In ciuda controversei, degenerata in cele din urma intr-un adevarat scandal politic asupra numarului de alegatori de la referendumul din vara, alegerile parlamentare din 9 decembrie se vor desfasura pe baza acelorasi liste.
Ajunsa dezinteresata din cauza faptului ca aceste alegeri nu depind de realizarea unui anumit cvorum, clasa politica n-a mai manifestat vreo preocupare in rezolvarea problemei, cu toate ca intre timp Institutul National de Statistica a dat publicitatii rezultatele preliminare ale recensamantului din 2011.
Potrivit acestora, Romania a mai ramas cu vreo 19 milioane de locuitori, de la 21,6 milioane in urma cu numai 20 de ani. Scaderea - dramatica pentru o perioada istorica asa de scurta - este pusa pe seama sporului negativ al populatiei si migratiei se pare mereu accentuate.
Perspectivele indica o continuare si mai severa a declinului. Anul trecut numarul de casatorii a fost la jumatatea celui din 2007 (probabil ca efect al neincrederii generate de criza), iar numarul nasterilor a coborat la un minim istoric. Previziunile demografice - care au un inalt grad de implinire in practica - ne anunta ca vom mai ramane prin tara doar 14-15 milioane pana in 2050.
Deci, este vorba nici mai mult, nici mai putin decat de o tara in extinctie. Extinctie chiar si fizica sau, cum s-ar spune, ca natiune, caci ca economie si stat Romania a disparut deja de mult. Nu stiu cum interpreteaza altii aceasta tendinta spre extinctie - evidentiata si in statistici,... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 12:40
Uriase energii politice, scriitoricesti si editoriale precum si, evident, multe resurse financiare au fost cheltuite pentru a evidentia prejudiciile aduse economiei de turbulentele politice generate de initierea si organizarea referendumului de demitere a presedintelui in functie.
S-a vorbit de prejudicii de miliarde de euro, cu toate ca nimeni nu a resimtit un asemenea impact. Nici nu putea fi vorba de vreun cine stie ce impact economic in masura in care instabilitatea politica se resimte in plan economic cu osebire in tarile de tip bursier, unde totul este intermediat de incredere, a carei afectare se rasfrange intr-un fel sau altul asupra economiei.
Or, in Romania bursa nici nu prea exista si oricum aceasta, doar cu numele existenta, nu este un barometru al economiei, caci nu contribuie cu absolut nimic la finantarea ei. Ca atare, aplicarea unei grile de tip bursier pentru cuantificari de impact in investitii, in consum, in PIB etc nu putea duce decat la o aglomerare de consecinte pe hartie si nu in viata reala.
Exista insa un impact economic al referendumului politic din 29 iulie pe care nu l-a masurat nimeni si de care nici nu vorbeste nimeni. Si acesta este dramatic, mai ales privind pe termen lung.
In urma referendumului, fortele politice situate de o parte sau de alta s-au angajat intr-o cursa - pe vremuri, in perioada comunismului, se numea o intrecere socialista - pentru a face pe plac comisarilor de la Bruxelles. Bine spus comisari, caci ii intrec... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 14:09
"Un singur scenariu ar ameninta un acord cu FMI si acela ar fi cresterea poverii asupra gospodariilor in loc de taxarea bancilor! ". Sa nu credeti cumva ca citatul apartine vreuneia din autoritatile de la Bucuresti, din guvern sau din banca centrala.
Aceasta pozitie minunata si anticolonialista a fost consemnata in Ungaria vecina si apartine dlui Antal Rogan, liderul partidului de guvernamant FIDESZ, care detine un control de tip "constitutional", adica peste doua treimi, in parlamentul de la Budapesta.
Victor Orban, premierul ungar din partea FIDESZ se lupta de la venirea la carma cu FMI pentru convenirea unui program cu asistenta internationala, necesar spre a se face fata unei datorii publice extrem de ridicate, cea mai mare a unei tari din centrul si estul Europei, pe o baza complet neuzuala fata de standardele FMI si asa-zis "europene".
Iata chiar formularea dlui Orban: "Un aspect important al politicii Ungariei se refera la faptul ca noi implicam institutiile financiare (bancile) si marile companii in impartirea poverii crizei financiare pentru ca aceasta sa nu cada doar pe umerii populatiei".
Inutil de semnalat ce critici si replici a iscat o asemenea pozitie in tabara FMI-Comisia de la Bruxelles. Si ca aceasta tabara conditioneaza un nou acord cu Ungaria de renuntarea de catre Budapesta la taxarile suplimentare temporare, de criza, ale bancilor si companiilor vest-europene care au pus stapanire pe Ungaria ca si pe Romania.
Si tot inutil de... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 12:49
"Nu se va intampla nimic in plan economic, pentru simplu motiv ca ce era azi va fi la fel si maine sau ce era ieri va fi la fel si azi. Va continua sa existe acelasi control strain integral asupra economiei. Ei decid preturile, ei controleaza importurile, exporturile", a declarat analistul economic Ilie Serbanescu, pentru Business24, facand referire la urmarile deciziei CCR, de invalidare a referendumului.
De altfel, analistul economic Ilie Serbanescu se astepta ca decizia Curtii Constitutionale sa fie sub forma invalidarii referendumului. El spune ca mediul economic nu va suferi nicio schimbare, dupa ce Traian Basescu va reveni la Cotroceni.
"Ma asteptam, nu ma mira absolut deloc aceasta decizie, pentru ca, in masura in care si-au bagat strainii coada, nu se putea decat asa. Era inevitabil sa se petreaca asa, din cauza faptului ca de patru, cinci ani, Romania a devenit o colonie si ceea se intampla pe plan economic, trebuia sa-si aiba reflexie in oglinda si in plan politic", a mai declarat analistul pentru Business24.
In opinia analistului, va urma o perioada de represiuni masive impotriva celor care "au luat democratia in serios si au votat".
Curtea Constitutionala a decis, marti, invalidarea referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu, desfasurat in din 29 iulie.
Decizia va fi comunicata Parlamentului care va lua act de ea, dupa care Traian Basescu putand sa revina oficial la Cotroceni. mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 13:59