Numarul imigrantilor romani si bulgari veniti in Marea Britanie a atins un nivel record. Cei mai multi dintre migrantii europeni sositi in UK anul trecut sunt din Romania si Bulgaria, arata noi statistici facute publice joi.
Potrivit datelor Biroului de Statistica din Marea Britanie, migratia anuala neta (imigrantie minus emigratie) a scazut anul trecut sub 300.000 de persoane, pentru prima data dupa 2013, probabil si pe fondul votului din Regat pentru iesirea din UE, scrie Daily Express.
Mai exact, migratia a scazut anul trecut cu 49.000 de persoane, ajungand la 273.000, dupa cum arata statisticile pe 12 luni, pana in septembrie 2016.
In schimb, numarul imigrantilor din Romania si Bulgaria a crescut covarsitor anul trecut. In jur de 74.000 de cetateni ale celor doua tari au venit anul trecut in UK, iar cifra este una record. Numarul lor a crescut cu 19.000 fata de 2015.
Cei care se impotrivesc migratiei s-au aratat incantati de scaderea per ansamblu a numarului de imigranti, insa au avertizat ca Guvernul din Londra tot va trebui sa sporeasca verificarile la granita, pentru ca cifra anuala a migratiei sa scada sub 100.000.
Vicepresedintele think tank-ului Migration Watch, Alp Mehmet, sustine ca "acesta este un pas in directia corecta".
"Insa inca exista un aflux din Europa de Est, in special din Romania si Bulgaria. Acesti muncitori sunt in general in campul muncii prost platit (...) ", a aratat Mehmet. ...citeste mai departe despre "Numarul imigrantilor... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2017, ora 10:49
Un cetatean roman prins de politia maghiara in urma cu patru zile in timp ce transporta ilegal 6 refugiati sirieni catre Austria a fost condamnat in regim de urgenta de o instanta din Ungaria.
Barbatul a fost prins in apropiere de granita Ungariei cu Romania, la data de 24 august, relateaza Digi24, care citeaza informatii furnizate de procuratura judetului Fejer din Ungaria.
5 dintre cei 6 cetateni sirieni pe care ii transporta aveau pasaport, dar nu aveau si viza pentru Uniunea Europeana. Destinatia finala a refugiatilor era Germania.
Calauza romana a fost supusa unui proces desfasurat in regim de urgenta si a primit o pedeapsa de 1 an si jumatate de inchisoare, pe care o va ispasi in ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor: Roman condamnat de urgenta In Ungaria. Ce pedeapsa a primit" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 28 August 2015, ora 11:39
Primaria din orasul suedez Helsingborg a recrutat traducatori pentru imigrantii romani, insa acestia se plang ca nu inteleg o iota din ce li se spune. Explicatia este simpla: traducatorii sunt de limba romani, nu romana.
Intentia a fost una buna, oficialii dorind sa poata discuta cu imigrantii romani despre acte, asigurari sociale sau alte probleme specifice. Insa interpretii sunt de limba romani, limba folosita de populatia rroma, nu de limba romana, informeaza UPI.
Pentru imigrantii romani situatia este foarte neplacuta. Imaginati-va ca ati ajuns intr-o tara straina, vreti ca comunicati cu autoritatile, iar acestea va pun la dispozitie ...citeste mai departe despre "Intentie pierduta la traducere: Au adus translatori de romani ca sa se inteleaga cu imigranti romani" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 26 Aprilie 2015, ora 11:22
Italia se confrunta cu probleme economice care pun in pericol dezvoltarea tarii in care se afla cei mai multi imigranti romani.
Recesiunea prelungita si inflatia aflata la un nivel mic au afectat statul peninsular, astfel ca analistii Economist Intelligence Unit nu cred ca datoria publica va putea fi redusa prea usor, se arata intr-un raport remis Ziare.com.
Astfel, acest indice va ajunge la 135% din produsul intern brut pana la finalul anului, in conditiile in care Comisia Europeana considera sustenabil un nivel de doua ori mai mic.
Economia slabita va pune presiune pe venituri si va frana planul ambitios al politicienilor de la Roma de taiere a cheltuielilor. "Ne asteptam ca deficitul bugetar sa ramana in jurul a 3% din PIB", au precizat analistii citati.
Riscul valutar
In ultimul an, euro s-a depreciat vertiginos fata de dolarul american, de la 1,38 dolari/euro - cat era in aprilie 2014 - la 1,07 dolari/euro - cat este in prezent.
Declinul monedei unice va fi unul... citeste mai departe despre "Tara cu cei mai multi imigranti romani se sufoca sub datoria uriasa" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 08:43
Un economist suedez este de parere ca romanii si bulgarii care lucreaza in alte state ale Uniunii Europene vor contribui mai mult la economia tarilor respective decat vor consuma prin ajutoare sociale si beneficii.
Studiul publicat saptamana trecuta de Joakim Ruist, cercetator al Universitatii din Goteborg, a relevat ca Marea Britanie si Irlanda beneficiaza cel mai mult din contributiile nete ale imigrantilor, relateaza EU Observer.
Un ministru german incurajeaza migratia est-europenilor: Germania beneficiaza enorm
"Regatul Unit si Irlanda par sa fie doua tari in care sunt motive bune sa asteptam si la mai multe rezultate pozitive", a spus Ruist, miercuri.
El a tras concluziile studiind impactul romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Suedia, unde cetatenii celor doua tari au putut sa lucreze inca de la aderarea la UE, in anul 2007. Astfel, studiul a aratat ca atat romanii cat si bulgarii au contribuit cu 30 la suta mai mult la economia suedeza decat au ...citeste mai departe despre "Marea Britanie va beneficia de pe urma imigrantilor romani si bulgari - studiu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 23:49
Guvernul ar trebui sa ia masuri practice pentru a ajuta serviciile publice sa faca fata sosirii imigrantilor romani si bulgari, alocand mai multe fonduri pentru locuinte, scoli si politie, considera Institutul de cercetare in domeniul politicii publice (IPPR), citat de BBC News Online.
IPPR sustine ca este necesar un ajutor practic pentru a face fata cererilor privind inchirierea de locuinte si pentru politie, care ar putea sa se confrunte cu mai multe incidente provocate de comportamentul antisocial al persoanelor neobisnuite cu legile britanice. Acesta solicita, de asemenea, mai multi translatori in scoli si in centrele de sanatate.
Institutul sustine ca ar trebui sa existe bani alocati special pentru aceste masuri din taxele de viza si Fondul Social European.
Raportul IPPR critica desfiintarea in 2010 a Fondului pentru impactul imigratiei, care a ajutat autoritatile locale sa faca fata presiunilor neasteptate asupra serviciilor publice. Institutul recomanda sa fie infiintat un nou fond si o subcomisie guvernamentala care sa sprijine consiliile.
"Este total legitim pentru politicieni sa fie ingrijorati in legatura cu ritmul si amploarea fluxului de migrare european, nu pentru ca este o problema care creeaza multa anxietate publica. Ci pentru ca raspunsul politic a fost mai mult simbolic decat substantial", a declarat un oficial al IPPR, Alex Glennie. mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 09:00
Britanicii nu sunt rasisti fata de romani si bulgari, dar invinovatesc Guvernul pentru lipsa de informatii cu privire la impactul imigratiei asupra Marii Britanii, potrivit unui studiu.
In total 80% dintre persoanele care au participat la acest studiu, efectuat de think-tankul independent in domeniul imigratiei British Future, sustin masuri mai dure. Insa 77% afirma ca ar primi migranti din Romania si Bulgaria care muncesc din greu si platesc taxe, invata limba si se integreaza in comunitate, relateaza site-ul The Huffington Post UK.
De asemenea, 38% dintre persoanele intervievate cred ca numarul romanilor si bulgarilor care vor veni in Marea Britanie in 2014 va fi mai mare de 50.000 de persoane, 18% apreciind ca va fi cuprins intre 50.000 si 100.000, iar alti 13% estimand ca ar putea atinge o jumatate de milion. Guvernul roman a afirmat ca numarul imigrantilor nu va fi nici pe departe asa de mare.
Britanicii dau vina tot pe Guvern
Potrivit studiului, trei sferturi dintre cei chestionati sunt de parere ca Guvernul britanic a esuat sa ofere suficiente informatii despre ceea ce se va intampla dupa anularea restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor pe piata muncii britanice.
"Momentul imigrarii din Romania si Bulgaria nu este popular, iar oamenii sunt ingrijorati cu privire la presiunile pe care le-ar putea crea, insa nu au prejudecati", a declarat Sunder Katwala, directorul British Future. "Oamenii vor ca problemele sa fie solutionate, ci nu agitate. Daca... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2013, ora 12:56
Peste 57% din persoanele chestionate cu privire la principalele lor temeri au afirmat ca imigratia este una dintre cele trei mari probleme cu care se confrunta tara lor. Sondajul arata o crestere a retinerilor fata de imigranti cu 11% fata de un sondaj similar facut anul trecut, ca urmare a romanilor si bulgarilor care vor putea sa munceasca liber in Marea Britanie.
Extinderea UE si includerea Romaniei si a Bulgariei a facut ca ingrijorarea generata de imigratie sa atinga cel mai inalt nivel in Marea Britanie de la preluarea guvernarii de catre coalitia dintre conservatori si liberal-democrati. Acestea sunt concluziile unui sondaj de opinie dat publicitatii vineri si citat de The Telegraph.
Citeste mai multe despre Mai mult de 50% din britanici sunt ingroziti de imigrantii romani si bulgari pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 12 Mai 2013, ora 09:30
Imigrantii romani din Marea Britanie au inceput sa vanda revista "Big Issue", creata in anul 1991 de britanici pentru a-i ajuta pe cei care traiesc pe strazi sa supravietuiasca.
Produsa de jurnalisti profesionisti si vanduta in 120.000 de copii pe saptamana, revista le-a permis anul trecut si altor persoane cu exceptia celor care nu au locuinta sa distribuie Big Issue, din pricina crizei financiare.
O ancheta realizata de Daily Mail a aratat ca aproape o treime dintre vanzatorii revistei "Big Issue" sunt romani (700 dintr-un numar de 2.250 de distribuitori inregistrati).
Vanzatorii britanici sustin ca cei de origine roma s-au organizat chiar in bande, intimidandu-i, si ca i-au zarit la punctele de distributie sosind in automobile luxoase:
"Masini ca Mercedes sau BMW opresc in fata magazinelor pentru a lua reviste pe care sa le distribuie. Ce cauta oameni care conduc astfel de masini sa cumpere copii ale "Big Issue" pentru a le vinde? Cumpara prea multe copii, nu ar putea fi vandute de o persoana sau doua, deci au anumite bande care lucreaza pentru ei. Si fac asta pentru ca obtin o gramada de bani. Este crima organizata" , a sustinut o sursa care nu a vrut sa-si dezvaluie identitatea pentru cotidianul britanic.
"Sunt din ce in ce mai putini britanici care vand revista acum si asta fiindca suntem goniti. Intimidarea poate fi teribila uneori, dar trebuie sa le tinem piept. Cunosc un tip care a luat bataie, e un intreg scandal", a mai precizat respectiva... mai mult
Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 16:30