Un procent de 54% dintre maghiarii din Transilvania nu ar accepta vecini imigranti, conform unei anchete sociologice realizate recent pe un esantion reprezentativ, intr-un context comparativ la nivel international, in premiera pentru institutele de cercetare sociala din aceasta zona a tarii.
Cercetarea a fost coordonata de Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale (ISPMN) din Cluj-Napoca, in cadrul European Values Study, si s-a desfasurat inainte de debutul epidemiei de COVID-19, in cadrul acesteia fiind adresate intrebari dedicate masurarii atitudinilor fata de imigratie si straini.
Potrivit autorilor studiului, rezultatele privind atitudinile maghiarilor din Transilvania trebuie interpretate in contextul crizei refugiatilor din 2015, ce a dus la un discurs dominant anti-imigratie si anti-imigranti in statele Europei de Est, si mai ales Ungaria.
In cadrul cercetarii, respondentii au fost intrebati in ce masura ar accepta sa aiba ca vecin persoane de alta rasa, imigranti, romi, respectiv musulmani.
Conform studiului, procentul maghiarilor din Transilvania care ar refuza un vecin din categoriile mentionate arata in felul urmator: 54% nu ar accepta sa aiba vecin imigrant, 52% vecin rom, 42% vecin musulman si 38% vecin de alta rasa.
De asemenea, maghiarii din Transilvania au exprimat cele mai negative pareri despre consecintele pe care le are migratia asupra dezvoltarii.
"Atitudinea impotriva imigrantilor poate avea la baza mai multe... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 15:00
Statele Unite vor acepta din nou refugiati, dupa patru luni in care a fost in vigoare controversata masura de inchidere a granitelor pentru acesti oameni. Cu toate acestea, nici acum portile nu sunt deschise total, fiind exceptati cei care provin din "11 tari de mare risc", cu populatie majoritar musulmana.
Aceata interdictie temporara a facut obiectul unei indelungate saga judiciare, de la proclamarea ei de catre Donald Trump, inca de la instalarea sa la Casa Alba, in ianuarie, printr-un decret care provoaca in continuare polemica.
Curtea Suprema a permis, in iunie, punerea - partiala - in aplicare a decretului, ceea ce ar urma sa le lase timp conducatorilor serviciilor americane de imigratie sa revizuiasca procedurile si metodele de verificare a antecedentelor calatorilor.
Aceasta trecere in revista "ne-a facut natiunea mai sigura", se arata intr-un nou decret semnat marti de catre Donald Trump care relanseaza sistemul de primire a unor refugiati.
Refugiatii vor fi supusi de-acum unor verificari "consolidate", printr-o studiere mai aprofundata a prezentei lor pe retele de socializare si a istoricul conexiunilor lor, a explicat Jennifer Higgins, o membra a conducerii departamentului insarcinat cu refugiatii in cadrul serviciilor americane de imigratie.
Noul decret este insotit de o reducere mare a numarului refugiatilor primiti in Statele Unite anul viitor.
Presedintele democrat Barack Obama a stabilit limita la 110.000 refugiati in anul fiscal 2017,... mai mult
Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 17:56
Formatiunea antiimigranti Alternativa pentru Germania (AfD) va avea, din punct de vedere proportional, mai multi alesi de origine imigranta in Parlament decat conservatorii cancelarului Angela Merkel.
AfD, care intra in Parlament pentru prima data, dupa ce a obtinut 12,6% din voturi la alegerile de duminica, a criticat dur decizia lui Merkel de a primi 1,3 milioane de migranti, majoritatea musulmani, si sustine ca islamul nu are ce cauta in Germania, relateaza Reuters.
Cu toate acestea, 7,5% dintre cei 93 de parlamentari AfD sunt de origine imigranta, fata de numai 2,5% in cazul conservatorilor, arata un studiu realizat de Mediendienst Integration, un portal care strange date despre imigratie si azil.
Mai exact, atat AfD, cat si conservatorii vor avea cate sapte alesi din familii de imigranti.
"In mod ironic, intrand in Parlament, AfD-ul antiimigranti a contribuit la cresterea numarului de deputati cu origini imigrante", a explicat Jannis Panagiotidis de la Universitatea Osnabrueck.
Aproximativ 22,5% dintre cei 82 de milioane de locuitori ai Germaniei au origini imigrante, ceea ce inseamna ca fie nu aveau cetatenie germana la nastere, ori cel putin unul dintre parinti nu s-a nascut cu cetatenie germana.
Uniunea Crestin Democrata (CDU, conservatori) a lui Merkel si formatiunea bavareza aliata, CSU, au obtinut o victorie in urma alegerilor parlamentare de duminica. Cu 246 de mandate in camera inferioara a Parlamentului, ei ar urma sa incerce sa construiasca... mai mult
Sambata, 30 Septembrie 2017, ora 13:12
1Administratia Trump a anuntat joi ca va face apel la suspendarea celei de-a doua versiuni a decretului anti-imigratie.
"Intentionam sa facem apel fata de aceasta decizie eronata", a declarat Sean Spicer, purtator de cuvant al Casei Albe, transmite AFP. El a precizat ca juristii executivului vor adopta cea mai buna strategie de recurs dupa ce vor obtine in prealabil "clarificari" asupra deciziilor date.
In interval de cateva ore, doi judecatori federali, din Hawaii si Maryland, au blocat miercuri seara si joi dimineata aplicarea ordinului care interzice intrarea in Statele Unite a cetatenilor din sase tari musulmane.
Cu numai cateva ore inainte de intrarea in vigoare a noului text din care au fost eliminate, totusi, elementele cele mai contestate, magistratul Derrick Watson din Hawaii a apreciat in hotararea sa ca suspendarea temporara a decretului evita un "prejudiciu ireparabil".
In cursul unei reuniuni publice la Nashville (sud), presedintele american a denuntat decizia "eronata" a unei justitii care, in opinia sa, comite astfel "un abuz de putere fara precedent". El a promis ca va merge pana la Curtea Suprema.
Pentru a-si explica decizia sa, judecatorul Watson s-a sprijinit in special pe mai multe declaratii facute de Donald Trump cu privire la musulmani pentru a ajunge la concluzia ca decretul contine "dovezi semnificative si de netagaduit de animozitate religioasa".
Decizia sa face referinta la afirmatii din campanie ale lui Donald Trump, atunci cand... mai mult
Vineri, 17 Martie 2017, ora 07:25
Presedintele american Donald Trump a denuntat intr-o reuniune publica, la Nashville (sud), blocarea celei de a doua versiuni a decretului impotriva imigratiei de catre magistratul Derrick Watson din Hawaii drept o decizie "eronata", care comite, in opinia sa, "un abuz de putere fara precedent".
Trump a amenintat ca va merge pana la Curtea Suprema, relateaza AFP.
Judecatorul federal a blocat miercuri, pe intregul teritoriu al Statelor Unite, a doua versiune a decretului aniimigratie al lui Trump - o noua infrangere judiciara a presedintelui republican intr-una dintre masurile-far ale presedintiei sale.
Cu doar cateva ore inainte de intrarea in vigoare a noului text, in care s-a renuntat la elementele cele mai contestate din prima versiune, Watson afirma in hotararea sa ca suspendarea temporara a decretului va evita un "prejudiciu ireparabil".
In motivarea deciziei pe care a luat-o, judecatorul se sprijina pe mai multe declaratii ale lui Trump fata de musulmani si conchide ca decretul comporta "probe semnificative si irefutabile de animozitate religioasa".
Decizia sa trimite la declaratii pe care Trump le-a facut in campanie, cand s-a pronuntat in favoarea unei interdictii a intrarii musulmanilor pe teritoriul american.
Textul controversat, care interzicea intrarea in Statele Unite a cetatilor din sase tari musulmane, urma sa intre in vigoare de la miezul noptii de miercuri spre joi (7.00, ora Romaniei).
Alte doua audieri au avut loc miercuri pe ambele... mai mult
Joi, 16 Martie 2017, ora 10:26
Noul ordin anti-imigratie semnat de Donald Trump, luni, varianta revizuita a celui emis in ianuarie, dar blocat ulterior de justitie, tinteste sase tari predominant musulmane care au ceva in comun: familia Trump nu are afaceri cu ele.
Ordinul executiv interzice cetatenilor din Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen sa intre in SUA, in urmatoarele 90 de zile de la data intrarii in vigoare (16 martie), insa nu si celor din Arabia Saudita, Liban, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Egipt si Indonezia, tari unde Trump Organisation are afaceri si interese, arata The Independent.
In plus, a fost scos din aceasta lista Irakul. Pentagonul s-a opus includerii in lista a acestei tari, pe motiv ca se strica relatiile cu un stat alaturi de care SUA lupta impotriva Statului Islamic.
Amintim ca Trump a renuntat complet la afaceri, in luna decembrie a anului trecut, predand stafeta fiilor sai adulti, Don Jr. si Eric, pentru a nu intra in conflict de interese.
Trump are actiuni la circa 500 de companii, in cel putin 25 de tari, se arata intr-o declaratie de avere completata in timpul campaniei electorale.
Detine actiuni ale unor hoteluri, cluburi de golf, zgarie-nori de locuinte si nu numai.
Citeste mai multe despre averea lui Trump.
Cei care il critica pe Trump puncteaza faptul ca Turcia nu a fost inclusa in aceasta lista, desi tara a fost tinta mai multor atacuri teroriste, iar Departamentul de Stat din SUA a avertizat recent cetatenii americani sa nu calatoreasca... mai mult
Marti, 07 Martie 2017, ora 10:48
Ordinul presedintelui american Donald Trump, care interzice intrarea pe teritoriul SUA a imigrantilor din sapte tari musulmane, a creat confuzie si ingrijorare in Orientul Mijlociu si Asia. Trump a luat aceasta decizie in ciuda faptului ca SUA au contracte comerciale in valoare de 220 de miliarde de dolari cu tarile musulmane.
Organizatia Cooperarii Islamice, care reprezinta zeci de tari musulmane, s-a aratat extrem de ingrijorata de hotararea luata de Trump, in timp ce Liga Statelor Arabe, din care fac parte 22 de tari musulmane, a transmis ca decizia este "nejustificata", arata CNN.
Totusi, doar unul dintre partenerii importanti de negot ai SUA se afla pe aceasta lista: Irakul. Pentru SUA, Irakul este a sasea cea mai mare sursa de petrol.
Ordinul dat de Trump saptamana trecuta ar putea sa se intoarca impotriva SUA ca un bumerang. Contractele comerciale cu cele 47 de tari sau teritorii unde islamul este religie dominanta au avut o valoare de 220 de miliarde de dolari in 2015.
In 2016, contractele, exceptand luna decembrie, au avut o valoare de 194 de miliarde de dolari.
Cu alte cuvinte, 6% dintre toate contractele comerciale ale SUA sunt incheiate cu tari majoritar musulmane, mai arata sursa.
Mare parte dintre acestea - 94% - sunt incheiate cu 15 tari, printre care se afla Malaezia, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Indonezia si Irakul. ...citeste mai departe despre "Ordinul lui Trump privind imigrantii afecteaza relatiile cu una din cele... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 19:05
Decizia presedintelui american Donald Trump de a interzice accesul imigrantilor musulmani in SUA ii forteaza pe oficialii canadieni sa reactioneze prompt in fata unei potentiale crize care se desfasoara in imediata vecinatate.
Desi guvernul de la Ottawa a evitat sa critice pana acum decizia noii administratii de la Casa Alba, ministrul pentru Imigratie, Ahmed Hussen, a anuntat ca imigrantii musulmani respinsi de SUA vor beneficia de rezidenta temporara acordata de autoritatile canadiene, informeaza Reuters.
Situatia din SUA starneste dezbateri aprinse in Canada, Consiliul pentru Refugiati din aceasta tara si politicienii solicitand o dezbatere urgenta in Parlament pentru a stabili daca autoritatile de la Ottawa nu ar trebui sa renunte la acordul de returnare a refugiatilor respinsi de SUA, o intelegere veche de decenii.
"Ii asigur pe toti cei care raman blocati in Canada ca imi voi folosi autoritatea pentru a le acorda rezidenta temporara, asa cum am procedat si in trecut", a declarat ministrul Hussen.
Interventia sa pare sa fi fost fortata si de o scrisoare deschisa semnata de reprezentantii a peste 200 de companii canadiene din sectorul IT care solicita atragerea strainilor respinsi de Trump.
"Companiile tehnologice din Canada inteleg puterea incluziunii si a diversitatii in gandire, iar aceste talente si aptitudini nu pot fi blocate de granite", se arata in scrisoarea adresata guvernului canadian.
Mai mult, Bob Vaez, directorul de origine iraniana a... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 09:33
1Donald Trump este poate cel mai vizibil exponent al discriminarii musulmanilor, dar nu este singurul care impartaseste aceasta parere. T.Boone Pickens, un magnat al petrolului din Statele Unite si apropiat al candidatului republican la presedintie, sustine ideile lui Trump.
"Le-as interzice musulmanilor sa mai vina in SUA, pana cand vom gasi o cale de a opri prozelitismul lor. Ii blocam pana cand ne dam seama cine sunt ei cu adevarat", a afirmat Pickens in cadrul unui forum de afaceri din Las Vegas, relateaza CNN Money.
T.Boone Pickens a recunoscut ca a vorbit cu Donald Trump recent si i-a promis sprijin financiar in campanie, in special pentru ca nu se teme de efectele economice pe care le-ar avea o blocada impusa adeptilor islamului. "Avem destui oameni aici", a explicat magnatul.
Cu toate acestea, Pickens a precizat ca nu are nimic impotriva altor grupuri de imigranti. "America este o tara a imigrantilor. Asa au ajuns si stramosii mei aici", a aratat acesta.
Pickens se arata multumit de faptul ca Donald Trump nu este un candidat tipic. "M-am saturat sa avem doar politicieni in fruntea Statelor Unite. Lumea s-a saturat de clica de la Washington si de politicieni", sustine miliardarul.
Un alt sustinator financiar al republicanilor, Sam Zell, a tinut sa se distanteze de pozitia adoptata de Pickens si Trump. "Ideea de a judeca pe cineva in functie de religie este o nebunie de-a dreptul", a afirmat acesta.
In acelasi timp, Zell considera solutia propusa de... mai mult
Joi, 12 Mai 2016, ora 17:35