Guvernul spaniol a adoptat marți, 26 iulie, o reformă care facilitează recurgerea la imigraţie, în contextul în care ţara se confruntă cu o criză de personal în mai multe sectoare, în pofida unei rate a şomajului ridicate, informează AFP.
Această reformă, aprobată de guvern, prevede ”mai multe măsuri de anvergură” menite să ”încurajeze o imigraţie reglementată, ordonată şi sigură”, a dat asigurări ministrul spaniol al securităţii sociale, José Luis Escriva, într-o conferinţă de presă.
Textul facilitează mai ales regularizarea imigranţilor fără documente prezenţi pe teritoriul spaniol de cel puţin doi ani. Aceştia vor putea astfel ocupa în mod legal un loc de muncă sau beneficia de formare în sectoarele economice unde există numeroşi angajaţi nepregătiţi.
Reforma simplifică, de asemenea, accesul pe piaţa de muncă spaniolă pentru studenţii străini, care vor fi autorizaţi să muncească până la 30 de ore pe săptămână, pe durata studiilor şi, ulterior, să se integreze pe piaţa muncii după formarea lor, fără obligativitatea de a fi trăit în prealabil trei ani în Spania.
În plus, noile norme favorizează reunificarea familială şi acordarea de vize de muncă în sectoarele care se confruntă cu criză de forţă de muncă, procedurile administrative care trebuie îndeplinite urmând a fi simplificate şi uniformizate.
Măsurile vor contribui şi la scăderea costurilor sociale şi... mai mult
Marti, 26 Iulie 2022, ora 20:10
Italia va suspenda alocarea fondurilor pentru bugetul Uniunii Europene in cazul in care Comisia Europeana nu va decide modalitati de redistribuire a imigrantilor extracomunitari ajunsi pe teritoriul italian, a avertizat joi dupa-amiaza vicepremierul italian Luigi di Maio, liderul Miscarii Cinci Stele.
"Daca Uniunea Europeana se incapataneaza cu aceasta abordare, daca in urma reuniunii programate vineri la Comisia Europeana nu vor aparea rezultate si nu vor fi luate decizii privind nava Diciotti si redistribuirea imigrantilor, eu si intreaga Miscare Cinci Stele nu vom mai fi dispusi sa oferim 20 de miliarde de euro Uniunii Europene", a declarat Luigi di Maio, citat de publicatia Il Fatto Quotidiano, precizand ca vorbeste in calitatea de lider al formatiunii politice.
Guvernul de la Roma, condus de coalitia Miscarii Cinci Stele (populista, antisistem) si Ligii Nordului (extrema-dreapta), se opune venirii navelor cu imigranti extracomunitari in Italia, cerand preluarea imigrantilor de catre alte tari membre ale Uniunii Europene.
In prezent, in Portul Catania se afla o nava la bordul careia sunt 150 de extracomunitari. Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a permis doar debarcarea copiilor din aceasta nava.
Citeste si:
Germania si Grecia au ajuns la o intelegere privind deportarea imigrantilorGuvernul Spaniei este obligat de Curtea Suprema sa primeasca in continuare imigrantiPeste 500 de copii au fost reuniti cu parintii lor imigranti, dupa ce Trump i-a... mai mult
Joi, 23 August 2018, ora 20:59
Spania doreste sa investeasca 30 de milioane de euro intr-un plan de urgenta pentru refugiati prin care sa gestioneze noul statut de principala destinatie a imigrantilor proveniti din Africa, a anuntat guvernul spaniol.
Dupa doua luni de guvernare, prim-ministrul socialist Pedro Sanchez s-a oferit sa primeasca sute de imigranti salvati din Marea Mediterana, in conditiile in care Uniunea Europeana nu a ajuns la un acord in criza migratiei.
Banii vor fi folositi in acoperirea costurilor initiale de gestionare a celor care sosesc pe plajele din Spania, de la asigurarea de paturi si mancare pana la a identifica si a determina daca acesti oameni pot primi azil politic, a transmis un purtator de cuvant al premierului.
Luni, guvernul spaniol a deschis un centru temporar de primire pentru refugiati in regiunea Andaluzia care se afla la 14 kilometri de tarmul Africii, despartite fiind de Stramtoarea Gibraltar, conform Reuters.
Aflata in vizita la acest centru, care poate primi aproximativ 700 de persoane timp de patru-cinci zile pana cand politia reuseste sa ii identifice, ministrul Muncii Magdalena Valerio, a afirmat ca migratia este "un fenomen ce nu poate fi oprit".
"Politica migratiei trebuie distribuita, toate tarile din Europa ar trebui sa se implice", a adaugat aceasta.
Guvernul Sanchez a spus ca fostul guvern nu a pregatit Spania pentru afluxul de imigranti, care a primit pana acum aproximativ 24.000 de refugiati, conform agentiei pentru refugiati din... mai mult
Luni, 30 Iulie 2018, ora 21:06
Ministrul de externe al Spaniei, Fernando Grande-Marlaska, a cerut sambata o solutie europeana la problema imigratiei, dupa ce garda de coasta spaniola a salvat de pe mare peste 1200 de migranti in ultimele doua zile.
Presa din Spania a difuzat sambata seara imagini cu grupuri de migranti africani care au debarcat in ultimele zile direct pe plaje turistice, informeaza AFP.
"Am venit sa vedem pe teren problemele existente; problema imigratiei, care este o problema a Europei, necesita o solutie europeana", a spus Grande-Marlaska la Cadiz, in sudul Spaniei, potrivit unei inregistrari transmise de prefectura si preluate de AFP.
Spania, cu aproape 21.000 de migranti sositi anul acesta, a depasit Italia ca poarta de intrare clandestina in Europa, mentioneaza agentia. Datele publicate miercuri de Organizatia Internationala pentru Migratie arata ca Italia a primit in 2018 circa 18.000 de migranti, iar Grecia 15.000.
Ministrul de interne din noul guvern condus de Pedro Sanchez a apreciat ca evolutia era de asteptat si a fost cauzata de lipsa de prevedere a cabinetului fostului premier, conservatorul Mariano Rajoy. Potrivit lui Grande-Marlaska, situatia este exceptionala, dar "absolut sub control". ...citeste mai departe despre "Spania cere o solutie europeana, dupa ce a primit 1200 de migranti in doua zile" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Iulie 2018, ora 09:21
Curtea Suprema de Justitie din Spania a condamnat, miercuri, Guvernul de la Madrid pentru ca nu a respectat angajamentul redistribuirii solicitantilor de azil din Italia si Grecia, informeaza site-ul cotidianului Le Figaro.
"La peste sase luni de la expirarea termenului-limita, raportul Oficiului spaniol pentru azil si refugiati (OAR) recunoaste ca bilantul actual privind obligatiile finale este sub nivelul de 13%", a stabilit instanta suprema.
Drept consecinta, Spania trebuie "sa continue procedura" de primire a solicitantilor de azil, au precizat judecatorii Curtii Supreme de Justitie.
Uniunea Europeana a stabilit in septembrie 2015 ca statele membre trebuie sa redistribuie 160.000 de solicitanti de azil ajunsi in Italia si in Grecia. ...citeste mai departe despre "Guvernul Spaniei este obligat de Curtea Suprema sa primeasca in continuare imigranti" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 20:38
Spania va crea o comisie interministeriala insarcinata cu organizarea primirii mai multor refugiati, a anuntat vicepresedinta guvernului, fara a preciza numarul de persoane luat in considerare.
Madridul a acceptat deja sa primeasca 2.739 de persoane identificate ca solicitanti de azil, insa "in prezent se vorbeste de alte cifre si de alte necesitati", a declarat presei Soraya Saenz de Santamaria, la sfarsitul Consiliului de Ministri, relateaza AFP.
In acest scop, va fi creata o "comisie interministeriala" pentru a coordona eforturile si pentru a reuni regiunile si orasele spaniole, a adaugat ea.
Vicepresedinta executivului a subliniat ca "ceea ce conteaza" cu adevarat "este de a integra cu adevarat persoanele care vor ajunge" ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor Spania vrea sa primeasca mai multi refugiati" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2015, ora 19:13
Madridul a anuntat marti ca se va asocia cu Barcelona pentru a forma o "retea de orase" cu scopul de a ajuta sutele de mii de imigranti care ajung in Uniunea Europeana.
Cele doua orase, conduse de la ultimele alegeri din acest an de consilii municipale de stanga formate din membri ai unor miscari cetatenesti, au criticat modul in care guvernul spaniol gestioneaza criza imigrantilor, relateaza AFP.
Primaria Barcelonei a precizat ca s-a intalnit cu ONG-uri locale pentru a organiza inregistrarea imigrantilor care ajung in oras si pentru a-i plasa in cadrul "numeroaselor familii din Barcelona" care s-au oferit "sa primeasca refugiati".
"Barcelona intentioneaza sa creeze o retea de orase de refugiu pentru a putea face fata uniti la aceasta criza", a precizat municipalitatea catalana intr-un comunicat.
Criza imigrantilor: Alternativa la ziduri si sarma ghimpata: "orase-adapost" pentru refugiati, in Europa
La randul sau, primaria Madridului a anuntat ca se alatura acestei ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor: Doua orase istorice ofera adapost pentru refugiati" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Septembrie 2015, ora 08:49
Populatia romana din Spania era estimata, la 1 ianuarie, la 868.635, fiind in continuare cea mai numeroasa a strainilor din aceasta tara, in ciuda scaderii de 3,2% fata de ianuarie 2012, arata datele provizorii ale unui recensamant, publicitate de Institutul National de Statistica iberic.
Dupa romani, cei mai numerosi straini din Spania erau, la 1 ianuarie 2013, marocanii - 787.013, urmati de britanici - 383.09.
La aceeasi data, numarul bulgarilor din Spania era estimat la 168.631, mai mic cu 4,4% fata de cel din ianuarie 2012.
De altfel, toate comunitatile straine din aceasta tara si-au miscorat numarul in ultimele 12 luni, cele mai semnificative scaderi procentuale inregistrandu-se in randul celor veniti din America de Sud.
Media de varsta a romanilor din Spania este estimata la 31,5 ani, conform acelorasi date provizorii de la 1 ianuarie 2013, ceea ce confirma faptul ca majoritatea acestora se afla acolo la munca.
Prin comparatie, media de varsta a celor veniti in Spania din alte tari ale Europei de Vest este mult mai mare: Marea Britanie - 52 de ani, Germania - 50,5, Franta - 41,7.
Datele provizorii ale recensamantului mai arata ca in Spania se aflau, la 1 ianuarie 2013, aproximativ 5,52 milioane de straini, fata de 5,73 in ianuarie 2012.
Populatia totala a Spaniei este estimata in prezent la aproximativ 47 de milioane de oameni. mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 08:39
Strainii sunt cei mai afectati de somajul din Spania, visele lor din perioada de crestere economica fiind zdrobite de criza financiara actuala, comenteaza AFP, intr-un reportaj realizat intr-o suburbie a Madridului, unde imigrantii, intre care si romani, reprezinta un sfert din populatie.
La Torrejon de Ardoz, in apropiere de Madrid, nimic nu mai este ca inainte. Aceasta suburbie model a stiut sa integreze mii de imigranti veniti sa munceasca intr-o Spanie in plina sanatate economica. In prezent, ea este afectata de somaj si de iluzii pierdute, comenteaza agentia franceza.
In urma cu trei ani, in aceasta suburbie situata la 30 de minute de mers cu trenul de capitala, barurile erau pline si clientii stateau la coada in fata birourilor de transfer de bani pentru a trimite o parte din castig familiilor lor.
Peste un sfert din locuitorii orasului sunt imigranti
In prezent, majoritatea magazinelor deschise sunt goale. La fel si centrele de telefonie, saloanele de coafura africane sau barurile, dintre care multe s-au inchis.
Toate acestea sunt reminiscente ale unei epoci de aur care a facut din Torrejon, ca si din alte suburbii, un amestec de imigranti slab calificati dar care gaseau de lucru usor, in special in constructii sau servicii.
In acest oras, un sfert dintre cei 118.000 de locuitori sunt imigranti, in special romani, latino-americani sau africani. In ultimii 15 ani, Spania, in plina euforie a constructiilor, a primit peste cinci milioane de straini.... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 09:09