Se cauta cu disperare migranti? Invatatori, politisti, functionari fiscali - in serviciul public este cea mai mare nevoie de noi angajati. In ciuda sanselor profesionale mai bune, prejudecatile nu se lasa inlaturate.
"Noi suntem Hamburg. Esti cu noi?" Cu acest slogan, orasul Hamburg incearca sa convinga migrantii calificati sa ocupe un loc de munca in administratia metropolei germane. Politisti, invatatori, doctori, pompieri, functionari fiscali, gardieni la inchisoare - orasul-port german vrea sa angajeze mai multi lucratori de origine straina.
Fenomenul nu este intalnit doar la Hamburg. In intreaga Republica Federala, noii germani au devenit un grup-tinta atat pentru economia privata, cat si pentru sectorul public. Motto-ul "Diversitatea educa", al "Retelei pentru personal pedagogic de origine straina" din Berlin, pare sa fi prins la nivel federal.
Bacalaureatul nu mai este tabu
La acest fenomen a contribuit ridicarea nivelului educatiei migrantilor in Germania. In 2011, un sfert din tinerii cu origine migrationista cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani obtineau Bacalaureatul, in 2015 cota crestea deja la 33%.
La tinerii fara substrat migrationist, cota celor cu Bacalaureat crestea in acelasi interval de la 32 la 39 de procente, conform oficiului de monitorizare a integrarii in landurile germane.
Si in domeniul calificarii profesionale, migrantii vin puternic din urma. In 2015, 38% din candidatii de pana la 35 de ani cu origini migrationiste... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 16:08
Pentru ca economia sa nu intre in colaps, piata muncii din Germania va avea nevoie de cel putin 260.000 de imigranti pe an pana in 2060, iar multi dintre ei vor trebui sa vina din afara Uniunii Europene, arata un studiu publicat marti de Bertelsmann Institute.
Potrivit documentului, in prezent sunt aproape 45 de milioane de locuri de munca in Germania, transmite DPA.
Insa autorii studiului sustin ca populatia apta de munca a Germaniei se va contracta cu aproximativ 16 milioane de persoane (adica aproximativ o treime), pana in 2060, din cauza imbatranirii populatiei si natalitatii reduse. In plus, mai putini cetateni din UE vor emigra in Germania, deoarece tarile membre din sudul Europei vor depasi crizele lor economice iar restul Europei se va apropia economic de Germania pe termen lung, astfel incat stimulentele pentru emigrare se vor reduce.
In consecinta, aproximativ 146.000 de imigranti din interiorul UE si aproximativ 114.000 din afara blocului comunitar vor fi necesari pentru a contracara evolutiile demografice din Germania.
"Astazi, prea putini muncitori calificati din tarile terte emigreaza in Germania", a declarat Jorg Drager, presedintele Bertelsmann Foundation.
Anul trecut, Guvernul german a adoptat o lege a emigratiei in speranta ca va atrage muncitori calificati din afara UE, in incercarea de a remedia problema deficitului cronic de mana de lucru calificata. mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 12:11
Guvernul de la Berlin urmeaza sa ia o decizie cu privire la o propunere de relaxare a legislatiei privind imigratia, cu obiectivul de a facilita accesul lucratorilor calificati din afara Uniunii Europene care doresc sa vina in Germania, tara ce se confrunta cu o criza a fortei de munca specializate.
Germania a primit in ultimii ani peste un milion de solicitanti de azil, dar putini dintre ei au reusit sa se integreze, intrucat le lipsesc calificarile cerute pe piata muncii, majoritatea neavand de fapt nicio calificare, iar necunoasterea limbii germane este de asemenea un obstacol important care ingreuneaza integrarea lor.
Pe de alta parte, politica usilor deschise fata de refugiati, promovata de cancelarul Angela Merkel, a alimentat sentimentele anti-imigratie si a condus la cresterea popularitatii formatiunii de extrema-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).
In acest context social, adoptarea unor noi masuri de relaxare a conditiilor privind imigratia ar putea fi o decizie sensibila, dar Executivul de la Berlin o are in vedere ca solutie in fata deficitului de forta de munca.
Conform statisticilor oficiale, in prezent circa 1,2 milioane de locuri de munca sunt vacante in Germania, iar dificultatea de a gasi lucratori calificati si numarul mic al tinerilor dispusi sa urmeze programe indelungate de pregatire profesionala provoaca mari ingrijorari mediului de afaceri din cea mai mare economie a Europei.
Masurile preconizate se adreseaza in special... mai mult
Sambata, 18 August 2018, ora 17:25
Mai multe persoane au fost ranite, in estul Germaniei, intr-o altercatie intre un grup de cetateni germani si un grup de imigranti, a anuntat sambata politia germana intr-un comunicat citat de DPA.
Doi dintre raniti au fost injunghiati. Altul a fost electrocutat cu un pistol cu electrosocuri, a declarat politia, adaugand ca motivul violentelor este investigat.
Comunicatul politiei nu precizeaza din ce tara sau tari sunt imigrantii.
Altercatia a inceput cu o cearta intre cele doua grupuri, vineri noapte, intr-o gara din orasul est-german Wurzen, arata presa germana.
Cei aproximativ 30 de germani i-au urmarit apoi pe adversari pana la un centru de azilanti, unde au incercat sa darame usa si au spart un geam.
Douasprezece persoane din interiorul centrului au iesit cu bate si cutite si au ripostat. Violentele au continuat pana cand a sosit politia si a fortat cele doua grupuri sa se desparta.
Citeste mai departe despre "Violente intre localnici si imigranti, in Germania: Nemtii au incercat sa intre peste refugiati, dar a iesit un macel general" pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 13 Ianuarie 2018, ora 22:46
Numarul mare de rromi instalati la Duisburg pune orasul in fata unor mari incercari. Celor aproximativ 13.000 de rromi din Romania si Bulgaria li se adauga si refugiatii veniti in ultimii doi ani.
La Duisburg, in cartierul Marxloh, realitatea este de asa natura incat nu poate fi povestita nici prin lentilele corectitudinii politice, nici utilizand sabloanele bine cunoscute despre rromi. Acest lucru a devenit evident atat in timpul discutiilor pe care le-am avut cu multi rromi din Romania, cat si in dialogul cu autoritatile locale.
Acestea din urma, fara a nega problemele de la fata locului, manifesta un optimism care cu siguranta ar fi molipsitor in alte conjuncturi. "Daca va plimbati un pic prin cartier o sa observati ca situatia nu-i chiar asa de rea precum este oglindita in presa", ne-a spus doamna Edeltraud Klabuhn de la Societatea pentru Dezvoltare din Duisburg, al carei birou se afla chiar in mijlocul cartierului Marxloh, descris deseori drept Bronx-ul din Duisburg.
In ultimii ani, presa germana a relatat ca la Maxloh te impiedici de munti de gunoaie prin care misuna nestingheriti sobolanii si ca tensiunile sociale au atins cote alarmante. Este drept, cand am ajuns prima oara in Marxloh, ne-au frapat aspectul neingrijit al multor cladiri, curtile in care zac saci ticsiti cu gunoaie si, in general, peisajul stradal, dominat de rable cu numere de inmatriculare romanesti si bulgaresti.
Duisburg, un oras cat o tara pentru rromii din Romania
Pe unele strazi... mai mult
Joi, 26 Octombrie 2017, ora 09:08
Parlamentul Germaniei a adoptat, vineri, noi masuri care faciliteaza deportarea imigrantilor ale caror cereri de azil au fost respinse, precum si monitorizarea si controlul asupra persoanelor considerate periculoase, noteaza site-ul The Associated Press.
Prin prisma unei legi votata joi seara, agentia germana de migratie va avea posibilitatea sa analizeze datele de pe telefoanele mobile ale imigrantilor care sosesc fara documente corespunzatoare si sa faca schimb de informatii cu alte autoritati in situatii considerate periculoase.
De asemenea, deportarile vor putea fi accelerate in temeiul noii legi, iar autoritatilor li se va permite sa retina persoanele care asteapta deportarea timp de maximum 10 zile, daca acestea sunt considerate periculoase.
Imigrantii catalogati drept periculosi de catre Germania si care se confrunta cu deportarea pot fi monitorizati cu bratari electronice pentru glezne.
Masurile reprezinta o reactie la atacul terorist care a avut loc in piata de Craciun din Berlin, in luna decembrie a anului trecut. Atacul a fost comis de catre un barbat a carui solicitare de azil a fost respinsa si care astepta sa fie deportat.
La 19 decembrie 2016, cel putin 12 persoane au decedat, iar alte aproximativ 50 au fost ranite, intre care unele grav, dupa ce un barbat a intrat cu un camion intr-un grup de oameni care participau la targul de Craciun din piata Breitscheidplatz, aflata in centrul Berlinului. Organizatia terorista Stat Islamic a revendicat... mai mult
Sambata, 20 Mai 2017, ora 13:24
Cancelarul german Angela Merkel a promis, marti noapte, ca guvernul federal va acorda sprijin suplimentar celor 16 landuri ale federatiei in primirea si distribuirea zecilor de mii de migranti ce intra in tara prin sudul Europei.
Dupa o intalnire de aproape 4 ore cu prim-ministrii din cele 16 state federale, Merkel a declarat ca "cel mai important lucru acum este de a crea un proces ordonat si transparent pentru a face fata numarului mare de refugiati", noteaza agentia DPA.
Ea a adaugat ca guvernul federal va crea 40.000 de locuri pentru sosiri initiale, precum si centre de distributie.
"Sunt necesare astfel de puncte pivot", a subliniat ea. Intreaga tara trebuie sa furnizeze un impuls masiv pentru a face fata crizei, a adaugat Merkel.
Criza imigrantilor Germania e furioasa dupa esecul JAI: Europa s-a facut inca o data de rusineGermania ameninta cu reducerea fondurilor UE pentru tarile care refuza cotele de refugiatiAdio, Schengen? Dupa Germania, granite inchise in Belgia, ...citeste mai departe despre "Nemtii pun la cale soarta imigrantilor in miez de noapte: Ce a promis Merkel" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 07:38
Aproximativ 4.000 de militari germani vor fi mobilizati in weekend pentru a ajuta in cazul unui aflux masiv de refugiati, a declarat vineri ministrul german al Apararii, Ursula von der Leyen.
"Numai pentru acest weekend circa 4.000 de soldati (ai Bundeswehr, armata germana - n.red.) sunt pregatiti a fi mobilizati" in caz "de urgenta", a indicat ea intr-un interviu care va aparea in editia de sambata a publicatiei Der Spiegel, dar din care au fost publicate vineri unele fragmente.
Principalul motiv pentru care Germania accepta refugiati
Ea insista asupra faptului ca nu vor fi chemati in ajutor decat in caz "de urgenta". In cadrul eforturilor de ajutorare in privinta luarii in primire a refugiatilor, sloganul armatei este "bunavointa maxima".
Un ministru neamt cere inasprirea ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor: Germania, pregatita sa mobilizeze 4.000 de militari" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Septembrie 2015, ora 20:10
Conservatorii cancelarului Angela Merkel vor sa limiteze stimulentele financiare acordate refugiatilor care ajung in Germania, potrivit unui program in 12 puncte propus de liderii Uniunii Crestin-Democrate (CDU) si ai Uniunii Crestin-Sociale (CSU), document ce scoate in evidenta presiunea pusa de criza actuala asupra celei mai mari economii din UE.
Criza refugiatilor a devenit "cea mai importanta sarcina din domeniul politicii interne si externe a vremii noastre", afirma politicienii conservatori, subliniind ca, desi Germania ar trebui sa primeasca refugiati de razboi, trebuie evitata atragerea imigrantilor care urmaresc sa profite de pe urma sistemului social, transmite Reuters.
Conservatorii propun ca, pe viitor, refugiatii ajunsi in centrele speciale sa primeasca doar ajutoare nemonetare, si resping propunerea unor landuri de a le acorda acestor persoane carduri de sanatate pentru acces gratuit la tratamente.
Ei se opun de asemenea ca solicitantii de azil sa primeasca ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor: Germania nu mai e un paradis? Fara stimulente financiare pentru refugiati!" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Septembrie 2015, ora 08:08