Privatizarea sectorului de stat este de preferat incercarii de perfectionare a legislatiei achizitiilor publice, a declarat, joi, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
In opinia acestuia, pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta sistemul achizitiilor publice, solutia cea mai buna este imbunatatirea managementului si a naturii proprietatii.
Ministrul Economiei a explicat ca problemele din acest sistem au aparut din doua motive. In primul rand, pentru ca la nivelul bugetului consolidat al statului nu au existat instrumente de masurare a eficientei cheltuirii banului public si adesea nu s-a facut o evaluare a cheltuielilor pentru a se vedea daca au avut un efect real.
In acest sens, el a dat drept exemplu cheltuielile efectuate de stat in domeniile educatiei, sanatatii, infrastructurii. Desi acestea, la nivel nominal, s-au triplat uneori, iar in termeni reali s-au dublat, efectele asupra societatii romanesti nu s-au vazut, a aratat Vosganian.
Un al doilea motiv este existenta sistemului economic privat al statului.
"Pe de o parte, pastram un sector economic de stat, iar pe de alta parte nu stim cum sa facem sa ne batem joc de el, sa ii cream tot felul de obstacole, astfel incat sa fim siguri ca in piata nu se va putea descurca. De exemplu, doua fabrici de produse chimice. Una privata isi realizeaza toate procedurile interne, realizeaza bugetul de venituri si cheltuieli si da drumul la treaba. Cealalta, trebuie sa prezinte datele ministerului,... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 14:10
Sistemul de achizitii publice din Romania trebuie imbunatatit, din cauza deficientelor actuale de functionare, a avertizat Consiliul Investitorilor Straini (FIC), in urma unei analize privind stimularea absorbtiei fondurilor europene.
Potrivit FIC, sistemul de achizitii publice a fost identificat ca una din cauzele absorbtiei scazute a banilor europeni pentru investitii.
Membrii FIC s-au intalnit, joi, pentru a discuta despre despre stimularea absorbtiei fondurilor europene pentru investitii in infrastructura prin imbunatatirea sistemului de achizitii publice din Romania.
FIC a facut o analiza aprofundata a intregului proces de absorbtie, pentru a identifica principalele cauze care au afectat negativ procesul de absorbtie, precum si blocajele survenite in procesul de achizitii publice pentru proiectele de investitii finantate din fonduri publice romanesti.
Investitorii strain propun imbunatatirea cadrului de reglementare a achizitiilor publice, imbunatatirea functionarii arhitecturii institutionale a sistemului, armonizarea practicilor institutionale la nivelul sistemului, cresterea credibilitatii sistemului si scaderea volumului de contestatii, asigurarea unui control eficace si eficient al achizitiilor publice, reducerea birocratiei si accelerarea proceselor din interiorul sistemului de achizitii publice, imbunatatirea infrastructurii (SEAP) a sistemului, cresterea capacitatii administrative a institutiilor din sistem, intarirea functiei de reglementare si... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 15:20
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat marti ca investitorii americani nu sunt incurajati sa vina in Romania, in conditiile in care 90% dintre romani spun ca nu au incredere in procesul de achizitii publice.
O analiza publicata marti de Institutul pentru Politici Publice (IPP) arata ca 90% dintre romani cred ca procesul de achizitii publice din Romania este unul corupt, astfel ca exista o grava problema de credibilitate privind cheltuirea banilor publici.
"Vrem sa vedem mai multi investitori americani aici, dar daca 90% dintre romani nu cred in sistem, de ce ar face-o investitorii americani? (...) Credem ca achizitiile publice trebuie sa fie transparente si corecte, pentru a intari democratia si pentru a consolida pietele".
"Romania ar atrage mai multi investitorii straini. (...) Procesul trebuie realizat cu integritate, iar procesele de privatizare sa nu fie impiedicate cu nimic. Privatizarile pot asigura eliberarea unor resurse importante pentru Romania", a precizat ambasadorul, in cadrul unui eveniment organizat de IPP.
Gitenstein: Achizitiile publice sa fie neutre din punct de vedere tehnologic
Oficialul american a apreciat ca toate ministerele trebuie sa faca achizitii intr-un sistem transparent, sublinind ca este esential ca licitatiile pentru achizitiile publice sa fie neutre din punct de vedere tehnologic.
"Astept cu nerabdare extinderea sistemului electronic de achizitii publice dincolo de faza de... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 15:02