Credibilitatea agentiilor de rating se clatina, iar investitorii isi pierd increderea in notarile facute de acestea, valurile deciziilor abia atingand pietele bursiere.
Saptamana trecuta, sambata, agentia Fitch a scazut ratingul Greciei pana la nivelul de "faliment controlat". Marti, aceeasi agentie a urcat ratingul atat pentru datoriile pe termen lung, cat si pentru cele pe termen scurt.
"Agentiile de rating sunt un factor de influenta foarte puternic si toata lumea se uita la ele. Ce e interesant de stiut e modul in care calculeaza si metoda pe care o aplica pentru calcularea ratingului, pentru ca el este foarte variabil, nu numai de la tara la tara, ci de la o perioada la alta," a declarat analistul Mircea Cosea pentru Business24.
In ceea ce priveste situatia Greciei, el considera ca revenirea asupra deciziei de scadere a ratingului a fost "hazardata", pentru ca restructurarea datoriei si aprobarea celei de-a doua transe de ajutor nu reprezinta o imbuntatire a climatului economic sau o iesire "victorioasa" din situatia in care se afla.
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, atentioneaza insa ca insasi agentiile respective recomanda investitorilor sa nu se ia dupa ele 100%. "In acelasi timp, vor sa fie mai rapide, sa surprinda evenimentele in timp real si sa le noteze ca atare. Ca le noteaza bine, ca nu le noteaza bine, asta e altceva", a declarat economistul pentru Business24.
Actiunile agentiilor de rating, controlate de investitori... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 18:51
Paradoxal - dar numai aparent - cand liderii UE se strofocau sa perfecteze pactul bugetar-fiscal, cu destinatia de a salva euro, agentiile de rating, adica agenturile marii finante private transnationale, penalizau state din zona euro, pentru a le grabi sa arunce programe de austeritate asupra populatiei.
Si, culmea, tot atunci imprumuturi lansate pe piata privata chiar de catre oile negre ale zonei euro au fost "onorate" de piata fara probleme si chiar la preturi mai rezonabile decat anterior!
Sa nu ignoram nici cazul romanesc. Romania ultimilor ani a facut servicii imense marii finante internationale, acceptand experimentul FMI de a arunca direct si de la inceput asupra populatiei cresterea impusa a indatorarii publice. N-a primit nicio recompensa.
Calificativul financiar din partea agentiilor de rating a ramas acelasi: "under investment grade" sau, in jargon financiar, "junk" (adica gunoi), fara recomandare de investitii financiare! Exact cand, insa, ultimele detalii ale pactului bugetar UE se perfectau la Bruxelles, Romania iesea pe piata americana sa imprumute 1,5 miliarde dolari. "Junk"-ul a avut parte de oferte de 7 miliarde dolari!
Nu cred ca exista ceva mai semnificativ decat ceea ce a fost considerat succesul Romaniei in lansarea unui imprumut pe piata privata americana pentru evidentierea caracterului nerealist, daca nu chiar himeric, al asa-numitului pact de disciplina fiscal-bugetara stabilit de liderii UE!
Prin aplicarea pactului cu pricina... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 08:55
De la izbucnirea crizei, pe care, sa reamintim, nici macar nu i-au evocat posibilitatea, agentiile internationale de rating n-au incetat sa loveasca in dreapta si in stanga!
Aparent, pentru a-si spala greseala impardonabila de a nu prevedea criza, probabil sufla de acum si-n iaurt! De fapt, insa, la o analiza atenta, lovesc tintit acolo unde exista anumite interese!
Si interesele se dovedesc a se afla, nu intamplator, tot acolo unde nu exista nici un interes de a se prefata, depista sau anunta o criza, anume in cele mai nocive segmente ale capitalului privat financiar-bancar transnational, ale carui actiuni si tranzactii arunca state in aer, instabilizeaza piete prin speculatii, produse toxice, creditari riscante si chiar aranjamente si jocuri tip cazinou! Tocmai acestor segmente le sunt atribuite virtuti egale cu perfectiunea!
Ele nu gresesc. Ele sunt chiar arbitrul pietei! Ele doar castiga! Nu dau faliment! Nu constituie un capital obisnuit. Reprezinta supercapitalul care traieste pe seama tuturor celorlalti!
De pierdut nu pierd niciodata! Caci regula este: oricate pierderi ar inregistra din operatiunile lor riscante si oricate ravagii ar face in grajdurile altora, trebuie sa vina statele sa curete aceste grajduri si sa acopere pierderile, pe seama desigur a prostilor, fie ei salariati, pensionari sau contribuabili!
Acum, agentiile de rating au o singura tinta: ca nu cumva, in conditiile adancirii crizei si mai ales in conditiile in care aceasta a... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 12:46
Cu toate ca, evident, reprezinta ceva in sine pozitiv, decizia agentiei de rating Fitch de a imbunatati calificativul financiar al Romaniei in ce priveste creditele in valuta - imbunatatire care echivaleaza cu trecerea in acest domeniu in categoria tarilor recomandate pentru investitii - gaseste pe cineva care nici sa se bucure prea mult nu poate. Si nu este cineva oarecare, ci este vorba de guvernatorul Bancii Nationale.
Pe de o parte, desigur, domnia sa trebuie sa salute cu ambele maini aceasta decizie, atat pentru ca este un fel de pasaport in lumea financiara, cat si pentru ca a fost luata in urma masurilor dure de austeritate cerute insistent de guvernator in Romania, dar, pe de alta parte, ii pune prin consecinte gatuitoare probleme tocmai intr-un moment in care ar fi preferat sa nu le aiba pe cap.
In esenta, decizia cam scoate de sub controlul strict al d-lui Isarescu piata valutara si monetara.
Ratingul unei tari opereaza de fapt in atentia nu a investitorilor in general, ci a asa-numitilor "investitori financiari", adica a acelora care urmaresc sa-si valorifice pentru profit detinerile nu indirect prin afaceri, ci in mod direct prin achizitii de titluri guvernamentale sau corporative si mai ales prin speculatii pe curs si pe dobanzi.
Asa-zisii investitori directi - cei care urmaresc profitul prin derularea de afaceri - se ghideaza doar in context si in subsidiar dupa calificativul atribuit de agentiile de rating, pe ei interesandu-i in mod specific un... mai mult
Marti, 26 Iulie 2011, ora 14:23
Scaderea indicelui preturilor de consum in iunie este doar o conjunctura, iar din toamna preturile ar putea creste din nou pe baza scumpirii tarifelor la energie, in special la gazele naturale, a declarat luni analistul Ilie Serbanescu."Scaderea preturilor este doar o conjunctura. BNR nu poate atinge tinta de inflatie, mai ales ca in noiembrie - decembrie vom avea o crestere la inflatie din cauza pretului la gaze, de exemplu.
Cele 30 de procente crestere anuntate la gazele naturale nu vor putea fi suportate doar de companii, ele se vor reflecta si asupra populatiei", a precizat Ilie Serbanescu. Acesta a subliniat ca BNR va avea o problema odata ce agentiile de rating au confirmat ratingurile cu perspectiva stabila. "Astea cu lupta cu inflatia sunt niste povesti ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
Acum are alta problema, aceste ratinguri vor aduce capitaluri straine, iar Banca Centrala nu are mecanisme sa se lupte cu ele, vor trebui in contrapartida sa tipareasca bani si asta inseamna tot inflatie", a explicat analistul economic. Indicele Preturilor de Consum a scazut, in iunie, cu 0,29% fata de mai, rata anuala a inflatiei ajungand la 7,93%. mai mult
Luni, 11 Iulie 2011, ora 16:27