In vreme ce refugiatii vin cu miile pe Batranul Continent, multi se tem ca vor deveni o corvoada pentru tarile in care se stabilesc, pentru ca le va fi greu sa isi gaseasca de munca. Iar unul dintre liderii europeni care au criticat valul de migratie a fost premierul maghiar Viktor Orban.
Dar Ungaria pare a fi un paradox. A ridicat garduri pentru ca acestia sa nu mai calce pe teritoriul tarii si i-a expediat in Austria pe cei care au reusit sa patrunda in tara.
Ungaria a terminat de construit gardul de sarma ghimpata impotriva imigrantilor
Criza imigrantilor: Ungaria i-a expediat in Austria, dar premierul Orban tot nu e multumit
Totusi, statisticile arata ca repulsia maghiarilor fata de imigranti e ceva relativ nou.
In Ungaria, muncitorii nascuti in afara tarii, pe langa faptul ca nu sunt marginalizati pe cum s-ar putea crede, au mai multe sanse sa isi gaseasca un job decat nativii.
In 2013 - cel mai recent an pentru care exista date disponibile - 67,9% dintre ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor: Paradoxul numit Ungaria" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Septembrie 2015, ora 07:22
Autoritatile elvetiene au decis sa restrictioneze eliberarea de permise de munca pentru cetatenii Uniunii Europene, starnind astfel nemultumirea Bruxellesului, potrivit cotidianului rus Kommersant. Liderii UE sunt convinsi ca masura initiata de Berna contravine atat acordurilor in vigoare, cat si spiritului Europei unite, din care face parte si Elvetia, chiar daca nu este membra a UE.
Partidele de dreapta din Elvetia incearca demult sa obtina inasprirea politicii migrationiste a tarii. Pana de curand, ele puneau accentul pe controlul asupra fluxurilor de imigranti din Africa si Asia, insa criza economica le-a indemnat sa se gandeasca si la restrictionarea numarului de imigranti din Europa.
Fortele de dreapta au ajuns la concluzia ca si cei 1,2 milioane de cetateni ai UE care locuiesc in Elvetia, care numara 8 milioane de locuitori, ii lasa fara locuri de munca pe localnici si provoaca scumpiri in domeniul imobiliarelor.
In cele din urma, conducerea elvetiana a cazut de acord cu aceste argumente. Dupa cum au anuntat autoritati ale justitiei si politiei din Elvetia, incepand din vara pentru europenii care doresc sa munceasca in aceasta tara vor functiona restrictii drastice.
Cetatenii a opt tari (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovenia, Slovacia, Estonia, Lituania si Letonia) vor putea primi cel mult 2.180 de permise de lucru pe an, iar celelalte tari din UE - 53.700. Aceste masuri vor fi valabile cel putin un an, cu posibilitatea prelungirii lor. Insa, in ceea ce-i... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 10:28
Germania si Austria si-au deschis duminica piata muncii pentru cetatenii din opt state din centrul si estul Europei care au aderat la UE in 2004, dupa ce sindicatele si partidele de opozitie si-au exprimat teama ca masura ar putea duce la o scadere a salariilor informeaza NewsIn. Incepand de la miezul noptii de sambata spre duminica, cetatenii din Estoania, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Slovenia au dreptul sa lucreze in Germania si Austria fara sa mai aiba nevoie de permise de munca."Din pacate exista angajatori germani care spera la forta de munca ieftina din Est si care cred ca isi pot evita indatoriile de a pregati angajatii si de a le oferi salarii corecte", a declarat presedintele Confederatiei germane al Sindicatelor, Michael Sommer.La un eveniment organizat cu ocazia zilei de 1 mai, la Kassel, Sommer si-a reiterat apelul pentru un salariu minim legal.Sindicatele austriece au adoptat o pozitie mai blanda, spunand ca, in mare, sunt satisfacute de noile legi care prevad amenzi pentru companiile care ofera salarii sub cele minime stabilite de sindicate si patronat.Potrivit estimarilor, circa 100.000 de imigranti ar urma sa intre anual in Germania, dupa ridicarea restrictiilor. In ceea ce priveste Austria, estimarile se ridica la 20.000 de imigranti.Guvernele din ambele tari considera aceasta ridicare a restrictiilor o sansa de a acoperi lipsa de mana de lucru calificata si au incercat duminica sa linisteasca temerile populatiei.Autoritatile... mai mult
Duminica, 01 Mai 2011, ora 22:17