Se anunta nori negri la orizont pentru economiile europene in urmatorii 20 de ani, conform calculelor efectuate de economistii Fondului Monetar International.
O analiza a impactului pe care fenomenul de imbatranire a populatiei il va avea asupra mediului economic de pe continent arata ca productivitatea muncii risca sa scada intr-un ritm dramatic, anunta Business Insider.
Un continent obosit
Productivitatea muncii in Europa este deja la cote scazute, cele mai mari probleme fiind inregistrate in Italia si Grecia, tari care se confrunta de mai multa vreme cu aceasta situatie.
De altfel, in Italia slaba crestere a productivitatii a generat si fenomenul de stagnare economica, remarca autorii studiului - Shekhar Aiyar, Christian Ebeke si Xiaobo Shao.
Economistii FMI isi bazeaza calculele pe prognoza de crestere cu o treime a procentului populatiei cu varsta de 55-64 de ani din tarile europene, in urmatoarele doua decenii, varstnicii urmand sa reprezinte 20% din populatia continentului.
Desi mai multe teorii emise pana acum tind sa se bata cap in cap in privinta productivitatii generate de muncitorii trecuti de o anumita varsta, punand in balanta atat experienta acestora, cat si oboseala acumulata in campul muncii, expertii FMI cred ca dupa varsta de 50 de ani experienta nu mai poate face diferenta.
"Pe de o parte, experienta data de anii de munca ii pot face mai productivi pe muncitorii varstnici. Pe de alta parte, starea fragila de sanatate si abilitatile... mai mult
Joi, 18 August 2016, ora 16:29
2Imbatranirea populatiei din Uniunea Europeana (UE), conjugata cu reducerea personalului din sectorul sanatatii si cresterea costurilor ingrijirilor medicale, va ridica provocari crescande pentru sistemele de sanatate europene, a avertizat miercuri compania germana de asigurari Allianz.
In 2060, Uniunea Europeana va numara 152 de milioane de persoane cu varste de peste 65 de ani, dintre care peste 50 de milioane se vor afla intr-o situatie de dependenta, a apreciat Allianz intr-un comunicat preluat de AFP.
In 2010, 87,2 milioane de persoane aveau mai mult de 65 de ani in UE, potrivit cifrelor institutului european de statistici Eurostat.
Mai mult, speranta de viata ar urma sa atinga in curand 85 de ani la barbati si la 89,1 la femei. Drept urmare, din ce in ce mai putini tineri vor fi nevoiti sa asigure sustinerea unui numar din ce in ce mai important de persoane varstnice, a continuat asiguratorul.
"Aceasta evolutie este alarmanta. Situatia se degradeaza sub efectul tranzitiei demografice, ce va fi insotita de o diminuare a personalului din domeniul sanatatii si de o crestere a costurilor tratamentelor", a comentat Klaus Michel, expert in cadrul Allianz, citat in comunicat. Numai in Germania, aproape 2 milioane de persoane se afla la momentul actual intr-o situatie de dependenta. Iar pana 2050, acest numar se va dubla, ajungand la 4,5 milioane, conform calculului facut de experti Allianz.
"In ultimii ani, angajatii sanitari bine pregatiti si ingrijirile... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 14:58
Procesul de imbatranire a populatiei si cel de reducere a numarului de locuitori in Romania se suprapun peste problemele structurale ale pietei muncii, in care se constata o ocupare excesiva in agricultura si o rata de ocupare inca redusa in domeniul serviciilor, arata un raport de cercetare, prezentat, miercuri, de analistul sef al BCR, Eugen Sinca.
"Un procent de 29 la suta din forta de munca din Romania se regaseste in agricultura fata de 3,4 la suta in Zona Euro. Sectorul serviciilor reprezinta doar 42 la suta din forta de munca ocupata in Romania, fata de 72 la suta in Zona Euro", a explicat Sinca.
Potrivit raportului, oferirea de alternative viabile pe piata fortei de munca persoanelor cu varsta de peste 50 de ani reprezinta o prioritate pentru Romania, in conditiile in care populatia inactiva din aceasta grupa de varsta a crescut puternic dupa anul 2008, in contextul pensionarilor efectuate inclusiv pe fondul recesiunii economice.
"Orice crestere a cheltuielilor publice pentru protectie sociala peste nivelul actual poate avea loc numai in conditiile in care are loc si o crestere a ponderii veniturilor bugetare in PIB, care sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeana, la 32,9% din PIB in 2011. Cresterea veniturilor bugetare in PIB trebuie sa se faca prin intensificarea luptei impotriva evaziunii fiscale si nu prin majorarea fiscalitatii, care ar degrada mediul de afaceri", a subliniat reprezentantul BCR.
PIB potential a scazut abrupt in ultima... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 13:46