Guvernul federal din Elvetia a dispus, miercuri, activarea unei clauze prevazute in Acordul cu Uniunea Europeana care prevede introducerea in mod temporar a unor restrictii pe piata muncii elvetiana pentru cetatenii romani si bulgari.
"In sedinta din 10 mai 2017, Consiliul Federal (Guvernul Elvetiei -n.red.) a decis activarea clauzei de siguranta prevazuta in Acordul privind libera circulatie a persoanelor, pentru cetatenii bulgari si romani.
Ca efect, in urmatoarele 12 luni, cetatenii bulgari si romani care intentioneaza sa efectueze activitati de lucru vor avea doar acces limitat pe piata muncii din Elvetia", se arata intr-un comunicat al Executivului federal de la Berna.
Elvetia a eliminat, de la 1 iunie 2016, toate restrictiile pe piata muncii impuse cetatenilor romani si bulgari, insa masurile de limitare a imigratiei pot fi reintroduse unilateral in cazul in care se constata un aflux de imigranti din cele doua tari. ...citeste mai departe despre "Elvetia reintroduce restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Mai 2017, ora 16:53
Elvetia va elimina, de la 1 iunie 2015, toate restrictiile pe piata muncii impuse cetatenilor romani si bulgari, masurile de limitare a imigratiei putand fi reintroduse doar in cazul in care va exista un aflux de imigranti din cele doua tari.
Guvernul Elvetiei a adoptat miercuri o ordonanta care prevede accesul pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari de la 1 iunie 2016.
Elvetia prelungise, in 2009 si 2014, masurile restrictive pe piata muncii pentru cetatenii romani si ...citeste mai departe despre "Elvetia elimina restrictiile pe piata muncii pentru cetatenii romani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 15:24
Comisia Europeana se arata dispusa sa plateasca 6000 de euro pentru fiecare imigrant extra-comunitar preluat cu statut de refugiat in tarile membre UE.
Noua schema de relocare a valurilor de imigranti care au invadat tarmurile Mediteranei ar usura povara suportata in acest moment de Grecia si Italia.
Planul prevede ca statutul de refugiat sa fie acordat doar imigrantilor care fug de ororile razboiului declansat in Eritrea si Siria. Populatia din cele doua tari conteaza in procent de 75% pe obtinerea titlurilor de refugiat, arata publicatia EU Observer.
La mana guvernelor
Propunerea oficialilor CE are de obtinut acordul sefilor de guverne din tarile membre UE pentru a putea fi aplicata si se refera la 40.000 de imigranti din cele doua state care ar urma sa fie redistribuiti in Europa in urmatorii doi ani.
"Daca stabileam o cifra mai mica nu ajutam cu nimic Italia si Grecia, daca dadeam un numar mai mare intampinam opozitia tarilor membre", a explicat comisarul european pentru Migratie, Dimitris Avramopoulos.
Schema de finantare de 240 de milioane de euro nu va urma traseul legislativ obisnuit, fiind trasa dintr-un mecanism financiar de urgenta nefolosit pana acum si destinat pentru astfel de situatii exceptionale.
De altfel, masura este considerata una de ajutor pentru Grecia si Italia, dupa ce invazia de imigranti din Mediterana a umplut tarmurile celor doua tari cu tabere improvizate pentru preluarea refugiatilor.
Romania, cota medie
In... mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 14:17
4Restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari vor fi ridicate in toate tarile UE, de la 1 ianuarie 2014, pe fondul temerilor ca va exista un val de imigranti din Romania si Bulgaria care vor "abuza" de beneficiile sistemelor sociale din tari precum Marea Britanie sau Germania.
La 7 ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franta, Malta si Marea Britanie vor ridica restrictiile pe piata muncii impuse muncitorilor din cele doua tari. La cele 8 se adauga si Spania, care in decembrie 2012 a primit acordul Comisiei Europene pentru a reintroduce restrictiile doar pentru muncitorii romani, din cauza crizei economice si financiare.
Potrivit Acordului asupra liberei circulatii a persoanelor dintre Elvetia si UE, Berna poate mentine restrictiile pentru romani si bulgari pana la 31 mai 2019.
Momentul a fost precedat insa de dispute aprinse si temeri ale unor tari, in frunte cu Marea Britanie, in legatura cu impactul pe care ridicarea restrictiilor il va avea pentru piata muncii din aceste tari, dupa experienta "instalatorului polonez". Pentru cele zece tari care au aderat la UE in 2004, Marea Britanie, Irlanda si Suedia au fost singurele care nu au impus niciun fel de perioade tranzitorii pentru accesul pe piata muncii, astfel ca Londra s-a trezit cu circa 1,5 milioane de imigranti din Polonia si alte tari din Estul Europei. Doar in 2004 aproape 250.000 de cetateni din tarile est-europene care au aderat la UE au... mai mult
Marti, 31 Decembrie 2013, ora 15:30
Autoritatile elvetiene au decis sa restrictioneze eliberarea de permise de munca pentru cetatenii Uniunii Europene, starnind astfel nemultumirea Bruxellesului, potrivit cotidianului rus Kommersant. Liderii UE sunt convinsi ca masura initiata de Berna contravine atat acordurilor in vigoare, cat si spiritului Europei unite, din care face parte si Elvetia, chiar daca nu este membra a UE.
Partidele de dreapta din Elvetia incearca demult sa obtina inasprirea politicii migrationiste a tarii. Pana de curand, ele puneau accentul pe controlul asupra fluxurilor de imigranti din Africa si Asia, insa criza economica le-a indemnat sa se gandeasca si la restrictionarea numarului de imigranti din Europa.
Fortele de dreapta au ajuns la concluzia ca si cei 1,2 milioane de cetateni ai UE care locuiesc in Elvetia, care numara 8 milioane de locuitori, ii lasa fara locuri de munca pe localnici si provoaca scumpiri in domeniul imobiliarelor.
In cele din urma, conducerea elvetiana a cazut de acord cu aceste argumente. Dupa cum au anuntat autoritati ale justitiei si politiei din Elvetia, incepand din vara pentru europenii care doresc sa munceasca in aceasta tara vor functiona restrictii drastice.
Cetatenii a opt tari (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovenia, Slovacia, Estonia, Lituania si Letonia) vor putea primi cel mult 2.180 de permise de lucru pe an, iar celelalte tari din UE - 53.700. Aceste masuri vor fi valabile cel putin un an, cu posibilitatea prelungirii lor. Insa, in ceea ce-i... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 10:28