Pentru ca economia sa nu intre in colaps, piata muncii din Germania va avea nevoie de cel putin 260.000 de imigranti pe an pana in 2060, iar multi dintre ei vor trebui sa vina din afara Uniunii Europene, arata un studiu publicat marti de Bertelsmann Institute.
Potrivit documentului, in prezent sunt aproape 45 de milioane de locuri de munca in Germania, transmite DPA.
Insa autorii studiului sustin ca populatia apta de munca a Germaniei se va contracta cu aproximativ 16 milioane de persoane (adica aproximativ o treime), pana in 2060, din cauza imbatranirii populatiei si natalitatii reduse. In plus, mai putini cetateni din UE vor emigra in Germania, deoarece tarile membre din sudul Europei vor depasi crizele lor economice iar restul Europei se va apropia economic de Germania pe termen lung, astfel incat stimulentele pentru emigrare se vor reduce.
In consecinta, aproximativ 146.000 de imigranti din interiorul UE si aproximativ 114.000 din afara blocului comunitar vor fi necesari pentru a contracara evolutiile demografice din Germania.
"Astazi, prea putini muncitori calificati din tarile terte emigreaza in Germania", a declarat Jorg Drager, presedintele Bertelsmann Foundation.
Anul trecut, Guvernul german a adoptat o lege a emigratiei in speranta ca va atrage muncitori calificati din afara UE, in incercarea de a remedia problema deficitului cronic de mana de lucru calificata. mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 12:11
Ministrul de interne francez, Gerard Collomb, a anuntat deschiderea a 1.300 de Centre de Primire si Orientare pentru solicitantii de azil, dar a avertizat totodata ca noua lege a imigratiei va limita sosirea imigrantilor economici.
"Franta trebuie sa primeasca refugiati, dar nu poate primi toti imigrantii economici. In acest an (2017 - n.red.), 100.000 de oameni au depus solicitari de azil si alti 85.000 au incercat sa intre (in Franta - n.red.), dar nu au fost admisi. Este imposibil sa primim in mod demn 185.000 de persoane pe an", a explicat Collomb, intr-un interviu publicat duminica de cotidianul francez Le Parisien.
In anii 2015 si 2016, in Franta rata de acceptare a cererilor de azil a fost mica, doar un refugiat la 1.340 de locuitori primind drept de azil, in comparatie cu tari precum Germania (un azilant la 141 de locuitori) sau Suedia (un solicitant de azil la 101 locuitori).
Potrivit guvernului francez, noua lege a imigratiei are in vedere asigurarea unei primiri mai bune pentru solicitantii de azil si oferirea unui raspuns mai rapid la solicitarile acestora, ceea ce va permite declansarea cat mai rapida a procesului de integrare a celor acceptati. Totusi, noua lege a fost criticata de organizatiile umanitare din cauza caracterului sau restrictiv.
Miile de solicitanti de azil si de migranti care sunt cazati in conditii mizere la Paris si la Calais (nord), si denunturile facute de acestia cu privire la violente ale politiei la adresa lor sunt doua... mai mult
Duminica, 14 Ianuarie 2018, ora 20:34
Politica restrictiva a presedintelui american Donald Trump in ceea ce priveste imigrantii este o greseala, afirma vasta majoritate a economistilor din marile corporatii americane, arata un sondaj recent.
The National Association of Business Economics (NABE) a chestionat aproape 300 de economisti din companii precum Wells Fargo (WFC), AT&T (T, Tech30) sau FedEx (FDX), legat de politica anti-imigratie promovata de Trump, iar verdictul a fost clar: pentru cresterea economiei, politicile in ceea ce priveste imigratia ar trebui relaxate, in niciun caz inasprite, arata CNN.
Aproape jumatate dintre cei intervievati, 49%, spun ca in SUA ar trebui sa vina mai multi imigranti. Alti 27% cred ca Trump nu ar trebui sa faca nicio schimbare in ceea ce priveste legislatia privitoare la imigranti.
Mai mult, crede majoritatea covarsitoare a celor chestionati, ar trebui extins programul de vize H-1B (vize temporare pentru ocupatii in domenii care impun cunostinte de specialitate de nivel inalt). Multi dintre cei intervievati au declarat ca au probleme in a gasi angajatii potriviti, cu astfel de calificari inalte.
Doar 5% dintre economistii chestionati sunt de parere ca SUA ar trebui sa cheltuiasca mai mult decat in prezent pentru a deporta imigrantii ilegali, se mai arata in raport.
De mentionat e ca SUA este la un maxim istoric in ceea ce priveste rata fertilitatii pentru 2016. De aceea multi economisti cred ca e mare nevoie de imigranti, mai mult decat pana acum.
Amintim... mai mult
Luni, 06 Martie 2017, ora 20:22
Premierul Marii Britanii, David Cameron, a cerut in timpul summitului Uniunii Europene repatrierea imigrantilor extracomunitari care au ratiuni economice si oferirea de fonduri suplimentare pentru gazduirea refugiatilor in tari vecine Siriei.
Marea Britanie a oferit deja un miliard de lire sterline pentru ajutarea refugiatilor care fug de conflictul din Siria, informeaza The Telegraph.
Merkel, aratata cu degetul inainte de summitul extraordinar pe tema refugiatilor: A creat haos!
David Cameron a ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor: Cameron nu accepta jumatati de masura. Cere deportarea imigrantilor economici" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 23:10
Prim-ministrul sarb Aleksandar Vucic i-a transmis sambata un mesaj premierului ungar Viktor Orban referitor la necesitatea de a redeschide urgent traficul pe autostrada Belgrad-Budapesta, deoarece economia Serbiei are de suferit din aceasta cauza.
"Din aceasta cauza am suferit o mare paguba economica. Acestea sunt lucruri carora nu le putem face fata", a declarat presei Vucic, care si-a exprimat speranta sa nu fie ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor: Izolarea Ungariei incepe sa afecteze economiile tarilor din jur" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Septembrie 2015, ora 22:14
Sub asaltul valului de nou-veniti de peste mari si tari, europenii cu greu mai fac diferenta intre imigranti si refugiati.
Discursul politic al liderilor din cele 28 de state nu ajuta nici el la lamurirea confuziei create in fata valului migrationist.
Diferenta este resimtita din plin insa de nou-intratii in Europa. Pentru acestia separarea rezultata in functie de statutul acordat de autoritati joaca un rol determinant, insemnand in multe cazuri biletul spre o libertate mult visata, remarca reporterii International Business Times.
Drepturi diferite
Legal insa, distinctiile cuprinse in Conventia ONU referitoare la drepturile refugiatilor se dovedesc clare.
Refugiatii sunt descrisi ca "persoane care, ca urmare a unei temeri bine fondate de a fi persecutat pe motive de rasa, religie, nationalitate apartenenta la un grup social sau la o miscare politica, se afla in afara tarii a carei nationalitate o au si nu doresc sa se puna sub protectia acesteia".
In aceste cazuri, regulile stabilite in cadrul conventiei create in 1951 sunt clare: refugiatilor li se garanteaza drepturile fundamentale sub protectia legislatiei internationale, inclusiv dreptul de a nu fi deportat inapoi in tara de origine.
In cazul imigrantilor, se presupune ca abandonarea tarii de origine vine ca urmare a unei decizii individuale sau de familie pentru o relocare intr-un alt stat in vederea asigurarii unui nivel de trai mai bun.
In ciuda larghetei de care da dovada in timpul actualei... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 11:45
Criza imigrantilor din Europa si reactiile diferite ale liderilor politici de pe batranul continent se dovedesc bulversante pentru intreaga opinie publica occidentala.
Intr-un editorial publicat pe portalul Project Syndicate, profesorul american de Jurnalism si Drepturile Omului Ian Buruma incearca sa dezlege misterul deschiderii portilor Germaniei in fata valului de refugiati care asalteaza Europa.
Taramul fagaduintei
In Germania, galeriile echipelor de fotbal intampina refugiatii cu zambetul pe buze si le ofera hrana si haine. Tara teutonilor a devenit brusc un Taram al fagaduintei pentru sutele de mii de refugiati de razboi din Siria, Libia, Eritreea si Afganistan.
In acelasi timp, politicienii din Marea Britanie si alte tari europene isi frang mainile de disperare in incercarea de a explica cum avalansa de sirieni, libieni, irakieni sau diverse populatii din Africa reprezinta un pericol mortal pentru societatea locala.
"Mama Merkel", nume dat cancelarului german chiar de catre refugiati, a promis sa lase portile deschise pentru orice victima reala a razboaielor civile.
Germania asteapta ca cifra refugiatilor adapostiti in tara sa ajunga in acest an la 800.000.
La Londra, David Cameron stramba din nas la auzul vestii ca ar putea fi nevoit sa adaposteasca 30.000 de refugiati si vorbeste in tonuri sumbre despre multimea care colcaie pe malul francez al Canalului Manecii in asteptarea unei sanse de a invada Regatul Unit.
Numai ca, spre deosebire de... mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 18:08
1Germania, cea mai puternica economie europeana, ar trebui sa conduca discutiile despre valul de imigranti, un subiect sensibil atat din punct de vedere umanitar, cat si economic.
Un prim pas a fost facut in acest sens. Biroul Federal pentru Migratie si Refugiati din Berlin a anuntat, marti, ca sirienii nu vor mai face subiectul Regulamentului Dublin. Cu alte cuvinte, Germania nu ii va mai trimite pe solicitantii de azil inapoi in tarile UE in care au ajuns prima oara, cum ar fi Grecia sau Italia. Decizia le va permite miilor de sirieni care strabat in prezent Europa sa aplice pentru un statut de refugiat in cadrul celei mai mari economii de pe Batranul Continent.
Criza refugiatilor: Belgradul ii primeste cu bratele deschise pe cei aflati in trecere prin oras
Leonid Bershidsky, jurnalist, scriitor si fost director la banca de investitii KIT Finance, sustine, intr-un editorial publicat de Bloomberg, ca Germania trebuie sa ia fraiele si sa porneasca o serie de dezbateri privind ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor: Sa punem in balanta efectele asupra economiei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 28 August 2015, ora 07:35
Italia nu poate depasi problemele economice fara contributia imigrantilor, afirma presedintele Giorgio Napolitano, subliniind ca strainii reprezinta "energia vitala" de care tara are nevoie.
"Fara contributia imigrantilor la economia Italiei, chiar si povara datoriei publice devine greu de sustinut", a declarat Napolitano marti dimineata, citat de La Repubblica.
"Imigrantii reprezinta energia vitala de care Italia are nevoie, iar cine nu intelege acest fenomen si cat este de necesara contributia imigrantilor nu poate vedea realitatea", a insistat seful statului italian.
"Daca noi vrem ca nepotii si stranepotii imigrantilor italieni sa mentina legaturile cu Italia, nu le putem cere strainilor din Italia sa ignore propriile origini. Important este sa respecte limba, valorile nationale si datorile civice din Italia", a subliniat Napolitano. mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 21:48