor putea accesa cate 100.000 de franci din acest fond, pe care sa ii returneze apoi statului "cu o dobanda buna", a declarat, joi, ministrul delegat pentru IMM-uri si Mediu de afaceri, Maria Grapini.
Ministrul Maria Grapini a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca IMM-urile pot accesa fonduri dintr-o donatie a Elvetiei catre Romania in valoare totala de 20 milioane de franci elvetieni, transmite corespondentul Mediafax.
"Nu trebuie sa mai stam pe banii de la statul roman. Am facut un acord cu Elvetia care ne-a dat 20 de milioane de franci elvetieni. Fiecare IMM va putea sa ia cate 100.000 de franci si sa ii returneze apoi statului cu o dobanda buna. Este un acord cu statul elvetian, banii sunt donati. Speram ca din 2014 sa putem lucra cu alte regului de piata pentru IMM-uri", a declarat Grapini.
Ministrul a mai spus ca in prezent se lucreaza la o lege a IMM-urilor.
"Avem pregatita o lege a IMM-urilor. Vrem ca in 2014-2020 sa dirijam catre acest sector mai multe fonduri, sa incurajam cat mai mult IMM-urile", a spus Grapini.
Ministrul Maria Grapini a participat, la Timisoara, alaturi de ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, si ministrul Muncii, Mariana Campeanu, si la o intalnire cu oamenii de afaceri din Timisoara si Arad. mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 15:30
Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de afaceri si Turism deruleaza mai multe programe dedicate stimularii si imbunatatirii mediului de afaceri, finantate de la bugetul de stat, care insumeaza circa 83 de milioane de lei, a afirmat, luni, Cosmin Trif, consilierul ministrului delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini.
Aceste programe sunt: Mihail Kogalniceanu, programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, programul Comert pentru IMM-uri, programul START, programul Femeia Manager si programul de artizanat si mestesuguri.
Cosmin Trif a atras atentia reprezentantilor mediului de afaceri prezenti, luni, la "Forumul pentru diseminarea schemelor de finantare noi pentru IMM-uri", organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, asupra faptului ca sesiunea de inscrieri pentru programul START a inceput luni, 29 iulie.
In ceea ce priveste programul de comert, acesta a fost activat in 15 iulie, programul "Femeia manager" a inceput in 19 iulie, in timp ce programele "Mihail Kogalniceanu" si programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri se desfasoara din primavara.
Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri este destinat tinerilor, cu varsta sub 35 de ani, care nu au mai avut pana in prezent nicio firma.
Acestia pot infiinta o microintreprindere, sunt scutiti de orice taxa... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 16:50
Romania trebuie sa dezvolte urgent o politica economica inclinata spre cresterea competitivitatii si a inovatiei, in conditiile in care, pe plan intern, activeaza doar 20 de IMM-uri la o mie de locuitori, de trei ori sub media europeana.
Este una dintre concluziile convenite in cadrul unui document consultativ al Acordului dintre Romania si Uniunea Europeana, pentru cadrul financiar multinanual 2014-2020, care a aloca tarii noastre fonduri structurale si de investitii in valoare de 39 de miliarde de euro.
De altfel, incurajarea sectorului IMM este si prioritatea Uniunii Europene in urmatoarea perioada, in conditiile in care strategia economica se va concentra pe dezvoltare si crearea de locuri de munca, potrivit documentului.
In Romania, mai putin de jumatate din populatia activa are un loc de munca, iar 25% dintre romanii activi (2,1 milioane) sunt liber profesionisti. Totusi, acest lucru nu inseamna ca activeaza in antreprenoriat, ci mai degraba in agricultura de subzistenta.
Zona Bucuresti-Ilfov se bucura de cel mai competitiv mediu de afaceri, densitatea intreprinderilor raportata la numarul de locuitori depasind de 2,5 ori media nationala. Alte patru regiuni de dezvoltare - Nord-Vest, Centru, Sud-Est si Vest se apropie de medie, in timp ce in trei regiuni - Nord-Est, Muntenia Sud si Oltenia Sud-Vest, densitatea ajunge abia la 60-70% din medie.
Putine afaceri, dar bine cocoste de aberatiile statului
90% din afacerile romanesti se claseaza in categoria... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 10:35
Rolul IMM-urilor in economia romaneasca, precum si fragilitatea si subfinatarea cronica de care acesta sufera, cu toate ca ofera de lucru la aproape trei milioane de romani, sunt printre subiectele principale care vor fi dezbatute in cadrul celei de-a treia editii a evenimentului "SOS-IMM-urile!" - "Ce reprezinta IMM-urile pentru economia Romaniei".
Evenimentul va avea loc pe 14 mai 2013, la sala Mitita Constantinescu a Bancii Nationale a Romaniei, iar printre participanti se vor regasi Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
De asemenea, cele trei paneluri din cadrul evenimentului vor fi moderate de Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale, Cristian Ionescu, Country Manager Expense Reduction Analysts si Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti si CEO BCR Pensii.
Gea Strategy&Consulting va prezenta, cu aceasta ocazie, o analiza care evidentiaza patru probleme majore ale sectorului IMM: rezilienta, masa critica, structura si marimea.
Firma de consultanta va prezenta cu aceasta ocazie si solutii pentru remedierea diverselor probleme, pentru a putea descatusa potentialul IMM - urilor, care contribuie la cresterea economica si deasemenea considerente legate de programarea fondurilor UE 2014-2020 vis-a-vis de sectorul IMM, iar Bursa de Valori va veni cu solutii concrete de finantare.
In acest context, Maria Grapini... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 12:57