Microintreprinderile (firmele cu pana la noua angajati) au cea mai mare contributie la exporturile intracomunitare in sase state membre UE: Belgia (unde microintreprinderile sunt responsabile pentru 46% din totalul exporturilor intra-UE), Malta (37%), Ungaria (26%), Marea Britanie (23%), Romania si Suedia (ambele cu 19%), potrivit datelor publicate marti de Eurostat.
La nivel general, Intreprinderile Mici si Mijlocii (pana la 249 de angajati) sunt un motor al economiei UE, creand locuri de munca si contribuind la cresterea economica.
De asemenea, IMM-urile au o contributie substantiala la schimburile comerciale intracomunitare. Aproximativ 98% din companiile care fac schimb cu bunuri in interiorul UE sunt IMM-uri, inclusiv aproximativ 70% care sunt microintreprinderi.
Concret, IMM-urile sunt responsabile pentru 51% din importurile intra-UE si 45% din exporturile intra-UE.
Intreprinderile Mici si Mijlocii contribuie cel mai mult la exporturile intra-UE de bunuri in Cipru (88%) si Letonia (81%) si cel mai putin in Franta (21%) si Germania (26%).
In Romania, IMM-urile sunt responsabile pentru mai putin de jumatate din exporturile intra-UE de bunuri, un procent mai mic decat in Bulgaria si Ungaria, dar mai mare decat in Suedia, Finlanda, Polonia sau Cehia.
De asemenea, in marea majoritate a statelor membre UE, cel putin jumatate din valoarea importurilor intra-UE de bunuri este asigurata de IMM-uri, in principal in Letonia (85%), Cipru (82%), Estonia (79%) si... mai mult
Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 16:00
Exista "o discutie avansata" cu privire la transformarea CEC intr-o banca de dezvoltare a IMM-urilor, a declarat senatorul PSD Mircea Geoana a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata de ProTV.
"O banca de dezvoltare pe care o vom propune marti (cand are loc o conferinta a Institutului Aspen - n.r.), care sa se bazeze pe forta CEC si pe alte instrumente colaterale, trebuie facuta. Nu pot sa stau cu un sistem bancar care, in conditii de criza, a stopat finantarea catre economia reala. Exista o discutie avansata cu privire la transformarea CEC intr-o banca de dezvoltare pentru IMM-uri, in principal, pentru ca antreprenorii romani au fost cei mai vaduviti de capital si finantare in aceasta criza", a afirmat Geoana, citat de Mediafax.
CEC va fi, in continuare, o banca a micilor deponenti
El a adaugat ca, astfel, CEC va fi, in continuare, o banca a micilor deponenti si va avea garantia suverana a statului roman, dar se va capitaliza si isi va indrepta cu prioritate investitiile si creditele catre IMM si catre agroindustrie.
"Exista un anumit tip de gandire avansata cu privire la un astfel de subiect. Nu pot sa spun eu astazi daca exact formula pe care o propunem din partea unor profesionisti din tara si din strainatate va fi cea retinuta de catre Guvern, dar se va intampla ceva", a mentionat el.
"Sunt convins de asemenea ca o idee care este in evaluare si destul de avansata de a folosi Eximbak, a doua banca de stat romaneasca - vorbesc de parghiile... mai mult
Duminica, 16 Martie 2014, ora 14:00
Exporturile Romaniei ar putea depasi in acest an pragul de 50 miliarde euro, insa atingerea acestei valori este conditionata de clarificarea situatiei de la Oltchim Ramnicu Valcea si de mentinerea angajamentelor Ford, spun reprezentantii Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
La finele anului trecut, ANEIR preconiza pentru acest an exporturi de 50 miliarde euro.
In urma crizei economice, Romania a pierdut circa 6.000 de exportatori, anunta ANEIR.
In 2008, primele locuri la export erau ocupate de sectoarele metalurgie, petrochimiei si industriei usoare. In 2012 insa, exporturile companiilor care activeaza in aceste domenii s-au redus semnificativ.
IMM-urile, factor al cresterii exporturilor
In luna decembrie 2011, exportatorii romani s-au situat pe primul loc in competitia cu tarile europene in privinta recuperarii din criza.
"La aceasta reusita au contribuit si IMM-urile, chiar daca in topul exportatorilor directi IMM-istii sunt nesemnificativi. Din cei 17.500 de exportatori, 1.000 de exportatori fac 85% din exportul tarii, iar restul au activitati nesemnificative fata de marile companii", a spus Ionescu.
Ionescu recomanda exportatorilor sa isi calculeze preturile la un curs de 4,4 lei/euro si importatorilor la 4,2 lei/euro si spune ca BNR a devenit un aliat al exportatorilor.
Anul trecut, exporturile Romaniei au totalizat 45,01 miliarde euro, in crestere cu 20,5%.
In primele sapte luni ale anului in curs... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 16:28
Decizia Guvernului de a majora salariile bugetarilor, in defavoarea reducerii CAS, reprezinta o lovitura dura aplicata mediului privat, principalul motor al economiei, care se confrunta cu probleme legate de costul mare la fortei de munca.
Exportatorii au salvat Romania de la recesiune in cursul anului trecut si au asigurat o crestere economica de 2,5%, cu care politicienii romani s-au mandrit in Europa. Acum insa, exportatorii striga dupa ajutor.
Exportatorii, pe marginea prapastiei
Deficitul comercial a atins in ianuarie valoarea de 462 milioane, fiind cu 82% mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, cand a atins valoarea de 251 milioane euro.
Iar cifrele nu reprezinta o surpriza. Ele se incadreaza in prognozele oferite la inceputul anului, de Asociatia Nationala a Importatorilor si Exportatorilor din Romania:
"Anul 2012 nu va mai ramane la acelasi ritm de dezvoltare a exporturilor, de 25%, cum a fost in 2011. Previzionam un ritm de crestere de 10%, ceea ce inseamna un plus de 4-5 miliarde de euro comparativ cu anul trecut", a spus Mihai Ionescu, presedinte ANEIR.
Potrivit acestuia, 2012 se anunta a fi un an cu probleme pentru economia mondiala si, in special, pentru zona euro, care reprezinta 75% din relatia de export a Romaniei.
Insa, exportatorii avertizeaza ca problemele cu care se confrunta nu sunt noi si nu sunt contextuale, iar lipsa unei preocupari mai atente a statului in privinta acestui sector, ar putea conduce la... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 08:05
"Daca statul ar gasi un credit de un miliard si jumatate de euro, care s-ar folosi sa nu mai fie arierate in economie, asta ar insemna o infuzie in economie de 4-5 miliarde euro care ar debloca peste 100.000 de firme. Astfel, s-ar ajunge cu platile la zi. Foarte multe IMM-uri sunt restantiere datorita statului", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, pentru Bloombiz.ro.Din punct de vedere economic, perioada 2001-2008 a fost cea mai buna pentru IMM-uri.
Fostul consilier ANIMMC, Traian Caramanian, considera ca acum 5-6 ani existau pe piata 800.000 de IMM-uri, dar doar jumatate dintre ele erau "sanatoase".
Acesta mai spune ca IMM-urile romanesti trec printr-o perioada grea si chiar daca apar la Registrul Comertului cu zeci de mii de obiecte de activitate, realitatea e alta, multe dintre ele au un sigur obiect de activitate.
"A se vedea diferitele obligatii fiscale. Sa spunem ca o persoana are un mic magazin, iar tu, stat, il trimiti sa-si ia nu stiu ce contabil. Are doi angajati, prin urmare ii trebuie nu stiu ce firma care sa-i faca protectia muncii pentru cei doi angajati. Legislatia stufoasa ii impiedica sa-si desfasoare activitatea", a mai precizat Traian Caramanian.
Presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, subliniaza faptul ca o parte dintre problemele din economie sunt datorate arieratelor statului roman.
"Daca statul ar gasi un credit de un miliard si jumatate de euro, care s-ar folosi ca sa nu mai fie arierate in economie, asta ar insemna o infuzie in... mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 12:27
Ministrul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri, Constantin Nita, a declarat, miercuri, ca in Polonia este inregistrata o singura firma cu capital romanesc, in timp ce numarul firmelor cu capital polonez din Romania depaseste 500, potrivit NewsIn. "Daca Polonia are peste 500 de societati cu un capital de 70 de milioane de euro, Romania are o singura societate in Polonia. Iata de ce insist eu pe cresterea capacitatilor de export si ca oamenii de afaceri sa iasa in afara", a spus ministrul Constantin Nita.
Pana la finele anului 2008, volumul schimburilor de marfuri a atins suma de 2,6 miliarde de euro. Deficitul inregistrat de partea romana a fost la nivelul de 1,26 miliarde de euro.
Ministrul Constantin Nita si vicepremierul Guvernului polonez si ministru al economiei, Waldemar Pawlak, au semnat miercuri o Declaratie comuna privind dezvoltarea cooperarii intre MIMMCMA si Ministerul Economiei din Polonia care va stimual si intensifica schimburile de informatii, de delegatii de oameni de afaceri, pentru a reusi sa se impulsioneze exporturile romanesti, in vederea echilibrarii balantei de plati.
Demnitarul polonez participa miercuri la inaugurarea fabricii de sucuri naturale a firmei Tymbark Maspex Romania, de la Valenii de Munte, realizata printr-o investitie poloneza de 30 de milioane de euro.
mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 14:56