Proprietarii au cerut, in medie, cu 26% mai putin pentru apartamentele cu doua, trei si patru camere, din Bucuresti, in luna ianuarie din acest an, comparativ cu aceeasi luna din anul anterior, transmite NewsIn.Astfel, garsonierele s-au ieftinit de la 57.594 euro la 42.467 euro, apartamentele de doua camere de la 90.870 euro la 68.902 euro, cele de trei camere de la 132.569 euro la 95.021 euro, iar cele de patru camere au ajuns de la 168.061 euro (ianuarie 2009) la 124.832 euro (ianuarie 2010).Comparativ cu 2006, preturile sunt in continuare mult mai mari. In 2006, o garsoniera costa in medie 32.332 euro, un apartament de doua camere 49.000 euro, trei camere 62.647 euro, iar apartamentele de patru camere erau evaluate in medie la 100.346 euro."Luna ianuarie din acest an a fost mai agitata decat de obicei si asta in primul rand din cauza incertitudinilor legate de programul Prima Casa. Daca initial programul a fost o perioada blocat, ulterior s-a anuntat o iminenta schimbare a acestuia incepand de la jumatatea lunii februarie.
O parte din cei care acum se incadreaza in program se grabesc sa depuna dosarul pentru a fi siguri ca nu pierd aceasta oportunitate, in schimb, cei care deocamdata nu se incadreaza, asteapta conditii mai relaxate de intrare in program.
In concluzie toata lumea este cu ochii pe preturi si s-a constatat o crestere brusca a interesului potentialilor cumparatori, cel putin la nivel de tatonare", se arata in raportul de monitorizare imobiliara privind luna... mai mult
Marti, 02 Februarie 2010, ora 12:15
Casele de amanet pot acorda finantari solicitand garantii numai bunuri mobile, care pot fi pastrate pana la rambursarea imprumutului, atentioneaza banca centrala, dupa ce au aparut in presa informatii potrivit carora unele institutii de acest tip dau credite pe baza de garantii imobiliare. "Conditiile minime de acces la activitatea de creditare si desfasurarea acesteia pe teritoriul Romaniei sunt reglementate prin Legea nr.93/2009 privind institutiile financiare nebancare, care stabileste ca activitatea de creditare ce poate fi desfasurata de casele de amanet se limiteaza la «acordare de credite cu primire de bunuri spre pastrare», ceea ce restrange implicit categoriile de bunuri care pot face obiectul garantiei creditului acordat de casele de amanet la bunurile mobile, ce pot fi primite si pastrate de creditor pana la rambursarea imprumutului", se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
De asemenea, Codul Civil prevede ca "amanetul este un contract prin care datornicul remite creditorului sau un lucru mobil spre siguranta datoriei", astfel incat casele de amanet nu pot accepta drept garantie bunuri imobile, respectiv constructii sau terenuri.
Potrivit BNR, presa a publicat informatii despre anumite institutii financiare nebancare de tip case de amanet ca acorda imprumuturi in baza unor garantii imobiliare, aceste operatiuni fiind prezentate ca fiind "absolut legale". mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 15:15