Principalele dificultati la adresa ratingului de credit al Romaniei includ politica fiscala expansionista si deteriorarea deficitului de cont curent, se arata in raportul anual al agentiei de evaluare financiara Moody's Investors Service, care previzioneaza o crestere a economiei romanesti de 3,3% in 2019 si de 3,5% in 2020 sustinuta de o cerere interna solida.
Profilul de creditare al Romaniei ("Baa3", perspectiva stabila) echilibreaza perspectivele favorabile de crestere pe termen mediu ale tarii in raport cu sporirea vulnerabilitatilor fiscale si externe, se arata in raport.
Principalul sprijin al ratingului de credit al Romaniei il reprezinta potentialul sau de crestere economica de aproximativ 4%, unul din cele mai ridicate din regiunea CEE (Europa Centrala si de Est) . Potrivit Moody's, cererea interna rezilienta va sprijini o crestere a PIB-ului de 3,3% in 2019 si de 3,5% in 2020.
"Economia Romaniei beneficiaza de pe urma polurilor de excelenta in industriile strategice si diversificarea sectoriala. Calitatea ridicata a capitalului uman atrage companiile straine care si-au exprimat angajamentul pe termen lung fata de tara", a apreciat Olivier Chemla, vicepresedinte Moody's si coautor al raportului.
Principalele dificultati la adresa ratingului de credit al Romaniei includ politica fiscala expansionista, care a erodat castigurile obtinute din consolidare de la criza financiara globala din 2008-2009. Absorbtia relativ scazuta a fondurilor europene si... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 10:34
PSD a anuntat marti ca agentiile internationale de evaluare financiara si-au rectificat prognozele privind Romania, iar social-democratii constata "cu satisfactie" ca acestea indica cifre foarte apropiate de valorile estimate in programul de guvernare. Insa fostul premier Sorin Grindeanu remarca faptul ca performanta e a guvernului sau si intreaba, astfel, cat de corecta a fost remanierea.
"Saptamana aceasta, agentia americana Fitch si-a imbunatatit perspectiva de crestere a economiei Romaniei in 2017 de la 4,8% in evaluarea anterioara din luna ianuarie, la 5,1% in iunie, in principal datorita avansului semnificativ al Produsului Intern Brut inregistrat in primul trimestrul. Prognoza oficiala a guvernului roman pentru 2017 are in vedere o crestere economica de 5,2%", se arata in comunicatul citat.
Potrivit PSD, "Fitch este ultima dintre agentiile internationale care recunoaste eficienta programelor economice promovate de Guvernul Romaniei, dupa ce Banca Mondiala, Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare au luat decizii similare".
PSD: Romania se incadreaza in tinta de deficit bugetar de 3%
Purtatorul de cuvant al PSD, Adrian Dobre, a afirmat ca "estimarile economice pe care a fost fundamentat Programul de Guvernare propus de PSD se dovedesc corecte si sunt confirmate si de organismele financiare internationale care si-au revizuit prognozele sceptice de la inceputul anului, iar acum indica cifre mai... mai mult
Marti, 18 Iulie 2017, ora 16:55
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat, vineri, ratingul 'BBB minus' atribuit pentru datoriile pe termen lung in valuta ale Romaniei precum si cel pentru datoriile in moneda locala la 'BBB', perspectiva asociata pentru ambele ratinguri fiind una stabila, informeaza un comunicat de presa.
De asemenea, Fitch a confirmat plafonul de tara al Romaniei la 'BBB plus' precum si ratingul 'F3' pentru datoriile pe termen scurt in valuta.
Ratingul ar fi influentat pozitiv de accelerarea cresterii economice si imbunatatirea increderii ca Romania reduce diferenta de venit fata de celelalte state UE, evolutii care ar putea fi sustinute, spre exemplu, de reforme structurale in zona companiilor de stat, a sistemului de sanatate publica si a administratiei publice, se spune in comunicat.
Totodata, o reducere mai accelerata a gradului de indatorare externa ar influenta pozitiv ratingul Romaniei, noteaza agentia.
Pe de alta parte, ratingul ar fi influentat negativ de "o relaxare fiscala semnificativa care ar pune in pericol stabilitatea finantelor publice".
De asemenea, "incetinirea sustinuta a implementarii reformelor structurale cheie, cauzata spre exemplu de instabilitatea politica", ar afecta calificativul de credit al Romaniei.
In plus, ratingul Romaniei este vulnerabil la aparitia unor socuri macroeconomice sau geopolitice externe. mai mult
Vineri, 07 Martie 2014, ora 10:34
Ratingul de credit al Romaniei este limitat de perspectivele slabe de crestere economica si de vulnerabilitatea la socuri financiare externe, iar imbunatatirea calificativului depinde totodata de continuarea consolidarii fiscala si imbunatatirea calitatii activelor bancare, potrivit Moody's.
Moody's atribuie Romaniei ratingul "Baa3", cel mai redus nivel din categoria "investment grade" (active recomandate pentru investitii pe termen lung), cu perspectiva negativa.
"Ratingul Baa3 al obligatiunilor guvernamentale ale Romaniei tine cont de consolidarea fiscala reusita in ultimii doi ani, insa este in continuare limitat de cresterea economica slaba din ultima perioada de perspectiva slaba de crestere", se arata intr-un comunicat transmis de Moody's.
Moody's avertizeaza ca, pe termen scurt, relatiile stranse dintre economia romaneasca si UE reprezinta un factor de vulnerabilitate.
Desi integrarea Romaniei cu pietele dezvoltate din Europa de Vest va genera probabil pe termen mediu cresteri ale veniturilor si productivitatii in tara, revenirea economiei romanesti va fi "moderata" pe termen scurt de expunerea pe Europa, iar rata de crestere a PIB va ramane probabil in urmatorul an mai redusa fata de dinamica altor economii cu rating similar din afara Europei, se arata in comunicat.
Dependenta de finantare externa, un alt factor de vulnerabilitate
Un alt factor care limiteaza ratingul de credit al Romaniei este expunerea la volatilitatea pietelor financiare... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 13:55
Standard&Poor's a reconfirmat vineri ratingul Romaniei la nivelul "BB+", cu perspectiva stabila, calificativul fiind constrans de nivelul scazut de prosperitate si vulnerabilitatea la socuri externe, dar sustinut de imbunatatirea indicatorilor fundamentali, precum scaderea deficitului bugetar.
Astfel, ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta si cele in moneda locala a fost reconfirmat la BB+, iar cel pentru datoriile pe termen scurt la nivelul B, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
"Ratingurile Romaniei sunt constranse de nivelul scazut de prosperitate, de vulnerabilitatea la socurile externe si de dominatia bancilor austriece si elene in sectorul bancar. Calificativele sunt insa sustinute de imbunatatirea indicatorilor fundamentali, respectiv declinul deficitului bugetar si al deficitului de cont curent, iar economia a inceput sa se echilibreze cu sprijinul programului cu FMI", potrivit S&P.
Institutiile financiare straine detin 83% din activele sectorului bancar din Romania, din care 39% de catre bancile austriece si 13% in cazul bancilor din Grecia.
S&P considera ca autonomia operationala a sucursalelor din Romania ale acestor banci limiteaza efectele de contagiune, daca increderea in sectorul bancar elen va continua sa scada. mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 20:17
Fitch Ratings nu va revizui calificativele Romaniei, in urmatoarele 18 - 24 de luni, deoarece perspectivele generale sunt stabile, a declarat, marti, Richard Hunter, Group Manging Director la agentia de evaluare financiara Fitch Ratings.
"Noi revizuim ratingurile de tara in fiecare an. Am revizuit ratingul Romaniei in iulie anul trecut. Ar trebui sa avem o noua revizuire de rating, undeva pana in luna iulie. Romania este acum la un rating pe o perspectiva stabila. Stabil inseamna ca noi nu operam o crestere sau descrestere de rating in urmatoarele 18 - 24 de luni", a spus Hunter.
Acesta a identificat ca principale riscuri pentru Romania revenirea inflatiei, orice incetinire a reformei la companiile publice sau amanarea privatizarilor.
Richard Hunter a participat la Conferinta anuala de Management al Riscului Comercial, organizata de ICAP Group, la Bucuresti.
In iulie 2011, Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la "BB+" la "BBB-", iar calificativul pentru creditele pe termen lung in lei a fost revizuit in sens pozitiv, de la "BBB-" la "BBB". De asemenea, ratingul pentru credite pe termen scurt a fost modificat de la "B" la "F3".
Perspectiva asociata ratingurilor pe termen lung a fost mentinuta la stabil. mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 14:50
Fitch Ratings a acordat, miercuri, ratingul "BBB-" obligatiunilor in valoare de 1,5 miliarde de dolari emise marti de Romania pe piata americana, calificativul fiind cel atribuit tarii pentru imprumuturile pe termen lung in valuta.
Titlurile au un cupon de 6,75% si au scadenta la 7 februarie 2022, precizeaza agentia de evaluare financiara intr-un comunicat.
Analistii Fitch mentioneaza ca ratingul Romaniei a fost imbunatatit de la "BB+" la "BBB-" la 4 iulie 2011, cu perspectiva stabila, ca urmare a progreselor in combaterea efectelor crizei financiare, evidentiate de revenirea cresterii economice in teritoriu pozitiv, de evolutia buna a exporturilor, precum si de reducerea deficitului de cont curent si a celui bugetar.
Potrivit Fitch, a fost remarcata o scadere notabila a riscurilor in cazul Romaniei, ceea ce a permis revenirea la ratingul din categoria recomandata pentru investitii. Cu toatea acestea, tara este inca expusa riscurilor de contagiune induse de situatia precara a zonei euro, principalul partener comercial si, de asemenea, zona de provenienta a bancilor ale caror filiale domina sistemul bancar romanesc.
Randamentul obligatiunilor in euro ale Romaniei si costul de asigurare impotriva riscului de default au scazut miercuri, dupa emisiunea de obligatiuni in dolari de marti.
Randamentul obligatiunilor in euro scadente in 2018 a scazut cu 0,18 puncte procentuale, la 6,29% pana la 12:54, ora Bucurestiului, aproape de cel mai mare declin pe parcursul... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 20:47
Romania trebuie sa treaca hopul electoral pentru a scapa de stampila junk, spun analistii. "Noi avem o traditie. Din 1990 pana in prezent, anii electorali au insemnat ani de mari dificultati economice din cauza populismului electoral, iar agentiile de rating au invatat acest lucru si se tem de apropierea anului electoral", a declarat pentru Bloombiz.ro economistul Mircea Cosea.Standard &Poor's a mentinut rating-ul la nivelul BB, cu o perspectiva stabila, sub pragul de risc de investitii.
Analistii financiari externi se asteaptau ca agentiile de rating sa imbunatateasca perspectivele Romaniei, avand in vedere ajustarile fiscale de anul trecut, semnarea unui nou acord cu FMI si iesirea din recesiune.
Cu toate astea, agentiile de rating se tem de anii electorali din Romania, care ar putea intarzia dezvoltarea economica a Romaniei, spun specialistii din domeniu.
Mai mult, guvernul Romaniei trebuie sa dovedeasca agentiilor de rating ca poate mentine ritmul reformelor structurale si poate aduce stabilitatea in sectorul financiar.
Bogdan Baltazar, analist economic
"Agentiile de rating nu judeca intentiile Romaniei, ci rezultatele, iar performantele noastre economice sunt incurajatoare dar departe de a se fi conturat. Ele trebuie sa vada o crestere foarte clara. Ne aflam la limita superioara a junk-ului. Rezistam, dar nu progresam semnificativ.
Vom putea primi un rating pozitiv din partea agentiilor de rating in momentul in care vom lua decizia de a intra in zona euro... mai mult
Joi, 09 Iunie 2011, ora 12:03
Momentul intrarii in zona euro nu este un factor determinant pentru rating, dar masurile care ar trebui implementate in vederea aderarii sunt pozitive din punct de vedere al profilului de credit al tarii, a declarat pentru NewsIn vicepresedintele si senior analistul din cadrul Moody's, Atsi Sheth, potrivit NewsIn."Exista prea multe incertitudini intre situatia actuala si cea din 2015 pentru a putea fi facuta o predictie in ceea ce priveste momentul exact al intrarii in zona euro a Romaniei.
Din punct de vedere al ratingului Romaniei, momentul intrarii in zona euro nu este in sine un factor determinant pentru rating.
Cu toate acestea, unele dintre masurile politice - vizand consolidarea fiscala, de exemplu - care ar trebui sa fie implementate in vederea pregatirii intrarii in zona euro sunt cu siguranta pozitive pentru profilul de credit al tarii", a declarat Atsi Sheth.
Analistul Moody's a apreciat ca aderarea la zona euro este un obiectiv al Guvernului de la Bucuresti si ca autoritatile romane au luat masuri pentru realizarea lui.
In ceea ce priveste problemele cu care Romania se confrunta in eforul de aderare, Atsi Sheth a mentionat necesitatea implementarii reformelor structurale.
"Exista anumite criterii tehnice care trebuie indeplinite in pregatirea pentru intrarea in zona euro.
In plus, Romania va trebui sa indure reformele structurale care vor imbunatati competitivitatea economiei.
De asemenea, sunt necesare modificari care sa asigure sustenabilitatea... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 19:36