Odata cu instabilitatea politica din Anglia datorata Brexit-ului, apare si nesiguranta in ceea ce priveste viitorul financiar al romanilor stabiliti acolo.
Conform articolului 50 al Tratatului de la Lisabona din 2009, orice tara membra a Uniunii Europene se poate retrage conform regulilor sale constitutionale si cu conditia sa informeze Consiliul European de intentiile sale.
Acest lucru s-a intamplat pe 29 martie, cand Theresa May, prim-ministrul Marii Britanii, a anuntat retragerea din UE.
Ce impact are Brexit-ul asupra economiei Romaniei?
In primul rand, economia tarii noastre va avea de suferit, drept dovada deprecierea monedei nationale in comparatie cu moneda europeana. Inca de la referendumul din iunie 2016 s-au inregistrat pierderi de 6%, urmand ca dupa concluzionarea Brexit-ului aceste valori sa fie din ce in ce mai mari.
In al doilea rand, taxele si impozitele vor creste pentru romanii din UK, si posibilitatea de a trimite bani familiilor din tara va fi tot mai scazuta.
De asemenea un impact negativ va fi resimtit si asupra firmelor britanice din Romania, astfel capitalul social cumulat se va reduce drastic. Odata cu acestea vor avea de suferit si miile de angajati, care isi vor pierde locul de munca.
Ce se va intampla cu firmele de transport in urma Brexit-ului?
Datorita inaspririi accesului in Marea Britanie, vor avea de suferit si persoanele care pana acum isi puteau transporta bunurile cu vehiculul personal, acestea fiind nevoite sa... mai mult
Vineri, 31 Martie 2017, ora 14:49
1Mii de persoane demonstreaza sambata la Londra pentru a le cere autoritatilor britanice sa aplice o politica de primire a refugiatilor mai generoasa.
Dotati cu fluiere si tobe, manifestantii poarta pancarte cu mesaje precum "Deschideti frontierele!" si "Viata refugiatilor conteaza". Ei urmau sa se deplaseze dinspre Hyde Park catre biroul premierului britanic David Cameron.
Manifestatia este sprijinita de diverse asociatii umanitare si ONG-uri, printre care Amnesty International si coalitia "Stop the war".
Participantilor ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor: Mii de persoane demonstreaza la Londra pentru primirea refugiatilor" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Septembrie 2015, ora 17:25
Mediul de afaceri din Marea Britanie nu sustine proiectele de legi care vizeaza diminuarea numarului de imigranti din regat, sustin reprezentantii unor organizatii patronale, printre care si Institute of Directors (IoD).
"Promisiunea premierului David Cameron de a reduce numarul imigrantilor este o adevarata pedeapsa aplicata mediului de afaceri", sustin reprezentantii IoD, citati de postul britanic BBC.
Cer o analiza corecta
Datele statistice care sunt asteptate sa fie facute publice joi, 27 august, ar putea demonstra ca fenomenul migratiei in Marea Britanie depaseste de trei ori tinta stabilita de guvern.
Este si unul din motivele pentru care oficialii din cabinetul Cameron insista sa reduca cifra imigrantilor veniti in Marea Britanie cu zeci de mii de persoane.
In schimb, reprezentantii IoD si cei ai grupului de analiza British Future afirma ca aplicarea unor politici radicale in acest domeniu ar putea produce pagube semnificative in economia tarii.
Cele doua organizatii cer o analiza cuprinzatoare pentru a stabili ce masuri vor trebui aplicate in atingerea targetului stabilit de Londra si insista ca acestea sa fie insotite de studii de impact asupra economiei, culturii si societatii din Regatul Unit.
IoD si British Future cer ca premierul Cameron si secretarul biroului pentru imigrari, Theresa May, sa conlucreze cu expertii Comitetului de Consultanta in probleme de Migratie inainte de propune proiectele de legi menite sa rezolve aceasta problema.... mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 14:57
Cresterile salariale din Marea Britanie se mentin la niveluri scazute, noteaza guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, afirmand ca una dintre cauzele acestei situatii sunt angajatii straini.
"Salariile au crescut cu circa 2% la suta comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut - cu mai putin de jumatate din media cresterilor salariale anterioara crizei financiare -, iar riscul principal consta in mentinerea tendintei de scadere a ritmului majorarilor salariale", a explicat Mark Carney, potrivit ziarului The Guardian.
In perioada ianuarie - martie 2015, salariile britanice au crescut cu 2,2% comparativ cu primul trimestru al anului 2014.
Mark Carney a enumerat imbatranirea angajatilor (si scaderea randamentului) si influxul de forta de munca din strainatate printre cauzele care au obstructionat cresterile ...citeste mai departe despre "Cresteri de salarii mici in Marea Britanie: Banca Angliei da vina pe imigranti" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Mai 2015, ora 22:17
Dupa o adevarata isterie si atacuri la adresa imigrantilor, mai ales asupra celor din Europa de Est, in Anglia au inceput sa iasa la iveala si raspunsuri obiective la intrebarea de ce strainii inca isi gasesc de munca in Insula.
Ziarul britanic Daily Express, recunoscut pentru pledoaria sa antiimigranti, scrie ca strainii sunt angajati pentru ca britanicii nu vor sa munceasca. Publicatia s-a convins ca fermierii angajeaza imigranti pentru ca localnicii nu vor "sa isi zgarie mainile".
Publicatia aminteste de o ferma care aprovizioneaza unele dintre marile lanturi de magazine ale tarii si care, cu niciun chip, nu reuseste sa-i faca pe britanici sa se angajeze in cadrul ei. ...citeste mai departe despre "Daily Express: Imigrantii isi gasesc joburi pentru ca englezii refuza sa munceasca" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 12:00
Imigratia in Marea Britanie din tarile care adera la Uniunea Europeana ar trebui sa fie limitata, va pleda luni intr-o alocutiune vicepremierul britanic Nick Clegg, lider al liberal-democratilor, lansand o dezbatere cruciala asupra imigratiei in Europa cu noua luni inaintea alegerilor generale.
Potrivit unei copii a discursului in posesia careia a intrat AFP, Nick Clegg, partener al conservatorilor in coalitia guvernamentala din Marea Britanie, va propune o consolidare a actualului sistem european de integrare.
In prezent, noii membri trebuie sa astepte pana la sapte ani inainte ca cetatenii lor sa aiba dreptul de a trai si de a lucra liber in alte tari ale UE. Clegg vrea o prelungire a acestui termen, motivand prin diferentele economice intre state.
Tari ca Marea Britanie, de exemplu, ar trebui sa aiba, de asemenea, dreptul de a frana intrarea la frontiere daca numarul imigrantilor este prea mare odata termenul depasit, argumenteaza vicepremierul britanic in discursul sau.
'Acest lucru este normal - si spun asta ca un proeuropean-, ca trebuie sa reformam libertatea de miscare pentru a reflecta aceste realitati', estimeaza el. 'Nu este vorba de a inchide usa, ci de a stabiliza fluxul de persoane care intra in mod prudent si onest in Marea Britanie', mai spune el.
'Este in interesul tuturor celor care traiesc aici - indiferent daca sunt sau nu nascuti in Marea Britanie - sa se asigure ca, atunci cand un nou membru adera la UE, nu vor fi surprize si temeri',... mai mult
Luni, 04 August 2014, ora 08:55
David Cameron scrie luni, intr-un articol publicat in The Sun, ca "s-au spus multe despre bulgari si romani ce vor veni anul viitor" in Marea Britanie, inainte de a sustine un discurs in care va anunta, intre altele, ca imigrantii vor pierde ajutoarele sociale daca nu isi gasesc de lucru dupa sase luni.
Premierul britanic scrie in acest articol, publicat in editia online de luni a tabloidului, ca masurile vizeaza ca "oricine vine aici sa plateasca si sa ofere ceva inapoi". El apreciaza ca Marea Britanie este perceputa ca avand o "abordare blanda" in acest sens, din cauza laburistilor. In prezent, nu exista nicio limita cu privire la perioada in care imigrantii din UE pot solicita ajutor de somaj in timp ce cauta un loc de munca.
"S-au spus multe despre bulgari si romani ce vor veni anul viitor" in Marea Britanie, scrie Cameron. "Noi beneficiem de pe urma aderarii unor noi tari la UE: ei vor cumpara mai multe lucruri de la noi si vor fi create noi locuri de munca. Dar, ca Guvern, trebuie sa ne asiguram ca oamenii vin aici din motivele corecte", subliniaza premierul.
Restrictiile impuse bulgarilor si romanilor in Marea Britanie urmeaza sa fie anulate anul viitor, context in care Guvernul estimeaza ca vor imigra aproximativ 13.000 de persoane, potrivit BBC. Cele doua tari au aderat la UE in 2007, insa au fost supuse unor "aranjamente tranzitorii" care nu permit accesul cetatenilor lor pe piata britanica a muncii.
Cameron anunta in acest articol introducerea unor... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 10:40
Angajatorii din Marea Britanie apeleaza din ce in ce mai mult la imigranti din UE pentru a umple golurile de pe piata britanica a locurilor de munca, in pofida eforturilor depuse de ministri pentru a reduce somajul in randul tinerilor.
Mai putin de o treime dintre intreprinderile si organizatiile din sectorul public britanic angajeaza cetateni din UE pe locuri de munca cu calificare redusa, potrivit unui sondaj realizat in randul a 1.000 de angajatori de catre Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), citat de Financial Times.
Conform sondajului, o treime din companiile britanice folosesc agentii specializate de recrutare pentru a angaja imigranti din UE si din afara acesteia.
Raportul CIPD este publicat in conditiile in care guvernul britanic are in vedere masuri pentru a preveni un aflux de muncitori din Romania si Bulgaria dupa ridicarea restrictiilor la inceputul anului viitor. Aderarea la UE a opt state in 2004 a dus circa un milion de polonezi si alti cetateni est europeni in Marea Britanie in mai putin de un deceniu.
Raportul, care analizeaza situatia locurilor de munca in domeniul asistentei sociale, a comertului cu amanuntul si hotelier, precum si in sectorul telecomunicatiilor si al asigurarilor, arata ca mai mult de un sfert dintre angajatorii din Marea Britanie au remarcat o crestere a cererilor de locuri de munca din partea cetatenilor UE pe parcursul anului trecut.
Muncitorii din economiile cu probleme, cum ar fi Grecia si... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 10:20
Premierul Marii Britanii, David Cameron, a dezvaluit intr-un interviu ca intentioneaza sa blocheze accesul la ajutoare si locuinte sociale pentru imigrantii nou-veniti care nu au contribuit la sistemul de asigurari sociale, relateaza cotidianul Daily Express in pagina electronica.
Aceasta masura, care este asteptata sa scuteasca contribuabilii de plata a milioane de lire sterline, este primul pas intr-o serie vasta de reglementari menite sa limiteze accesul imediat al imigrantilor la serviciile publice si ajutoare sociale.
"Suntem o tara corecta si o tara primitoare, dar nu una permisiva", a declarat Cameron. "Sa ne asiguram ca tara noastra este cea mai dura in loc de cea mai permisiva".
Acesta le-a cerut de asemenea ministrilor sa "gandeasca ca niste conservatori" si sa gaseasca noi idei pentru a limita accesul imigrantilor la NHS, locuinte sociale si alte tipuri de ajutoare sociale.
Promitand noi metode de a reduce ajutoarele cu scopul de a descuraja migratia masiva din Bulgaria si Romania, cand restrictiile de circulatie vor fi eliminate la sfarsitul anului, acesta a declarat: "Cred ca cel mai important este sa ne asiguram ca, desi avem libera circulatie, nu suntem un stat permisiv".
"De aceea parcurgem in detaliu sistemul de ajutoare sociale, sistemul de taxe, sistemul de asigurari de sanatate si cel imobiliar".
Cameron i-a cerut secretarului pentru Justitie Chris Grayling sa dezvolte un nou "test de rezidenta" pentru a se asigura ca migrantii nu... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 08:27