De cand a inceput razboiul cu Iran, in 1980, Irakul traieste intr-o continua stare de conflict sau sub incidenta sanctiunilor internationale.
Haosul creat de perioada in care la conducerea tarii s-a aflat Saddam Hussein si apoi de cea in care tara a fost invadata de trupele din SUA si Marea Britanie (2003) dupa eliminarea dictatorului si-au spus cuvantul asupra populatiei si peisajului din aceasta tara, conform Mediafax.
Astfel, la aproape 35 de ani de la debutul acestei stari de conflict, este greu pentru multi sa-si imagineze cum arata Irakul - a doua tara ca rezerve de petrol din lume - inainte de aceasta perioada.
Insa, Irakul chiar a fost o tara normala. Un documentar realizat intre anii 1950 si 1959, de compania Pathe, arata frumusetea si diversitatea peisajului urban si rural.
Capitala Bagdad era un oras modern, cu bulevarde largi si circulatie intensa.
Oamenii se putea bucura de relaxare la piscinele din oras. Copii erau incurajati sa mearga la scoala, unde fetele jucau volei in curtea scolii.
In sudul Irakului, orasul-port Basra era considerat "Venetia Orientului Mijlociu".
Oamenii aveau preocupari artistice, ei fiind filmati in timp ce cantau in diferite localuri sau pictau si sculptau in ateliere de specialitate.
Toate acestea s-au schimbat in anii '80, Irakul fiind implicat intr-un conflict de lunga durata (1980-1988) cu vecinul din est, Iran, dupa ascensiunea la putere a lui Saddam Hussein (1979). Razboiul a lasat peste... mai mult
Vineri, 20 Iunie 2014, ora 16:20