IMM Invest este un program cu precadere pentru cei mici si amarati care au nevoie de bani pentru a trece peste criza sanitara dar si cea economica ce urmeaza sa vina, este de parere seful FNGCIMM, Cristian Paun.
Prin acest program din cele aproape 11.000 de companii care au primit credit pana astazi, vreo 6.000 dintre ele sunt microintreprinderi cu pana in noua angajati.
"Programul se adreseaza cu buna masura si acelor companii mici carora nimeni nu le dadea multa sansa in fata bancii pentru ca, stiti cum este, cand te duci la o banca, trebuie sa ai o anumita anvergura. Deci programul este si despre, sau cu precadere despre cei mici si amarati care au nevoie de sume mai mici pentru a rezista in aceasta perioada", a declarat presedintele FNGCIMM, Cristian Paun, la Digi 24.
Doua treimi din bani s-au dat
IMM Invest a ajuns la aproape 11.000 de credite aprobate, incarcate pe platforma FNGCIMM.
Sunt in analiza la fond, pe doua componente, pentru ca noi suntem raspunzatori de doua contracte care se adauga contractului de credit: contractul de garantare pe intreaga perioada a creditului si acel grant pentru ajutorul de stat ca timp de 8 luni sa nu platesti nimic.
9,4 miliarde de lei in credite au fost aprobate din cele 15 miliarde de lei.
"Este foarte imbucurator ca banii sunt impartiti jumatate pentru capital de lucru si jumatate pentru investitii. Deci semnalul pe care in da sectorul IMM, ca vrea sa faca investitii in perioada imediat urmatoare cu ajutorul... mai mult
Luni, 06 Iulie 2020, ora 14:08
Doar 1.6% dintre microintreprinderi si 4.3% dintre intreprinderile mici au inregistrat cresteri, in perioada Covid-19, semn ca au avut mai multa flexibilitate in a se adapta noilor cerinte si conditii.
Este rezultatul final al studiului din cadrul campaniei "Construim impreuna #ViataDupaCOVID19" initiata de Ingenius Hub si la care au participat peste 800 de organizatii.
Cu toate problemele inregistrate, firmele mici nu au apelat la somaj tehnic si nu intentioneaza sa o faca, daca isi revin in perioada verii. Desi au cautat solutii sa ramana operationale intr-o proportie cat mai mare, firmele mici se afla in dificultate din punct de vedere financiar si au resurse pentru una-doua luni. 25% dintre ele spun ca sunt in risc de a-si declara insolventa daca nu primesc sprijin pentru redresare pe parcursul urmatorului trimestru. Aproape 10% dintre intreprinderi au putut opera complet in perioada starii de urgenta datorita digitalizarii.
O alta concluzie a cercetarii este faptul ca, pe masura ce trecem de la microintreprinderi la intreprinderi mari, creste procentul celor care nu au inregistrat pierderi majore. 69% dintre intreprinderile mari au declarat ca nu sunt afectate de dificultati financiare.
Mai multe date corelate din cercetarea Ingenius HUB pot fi consultate pe www.ingeniushub.ro.
Rezultatele obtinute in urma cercetarii initiate de Ingenius HUB in cadrul campaniei "Construim impreuna #ViataDupaCOVID19" au facut posibila identificarea celor mai acute... mai mult
Luni, 25 Mai 2020, ora 16:01
Pentru derularea eficienta si transparenta a programului, in data de 13.05.2020, conducerea FNGCIMM a avut o intalnire de lucru, pe platforma zoom, ce a reunit reprezentanti ai bancilor partenere in Programul IMM INVEST, oficiali ai Asociatiei Romane a Bancilor si ai Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania.
Intalnirea a avut ca scop discutarea si clarificarea unor aspecte punctuale ridicate de catre finantatori, pentru ca procesele de analiza atat la FNGCIMM cat si la creditori sa se desfasoare cat mai eficient, iar aprobarea finantarii garantate, solicitata de fiecare antreprenor sa se obtina intr-un timp cat mai scurt.
Intalnirea a fost extrem de utila pentru toate partile implicate si speram ca principiile discutate si clarificarile aduse sa contribuie la reglajul fin si la fluidizarea proceselor de analiza si aprobare.
Aducem in atentia publica, cateva dintre aspectele importante puse in discutie de catre finantatori asupra carora FNGCIMM doreste sa comunice public pozitie sa:
1. Referitor la IMM urile care pot beneficia de finantari garantate de stat in cadrul Programului
In conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, cu modificarile si completarile ulterioare si cu precizarile din Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitati IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, sunt eligibile IMM-urile care nu se aflau in dificultate financiara la data de 31.12.2019, dar care,... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 18:52
FNGCIMM a prelucrat toate Cererile de inscriere in programul IMM INVEST ROMANIA, inregistrate pana la data de 04.05.2020. Un numar de 20.139 de solicitari au fost transmise catre cele 22 de banci partenere, pentru a fi analizate in vederea obtinerii acordului de finantare.
In mini-vacanta de 1 Mai, echipa FNGCIMM a procesat toate cererile inscrise in programul IMM Invest pana la data de 03.05.2020. In urma unei mobilizari fara precedent, in care au fost implicati toti angajatii FNGCIMM, au fost analizate 47.896 cereri formulate de un nr. de 37.089 IMM-uri inregistrate in aplicatia www.imminvest.ro, iar un numar de 20.139 de solicitari au fost transmise catre cele 22 de banci partenere, pentru a fi analizate in vederea obtinerii acordului de finantare.
Au fost primite mii de mesaje de la IMM-uri care au solicitat suportul echipei de consiliere pentru a afla modalitatea de accesare a programului si s-au cerut clarificari sau sprijin in depasirea unor dificultati aparute in procesul de inscriere. Ne-am straduit sa raspundem in timpul cel mai scurt si sa oferim servicii de consiliere si asistenta permanenta. Activitatea extrem de intensa si sustinuta din ultimele sase zile, ne-a permis sa respectam promisiunea facuta fiecarui IMM, ca in termen de maxim 72 de ore, sa realizam analiza de eligibilitate a oricarei solicitari.
"Suntem convinsi ca determinarea si implicarea cu care Guvernul Romaniei a demarat programul IMM INVEST, daruirea colegilor mei, creativitatea si... mai mult
Luni, 04 Mai 2020, ora 12:03
Prima consultare cu reprezentantii Guvernului pe marginea setului de masuri rezultate din cercetarea initiata de Ingenius Hub, in cadrul campaniei "Construim impreuna #ViataDupaCOVID19", a avut loc miercuri, 29 aprilie 2020.
Discutiile au fost legate de: masuri fiscale pentru mentinerea locurilor de munca si sustinerea industriilor afectate, propuneri de programe de finantare pentru IMM-uri din fonduri guvernamentale si fonduri UE, masuri de creditare, masuri specifice pentru digitalizare. La dezbatere au participat reprezentanti ai celor patru medii esentiale pentru inovare si schimbare: mediul public, mediul de afaceri, mediul universitar si mediul asociativ.
La dezbaterea initiata de Ingenius Hub, prin fondatoarea Rodica Lupu, au participat secretarii de stat Daniela Nicolescu si Liviu Rogojinaru, de la Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Svetlana Gombos, director AMPOC, din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, Tanase Stamule, consilier pe probleme economice al premierului, precum si 50 de reprezentanti ai mediului de afaceri, ai patronatelor, ai profesiilor liberale, ai mediului universitar si ONG-urilor, cum ar fi CNIPMMR, CONAF, UGIR, ANAT, RBL, Asociatia Hotelierilor, CRE, Asociatia Clusterelor, ADAF, Camere de Comert, Universitatea de Vest si Universitatea Valahia, comunitatile Pro Afaceri Brasov, Antreprenor in Romania, Uprisers si Viata de freelancer, lideri de opinie de marca precum prof. Dr. Ovidiu Nicolescu, Gabriel Biris sau Dan... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 20:19
Peste 40.000 de intreprinderi mici si mijlocii sunt asteptate sa se inscrie in Programul guvernamental IMM INVEST ROMANIA. Potentialii beneficiari isi vor putea asigura lichiditatile pentru derularea activitatii curente sau pentru investitii, prin accesarea de finantari garantate.
Inscrierea in program va fi posibila, incepand cu data de 17.04.2020, ora 10.00, cand portalul www.imminvest.ro, va deveni operational.
Pentru accesarea programului, intreprinzatorii trebuie sa parcurga cativa pasi simpli:
IMM-ul intra in aplicatia disponibila pe portalul www.imminvest.ro;Completeza online datele de identificare, ataseaza declaratia IMM in format pdf;Solicita unul sau mai multe credite/ linii de credit;Aplicatia va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii;FNGCIMM emite acordul de principiu privind eligibilitatea in cadrul programului si un numar de inregistrare, dupa verificarea informatiilor furnizate de potentialul beneficiar;FNGCIMM pune on line la dispozitia institutiei de credit selectate, documentele inregistrate de IMM, precum si acordul de principiu privind eligibilitatea beneficiarului aplicant;Institutia de credit analizeaza cererea de finantare si adopta intern decizia de acordare a creditului de investitii/creditului liniei de credit, conform solicitarii beneficiarului;Institutia de credit aproba creditul si transmite F.N.G.C.I.M.M. solicitarea privind acordarea garantiei de stat.
Detalii privind caracteristicile... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 20:17
Romania discuta la Bruxelles despre un pachet de sprijin direct pentru IMM-uri, in valoare de 750 de milioane de euro, sustine ministrul Economiei, Energiei si Mediului de afaceri, Virgil Popescu.
"Ce va pot spune este ca discut, eu cel putin, la nivelul Ministerului Economiei, discut cu prim-ministrul, cu ministrul Fondurilor Europene si cu ministrul Finantelor Publice tocmai pentru a pregati acest pachet de ajutorare a intreprinderilor mici si mijlocii. Din discutiile pe care le-am avut vineri, sambata, duminica cu domnul prim-ministru si cu domnul Bolos, suntem pe cale sa pregatim un pachet, cel putin pentru ajutor direct pentru IMM-uri de 750 de milioane de euro. Se discuta, domnul ministru Bolos discuta, in acest moment, la Bruxelles, acest lucru", a declarat Popescu, la Radio Romania Actualitati.
Potrivit ministrului, pachetele de masuri vor fi facute in asa fel, incat nu sa compenseze pierderile, ci sa relanseze economia si in cel mai scurt timp "sa ajungem acolo unde am fost la inceputul crizei".
"(...) venim cu un pachet de masuri care sa acopere golul care a fost lasat prin contractia economiei. Noi dorim sa repornim economia treptat, incet si sa ajungem la nivelul pe care l-am avut inainte. De asemenea, cred ca este foarte important sa ne gandim si ce vom face in perioada post-criza si ce vom face din punct de vedere strategic in Romania pentru perioada pe termen mediu si pe termen lung, pentru ca, ok, rezolvam aceasta criza, dar trebuie sa ne gandim ce... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 16:29
IMM-urile nu sunt pregatite pentru o noua criza, iar problema capitalizarii ramane una importanta, cu toate ca se constata o tendinta pozitiva a antreprenorilor de a-si creste capitalul sau de a cauta investitori, a afirmat, vineri, Vlad Sabau, Head Of Financing Products in cadrul ING Bank Romania.
"O mare parte din IMM-uri nu au prins criza din 2008. Nu sunt pregatite pentru o noua criza. Nu spun ca va veni o criza, dar ciclurile economice e normal sa aduca scaderi si cresteri. Noi am tot crescut si la un moment, da, va fi o scadere. Daca va fi o scadere prea puternica, abrupta, e o problema, daca este o aterizare lina este alta, dar nu prea se intampla aterizari line in cazul IMM-urilor", a precizat Vlad Sabau intr-o intalnire cu presa.
El a explicat ca, in cazul unei rezerve financiare insuficiente, orice schimbare poate fi problematica. O problema des intalnita care trebuie rezolvata este cresterea capitalului propriu.
"Daca si-a finantat cresterea exclusiv prin credit, poate unul mixt, de tip credit comercial si financiar, si este cu 5 - 10% capital propriu, maine poate sa ajunga la capital negativ", a spus Vlad Sabau.
El a dat exemplul unei firme din sectorul transporturilor care presteaza servicii ca subcontractor pentru o companie mare. In cazul unei situatii dificile aceasta ar putea fi printre primele la care se renunta.
Potrivit lui Vlad Sabau, capitalizarea firmelor este un fenomen care incepe sa se simta tot mai mult in Romania in ultimul timp.... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2019, ora 14:21
Jumatate dintre intreprinderile mici si mijlocii din Romania au probleme, in conditiile in care 10% din total sunt in stare falimentara, iar 40% si-au redus activitatea in ultimii doi ani, a declarat, joi, Ovidiu Nicolescu, presedintele de onoare a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Aceasta in conditiile in care IMM-urile dau mai mult de jumatate din PIB-ul tarii si contribuie intr-o mare proportie la exporturi, a amintit el, prezent la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor.
"14,28%, adica 1 din 7 IMM-uri, si-au amplificat activitatea in ultimii doi ani, iar o treime functioneaza la aceeasi parametri, ceea ce este foarte important, pentru ca da stabilitate economiei. Din pacate, jumatate dintre IMM-uri au probleme. 10% sunt in situatie falimentara, iar 40% si-au redus activitatea, ceea este un procent foarte mare. Acesta este tabloul ultimilor doi ani", a aratat Nicolescu.
El a aratat ca principalele dificultati sunt lipsa resursei umane, birocratia si inflatia, urmate de dificultati de natura financiara, care se refera la cerere si la concurenta neloiala.
"De asemenea, finantarea este o problema-cheie. Romania este singura tara din Europa unde autofinantarea este modalitatea principala de finantare a IMM, adica 70%. La noi, creditele fiind folosite doar de un sfert dintre IMM-uri, ceea ce inseamna ca nu ne dezvoltam", a aratat reprezentantul CNIPMMR.
Potrivit acestuia, autofinantarea nu produce un progres... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 12:27